Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f3012%2f b12 diatrofi 1920 x400

Βιταμίνη Β12: Ένας θησαυρός υγείας για τον σύγχρονο άνθρωπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Τα τελευταία χρόνια, η Β12 αποτελεί μια από τις πιο προβεβλημένες βιταμίνες, καθώς είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό, με μεγάλο ποσοστό ανθρώπων διεθνώς, ωστόσο, να παρουσιάζουν ανεπάρκειά της, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Harvard. Η Δρ. Μαρία Παπαδοπούλου, φυσίατρος, μας δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα του ρόλου της Β12 στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού, αλλά και όλων των πηγών
  από τις οποίες μπορούμε να την προσλάβουμε.

  Tα οφέλη για τον οργανισμό

  Η βιταμίνη Β12, η οποία ονομάζεται επίσης “κοβαλαμίνη”, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται στον μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντική στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, μέσω του ρόλου του στη σύνθεση της μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών, αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου.
  Επιπλέον, η επάρκεια σε βιταμίνη Β12 προστατεύει από την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, Αλτσχάιμερ, άνοιας, γνωστικής παρακμής, αλλά και κατάθλιψης. Είναι, δε, απαραίτητη για τη διατήρηση του DNA, συμβάλλοντας στην καθυστέρηση της γήρανσης.
  Η βιταμίνη Β12, μία από τις οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι η μεγαλύτερη και δομικά πιο περίπλοκη βιταμίνη. Υπάρχει σαν σύμπλεγμα στις ζωϊκές πρωτεΐνες και η βασική της πηγή είναι οι μικροοργανισμοί του εντερικού συστήματος των χορτοφάγων ζώων.
   

  Ανεπάρκεια της Β12

  Η πιο συνηθισμένη αιτία ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 στις αναπτυγμένες χώρες είναι η διαταραχή της απορρόφησης, λόγω απώλειας του γαστρικού ενδογενούς παράγοντα, ο οποίος πρέπει να δεσμευτεί με την τροφική πηγή Β12 για να λάβει χώρα η απορρόφηση. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «κακοήθης αναιμία», σημειώνει η ειδικός.
  Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καλά βακτήρια του εντέρου παράγουν τη βιταμίνη Β12 και, ιδανικά, σε ποσότητες που θα ήταν αρκετές για τον οργανισμό. Στη σύγχρονη εποχή, όμως, η λήψη αντιβιοτικών και διουρητικών, αλλά και η κατανάλωση πικάντικων φαγητών επηρεάζουν τη δράση των εντερικών βακτηρίων, μη επιτρέποντας να θεωρηθεί επαρκής η τροφοδότηση του οργανισμού.
  Τα επίπεδα της Β12 στον οργανισμό εντοπίζονται μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Ωστόσο, το πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιεί το σώμα τη Β12, δεν φαίνεται μέσα από τις εξετάσεις αίματος, αλλά απαιτούνται ειδικές εξετάσεις, τις οποίες θα συστήσει ο γιατρός του καθενός, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως χρειάζεται να ληφθεί κάποιο σχετικό συμπλήρωμα.
  Η μειωμένη πρόσληψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη, ειδικά στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Σε επίπεδα μόνο ελαφρώς χαμηλότερα από τα φυσιολογικά, μπορεί να παρατηρηθεί, μεταξύ άλλων, μια σειρά από συμπτώματα, όπως κόπωση, λήθαργος, κατάθλιψη, κακή μνήμη, δύσπνοια, πονοκέφαλοι και χλωμό δέρμα – ειδικά σε ηλικιωμένους (άνω των 60 ετών), οι οποίοι παράγουν λιγότερο γαστρικό οξύ στο στομάχι καθώς μεγαλώνουν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ανεπάρκειας Β12, σχολιάζει η κ. Παπαδοπούλου.
  Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 προκαλείται συνήθως από χαμηλή πρόσληψη, αλλά μπορεί επίσης να προέλθει από δυσαπορρόφηση, από εντερικές διαταραχές, χαμηλή παρουσία δεσμευτικών πρωτεϊνών και χρήση ορισμένων φαρμάκων. Καθώς η βιταμίνη Β12 είναι σπάνια στα προϊόντα φυτικής προέλευσης, οι χορτοφάγοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν  ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
  Τα βρέφη επίσης διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, αν γεννηθούν από μητέρες που είναι χορτοφάγοι. Αλλά και οι ηλικιωμένοι, των οποίων η διατροφή είναι περιορισμένη σε κρέας ή ζωϊκά προϊόντα, είναι επίσης ευάλωτοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να εμφανιστεί μεταξύ 40% και 80% του χορτοφαγικού πληθυσμού, αναφέρει η ειδικός.


  Οι κυριότερες πηγές

  Οι περισσότεροι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β12 από την κατανάλωση ζωϊκών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, του γάλακτος, των αυγών και των ψαριών, σχολιάζει η ειδικός. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Β12 είναι το συκώτι, το μοσχάρι, το αρνί, τα ψάρια (σκουμπρί, καπνιστός σολομός, ρέγγα, τόνος), τα οστρακοειδή (στρείδια, μύδια, κοχύλια), τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, μπορεί κανείς να αναζητήσει και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά.
  Αν κανείς είναι χορτοφάγος, πιο συγκεκριμένα οι τροφές που μπορεί να καταναλώσει για πρόσληψη Β12 είναι το γιαούρτι, το τυρί edam, το φυτικό γάλα που είναι ενισχυμένο με Β12, το γάλα σόγιας, τα αυγά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, αλλά και η διατροφική μαγιά.
  Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να λάβει τη συγκεκριμένη βιταμίνη μέσω συμπληρωμάτων, τα οποία διατίθενται σε δισκία είτε μεμονωμένου παράγοντα, είτε πολυβιταμίνης, ενώ τα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να χορηγηθούν με ενδομυϊκή ένεση, καταλήγει η κ. Παπαδοπούλου.

   

  who is who

  Δρ. Μαρία Παπαδοπούλου
  Ιατρός Φυσικής Ιατρικής
  Πατριάρχου Γρηγορίου Ζ’ 13, Σέρρες
  Τηλ.: 23213 02250