Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2810%2fatopiko derma 1 1920x420.

Tα συνηθέστερα Βρεφικά Δερματικά Προβλήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα νεογνά και τα βρέφη να εκδηλώνουν δερματικές παθήσεις, με διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας η καθεμία, ανησυχώντας συχνά τους γονείς. Ο παιδίατρος Δρ. Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος μας παρουσιάζει τις συνηθέστερες βρεφικές δερματοπάθειες και μας δίνει συμβουλές, ώστε να περιποιηθούμε σωστά και με ασφάλεια το δερματάκι του μωρού μας.

  Τα συνηθέστερα βρεφικά δερματικά ζητήματα

  Οι δερματικές παθήσεις και οι ερεθισμοί είναι συχνά φαινόμενα στα βρέφη. Κάποια από αυτά είναι σοβαρότερα, ενώ άλλα πιο απλά. Σύμφωνα με τον
  Δρ. Μιχαλόπουλο, μερικές από τις συχνότερες βρεφικές δερματικές παθήσεις είναι:

  • Τοξικό ερύθημα: Καλοήθης, άγνωστης αιτίας δερματοπάθεια που αυτοϊάται. Εμφανίζεται συνήθως τις δύο πρώτες μέρες της ζωής. Οι βλάβες συνήθως είναι ερυθηματώδεις κηλίδες που προοδευτικά υποχωρούν ή στο έδαφός τους αναπτύσσονται βλατίδες ή μικροσκοπικές φυσαλίδες που μπορεί να εμφανιστούν και σε φυσιολογικό δέρμα. Παρουσιάζονται οπουδήποτε στο σώμα, εκτός από παλάμες και πέλματα. Η συγκεκριμένη δερματοπάθεια μπορεί να παρουσιάσει υφέσεις και εξάρσεις για 15 περίπου ημέρες.

  • Κεχρίο (milia): Εμφανίζεται αμέσως μετά τη γέννηση στη μύτη, το μέτωπο και τα μάγουλα ως άσπρες ή κίτρινες βλατίδες, μεγέθους κεφαλής καρφίτσας, οι οποίες εξαφανίζονται μέσα στις πρώτες εβδομάδες. Οφείλονται σε απόφραξη των πόρων των σμηγματογόνων αδένων.

  •  Ιδρώα: Οφείλεται σε απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων. Απαντάται πιο συχνά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής, όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι σχετικά ανώριμοι. Κλινικά διακρίνεται σε λευκή και ερυθρά.

  Η λευκή ιδρώα χαρακτηρίζεται από μικροσκοπικές φυσαλίδες σε υγιές δέρμα στο πρόσωπο, το λαιμό και το σώμα. Οι φυσαλίδες περιέχουν ιδρώτα. Σε 24 ώρες περίπου ρήγνυνται και δημιουργείται πιτυρώδης απολέπιση.

  Η ερυθρά ιδρώα εμφανίζεται με φυσαλίδες που εδράζονται σε ερυθηματώδη βάση κυρίως στον λαιμό, τις μασχάλες και τις μηροβουβωνικές πτυχές. Επιβαρυντικοί παράγοντες για την ιδρώα είναι η αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία του περιβάλλοντος. Η θεραπεία συνίσταται σε αποφυγή εφίδρωσης (ελαφρός ρουχισμός, συχνά δροσερά μπάνια, κλιματισμός).

  • Νινίδα (Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα): Πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο δερματίτιδας της βρεφικής ηλικίας. Εκδηλώνεται με τη μορφή μεγάλων, λιπαρών, υπόλευκων/κίτρινων ή καφέ πλακών, που θυμίζουν ξηροδερμία ή πιτυρίδα, και εντοπίζονται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής χωρίς κνησμό. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί ήπια απολέπιση ανάμεσα στα φρύδια, γύρω από τη μύτη και τα αυτιά και στις μασχάλες, στην εσωτερική επιφάνεια των χεριών και στην περιοχή της πάνας. Διαρκεί συνήθως κάποιους μήνες, αλλά τείνει να υποχωρεί πλήρως από μόνη της (μεταξύ 6-8 μηνών).

  Δεν είναι αλλεργία, ούτε και οφείλεται σε ελλιπή υγιεινή. Προκαλείται κυρίως από την υπερέκκριση σμήγματος, λόγω της έντονης δραστηριότητας των σμηγματογόνων αδένων. Δεν αποτελεί πρόβλημα για το μωρό και αντιμετωπίζεται εύκολα. Συνήθως η επάλειψη με μαλακτικό ενυδατικό λάδι ή κρέμα είναι αποτελεσματική. Επιπλέον, δεν προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τις φολίδες με τα νύχια ή χτενάκια.

  • Εξάνθημα στην περιοχή της πάνας - παράτριμμα (σύγκαμα): Εμφανίζεται κυρίως στις περιοχές που έρχονται σε άμεση επαφή με την πάνα, π.χ. στη γεννητική περιοχή και τους γλουτούς. Το δέρμα κοκκινίζει και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε πολύ σύντομα η περιοχή θα μολυνθεί με μύκητες, λόγω των ιδανικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή (υγρασία και θερμότητα). Μόλις το σύγκαμα μολυνθεί με μύκητες, θα παρατηρήσετε ότι οι βλάβες επεκτείνονται, το κοκκίνισμα γίνεται πιο έντονο και θα παρουσιαστούν στην περιοχή αυτή φυσαλίδες που σε μερικά σημεία θα ξεφλουδίζονται. 

  Για να την αντιμετωπίσετε, προσπαθήστε να αφήνετε το μωρό όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς πάνα. Όταν φοράει πάνα, φροντίστε το δερματάκι του να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό και στεγνό. Καθαρίζουμε την περιοχή με νερό και ειδικό σαπούνι, δίνοντας έμφαση στις πτυχές του δέρματος. Αποφεύγουμε το υπερβολικά συχνό πλύσιμό της με άλλα καθαριστικά που μπορεί να ερεθίζουν, όπως μωρομάντιλα (κυρίως κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής του μωρού). Στεγνώνουμε καλά την περιοχή, ταμποναριστά και όχι τρίβοντας. Προστατευτικές απλές κρέμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά μετά από την αλλαγή πάνας. Ένα ήπιο σύγκαμα μπορεί να υποχωρήσει με τα παραπάνω μέτρα, χωρίς την εφαρμογή φαρμακευτικής αλοιφής ή κρέμας.

  • Ακμή: Εμφανίζεται είτε από τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό (νεογνική ακμή), είτε στο διάστημα από τριών έως δώδεκα μηνών (βρεφική ακμή).

  - Νεογνική ακμή: Προσβάλλεται σχεδόν το 20% των νεογνών, συχνότερα τα αγόρια. Οφείλεται σε διέγερση των σμηγματογόνων αδένων από τις ορμόνες της μητέρας. Εμφανίζονται κόκκινα σπυράκια στα μάγουλα, το μέτωπο και το πιγούνι, συνήθως τις τρεις πρώτες εβδομάδες. Υποχωρούν χωρίς θεραπεία, σε λίγες εβδομάδες.

  - Βρεφική ακμή: Παρουσιάζεται ως μικρά άσπρα ή κόκκινα σπυράκια ή κηλίδες κυρίως στο πρόσωπο, ιδιαίτερα στα μάγουλα, το μέτωπο, το πιγούνι και, ενίοτε, στην πλάτη χωρίς κνησμό. Οι βλάβες τείνουν να εξαφανίζονται από μόνες τους, μέσα σε μερικές εβδομάδες. Πλένουμε το πρόσωπο του μωρού με νερό κάθε μέρα, και με νερό και σαπούνι μια φορά την εβδομάδα.

  Ατοπικό δέρμα

  Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος και είναι αρκετά συνηθισμένη, σχολιάζει ο ειδικός. Έξι στα δέκα άτομα την εκδηλώνουν στον πρώτο χρόνο της ζωής και εμφανίζεται συχνά στην ηλικία περίπου των τριών μηνών. Έχει γενετική προδιάθεση, καθώς σχεδόν το 80% αυτών των παιδιών έχουν οικογενειακό ιστορικό ατοπίας.

  Κλινικά υπάρχει πάντα έντονος κνησμός, σε συνδυασμό με εξάνθημα ή και διάχυτη ξηροδερμία. Το εξάνθημα έχει χαρακτηριστική εντόπιση στην βρεφική ηλικία, κυρίως στο πρόσωπο και στον κορμό, αλλά μπορεί να αφορά και στις εκτατικές επιφάνειες των άκρων.  

  Διαβάστε πώς να φροντίσετε σωστά το ατοπικό δέρμα του μωρού σας πατώντας εδώ:

   

  who is who

  Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος
  Παιδίατρος

  Ο Δρ. Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10/9/1977 και έλαβε το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική, στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, λαμβάνοντας το πτυχίο της ειδίκευσης το 2012.
  Το 2010 απέκτησε πτυχίο Μάστερ για την Εφαρμοσμένη Διατροφή και τη Διαιτολογία από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τίτλος της Διδακτορικής Διατριβής του ήταν: «Η επίδραση του θηλασμού στους δείκτες μεταβολισμού των οστών».
  Ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες, διαλέξεις και ανακοινώσεις, ενώ έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων.
  Σήμερα ασκεί την Παιδιατρική σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην Αθήνα, καθώς και στο ιδιωτικό ιατρείο του στον Πειραιά.

  Μαγνησίας 7 (Πλατεία Παναγίας Βλαχερνών), Κερατσίνι
  Τηλ.: 216 7003650
  6943 863621
  e-mail: md.ch.michalopoulos@gmail.com