Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f259%2f173

Πρόληψη Ουρολοιμώξεων και ο ρόλος του Cranberry

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Απλές συμβουλές, όπως η καλή υγιεινή της γεννητικής περιοχής, χωρίς όμως να φτάνει κανείς σε υπερβολές, η τακτική λήψη υγρών, η συχνή αλλαγή των βρεγμένων ρούχων, η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και η χρήση προφυλακτικού, θα απομακρύνουν πολύ την πιθανότητα ουρολοίμωξης.

  Οι βασικές οδηγίες πρόληψης είναι οι εξής:

  1. Πίνετε άφθονο νερό και υγρά, ώστε να εξασφαλίσετε τακτική ούρηση.

  2. Μην ξαπλώνετε απευθείας στην άμμο. Χρησιμοποιείτε διαφορετική πετσέτα για να σκουπίζεστε, από αυτήν που απλώνετε στην άμμο ή στην ξαπλώστρα.

  3. Αν δεν πρόκειται να ξαναπέσετε στο νερό, αλλάξτε το βρεγμένο μαγιό. Αλλάζετε συχνά σερβιετάκια και ταμπόν, αν χρησιμοποιείτε.

  4. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις και μη χρησιμοποιείτε ισχυρά αντισηπτικά για την ευαίσθητη περιοχή. Μεταβάλλουν τη μικροβιακή ισορροπία της περιοχής κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη κάποιων μικροβίων.

  5. Έχετε πολλούς λόγους να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό στις επαφές, ο τελευταίος ίσως από τους οποίους είναι η προφύλαξη από τις ουρολοιμώξεις.

  6. Χρησιμοποιείτε το cranberry. Θα το βρείτε σε κάψουλες.

  Ο ρόλος του cranberry

  Στις γυναίκες που παρουσιάζουν συχνά προβλήματα κυστίτιδας ή έχουν συχνά συμπτώματα κυστίτιδας, συστήνεται η χρήση χαπιών από cranberry.
  To κράνμπερι είναι καρπός που ευδοκιμεί στη βόρεια Αμερική. Εχει αποδειχτεί ότι περιέχει ουσίες που εμποδίζουν σημαντικά την ανάπτυξη μικροβίων στην ουροδόχο κύστη. Οι ουσίες αυτές εμποδίζουν την προσκόλληση των μικροβίων στα τοιχώματα της κύστης κι έτσι αυτά αποβάλλονται με τα ούρα. Πως συμβαίνει αυτό; Έρευνες έδειξαν ότι μόλις τα κολοβακτηρίδια έλθουν σε επαφή με τις δραστικές ουσίες του κράνμπερι χάνουν το φυσιολογικό σχήμα τους που είναι σαν ραβδιά και μεταπίπτουν σε σφαιρικό σχήμα, χάνοντας την ικανότητά τους να κολλάνε στο τοίχωμα της κύστης. Πέρα από αυτό, προκαλείται και σημαντική διαφοροποίηση των χαρακτηριστικών της κυτταρικής μεμβράνης των μικροβίων τα οποία, επιπρόσθετα, χάνουν και την ικανότητα επικοινωνίας μεταξύ των. Επομένως, αυτό που κάνει το κράνμπερι είναι να ενισχύει με φυσιολογικό τρόπο την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια που προκαλούν ουρολοιμώξεις.