Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2932%2f%ce%9cama k paidi 1920x420

Φροντίζοντας το ευαίσθητο δέρμα του μωρού μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Το δέρμα κάθε μωρού είναι μοναδικό και έχει ανάγκη από φροντίδα ειδικά προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά του.
  Η διαπίστωση αυτή αποτελεί τη βάση για κάθε μητέρα, ώστε να περιποιηθεί σωστά το μωρό της.
  Ο κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, Bιολόγος και Scientific Area Manager στο Επιστημονικό Τμήμα της ISOPLUS, έρχεται να μας διαφωτίσει σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα.
  Όπως το δέρμα των ενηλίκων, έτσι και των μωρών παρουσιάζει διαφορετικούς τύπους από την ημέρα της γέννησης. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους δέρματος είναι αυτός του ευαίσθητου. Η ευαισθησία αυτή της βρεφικής επιδερμίδας είναι πολύ συχνή, καθώς επιδημιολογικές μελέτες1 έδειξαν ότι 1 στα 3 παιδιά έχουν ευαίσθητο δέρμα, σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης.
  Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους ένα μωρό θα μπορούσε να εμφανίσει ευαισθησία στην επιδερμίδα του χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.
  • Φυσικοί παράγοντες (ήλιος, άνεμος, ζέστη, κρύο)
  • Χημικοί παράγοντες (νερό, ακατάλληλα δερμοκαλλυντικά και απορρυπαντικά, ρύπανση, ακατάλληλα ρούχα, τροφές, σάλιο)
  • Βιολογικοί παράγοντες (ψυχολογικό στρες, συναισθηματική κατάσταση)
  Φυσιολογικά, στους περισσότερους από τους παραπάνω παράγοντες, η επιδερμίδα δεν θα έπρεπε να αντιδρά, καθώς την έκθεση σε πολλούς από αυτούς –και ιδιαίτερα τους φυσικούς παράγοντες– δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Όμως το ευαίσθητο δέρμα θα αντιδράσει ανεπιθύμητα και θα προκαλέσει αναστάτωση τόσο στο μωρό, όσο και στους γονείς, που θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν.

  Ποιο δέρμα θεωρείται «ευαίσθητο»;
  Ως «ευαίσθητο» θα χαρακτηρίζαμε το δέρμα, το οποίο αντιδρά με μη φυσιολογικό ή υπερβολικό τρόπο σε φυσιολογικό εξωτερικό στρες. Η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι είτε αντικειμενική (ερυθρότητα), είτε υποκειμενική (τσούξιμο, ενόχληση, «τέντωμα»), διευκρινίζει ο κ. Ανδρουλάκης.
  Επίσης, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ευαισθησία είναι ανεξάρτητη από το χρώμα δέρματος του μωρού (συνηθισμένη παρανόηση ότι τα πιο λευκά δέρματα είναι και πιο ευαίσθητα).
  Πρέπει να τονιστεί ότι η συμβουλή του ειδικού (παιδιάτρου, δερματολόγου) είναι απαραίτητη, ώστε να είμαστε βέβαιοι για τη διάγνωση και τον αποκλεισμό άλλων παθολογικών καταστάσεων (π.χ. ατοπική δερματίτιδα).
  Γι’ αυτό και η αναγνώριση του τύπου δέρματος του μωρού μας σε συνεργασία με τον γιατρό είναι εκ των ων ουκ άνευ.
  Eξίσου σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον παράγοντα ενεργοποίησης της ευαισθησίας, αφού τον εντοπίσουμε. Τέλος, η επιλογή και η χρήση μίας σειράς δερμοκαλλυντικών ειδικά σχεδιασμένων για το ευαίσθητο δέρμα, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν καθημερινό σύμμαχο στην περιποίηση και τον καθαρισμό. Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης, με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε όχι μόνο να μην ερεθίζουμε παραπάνω το ευαίσθητο δέρμα του μωρού, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε σίγουροι ότι το καταπραΰνουμε όπου χρειάζεται.

  Παράγοντες ενεργοποίησης της ευαισθησίας
  Είναι πάρα πολλοί και διαφορετικοί οι εξωτερικοί παράγοντες που, ενδεχομένως, θα ενεργοποιούσαν την ευαισθησία της βρεφικής επιδερμίδας.
  Καλό θα ήταν οι γονείς να είναι παρατηρητικοί και σε συνεργασία με τον ιατρό τους, ακολουθώντας τη μέθοδο που εκείνος θα τους υποδείξει ιδιαίτερα στο κομμάτι των τροφών (π.χ. σταδιακή εισαγωγή τροφών), να μπορέσουν να αποκλείσουν πιθανές αιτίες ενεργοποίησης της ευαίσθητης επιδερμίδας.
  Πολύ σημαντική, βέβαια, είναι η συμβολή των γονιών στο κομμάτι της επιλογής της ποιότητας του ρουχισμού, των απορρυπαντικών που καθαρίζουν τα ρούχα του μωρού, αλλά και των δερμοκαλλυντικών που χρησιμοποιούν στα ίδια τα μωρά. Για παράδειγμα, στα ρούχα καλό είναι να αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν τα μάλλινα ή τα συνθετικά υφάσματα, και να κινηθούμε σε βαμβακερά και απαλά υφάσματα για την επιδερμίδα.
  Επιπλέον, σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης, καλό είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες απορρυπαντικών είτε για το πλύσιμο των ρούχων, είτε για τον καθαρισμό του σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να ξεπλένουμε πολύ καλά τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιήσαμε. Επίσης, επιλέγουμε απορρυπαντικά υποαλλεργικά και ειδικά σχεδιασμένα για βρέφη.
  Ομοίως και στα προϊόντα περιποίησης και καθαρισμού της επιδερμίδας, επιλέγουμε δερμοκαλλυντικά με εξειδίκευση στη βρεφική και παιδική επιδερμίδα, που θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ερεθίσουν περαιτέρω το πολύ ευαίσθητο δέρμα του μωρού μας.

  Η ευαισθησία στο μικροσκόπιο
  Υπάρχουν αρκετοί εξειδικευμένοι έλεγχοι που μπορούν να εφαρμοστούν από τους ειδικούς (παιδιάτρους, δερματολόγους, αλλεργιολόγους). Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης στέκεται περισσότερο στο κομμάτι της παρατήρησης των γονέων που, πολλές φορές, αποδεικνύεται καταλυτική και συχνά αποτελεί και μέρος της διάγνωσης.
  Έτσι, πρακτικά, αν δούμε ότι το δέρμα του μωρού μας εμφανίζει παροδική ερυθρότητα (έρχεται και φεύγει ύστερα από επαφή, ξύσιμο) ή εμφανίζει αίσθημα κνησμού, ενόχλησης ή «καύσου» ακόμα και χωρίς ορατά κλινικά συμπτώματα, τότε πολύ πιθανόν το δέρμα αυτού του παιδιού να χαρακτηρίζεται ως ευαίσθητο.
  Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι μελέτες2 αναδεικνύουν ως συχνότερο σημείο εμφάνισης ερεθισμών αυτό του προσώπου – και ιδιαίτερα περιστοματικά. Αυτό συμβαίνει γιατί το πρόσωπο είναι συνεχώς εκτεθειμένο σε εξωτερικούς παράγοντες, αλλά έρχεται και σε επαφή με πολλά αντικείμενα (π.χ. πιπίλα) και όχι μόνο (σάλιο).

  Περιποίηση και πρόληψη
  Πέρα, λοιπόν, από τον αποκλεισμό και την αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων, σε ένα βρέφος ή παιδί με ευαίσθητο δέρμα πρέπει να έχουμε και μία πολύ προσεκτική ρουτίνα περιποίησης, αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης και διευκρινίζει:

  • Στο μπάνιο
  Αρχικά, επιλογή κατάλληλης θερμοκρασίας νερού (36°C - 37°C). Χρήση ενός καταπραϋντικού Τζελ Καθαρισμού, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να καταπραΰνει τα μικρά ορατά κόκκινα σημάδια και την αίσθηση κνησμού, και όχι μόνο να καθαρίζει. Στη συνέχεια, στεγνώνουμε καλά με μία πετσέτα, με ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της πάνας και στις πτυχές του δέρματος. Στεγνώνουμε το μωρό, χωρίς να τρίβουμε το ευαίσθητο δέρμα.

  • Mετά το μπάνιο
  Ενυδατώνουμε καθημερινά το πρόσωπο και το σώμα του μωρού μετά το μπάνιο με μια ενυδατική κρέμα προσώπου και μια ενυδατική κρέμα σώματος.Θυμόμαστε να ελέγχουμε την περιοχή πίσω από τα αυτάκια, καθώς η περιοχή αυτή συχνά παραβλέπεται και είναι επιρρεπής σε ερυθρότητα και ξηρότητα. Ομοίως και εδώ επιλέγουμε μία καταπραϋντική κρέμα για το πρόσωπο και καταπραϋντική λοσιόν για το σώμα, οι οποίες να είναι ικανές να αφήσουν ένα πολύ ελαφρύ φιλμ που θα καταπραΰνει, αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύει το δέρμα του μωρού από τους εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες.
  Εξειδικευμένα φυσικά και υποαλλεργικά συστατικά, όπως η Σχιζάνδρα, δίνουν σε αυτές τις κρέμες και λοσιόν τις καταπραϋντικές και ιδιαίτερα ανακουφιστικές τους ιδιότητες.

  Καθαρισμός και αλλαγή πάνας
  Ομοίως και κατά την αλλαγή της πάνας, πολύ σημαντική είναι η τήρηση συγκεκριμένων κανόνων, ώστε να αποφύγουμε τους ερεθισμούς και το έκζεμα. Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν την πολύ καλή υγιεινή και τις συχνές αλλαγές της πάνας, το καλό στέγνωμα της περιοχής, με έμφαση στις πτυχώσεις, αλλά και την επιλογή και καθημερινή χρήση μίας κρέμας αλλαγής πάνας, κατάλληλης για κάθε τύπο δέρματος. Με την επανάληψη της χρήσης της κρέμας σε κάθε αλλαγή, πετυχαίνουμε όχι μόνο την αντιμετώπιση του εκζέματος, αλλά και την πρόληψη εμφάνισής του.

  Η κρίσιμη αντηλιακή προστασία
  Ο ήλιος και η αλόγιστη έκθεση σε αυτόν μπορεί να βλάψει και να ερεθίσει την, ούτως ή άλλως, ευαίσθητη επιδερμίδα των μωρών και των παιδιών.
  Οι ειδικοί συνιστούν τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο, γιατί το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο στις ακτίνες UV (υπεριώδεις). Βέβαια, ακόμα κι όταν δεν εκτίθενται άμεσα, θα πρέπει να προστατεύονται από τις μακρές ακτίνες UVA, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το δέρμα τους, ακόμη κι αν βρίσκονται κάτω από σκιά.
  Η επιλογή του σωστού αντηλιακού προϊόντος, σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα αντηλιακής προστασίας, μπορούν να προστατεύσουν με ασφάλεια το δέρμα του παιδιού μας, τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.
  Έτσι, λοιπόν, το κατάλληλο αντηλιακό πρέπει:
  • Να έχει αποτελεσματικότητα (δείκτης προστασίας SPF50+ UVA/UVB).
  • Να συνδυάζει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα (να μην περιέχει χημικά αλλεργιογόνα φίλτρα, αρώματα, οινόπνευμα, parabens και άλλα αμφισβητούμενα συντηρητικά).
  • Να μην περιέχει νανοσωματίδια (τα νανοσωματίδια είναι μικρά μόρια, τα οποία είναι ικανά να διαπεράσουν τον δερματικό φραγμό και να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση και κατάσταση φλεγμονής στην ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα. Για τον λόγο αυτόν, κανονισμοί υποχρεώνουν τους παραγωγούς δίπλα από τις συγκεκριμένες ουσίες να αναγράφουν σε παρένθεση τη λέξη «nano»).
  • Να είναι ανθεκτικό στο νερό και την άμμο.
  • Κατά προτίμηση να περιέχει επιπλέον εξειδικευμένα φυσικά συστατικά, που παρέχουν ενισχυμένη φροντίδα και προστασία στο δέρμα του μωρού.

  Προϊόντα φροντίδας ευαίσθητου δέρματος
  Για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες αντιδράσεις, αλλά και για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, όλα τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος του μωρού που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι εξειδικευμένα ανά τύπο δέρματος, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στη χρήση, και να μην περιέχουν αμφισβητούμενα συστατικά, parabens και φθαλικές ενώσεις.
  Eιδικότερα για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες θα πρέπει να μην περιέχονται αρώματα, αλλά συστατικά τα οποία έχουν επιλεχθεί με γνώμονα την υψηλή συμβατότητα με το πολύ ευαίσθητο δέρμα, φυσικά συστατικά ελεγμένα για την υποαλλεργικότητά τους και εξειδικευμένα συστατικά που να έχουν καταπραϋντικές και προστατευτικές ιδιότητες, καταλήγει ο κ. Ανδρουλάκης.

   

  Δείτε τα εξειδικευμένα προϊόντα Mustela® για την περιποίηση της επιδερμίδας του ευαίσθητου δέρματος πατώντας εδώ:

   

  Πηγή: 1 PRO investigation: PRevalence and Origins of Hypersensitive skin among more than 8 000 children P. Reinert 1, M. Rybojad 2, P. Humbert 3, C De Belilovsky 4, M. Homsi 4
  (1) Intercommunal Hospital, Creteil, France (2) Saint-Louis Hospital, Paris, France (3) Saint-Jacques Hospital, Besançon, France (4) Laboratoires Expanscience, Courbevoie, France 2009.

  Πηγή: 2 Hypersensitive skin in children: Two epidemiological studies Clarence de Belilovsky 1, Bernard Chadoutaud 2, Philippe Msika 3
  (1) Institut Alfred Fournier, Paris, France (2) ClinReal Online, Toulouse, France (3) Laboratoires Expanscience, Epernon, France 2007.

   

  who is who

  Γιάννης Ανδρουλάκης
  Βιολόγος
  Ο κ. Γιάννης Ανδρουλάκης είναι πτυχιούχος Βιολόγος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αριστούχος κάτοχος MSc του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ιατρικής, με εξειδίκευση στην Κλινική Εμβρυολογία. Τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια εργάζεται στον όμιλο ISOPLUS A.E., εκ των οποίων δύο (2) από αυτά στο Τμήμα Κανονιστικών Υποθέσεων (Regulatory Αffairs Department) ως Regulatory Affairs Executive, ενώ το τελευταίο ένα (1) έτος έχει αναλάβει καθήκοντα Scientific Area Manager στο Επιστημονικό Τμήμα της ISOPLUS για το brand Mustela.