Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2734%2ftsinopoulou

Παναγιώτα Τσινοπούλου: «Ο αθλητισμός μού έμαθε να έχω πειθαρχία, υπομονή και επιμονή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Είναι μία από τις κορυφαίες αθλήτριες βάδην της Ελλάδας, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της και εντός και εκτός συνόρων. Η Παναγιώτα Τσινοπούλου μας εξηγεί πού διαφέρει το βάδην σε σχέση με τους υπόλοιπους αγώνες δρόμου, θυμάται μαζί μας τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας της, μέχρι στιγμής, και αποκαλύπτει με ποιους τρόπους καταφέρνει η ίδια να διατηρείται σε φόρμα.

  Πότε πρωτοξεκινήσατε να ασχολείστε με το βάδην και τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο αγώνισμα;
  Ξεκίνησα τον αθλητισμό από την ηλικία των τεσσάρων ετών περίπου και ασχολήθηκα με διάφορα αθλήματα, όπως κολύμβηση, ρυθμική και ενόργανη.
  Σε ηλικία 10 ετών, ξεκίνησα τον στίβο. Στην αρχή δοκίμασα όλα τα αγωνίσματα, αλλά με είχε εντυπωσιάσει το βάδην, μου φαινόταν πολύ διαφορετικό από όλα τα αθλήματα τα οποία είχα κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όταν το δοκίμασα, με κέρδισε κατευθείαν και αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ μόνο με το βάδην.

  Το βάδην αποτελεί ένα αγώνισμα, για το οποίο οι περισσότεροι γνωρίζουμε λίγα πράγματα. Ποια είναι τα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά που το κάνουν να διαφέρει από τα άλλα αγωνίσματα δρόμου;
  Το βάδην είναι ένα πολύ τεχνικό αγώνισμα σε σχέση με τα άλλα αγωνίσματα δρόμου. Τα κύρια χαρακτηριστικά που το κάνουν να διαφέρει από το τρέξιμο είναι δύο: Πρώτον, πρέπει να υπάρχει πάντα επαφή με το έδαφος και, δεύτερον, όταν το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος, το γόνατο πρέπει να είναι τεντωμένο.

  Ο πρωταθλητισμός, ως γνωστόν, απαιτεί μεγάλες θυσίες. Για εσάς υπήρξε κάποιο προσωπικό τίμημα, προκειμένου να είστε σε θέση να αγωνίζεστε σε τόσο υψηλό επίπεδο;
  Δεν θεωρώ ότι έχω κάνει μεγάλες θυσίες, θα τις έλεγα «μικρές παραχωρήσεις». Στην καθημερινότητά μου υπάρχει ελάχιστος ελεύθερος χρόνος για να μοιραστώ με τους δικούς μου ανθρώπους, αλλά είναι κάτι το οποίο έχω συνηθίσει μετά από τόσα χρόνια, και υπάρχει κατανόηση εκ μέρους τους.
  Αυτό το οποίο θα θεωρούσα ως προσωπικό τίμημα είναι ότι τις ημέρες εκείνες που είναι για να τις περνάς με την οικογένεια, εγώ αναγκάζομαι να τις μοιράζω ανάμεσα στην οικογένεια και τις προπονήσεις.

  Είστε μια αθλήτρια με μεγάλες διακρίσεις και στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό. Αν ήταν να ξεχωρίσετε τις κορυφαίες στιγμές που σας έχει προσφέρει μέχρι σήμερα ο αθλητισμός, ποιες θα ήταν αυτές;
  Οι σημαντικότερες στιγμές μου στον αθλητισμό, χρονολογικά, είναι αρχικά η κατάκτηση της τρίτης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κορασίδων, το οποίο είχε γίνει το 2007 στην Οστράβα. Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε διεθνή διοργάνωση και απόλυτα επιτυχημένη, και με έκανε να αλλάξω τον τρόπο που αντιμετώπιζα μέχρι εκείνη τη στιγμή την ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό.
  Μια επίσης σημαντική στιγμή ήταν η επίδοσή μου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Βάδην το 2016, στη Ρώμη, η οποία μου έδωσε το δικαίωμα να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτός ο αγώνας ήταν η αρχή για την εκπλήρωση του μεγαλύτερου ονείρου μου.
  Τέλος, κορυφαία στιγμή θεωρώ τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016. Ήταν η στιγμή που εκπληρώθηκε το μεγαλύτερο όνειρο που είχα ως αθλήτρια.

  Εκτός από τις μεγάλες στιγμές και συγκινήσεις που ζήσατε, τι σας έχει διδάξει η ενασχόλησή σας με τον αθλητισμό;
  Ο αθλητισμός μου έμαθε να έχω πειθαρχία, υπομονή και επιμονή. Να δουλεύω σκληρά, με πείσμα, και να μην απογοητεύομαι από κάποια αποτυχία – διότι στον αθλητισμό οι αποτυχίες είναι περισσότερες από τις επιτυχίες, και πρέπει να ξεπερνάς γρήγορα την απογοήτευση της αποτυχίας, για να καταφέρεις να έχεις επιτυχία στον επόμενο αγώνα.

  Πέρα από τη συστηματική προπόνηση, με ποιους άλλους τρόπους φροντίζετε να διατηρείστε σε φόρμα; Υπάρχει, για παράδειγμα, κάποιο συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθείτε;
  Για να διατηρώ τη φόρμα μου, προσπαθώ να έχω ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να στερούμαι τίποτα. Φροντίζω να τρώω πέντε γεύματα την ημέρα, σε συγκεκριμένες ώρες, τα οποία θα περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται ο οργανισμός για να αντεπεξέλθει στις προπονήσεις.
  Για παράδειγμα, ένα ημερήσιο πρόγραμμα της διατροφής μου είναι: Το πρωί πριν την προπόνηση δύο φρυγανιές με μέλι, μετά την προπόνηση γάλα με δημητριακά και φρούτο, το μεσημέρι κρέας με ρύζι ή μακαρόνια και σαλάτα, το απόγευμα φρούτα και το βράδυ το ίδιο με το μεσημέρι, αλλά σε μικρότερη ποσότητα.

  Κατά πόσο συμβάλλει η διατροφή στην επίτευξη maximum απόδοσης και υψηλών επιδόσεων ενός αθλητή;
  Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των υψηλών επιδόσεων, σχεδόν τον ίδιο με την προπόνηση! Ένας αθλητής, μέσα από τη διατροφή, πρέπει να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, όπως βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνη, τα οποία βοηθούν στο να αντεπεξέλθει στην προπόνηση, αλλά και στη σωστή αποκατάσταση.

  Η ψυχολογία παίζει ρόλο στην επίτευξη μεγάλων επιδόσεων και τι είναι αυτό που βοηθά εσάς να διατηρείστε καλά ψυχολογικά;
  Η καλή ψυχολογία είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη των καλών επιδόσεων. Είμαι αθλήτρια και με επηρεάζει η ψυχολογία σε κάθε αγώνα, πολλές φορές και στην προπόνηση.
  Για να διατηρώ καλή ψυχολογία στους αγώνες, το δουλεύω πολύ και στην προπόνηση. Σκέφτομαι μόνο θετικά, δηλαδή ότι όλα θα πάνε καλά και ότι θα βγει η επίδοση που πρέπει. Πολλές φορές, ανατρέχω με τη σκέψη μου σε παλαιότερες επιτυχίες, αλλά και σε δύσκολες προπονήσεις στις οποίες είχα αντεπεξέλθει σωστά, για να παίρνω δύναμη.
  Τέλος, λίγες μέρες πριν τον αγώνα, φροντίζω να κάνω πράγματα που με χαλαρώνουν, όπως βόλτα με φίλους, για να είμαι στον αγώνα ήρεμη και με θετική ψυχολογία.

  Η σύγχρονη ζωή είναι τόσο έντονη και απαιτητική, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να έχουν ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό τους. Πόσο σημαντικό, ωστόσο, είναι να μπορέσουμε «να χωρέσουμε» την άσκηση στη ζωή μας και γιατί;
  Η άσκηση είναι πολύ σημαντική στη ζωή του κάθε ανθρώπου, ειδικά στις μέρες μας, που η καθημερινότητα είναι περισσότερο καθιστική και αγχωτική από τα προηγούμενα χρόνια. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού, στην ευκολότερη διατήρηση του σωστού βάρους και στην αποφυγή προβλημάτων υγείας. Ακόμη, βελτιώνει και την ψυχολογία του ανθρώπου, διότι κατά τη διάρκεια της άσκησης εκκρίνονται στον οργανισμό ορμόνες, οι οποίες δημιουργούν το αίσθημα της ευεξίας.

  Ποια μικρά διατροφικά και προπονητικά «μυστικά» θα μοιραζόσασταν με κάποιον που αθλείται ερασιτεχνικά και θέλει να κρατηθεί σε φόρμα;
  Το μόνο «μυστικό» που υπάρχει αγωνιστικά, αν μπορεί να το αποκαλέσει κανείς έτσι, είναι η υπομονή και η προσήλωση σε ένα σωστά δομημένο προπονητικό πλάνο.
  Διατροφικά, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό δεν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις από έναν υγιή οργανισμό, οπότε το «από όλα και από λίγο» είναι η ιδανική προσέγγιση!

  Ποιος ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στην προετοιμασία ενός αθλητή;
  Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τον αυξημένο φόρτο εργασίας, δεν επιτρέπει μια σωστή και ολοκληρωμένη διατροφή, η οποία παίζει πάντα σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία ενός αθλητή. Σε αυτό το κομμάτι, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να συμβάλλουν θετικά και να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια της προετοιμασίας, καθώς βοηθούν στη γρηγορότερη αποκατάσταση μετά από μια απαιτητική προπόνηση, αλλά και στην αποφυγή πιθανών τραυματισμών.

  Τι είδους διατροφικά στοιχεία θεωρείτε ότι θα ήταν καλό να λαμβάνει κάποιος πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της προπόνησης, ώστε να αντεπεξέλθει σε ένα απαιτητικό προπονητικό πρόγραμμα;
  Πριν: Ένα ρόφημα το οποίο βοηθάει στη συγκέντρωση και την αποτελεσματικότερη εκτέλεση του προγράμματος, με στοιχεία όπως η καφεΐνη, τα αμινοξέα και βασικές βιταμίνες.
  Κατά τη διάρκεια: Ένα ρόφημα ηλεκτρολυτών για την αναπλήρωση των απαραιτήτων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τα οποία αποβάλλονται από τον οργανισμό με τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επίσης, ένα ισοτονικό, όπως το isotonic της myelements sports, μπορεί να φανεί χρήσιμο στην αναπλήρωση των υγρών που χάνονται όταν αθλούμαστε.
  Μετά: Ένα συμπλήρωμα, το οποίο περιέχει μια σύνθεση πρωτεϊνών και υδατανθράκων, και μια σειρά από δραστικές ουσίες, όπως τα BCAA αμινοξέα. Ιδανικές είναι οι μπάρες πρωτεΐνης ή πρωτεΐνη σε σκόνη που πίνεται ως ρόφημα, όπως οι protein bars ή η whey protein της myelements sports, που συμβάλλουν τόσο στην αποκατάσταση των μυών όσο και στην ενίσχυση της αντοχής.

  Τι προβλέπει το αγωνιστικό σας πρόγραμμα από εδώ και πέρα; Ποιους στόχους έχετε θέσει για το μέλλον;
  Γι’ αυτή τη χρονιά, το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συμμετοχή μου σε ένα meeting στη Λιθουανία, στο οποίο ο στόχος μου είναι να πιάσω το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, τον Αύγουστο. Ως πιο μακρινούς στόχους έχω τη συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

   

  who is who

  Τσινοπούλου Παναγιώτα
  Αθλήτρια βάδην, Καθηγήτρια φυσικής αγωγής, Προπονήτρια στίβου
  Τόπος κατοικίας: Καρδίτσα

  Διακρίσεις

  2018
  1η θέση βαλκανικό πρωτάθλημα βάδην
  1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου γυναικών
  2η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην γυναικών

  2017
  1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου γυναικών
  2η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην γυναικών
  2η θέση βαλκανικό πρωτάθλημα βάδην

  2016
  47η θέση Ολυμπιακοί Αγώνες
  34η θέση παγκόσμιο πρωτάθλημα ομάδων βάδην
  1η θέση βαλκανικό πρωτάθλημα βάδην
  1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου γυναικών
  4η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην γυναικών

  2015
  1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου γυναικών

  2012
  1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην νέων γυναικών
  2η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην γυναικών

  2011
  1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην νέων γυναικών
  1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην γυναικών
  4η θέση βαλκανικό πρωτάθλημα βάδην γυναικών

  2010
  2η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην νέων γυναικών
  3η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην γυναικών
  3η θέση βαλκανικό πρωτάθλημα βάδην γυναικών

  2009
  4η θέση ευρωπαϊκό κύπελλο βάδην
  1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων

  2008
  12η θέση παγκόσμιο κύπελλο βάδην
  16η θέση παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων
  1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων
  4η θέση βαλκανικό πρωτάθλημα νεανίδων

  2007
  3η θέση παγκόσμιο πρωτάθλημα κορασίδων
  1η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα κορασίδων