Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2881%2fourologikes pathiseis a 1920x420

Ουρολογικές παθήσεις το καλοκαίρι: Πώς να τις αντιμετωπίσουμε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Το καλοκαίρι τα ουρολογικά προβλήματα βρίσκονται σε έξαρση, κυρίως λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας και της αύξησης των δραστηριοτήτων έξω από το σπίτι. Η αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί εφίδρωση, με αποτέλεσμα από τη μία την αφυδάτωση και από την άλλη, την υγρασία στις περιοχές του σώματος που ιδρώνουν. Ο κ. Σταύρος Δεϊρμεντζόγλου, χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος, δίνει διευκρινίσεις για το θέμα και απαντάει σε όλα όσα θα θέλαμε να ρωτήσουμε.

  Tα συχνότερα ουρολογικά προβλήματα του καλοκαιριού
  «Με μια πρόταση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το καλοκαίρι έχουμε έξαρση των μυκητιασικών λοιμώξεων, των κυστίτιδων και των λιθιάσεων», σημειώνει ο ειδικός.
  • Οι μυκητιάσεις τόσο στους άνδρες (κυρίως βαλανίτιδες), όσο και στις γυναίκες (κολπίτιδες), οφείλονται στην παρουσία υγρασίας στην ουρογεννητική περιοχή από βρεγμένα μαγιώ που δεν αλλάζονται ή από ιδρώτα λόγω της ζέστης. Ο μύκητας «αγαπάει» την υγρασία και εύκολα αναπτύσσεται σε αυτό το περιβάλλον. Τα όργανα που νοσούν, παρουσιάζουν ερυθρότητα και φαγούρα, συχνά συνοδευόμενες από δύσοσμα υγρά. Η θεραπεία έγκειται στη χρήση αντιμυκητιασικών αλοιφών, κολπικών υπόθετων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε αγωγή από το στόμα.
  • Οι κυστίτιδες οφείλονται σε μικρόβια από τις «βρώμικες» θάλασσες και πλαζ, καθώς και στις συχνότερες ερωτικές επαφές, λόγω της πιο «ανεβασμένης» καλοκαιρινής διάθεσης. Αφορμή, όμως, είναι η αφυδάτωση από τη μειωμένη πρόσληψη υγρών και την εφίδρωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται αντιβίωση, ιδανικά μετά από εξέταση και καλλιέργεια ούρων.
  • Η αφυδάτωση αποτελεί και τη βασικότερη αιτία δημιουργίας λίθου. Δεν είναι τυχαίο που το καλοκαίρι και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες παρατηρούνται οι περισσότεροι κολικοί. Τα ούρα γίνονται πιο πυκνά (πιο κίτρινα), και ο υπερκορεσμός στα άλατα που υπάρχουν μέσα τους προκαλεί εύκολα τη συσσωμάτωσή τους για τη δημιουργία λίθων. Οι τελευταίοι μπορεί να μετακινηθούν στους ουρητήρες και να προκαλέσουν πόνο ή απόφραξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν και το παυσίπονο μπορεί να απαλύνει παροδικά το πόνο, είναι απαραίτητο να απευθυνθεί ο ασθενής σε Ουρολόγο.
  Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η συχνή κατανάλωση υγρών (νερού ή χυμών και όχι αλκοόλ που αφυδατώνει), η καθαριότητα, οι καθαρές θάλασσες και η αλλαγή μαγιώ μπορεί να μας βοηθήσει στο να αποφύγουμε δυσάρεστες περιπέτειες, τονίζει ο κ. Δεϊρμεντζόγλου.

  Τα συνήθη ουρολογικά προβλήματα ανά φύλο
  Στις ουρολογικές παθήσεις ισότητα δεν υπάρχει. Ανάλογα με τη πάθηση και την ηλικία, υπάρχει και διαφορετική συχνότητα εμφάνισης.
  Μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, παρατηρείται μία έξαρση στις κυστίτιδες στη γυναίκα, κυρίως μετά τις επαφές. Στην πορεία, η κατάσταση ισορροπεί και στην εμμηνόπαυση έχουμε πάλι αύξησή τους, με παράλληλη, πλέον, αύξηση της συχνότητας της ακράτειας, που με την ατροφία του κόλπου είναι και οι βασικές αφορμές για τις κυστίτιδες, αναφέρει ο ειδικός.
  Από την άλλη, ο άνδρας παρουσιάζει σαφώς μικρότερη συχνότητα κυστίτιδων, ταλαιπωρείται όμως αρκετά από τη φλεγμονή του προστάτη, την προστατίτιδα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν πλέον αρχίσουν τα προβλήματα ούρησης λόγω της μεγέθυνσης του προστάτη, παρουσιάζονται και περισσότερα επεισόδια ουρολοίμωξης. Τέλος, η λιθίαση ταλαιπωρεί περισσότερο τους άνδρες, με την κληρονομικότητα όμως να παίζει βασικό ρόλο.
  Σε ό,τι αφορά την ακράτεια, ο κ. Δεϊρμεντζόγλου διευκρινίζει ότι αποτελεί κυρίως πρόβλημα των γυναικών και οφείλεται κατά βάση στα ανατομικά χαρακτηριστικά και στις ανατομικές και λειτουργικές αλλαγές που υφίστανται στην πορεία της ζωής τους. Αντίθετα, ο άνδρας παρουσιάζει συνήθως ακράτεια σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν πλέον η υπερπλασία του προστάτη του δυσκολεύει την ούρηση.

  Τι γίνεται στην περίπτωση των παιδιών;
  Τα κοριτσάκια ταλαιπωρούνται από επιφανειακές αιδοιίτιδες, κυρίως μυκητιασικής αιτιολογίας, από την παραμονή του βρεγμένου μαγιώ, και κυστίτιδες από τις «βρώμικες» θάλασσες και πλαζ. Η αιδοιίτιδα παρουσιάζεται με ερυθρότητα στα χείλη του αιδοίου, συχνά με φαγούρα ή κάψιμο, και πρέπει να διαχωρίζεται από την κυστίτιδα. Τις περισσότερες φορές, μια αλοιφή είναι αρκετή. Αν παρ’ ελπίδα παρατηρηθεί και καύσος στην ούρηση και συχνουρία, τότε πιθανότατα πρόκειται για κυστίτιδα και πρέπει να λάβει αντιβίωση, σημειώνει ο γιατρός.
  Στα αγοράκια, αυτό που παρατηρείται είναι η βαλανοποσθίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή της βαλάνου ή/και της πόσθης του πέους, που συχνά συνοδεύεται από καύσο, φαγούρα, ερυθρότητα και δύσοσμα λευκά υγρά στη βάλανο. Αφορμή είναι τα βρεγμένα μαγιώ, οι θάλασσες και τα βρώμικα χέρια. Η καθαριότητα, το στεγνό περιβάλλον και η κατάλληλη αλοιφή δίνουν τη λύση.
  Σύμφωνα με τον κ. Δεϊρμεντζόγλου, αυτό που πρέπει να προσέχουν οι γονείς των αγοριών είναι τα μαγιώ με το εσωτερικό δίχτυ. Στα κενά από το διχτάκι μπορεί να «εγκλωβιστεί» τμήμα από το δέρμα στην άκρη του πέους, με αποτέλεσμα την τοπική φλεγμονή και την αδυναμία απελευθέρωσής του. Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει να προτιμώνται μαγιώ κλασσικά ή, αν έχουν δίχτυ, αυτό να είναι μαλακό και με όσο το δυνατόν μικρότερες τρύπες.

  Πότε να ανησυχήσουμε;
  Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν είναι η συχνουρία, η νυκτουρία, η επιτακτικότητα (αιφνίδια επιθυμία για άμεση ούρηση) με ή χωρίς ακράτεια, η δυσκολία στην έναρξη ή στη δύναμη της ούρησης, η διακοπτόμενη ούρηση, το αίσθημα ατελούς κένωσης και, τέλος, η καυσουρία.
  Επίσης, πόνοι στο ουροποιητικό στις γυναίκες και στο ουροποιογεννητικό στους άνδρες, αποτελούν λόγο για επίσκεψη σε Ουρολόγο, καθώς και τα θολά ούρα. Τέλος, σημαντικότερο από όλα είναι η παρουσία αιματουρίας, η οποία αποτελεί ένα «καμπανάκι» για διερεύνηση του ουροποιητικού, προειδοποιεί ο ειδικός.

  Διαβάστε χρήσιμες πληροφορίες για τη προληπτική διαχείριση των ουρολοιμώξεων:

   

  who is who

  Σταύρος Δεϊρμεντζόγλου
  Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος
  Ο Σταύρος Δεϊρμεντζόγλου είναι Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος. Γεννήθηκε το 1973 στην Καβάλα και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2008 ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ουρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Την ίδια χρονιά, έγινε Fellow του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ουρολογίας και, μετά από ολοκλήρωση Μεταπτυχιακού Προγράμματος και της Διατριβής, ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 2013, με βαθμό Άριστα. Μετά από μετεκπαίδευση και διεθνείς εξετάσεις, απέκτησε το τίτλο του Fellow της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σεξουαλικής Ιατρικής. Είναι κριτής σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και έχει συγγράψει άρθρα τόσο σε Ελληνικά όσο και Διεθνή περιοδικά, ενώ έχει βραβευτεί δύο φορές. Είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια. Από το 2015 είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΟΝΟΓΟ (Ουροδυναμική, ΝευροΟυρολογία και Γυναικολογική Ουρολογία), τμήματος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Από το 2008 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Καβάλα, με ιδιαίτερο αντικείμενο την Λειτουργική Ουρολογία, τη Νευροουρολογία και Ουροδυναμική, την Ανδρολογία και τη Σεξουαλική Ιατρική.