Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2880%2fourologikes pathiseis b 1920x420

Ουρολογικές παθήσεις και πρόληψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Πρόληψη πάνω απ’ όλα
  Η εφίδρωση και η αφυδάτωση του οργανισμού χρειάζονται γενικώς προσοχή, γιατί επιβαρύνουν το ουρολογικό μας σύστημα. Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε προσλαμβάνοντας συχνά υγρά, κυρίως μέσω του νερού και των χυμών και λιγότερο με το αλκοόλ και τον καφέ, γιατί τα τελευταία περισσότερο αφυδατώνουν παρά ενυδατώνουν τον οργανισμό.
  Επίσης, φροντίζουμε να αποφεύγουμε έντονες δραστηριότητες στη ζέστη και φροντίζουμε να αλλάξουμε, αν είναι δυνατόν, το βρεγμένο μαγιώ. Σε άτομα στα άκρα του ηλικιακού φάσματος, μπορεί να βοηθήσει η ταλκ στις περιοχές που έχουν την τάση να ιδρώνουν περισσότερο, σύμφωνα με τον κ. Δεϊρμεντζόγλου.
  Από τα άτομα που ενδεχομένως να έχουν μία προϊστορία ουρολογικών προβλημάτων, χρειάζεται περισσότερη προσοχή και ενυδάτωση. Στόχος είναι τα ούρα να είναι ανοιχτόχρωμα (προς το άσπρο), με συχνές ουρήσεις. Οι περισσότεροι έχουν ήδη επισκεφθεί Ουρολόγο και ξέρουν τι χρειάζεται.

  Ο ρόλος της διατροφής
  Γενικώς, οι «φίλα προσκείμενες» τροφές του ουροποιητικού είναι τα λαχανικά και τα φρούτα. Παρόλ' αυτά, και πάλι πρέπει να προσέχουμε στη λιθίαση, γιατί πολλά από αυτά μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση ουσιών στα ούρα και να προκαλέσουν λίθο, προειδοποιεί ο γιατρός. Για παράδειγμα, το σπανάκι, τα παντζάρια, οι μπανάνες κ.ά. έχουν αυξημένα οξαλικά άλατα. Από την άλλη, η τομάτα, με το λυκοπένιο που περιέχει, φαίνεται να «προστατεύει» (όσο βέβαια αυτό να είναι δυνατό) τον προστάτη από το καρκίνο. Ο δε κολοκυθόσπορος φέρεται να βοηθά στην υπερπλασία και τις φλεγμονές του προστάτη.
  Βέβαια, όλα αυτά είναι λίγο συζητήσιμα, γιατί δεν έχουν τεκμηριωθεί με μεγάλες μελέτες, αλλά είναι αποτέλεσμα παρατηρήσεων.
  «Ωστόσο, υπάρχουν και τροφές που ξεκάθαρα «βλάπτουν» το ουροποιητικό, γι’ αυτό και συστήνεται να τις αποφεύγουν τα άτομα που έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Τα καυτερά, το αλκοόλ (όχι το λευκό κρασί ή η μπύρα) επιτείνουν τη φλεγμονή στον προστάτη. Τα ανθρακούχα, το αλκοόλ, τα πικάντικα, οι καφέδες και το τσάι (όχι του βουνού) επιτείνουν την επιτακτικότητα. Όλα αυτά, βέβαια, είναι γενικές οδηγίες και, τελικά, μόνον ο καθένας γνωρίζει την αντίδραση του οργανισμού του στην κάθε τροφή», τονίζει ο κ. Δεϊρμεντζόγλου.

  Προληπτικοί έλεγχοι
  Η γυναίκα καλό είναι να επισκεφθεί νωρίς τον ουρολόγο, όταν υπάρχει κληρονομικότητα σε λιθίαση, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή καρκίνο ουροποιητικού, καθώς και αν «βρεθεί» κάτι παθολογικό στον τακτικό εργαστηριακό έλεγχο. «Ως Fellow της Σεξουαλικής Ιατρικής, οφείλω να συστήσω στις νέες κοπέλες, στη φάση της έναρξης των ερωτικών επαφών, να επισκέπτονται έναν Ουρολόγο, ώστε να ενημερώνονται για την αποφυγή ουρολοιμώξεων», σημειώνει ο ειδικός.
  Στον άνδρα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ανάλογα με την ηλικία, υπάρχει και ο κίνδυνος εμφάνισης αντίστοιχης νόσου:
  • Στα νήπια αγόρια, πρέπει να ελέγχεται η ολοκληρωμένη κάθοδος των όρχεων και η απουσία φίμωσης, κάτι που τις περισσότερες φορές κάνει ο παιδίατρος.
  • Στη φάση της εφηβείας, πρέπει να ελεγχθεί η παρουσία κιρσοκήλης που μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά θέματα γονιμότητας.
  • Στη νεαρή ενήλικη ζωή, αυτό που πρέπει να μεταφέρουμε στον άνδρα είναι η ανάγκη αυτοεξέτασης των όρχεων, όπως αυτοεξετάζονται οι γυναίκες στο μαστό, προκειμένου να διαγνωσθεί έγκαιρα ο καρκίνος του όρχεως.
  Αυτά όμως, δυστυχώς, είναι γενικές συστάσεις. «Η μόνη ξεκάθαρη οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία στο κομμάτι του απαιτούμενου προσυμπτωματικού, τονίζω, ελέγχου είναι για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη», διευκρινίζει ο γιατρός.
  Στα άτομα που δεν έχουν κληρονομικό ιστορικό, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ετησίως, αρχής γενομένης από τα 50, με εξέταση PSA στο αίμα και εξέταση από Ουρολόγο. Σε περίπτωση ενός ή δύο συγγενών πρώτου βαθμού με καρκίνο προστάτη, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά από τα 45 ή τα 40 αντίστοιχα. Τελευταία, κερδίζει επιστημονικό έδαφος η πρόταση γι’ αυτόν τον έλεγχο, αρχικά, μια φορά ανάμεσα στα 42 και τα 50, οπότε και εκτιμάται η ανάγκη επανεξέτασης του άνδρα πριν τα 50.
  «Κατά την άποψή μου, καλό είναι να υπάρχει έτσι και αλλιώς μια επαφή με τον Ουρολόγο στη φάση κοντά στην ενηλικίωση και, από εκεί και πέρα, κρίνει κατά περίπτωση ο Ουρολόγος. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι νέοι απευθύνονται σε αυτές τις ηλικίες στον Ουρολόγο – και αυτό είναι καλό σημάδι ευαισθητοποίησης και στροφής των νέων προς την πρόληψη», καταλήγει ο κ. Δεϊρμεντζόγλου.

   

  Μάθετε περισσότερα για τα ουρολογικά προβλήματα του καλοκαιριού πατώντας εδώ:

   

  who is who

  Σταύρος Δεϊρμεντζόγλου
  Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος
  Ο Σταύρος Δεϊρμεντζόγλου είναι Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος. Γεννήθηκε το 1973 στην Καβάλα και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2008 ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ουρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Την ίδια χρονιά, έγινε Fellow του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ουρολογίας και, μετά από ολοκλήρωση Μεταπτυχιακού Προγράμματος και της Διατριβής, ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 2013, με βαθμό Άριστα. Μετά από μετεκπαίδευση και διεθνείς εξετάσεις, απέκτησε το τίτλο του Fellow της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σεξουαλικής Ιατρικής. Είναι κριτής σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και έχει συγγράψει άρθρα τόσο σε Ελληνικά όσο και Διεθνή περιοδικά, ενώ έχει βραβευτεί δύο φορές. Είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια. Από το 2015 είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΟΝΟΓΟ (Ουροδυναμική, ΝευροΟυρολογία και Γυναικολογική Ουρολογία), τμήματος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Από το 2008 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Καβάλα, με ιδιαίτερο αντικείμενο την Λειτουργική Ουρολογία, τη Νευροουρολογία και Ουροδυναμική, την Ανδρολογία και τη Σεξουαλική Ιατρική.