Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2700%2fmitrikos thilasmos

Μητρικός θηλασμός: Η μεγάλη σημασία του για την υγεία μαμάς και παιδιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Ανέκαθεν ήταν γνωστό ότι ο μητρικός θηλασμός είναι ευεργετικός για το βρέφος, αλλά και για την ίδια τη μαμά. Και παρόλο που τις προηγούμενες δεκαετίες η στερεά τροφή είχε κερδίσει έδαφος, τα τελευταία χρόνια η τεράστια αξία του μητρικού θηλασμού για την υγεία ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, με όλο και περισσότερες γυναίκες να επιλέγουν πλέον να τον εφαρμόσουν. Η ειδική παιδίατρος, Δρ. Ωραία Λαζαρίδου, μας εξηγεί γιατί οι επιστήμονες επιμένουν να συνιστούν ανεπιφύλακτα τον θηλασμό στις νέες μαμάδες.

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει την αξία των πρώτων 1000 ημερών ζωής, θεωρώντας τες μία από τις σπουδαιότερες και καθοριστικότερες περιόδους της ζωής του ατόμου. Δεδομένης, λοιπόν, της σημασίας του, ο μητρικός θηλασμός συνιστάται για περίπου 6 μήνες, το λιγότερο, σημειώνει η κ. Λαζαρίδου. Επιπλέον, σε αποκλειστικώς ή μερικώς θηλάζοντα βρέφη, δεν πρέπει να εισάγονται στερεές τροφές πριν τις 17 εβδομάδες ζωής και όχι αργότερα από τις 26 εβδομάδες ζωής, προσθέτει. Σημειωτέον ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη συνέχιση του μητρικού θηλασμού για 2 χρόνια!
  Το μητρικό γάλα αποτελεί την καταλληλότερη μορφή σίτισης για τα βρέφη, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (σάκχαρα, πρωτεΐνες, λίπη, ιχνοστοιχεία) και είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του βρέφους για το οποίο προορίζεται. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε κύτταρα, ορμόνες και ανοσοσφαιρίνες.

  Η ωφέλιμη σύσταση του μητρικού γάλακτος
  Το ίδιο το μητρικό γάλα περιέχει νερό και:
  Υδατάνθρακες, είτε ελεύθερους, είτε συνδυασμένους με αμινοξέα και πρωτεΐνες. Το 15% είναι ολιγοσακχαρίτες, γλυκοπεπτίδια, γλυκόζη και γαλακτόζη, και το 85% λακτόζη.
  Μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, χλώριο, χρώμιο, κοβάλτιο, σίδηρο, ιώδιο, φθόριο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο.
  Υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ινοσιτόλη και χολίνη. Στο λιπόφιλο τμήμα, βιταμίνη Α, καροτένιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ.
  Πρωτεΐνες, όπως α-λακταλβουμίνη και λακτοφερίνη.
  Πρακτικά, αναφέρει η κ. Λαζαρίδου, το μητρικό γάλα περιέχει 40 τουλάχιστον ένζυμα που προάγουν την πέψη, την απορρόφηση της τροφής, την αντιμετώπιση των μικροβίων και την επιτάχυνση της ανάπτυξης του βρέφους, αλλά και αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν την ανάπτυξη και ωρίμανση των συστημάτων και των οργάνων του βρέφους.
  Επιπλέον, στη σύστασή του περιέχονται ορμόνες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού και καταπολεμούν τον πόνο, τη φλεγμονή και την αλλεργική αντίδραση.
  Τέλος, περιέχει ανοσολογικούς παράγοντες, οι οποίοι έχει φανεί ότι προλαμβάνουν πλήθος νοσημάτων της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τον οργανισμό του παιδιού.

   

  Τα μεγάλα πλεονεκτήματα για το παιδί
  Όπως αναφέρει η ειδικός, τα θηλάζοντα βρέφη παρουσιάζουν υψηλή ποσότητα DHA (εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ), το οποίο ανήκει στα Ω-3 λιπαρά οξέα που έχει περισσότερη ανάγκη ο οργανισμός. Κι αυτό γιατί έχουν ευεργετικά οφέλη, όπως είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η προστασία των αγγείων και της καρδιάς, ενώ είναι αναγκαία για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά και του μυϊκού και νευρικού συστήματος. Επίσης, επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Global Health[1] συνδέει τον θηλασμό με μεγαλύτερη ευφυΐα και την επίδοση στις σπουδές, υποδεικνύοντας ότι τα θηλάζοντα βρέφη έχουν υψηλότερο IQ. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο μητρικός θηλασμός φαίνεται πως έχει θετική επίδραση και στην ικανότητα αντίληψης του παιδιού, η οποία εμφανίζεται από την ηλικία των 6 μηνών.
  Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδου, ο μητρικός θηλασμός δρα ανασταλτικά σε περιπτώσεις:
  • οξείας και χρόνιας μέσης ωτίτιδας
  • διάρροιας
  • μηνιγγίτιδας
  • νεκρωτικής εντεροκολίτιδας
  • ασθματοειδούς βρογχίτιδας
  • βρογχιολίτιδας
  • ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδους διαβήτη
  • παχυσαρκίας
  • κοιλιοκάκης
  • φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
  • παιδικού καρκίνου

  Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα
  Ο μητρικός θηλασμός, ωστόσο, αποδεικνύεται ευεργετικός και για την ίδια τη μητέρα. Όπως σημειώνει η ειδικός, οι μητέρες που θηλάζουν έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, ενώ αναπτύσσουν και γρηγορότερα δεσμό με το μωρό τους.
  Πέρα από την ευχαρίστηση που προσφέρει ο θηλασμός, αφού η μαμά ταΐζει το μωρό από το ίδιο της το σώμα, αποδεικνύεται συχνά και πρακτικά χρήσιμος, καθώς αναστέλλει την ωορρηξία (οι ωοθήκες της γυναίκας δεν παράγουν ωάρια) και, έτσι, η πιθανότητα να μείνει έγκυος μια γυναίκα εκείνη την περίοδο είναι πολύ μικρή. Επιπλέον, κάνει και ευκολότερο
  το τάισμα του μωρού κατά τις βραδινές ώρες, αφού ο θηλασμός είναι πολύ ευκολότερος και γρήγορος, από το να σηκωθεί η μαμά και να πάει να ετοιμάσει το μπιμπερό. Όπως, δε, προσθέτει η κ. Λαζαρίδου, οι μητέρες που θηλάζουν τείνουν να παρουσιάσουν λιγότερο συχνά καρκίνο μαστού και καρκίνο ωοθηκών2.
  Τέλος, η λεχώνα αποβάλλει ευκολότερα το βάρος που έβαλε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ θηλάζει, λόγω μιας ορμόνης, της ωκυτοκίνης, η οποία παράγεται για να βοηθήσει τη μήτρα να αποκτήσει το αρχικό της μέγεθος.
  Και μια φιλική συμβουλή στις νέες μητέρες: «Προσπαθήστε να έρθετε πιο κοντά με το μωρό σας, μέσω του μητρικού θηλασμού, δημιουργώντας έτσι ισχυρούς δεσμούς για το μέλλον», καταλήγει η ειδικός.

   

  Πηγές: 1. Association between breastfeeding and intelligence, educational attainment, and income at 30 years of age: a prospective birth cohort study from Brazil, Prof Cesar G Victora, PhD, Dr Bernardo, Lessa Horta, PhD, Christian Loret de Mola, PhD, Luciana Quevedo, PhD, Ricardo Tavares Pinheiro, PhD, Denise P Gigante, PhD et al. 2. World Cancer Research Fund - American Institute for Cancer Research, https://www.wcrf.org/dietandcancer/recommendations/breastfeed-your-baby

   

  who is who

  Λαζαρίδου Ωραία
  Ειδικός Παιδίατρος
  Φιλιππουπόλεως 67, Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη
  Τηλ.: 2310 741881 (ιατρείο)
  Kιν.: 6974 408024
  e-mail: orealazar@yahoo.gr