Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2771%2fkathistiki zoi 1 1920%cf%87420

Kαθιστική ζωή : Ποιες οι συνέπειές της στην υγεία μας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η σύγχρονη μορφή εργασίας έχουν αυξήσει τον μέσο χρόνο καθιστικής ζωής, με αποτέλεσμα αυτό να έχει, πολλές φορές, συνέπεια στη συνολική υγεία του ατόμου. Ο γενικός οικογενειακός ιατρός, Δρ. Παναγιώτης Τριανταφυλλάκης, μας ενημερώνει για όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε, αλλά και όσα μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τις επιπτώσεις της… καρέκλας.
  Όπως σημειώνει ο Δρ. Τριανταφυλλάκης, οι ορθοπεδικές παθήσεις (παθήσεις που αναφέρονται στο μυοσκελετικό σύστημα) που μπορεί να αναπτύξει ένα άτομο σχετίζονται με την εργονομία του εργασιακού χώρου ή του χώρου μελέτης του ατόμου, τη φυσική του κατάσταση, αλλά και τον σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου. Τα προβλήματα αφορούν μυς, τένοντες, νεύρα, συνδέσμους και αρθρώσεις. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσονται τενοντίτιδες, μυϊκές κράμπες και θλάσεις, σύνδρομα πίεσης νεύρων και χονδροπάθειες των αρθρώσεων. Αξίζει, δε, να αναφερθεί και η ανάπτυξη μιας σειράς από παθήσεις, όπως είναι το αυχενικό σύνδρομο, η οσφυαλγία –ισχιαλγία, αλλά και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
  Και, όπως είναι αναμενόμενο, οι ορθοπεδικές παθήσεις που σχετίζονται με την καθιστική ζωή επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ατόμων. Ο πόνος θεωρείται πρωταρχική αιτία δυσλειτουργίας και ανικανότητας για εργασία και αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία. Όταν η κατάσταση αυτή τείνει να γίνει χρόνια, επηρεάζεται, εκτός από τη σωματική λειτουργία, και η ψυχολογική κατάσταση του πάσχοντος.
  Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που ζουν με χρόνιο πόνο, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη, αναφέρει ο ειδικός. Παράλληλα, φαίνεται να επηρεάζεται ο κοινωνικός ρόλος του ατόμου, η ενέργειά του, η αντοχή του και οι συναισθηματικές του λειτουργίες, προσθέτει.

  Τι μπορούμε να κάνουμε, αν η ζωή μας είναι καθιστική;
  Κι όμως, η καρέκλα αρχίζει να γίνεται εχθρός για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου. Το ανθρώπινο σώμα εξελίχθηκε με τέτοιον τρόπο, ώστε να περπατάει, να τρέχει – γενικώς, δηλαδή, να κινείται.
  Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η καθιστική ζωή δημιουργούν νέες τάσεις, προκαλώντας τους ειδικούς να βρουν τρόπους προστασίας.
  Όπως αναφέρει ο ειδικός, σε κάποιες χώρες ήδη εφαρμόζονται οδηγίες για αλλαγή της καθιστικής συμπεριφοράς, όπως το να αποφεύγουμε να περνάμε πάνω από 2 ώρες καθιστοί, ενώ ενδείκνυται και η χρήση ειδικών συσκευών κατά της καθιστικής ζωής, όπως π.χ. συσκευές που προκαλούν δόνηση, στατικό ποδήλατο κ.λπ. Η δε μέτρια άσκηση υπό μορφήν γρήγορου περπατήματος ή ποδηλασίας, 150 λεπτά ανά εβδομάδα, αποδεικνύεται σωτήρια. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι άτομα με έντονη καθιστική ζωή, τα οποία όμως είναι σωματικά δραστήρια, παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών και προβλημάτων στην υγεία τους.
  Αλλά και η εργονομία του καθίσματος (ύψος, μήκος, υλικό κατασκευής, μπράτσα κ.λπ.) θεωρείται πολύ σημαντική για την πρόληψη των ορθοπεδικών παθήσεων, τονίζει ο Δρ. Τριανταφυλλάκης.

  Οι συνέπειες στην υγεία μας
  H καθιστική ζωή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς αυξάνει την εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς (ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αγγείων), όπως επίσης και των λιπαρών οξέων, με αποτέλεσμα να θρομβώνονται σταδιακά τα αγγεία της καρδιάς, σημειώνει ο ειδικός.
  Είναι γεγονός ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες, όπου η καθιστική ζωή είναι αρκετά διαδεδομένη. Η προχωρημένη ηλικία είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση των συγκεκριμένων νοσημάτων, χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείει και την περίπτωση να τα εμφανίσει και ένα άτομο μικρότερης ηλικίας. Στη σημερινή εποχή, ωστόσο, η οποία ευνοεί γενικώς την ακινησία, παράλληλα με το αυξημένο άγχος και το μόνιμο στρες, o αριθμός των ατόμων μεταξύ 40 και 50 ετών που εμφανίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα ολοένα και μεγαλώνει.
  Επίσης, η καθιστική ζωή έχει συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, με μείωση της “καλής” χοληστερίνης (HDL), η οποία δρα προστατευτικά προς την καρδιά, αλλά και με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, επιβαρύνοντας το καρδιαγγειακό σύστημα.
  Ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται επιπλέον και με την παχυσαρκία, καθώς και με την επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού. Οι μύες εξασθενούν, αλλάζει η αναλογία μυϊκού ιστού/λιπώδους ιστού και, έτσι, μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός του ατόμου, σχολιάζει ο Δρ. Τριανταφυλλάκης.
  Παράλληλα, τα άτομα με έντονη καθιστική ζωή τείνουν να υιοθετούν μη υγιεινά πρότυπα διατροφής και, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, οδηγούνται σταδιακά στην παχυσαρκία. Σημειωτέον ότι η παχυσαρκία στις μέρες μας αποτελεί συστηματική νόσο, με πολλές επιπλοκές, και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη συνδρομή ειδικών.
  Η καθιστική ζωή συνδέεται και με ασθένειες ψυχικής φύσεως, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, ενώ συσχέτισή της υπάρχει και με την εμφάνιση εγκεφαλικής ατροφίας και φλεβικής ανεπάρκειας.

   

  Δείτε τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής σας πατώντας εδώ:

   

  who is who

  Δρ. Tριανταφυλλάκης Παναγιώτης
  Γενικός οικογενειακός ιατρός
  Ο Δρ. Παναγιώτης Τριανταφυλλάκης είναι γενικός οικογενειακός ιατρός. Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου του 1979 και είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Βουκουρεστίου.
  Από το 2009 έως το 2013 διετέλεσε Ειδικευόμενος Γενικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, ενώ την περίοδο 2007-2008 υπήρξε ιατρός της ποδοσφαιρικής ομάδας ΕΑΜ. Το 2007 διετέλεσε ιατρός αγώνων στην Ομοσπονδία Πρωταθλήματος Πόλο.
  Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, καθώς και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
  Από τον Οκτώβριο του 2013 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Περιστέρι (Δελφών 18).
  Τηλ.: 210-5744747 και 6945371948
  e-mail: triantafyllakispanos@gmail.com