Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f1221%2fcoaching forweb

Health & wellness coaching: Όχημα για μια καλύτερη ζωή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Όλοι μας θέλουμε βέλτιστη υγεία και ευεξία, κάθε μέρα, όλη μέρα. Η σύγχρονη καθημερινότητα ωστόσο, με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής, το άγχος και το πρόχειρο φαγητό, διαψεύδει καθημερινά τις προσδοκίες μας. Ο Certified Health & Wellness Coach, κ. Κωνσταντίνος Ζερβός ΜSc τονίζει ότι με τη βοήθεια του health & wellness coaching μπορούμε να θέσουμε στόχους προς αυτήν την κατεύθυνση και -αυτή τη φορά- να τους κατακτήσουμε!

  Το coaching κερδίζει διαρκώς έδαφος στη σύγχρονη εποχή, όπου τα πολλά ερεθίσματα, η δυσοίωνη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το αρνητικό κλίμα κάνουν πολλούς -νέους, αλλά ακόμη και άτομα με εμπειρία στη ζωή- να σαστίζουν και να παραμένουν «μουδιασμένοι» και άπραγοι, βλέποντας τη ζωή να περνά από μπροστά τους.
  Ο ρόλος του coach σε αυτό το σημείο είναι καταλυτικός, καθώς έρχεται να βοηθήσει το άτομο να θέσει ρεαλιστικούς στόχους και να τους κατακτήσει. Όπως στον αθλητισμό ο coach (προπονητής) βοηθά τον αθλητή στη στοχοθέτηση, ενώ παράλληλα τον ενδυναμώνει, τον κινητοποιεί και τον εμπνέει, το ίδιο κάνει στον «στίβο της ζωής» ο business ή ο wellness coach. Οι στόχοι αυτοί δεν είναι αμιγώς επαγγελματικοί ή προσωπικοί. Μπορεί να είναι στόχοι καλύτερης υγείας και καλύτερης ζωής, όπως: η απώλεια μερικών κιλών, η στροφή προς μια πιο υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος ή η μείωση του στρες της καθημερινότητας. Τι ακριβώς είναι όμως το coaching; «Το coaching, είναι η προσέγγιση, η πρακτική και εξελικτική διαδικασία, μέσω της οποίας ένα άτομο υποστηρίζεται, προκειμένου να επιτύχει ένα συγκεκριμένο προσωπικό ή επαγγελματικό στόχο. Στον χώρο της υγείας και της ευεξίας, το coaching έρχεται να παίξει έναν νέο, καθοριστικό ρόλο. Το coaching υγείας βοηθά τους ανθρώπους να διαχειριστούν θέματα υγείας ή την ασθένειά τους –αν πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ο coach χρησιμοποιεί εξειδικευμένες τεχνικές, γνώση και προσωπική εμπειρία, με σκοπό να ενισχύσει το άτομο στην αλλαγή μιας ή περισσότερων συμπεριφορών που με τη σειρά τους, θα προάγουν την υγεία και την ευεξία», τονίζει ο Certified Heath & Wellness Coach, κ. Κωνσταντίνος Ζερβός, ΜSc.

  Σε ποιους απευθύνεται;
  Σύμφωνα με τον ειδικό, το coaching απευθύνεται σε όλους, πιο αποτελεσματικό είναι όμως για εκείνους τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να θέσουν ξεκάθαρους στόχους, για ανθρώπους με χαμηλή αυτοεκτίμηση που θέλουν να κατακτήσουν ένα στόχο, αλλά νιώθουν πως δεν μπορούν, για ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και να υιοθετήσουν ένα νέο τρόπο ζωής συμβατό με τα θέλω τους.
  Για να δώσουμε μερικά πιο συγκεκριμένα παραδείγματα, από το coaching μπορούν να ωφεληθούν τα άτομα που ξεκινούν και σταματούν κατ’ εξακολούθηση ένα πρόγραμμα διατροφής ή ένα πρόγραμμα άσκησης, παρόλο που γνωρίζουν ότι θα βελτιώσει την εικόνα τους ή την υγεία τους, τα άτομα που μόλις έχουν μπει σε ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος, γιατί έχουν μπροστά τους έναν μεγάλο αγώνα μέχρι να κατακτήσουν τον στόχο τους, αλλά και οι χρόνιοι πάσχοντες που δυσκολεύονται να συμμορφωθούν με τη θεραπευτική τους αγωγή. «Για όλους αυτούς που θέλουν, αλλά συνεχώς αναβάλλουν. Όταν είμαστε μπερδεμένοι, όταν βιώνουμε αδιέξοδο και οι επιλογές φαντάζουν θολές, όταν θέλουμε να ‘προχωρήσουμε’ αλλά κάτι μας κρατά, αλλά και όταν θέλουμε να εδραιώσουμε στάσεις, αλλαγές, συμπεριφορές και να πραγματώσουμε τους στόχους μας, ο coach είναι αυτός που θα είναι δίπλα μας για να μας στηρίξει, να μας συντονίσει, να μας κινητοποιήσει, να μας ενισχύσει σε αυτή τη μετάβαση. Με έναν coach είμαστε στο παρόν και οραματιζόμαστε το μέλλον», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός.
  Και παρόλο που coachee (=προπονούμενος) μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, δεν ισχύει το ίδιο και για τους coaches... Ένας health & wellness coach πρέπει να διαθέτει το κατάλληλο επαγγελματικό υπόβαθρο, για να μπορέσει να κατανοήσει και να υποστηρίξει κατάλληλα τον coachee. Για να διασφαλιστεί αυτό, είναι πολύ σημαντικό ο coach να διαθέτει την κατάλληλη πιστοποίηση. «Ας μην ξεχνάμε πως το coaching είναι ένα κράμα επιστημονικά τεκμηριωμένων ψυχολογικών θεωριών και προσεγγίσεων, όπου τα πεδία συζήτησης και δράσης έχουν να κάνουν τόσο με τα συναισθήματα, όσο και με τον τρόπο σκέψης του coachee. Ο επαγγελματίας coach οφείλει να γνωρίζει πώς θα τοποθετηθεί απέναντι σ’ αυτά», σημειώνει ο κ. Ζερβός αναλύοντας τη σημασία της πιστοποίησης.

  Τι περιλαμβάνει ένα τυπικό πρόγραμμα health & wellness coaching;
  Μέσω του coaching, o coachee καλείται να πάρει τα ηνία στη ζωή του και με τη βοήθεια του coach να ανακαλύψει τη γνώση που φέρει μέσα του, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει στην επίτευξη του στόχου του.
  Ο κ. Ζερβός μας περιγράφει τη διαδικασία και τα βήματα ενός προγράμματος health & wellness coaching, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι κάθε πρόγραμμα μπορεί να διαφοροποιηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους που επιλέγουν από κοινού να δουλέψουν ο coach και ο coachee.

  •  Στην αρχή της συνεργασίας, ο coachee κάνει μια εκτενή συζήτηση με τον coach όπου αναφέρει τυχόν ιατρικούς περιορισμούς.
  • Ο coachee υπογράφει ένα συμβόλαιο συνεργασίας, όπου λαμβάνει γνώση της διαδικασίας και των προσδοκιών σχετικά με τον ρόλο του coach και του coachee.
  • Κατά την πρώτη συνάντηση, ο coachee δεσμεύεται προφορικά για το όραμά του και θέτει έναν στόχο με ορίζοντα τριμήνου.
  • Ο coachee δεσμεύεται να θέσει 3-5 επιμέρους στόχους που αφορούν τον τρίμηνο στόχο του.
  • Σε κάθε συνεδρία των 30-45 λεπτών, ο coach και ο coachee, αξιολογούν την πρόοδο που έχει γίνει, σκέφτονται τρόπους και λύσεις σε προκλήσεις που εμφανίστηκαν, εξετάζουν πιθανότητες και θέτουν μαζί τους στόχους για την επόμενη συνάντηση. Η συχνότητα των συνεδριών ορίζεται από τον coach και τον  coachee: μπορεί να είναι μία φορά την εβδομάδα ή ανά δύο εβδομάδες ή ακόμη και μια φορά τον μήνα.
  • Μετά από κάποιες εβδομάδες αρχίζουν να παρατηρούνται νίκες και επιβραβεύσεις και βελτίωση στο πώς νιώθει ο coachee και στη διάθεσή του για αλλαγή.
  • Σε κάποιες συνεδρίες, είναι πιθανό να υπάρξουν «πισωγυρίσματα», και είναι φυσιολογικό να συμβούν. Coach και coachee αναζητούν τρόπους, λύσεις, ψυχικές δυνάμεις και ικανότητες του coachee, που θα τον βοηθήσουν στην υιοθέτηση των νέων συμπεριφορών.
  • Κατά το τέλος του τριμήνου και αν όλα έχουν πάει καλά, ο coachee είναι έτοιμος να θέσει έναν επόμενο στόχο.

   

  who is who

  Κωνσταντίνος Ζερβός ΜSc
  Σύμβουλος Προαγωγής και Αγωγής Υγείας-Γνωσιοσυμπεριφοριστής Διατροφολόγος,
  Certified Health & Wellness Coach & bodyART functional training Instructor
  http://www.konstantinoszervos.gr 
  http://coach.wellcoach.com/konstantinos-zervos/