Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f3065%2fcovid artboard 1 1920%cf%87420

Η “ακτινογραφία” του κορονοϊού Μέρος Β’

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Προκειμένου, λοιπόν, να προστατευθούμε απέναντι στον Covid-19, καλό είναι να τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής, οι οποίοι αποδεικνύονται εξαιρετικά σημαντικοί για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι για τουλάχιστον 20’ και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).

  • Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο, το οποίο πετάμε άμεσα στα απορρίμματα (σε κλειστό κάδο). Αν δεν έχουμε χαρτομάντιλο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.

  • Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (π.χ. βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο), παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και επικοινωνούμε τακτικά με τον ιατρό μας.

  • Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα, επικοινωνούμε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό μας.

  • Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή, συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

  • Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

  • Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν έχουμε ένα ασθενήστο σπίτι, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή, εναλλακτικά, τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων), απομόνωση σε άλλο δωμάτιο και χρήση άλλης τουαλέτας εφόσον υπάρχει η δυνατότητα

  Το σημαντικότερο που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας είναι το εξής: Σε περίπτωση που εμφανίζουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, καταρροή, πυρετό ή πονόλαιμο), αλλά δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα, δεν μεταβαίνουμε στο νοσοκομείο. Κι αυτό διότι, πηγαίνοντας εκεί μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό σε ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Επιπλέον, αν αποδειχθεί ότι τελικά τα δικά μας συμπτώματα δεν οφείλονται στον covid-19, μπαίνοντας στο περιβάλλον του νοσοκομείου βρισκόμαστε από μόνοι μας εκτεθειμένοι στον ιό.

  Άρα, σε περίπτωση ήπιας συμπτωματολογίας και μη υφιστάμενου κάποιου άλλου προβλήματος υγείας, η σωστή επιλογή είναι να μείνουμε στο σπίτι και να περιοριστούμεκαι να μιλήσουμε τηλεφωνικά με τον γιατρό μας.

  Σε κάθε περίπτωση η τηλεφωνική γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο παρέχοντας συμβουλές και υποστήριξη στους πολίτες που θέλουν περισσότερες πληροφορίες. 

   

  Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τον κορονοϊο Covid19 πατώντας εδώ:

   

  Πηγή:
  Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) https://eody.gov.gr/