Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f3055%2fcovid 1artboard 1 1920x420

Η “ακτινογραφία” του κορονοϊού Μέρος Α’

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  «Covid-19»: μια λέξη άγνωστη στους περισσότερους από εμάς, μέχρι πριν δύο μήνες. Πλέον, ο νέος κορονοϊός αποτελεί το κυριότερο –αν όχι το μόνο– θέμα συζήτησης διεθνώς, έχοντας εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη.. Η πανδημία έχει «εισβάλει στη ζωή μας», αλλάζοντας άρδην την καθημερινότητά μας και πρέπει όλοι να ενημερωνόμαστε σωστά, ώστε να συμβάλουμε με τον δικό μας τρόπο στην προστασία τόσο του εαυτού μας, όσο και των αγαπημένων μας προσώπων αλλά και του κοινωνικού συνόλου και, κυρίως, αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.   

  της Μαρίας Λυσάνδρου, δημοσιογράφου Υγείας

  Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο νέος κορονοϊός Covid-19 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορονοϊού, το οποίο μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο. Συνήθως αναφέρεται ως «νέος κορονοϊός», καθώς υπάρχουν και άλλα στελέχη κορονοϊού, τα οποία απομονώνονται στον άνθρωπο. Ο νέος κορονοϊός Covid-19 φαίνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με τα προϋπάρχοντα αυτά στελέχη.

  Οι κορονοϊοί συναντώνται συχνά, προκαλώντας συνήθως ήπια αναπνευστικά προβλήματα, όπως βήχα και καταρροή. Ωστόσο, μερικοί είναι πιο επικίνδυνοι, όπως ο SARS και ο MERS, οι οποίοι μας είχαν απασχολήσει πριν μερικά χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με ήπιους κορονοϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, παρουσιάζοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

  Τα κύρια συμπτώματα του Covid-19
  Τα κυριότερα συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να υποψιάσουν κάποιον ότι ίσως έχει προσβληθεί από τον Covid-19 είναι:

  • πυρετός
  • βήχας
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • μυαλγίες
  • καταβολή
  Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σήψη και σηπτικό σοκ, έως και θάνατος.

  Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης
  • Aπό τα σταγονίδια του αέρα μετά από βήχα ή φτάρνισμα.
  • Με προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών, χειραψία).
  • Με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας, διακόπτης για το φως) και ακολούθως άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, χωρίς να έχουμε πλύνει πρώτα τα χέρια μας.
  • Μέσω χρήσης κοινής τουαλέτας

  Ωστόσο, δεν κινδυνεύουν όλοι στον ίδιο βαθμό από τον Covid-19. Τα νεότερα και γενικώς υγιή άτομα, αλλά και τα άτομα που δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, φέρονται να έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να περάσουν τον ιό ήπια, αν μολυνθούν. Ομάδες υψηλού κινδύνου, πιο ευάλωτες απέναντι στον κορονοϊό, θεωρούνται οι ηλικιωμένοι, αλλά και άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και άτομα με ηπατοπάθειες και πνευμονοπάθειες.

   

  Μάθετε τι μπορούμε να κάνουμε για να προστευτούμε από τον Covid19 πατώντας εδώ:

   

  Πηγή:
  Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) https://eody.gov.gr/