Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2835%2fxortofagiki diatrofi 1 1920x420

Γνωρίζοντας τη χορτοφαγική διατροφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Η χορτοφαγική διατροφή έχει κερδίσει πολλούς ακόλουθους τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να εξετάζουν το ενδεχόμενο να την ακολουθήσουν, για λόγους καλής υγείας και ευεξίας. Ενδείκνυται, όμως, για όλους η χορτοφαγική διατροφή; Ποια τα οφέλη της και σε ποιους τομείς μπορεί να χρειαστούμε ενίσχυση;
  Η διαιτολόγος κ. Δέσποινα Δ. Δασκαλάκη έχει τις απαντήσεις.

  Vegetarian ή vegan;
  Πολλές φορές, vegetarians και vegans συγχέονται. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούν είναι ξεκάθαρα και διακριτά, σημειώνει η κ. Δασκαλάκη.
  Οι Vegetarians (χορτοφάγοι) επιλέγουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και τρώνε οτιδήποτε μπορεί να προέλθει από ζώα, χωρίς όμως να θανατωθούν. Συγκεκριμένα, η διατροφή τους αποκλείει την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριού, θαλασσινών, ενώ καταναλώνουν γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι) και αυγά.
  Στους vegetarians υπάρχουν και υποκατηγορίες, οι οποίες διαφέρουν κυρίως λόγω ατομικών πεποιθήσεων. Αυτές είναι :
  • Lacto-vegetarian: τρώνε γαλακτοκομικά, αλλά όχι αυγά.
  • Ovo-vegetarian: τρώνε αυγά, αλλά όχι γαλακτοκομικά.
  • Lacto-ovo-vegetarian: τρώνε γαλακτοκομικά και αυγά.
  • Pesco-vegetarian: τρώνε γαλακτοκομικά, αυγά και ψάρι.
  • Semi-vegetarian ή partial-vegetarian: τρώνε γαλακτοκομικά, αυγά, μικρά ψάρια και κοτόπουλο.

  Στην αντίπερα όχθη, οι vegans (αυστηρά χορτοφάγοι) επιλέγουν αυτό το είδος διατροφής για ηθικούς κυρίως λόγους – όχι μόνο δεν τρώνε κανένα ζωικό προϊόν (κρέας, πουλερικά, ψάρι, θαλασσινά) ή υποπροϊόντα τους (γαλακτοκομικά, αυγά), αλλά ούτε και προϊόντα που προέρχονται από την εργασία των ζώων (π.χ. μέλι). Επιπλέον, δεν φορούν δερμάτινα ρούχα και παπούτσια, και δεν χρησιμοποιούν καλλυντικά που δοκιμάζονται σε ζώα, διευκρινίζει η ειδικός.
  Ωστόσο, η υιοθέτηση της vegetarian ή vegan φιλοσοφίας δεν αποτελεί «σοφή» επιλογή για ορισμένες ομάδες ατόμων όπως για παράδειγμα αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα αντοχής (π.χ. μαραθωνοδρόμους), οι οποίοι έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά.
  Κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται, επίσης, για εγκύους - θηλάζουσες, για άτομα με νευρολογικά προβλήματα (απαιτείται αυξημένη κατανάλωση σε Β12), αλλά και με σιδηροπενική αναιμία (ανάγκη για επιπλέον πρόσληψη σιδήρου), τονίζει η κ. Δασκαλάκη.

  Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να γίνει κάποιος χορτοφάγος;
  Σύμφωνα με την ειδικό, ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος χορτοφαγική διατροφή είναι η ενηλικίωση, όπου η ανάπτυξη έχει ολοκληρωθεί.
  Κι όμως, κάποιοι γονείς ή και παιδιά κατά την εφηβεία επιλέγουν να ακολουθήσουν μία τέτοιου είδους διατροφή. Είναι σωστό αυτό; Δεν αρκεί μόνο να αφαιρέσουν οι γονείς τα ζωϊκά προϊόντα από το πιάτο ενός παιδιού, αλλά θα πρέπει και να εφοδιαστούν με γνώση, κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές και συνδυασμούς τροφίμων (υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία διαιτολόγου), ώστε να μπορέσει να τραφεί το παιδί σωστά και να έχει επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξή του, σημειώνει η κ. Δασκαλάκη. Επιπλέον, είναι απαραίτητος ο συχνός παιδιατρικός έλεγχος για την εκτίμηση της ανάπτυξής του (βάρος, ύψος, γενική υγεία παιδιού).
  Έχει φανεί ότι τα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή δεν παίρνουν το απαιτούμενο βάρος και λόγω της μειωμένης πρόσληψης σε βιταμίνη Β12 και αμινοξέων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γλωσσική και αντιληπτική τους ικανότητα, αναφέρει η ειδικός.

  Διαβάστε για τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής πατώντας εδώ:

   

  who is who

  Δέσποινα Δ. Δασκαλάκη
  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

  Η Δέσποινα Δ. Δασκαλάκη είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος.
  Γεννήθηκε το 1983 στο Ηράκλειο Κρήτης και σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης, από όπου και αποφοίτησε το 2006.
  Η επαγγελματική της δραστηριότητα ξεκίνησε το 2006 στη μονάδα τεχνητού νεφρού «Mesogeios», από το 2012 είναι επιστημονική συνεργάτιδα της «Medtronic» ως υπεύθυνη διαιτολογικής εκπαίδευσης ατόμων με ΣΔ τ1, με αντλία ινσουλίνης σε όλους τους νομούς της Κρήτης. Λειτουργεί διαιτολογικό γραφείο στο Ηράκλειο Κρήτης, επί της οδού Μάχης Κρήτης 10 (μέγαρο Χάνδαξ), 5ος όροφος.
  Τηλ.: 2810 222112 και 6945-461590
  E-mail: info@daskalakid.gr