Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2746%2fgynaika karkinos

Δρ. Φλώρα Σταυρίδη: Γυναίκα vs Καρκίνος: «Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Η εμπειρία της διάγνωσης ενός καρκίνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματική για μια γυναίκα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι διασφάλισης μιας καλής υγείας, με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και με την εφαρμογή βασικών ενεργειών πρόληψης, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν πραγματικά σωτήριες. Η Δρ. Φλώρα Σταυρίδη, ογκολόγος-παθολόγος, μας δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν την υγεία κάθε σύγχρονης γυναίκας.

  Ποια είναι η συνηθέστερη μορφή γυναικείου καρκίνου που συναντάται σήμερα;
  Σήμερα ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με την επίπτωσή του να αυξάνει διαρκώς. H συνηθέστερη κακοήθεια που προσβάλλει τις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού.
  Τα τελευταία χρόνια, με τη γνώση μας στη βιολογία να έχει αυξηθεί σημαντικά, έχουμε καταφέρει να ελαττώσουμε σημαντικά τη θνησιμότητα των περιστατικών κακοήθειας, τόσο λόγω των νέων θεραπευτικών τεχνικών που αφορούν στη χρήση φαρμάκων, όσο και λόγω των νέων χειρουργικών τεχνικών.

  Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και πόσο εξοικειωμένες είναι οι Ελληνίδες με τον συγκεκριμένο τομέα;
  Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος κινητοποιείται όλο και περισσότερο, και η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες προς την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το τι χρειάζεται να κάνει κανείς τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο πληθυσμού, για να περιορίσει την εμφάνιση καρκίνου.

  Ποιοι παράγοντες θεωρείται ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση νεοπλασιών1;
  Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση νεοπλασιών – τόσο κληρονομικοί, όσο και περιβαλλοντικοί. Αυτό που έχει σημασία είναι να εξετάσουμε τις συνήθειες και τους ατομικούς παράγοντες κινδύνου, που επηρεάζουν την κάθε γυναίκα, ανάλογα με τον τρόπο ζωής που υιοθετεί.
  Συγκεκριμένα, το κάπνισμα σχετίζεται ισχυρά με την αύξηση πιθανότητας θανάτου από νεοπλασία. Eπιπλέον, η διακοπή του είναι δυνατό να ελαττώσει σημαντικά τόσο την πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
  Υπάρχουν, κατά δεύτερον, ισχυρά επιδημιολογικά δεδομένα μελετών με περισσότερους από 150.000 υγιείς εθελοντές, που δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την εμφάνιση νεοπλασιών. Aκόμη και σε άτομα που καταναλώνουν ένα ποτό την ημέρα, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του φάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, αλλά και του μαστού. Ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να είναι ανάλογος με την ποσότητα ποτού που καταναλώνεται.
  Η διατροφή μπορεί επίσης να παίξει τον ρόλο της. Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής στο καθημερινό διαιτολόγιο μπορεί να ελαττώσει την πιθανότητα εμφάνισης νεοπλασίας από καρκίνο σε ποσοστό που προσεγγίζει το 32%. Η διατροφή μας οφείλει να είναι πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, ελαιόλαδο, φρούτα και πτωχή σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
  Ακόμα είναι ενδεικτικό ότι, σε παγκόσμια κλίμακα, το 30% περίπου των περιστατικών καρκίνου οφείλεται στο αυξημένο σωματικό βάρος. Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στοιχεία που συσχετίζουν με τον πλέον πειστικό τρόπο το αυξημένο σωματικό βάρος με την ανάπτυξη τουλάχιστον 5 διαφορετικών νεοπλασιών (μαστού, ενδομητρίου, οισοφάγου, παγκρέατος, παχέος εντέρου και νεφρού).

  1. Πολλαπλασιασμός των κυττάρων με μη φυσιολογικό τρόπο.

  Ποιες είναι οι βασικότερες προληπτικές εξετάσεις που χρειάζεται να κάνει μια γυναίκα και σε ποια ηλικία είναι καλό να τις ξεκινήσει;
  Οι γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό οφείλουν να υποβάλλονται σε τακτική ψηφιακή μαστογραφία ετησίως μετά τα 40, ενώ ετήσιος πρέπει να είναι και ο έλεγχος των γυναικολογικών οργάνων με υπέρηχο και pap test.

  Ο ψυχολογικός παράγοντας μπορεί να παίξει κάποιον ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου; Το αυξημένο στρες, για παράδειγμα;
  Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφή και αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν συσχέτιση του άγχους με την εμφάνιση νεοπλασιών. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι η καταμέτρηση του άγχους πολλές φορές δεν είναι αντικειμενική και αξιόπιστη.
  Ειδικότερα η βιταμίνη D εμφανίζεται συχνά να συνδέεται με τον καρκίνο – κυρίως για τον ρόλο που μπορεί να παίξει προληπτικά. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
  Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες συνεχίζονται, υπάρχουν δεδομένα ότι τα ορθά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα προλαμβάνουν την εμφάνιση κολο-ορθικού καρκίνου, και πιθανώς του καρκίνου του μαστού και προστάτου.
  Υπάρχουν, επίσης, ισχυρά δεδομένα ότι τα ορθά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα αποτρέπουν την πρόοδο της νόσου στον καρκίνο μαστού, ενώ βελτιώνουν τα επίπεδα θνησιμότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού όταν υπάρχει διάγνωση.

  Αφού μια γυναίκα διαγνωστεί με καρκίνο, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος στην αντιμετώπιση της νέας αυτής κατάστασης;
  Η ογκολογική διάγνωση είναι από μόνη της ένα γεγονός που προκαλεί ξάφνιασμα και πανικό, τόσο στην ίδια την ασθενή, όσο και στην οικογένειά της. Είναι απόλυτα φυσικό η ασθενής που μόλις διαγνώστηκε με καρκίνο να νιώθει φόβο, αγωνία, θυμό, θλίψη, μοναξιά ή κατάθλιψη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, στην περίπτωση αυτή, τόσο η ασθενής, όσο και η οικογένεια, να αντιμετωπίζονται ολιστικά.
  Η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη από ειδική ομάδα, η yoga, ο βελονισμός και η ορθή επικοινωνία με τον ειδικό Παθολόγο-Ογκολόγο είναι τα κατάλληλα μέσα που θα βοηθήσουν τον πάσχοντα και την οικογένειά του να ξεπεράσει το σοκ της διάγνωσης.
  Σημαντικό ρόλο παίζει η στήριξη της οικογένειας, των φίλων αλλά και των παιδιών, εφόσον αυτά υπάρχουν. Οι ασθενείς πρέπει να ενθαρρύνονται να εργάζονται, έτσι ώστε να συνεχίσουν να διατηρούν μια κανονικότητα στη ζωή τους, όσο αυτό είναι εφικτό. Συμπερασματικά, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

  Τι μπορεί, λοιπόν, να γίνει σε επίπεδο πρόληψης; Ποιες «καλές συνήθειες» της καθημερινότητας είναι ζωτικής σημασίας, βοηθώντας μια γυναίκα να διατηρείται βιολογικά σε ισορροπία;
  Υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που μπορεί κανείς να ακολουθήσει στην καθημερινή του ζωή, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά σε επίπεδο πρόληψης:
  • Η υιοθέτηση του μεσογειακού τρόπου διατροφής (δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, περιορισμός του κόκκινου κρέατος, των κορεσμένων λιπαρών, του άλατος και της ζάχαρης).
  • Διατήρηση ιδανικών επιπέδων 25-OH βιταμίνης D στο αίμα.
  • Περιορισμός του αλκοόλ στο ελάχιστο ή και καθόλου.
  • Αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία τις ώρες μεταξύ 12:00 με 15:00 κατά τους θερινούς μήνες.
  • Διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους.
  • Διακοπή του καπνίσματος.
  • Υιοθέτηση ενεργής και συστηματικής αερόβιας σωματικής άσκησης (150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης εβδομαδιαίως).

  Τι θα λέγατε εσείς σε μια ασθενή που έχει διαγνωστεί με καρκίνο και δυσκολεύεται να διαχειριστεί αυτό που της συμβαίνει;
  Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι η διάγνωση του καρκίνου δεν ισοδυναμεί με “θανατική καταδίκη”. Οι περισσότεροι ασθενείς επιτυγχάνουν να καταστήσουν τον καρκίνο μία μακροχρόνια νόσο, εξασφαλίζοντας άριστη ποιότητα ζωής.

  Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για ενίσχυση του γυναικείου οργανισμού
  • Φολικό Οξύ
  Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών B και αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη των κυττάρων και του μεταβολισμού. Τα συμπληρώματα φολικού οξέος έχουν μελετηθεί ως συμβάλλοντα στην αντιμετώπιση πολλών περιπτώσεων, μεταξύ των οποίων και οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το Alzheimer και η κατάθλιψη.

  • Βιταμίνη D
  Η βιταμίνη D, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντριάν Μαρτινό του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, έκαναν σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», βάσει της οποίας η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D γλιτώνει από λοιμώξεις κυρίως του αναπνευστικού και γρίπη 1 άνθρωπο στους 33 (δηλαδή περίπου 3 στους 100). Η σωστή διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της βιταμίνης D.

  • Σελήνιο
  Το σελήνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο, το οποίο φέρεται να συμβάλλει στην αποβολή και αποτοξίνωση των επιβλαβών χημικών ουσιών.

  • Βιταμίνες C και E
  Φέρονται να συμβάλλουν στη μείωση εμφάνισης καρκίνου, χαρακτηρίζονται από αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έχουν τη δύναμη να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

  • Μαγνήσιο
  Ένα μέταλλο που συναντάται σε αφθονία στο ανθρώπινο σώμα και είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία εκατοντάδων ενζύμων. Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος του μετάλλου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, καθώς οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στα επίπεδα των οιστρογόνων σε αυτή τη φάση της ζωής της γυναίκας αυξάνουν μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και αποδυνάμωσης των οστών.

   

   

  who is who

  Φλώρα Σταυρίδη
  Παθολόγος-Ογκολόγος
  Η Δρ. Φλώρα Σταυρίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολόγου-Ογκολόγου στην Αγγλία, όπου εργάστηκε επί δεκαετία σε εξειδικευμένα Ογκολογικά Κέντρα (Royal Marsden Hospital, Guys and St. Thomas). Έχει εξειδικευθεί στον καρκίνο του μαστού, στον γυναικολογικό και στον ουρογεννητικό καρκίνο, καθώς και στην παρηγορητική φροντίδα των ογκολογικών ασθενών. Από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε Λέκτορας στην Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή του Νοσοκομείου Guys and St. Thomas στο Λονδίνο, ενώ την ίδια χρονική περίοδο εργάστηκε ως Senior Registrar στο Royal Marsden και Guys and St. Thomas’ Hospital.
  Το Σεπτέμβριο του 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί ως Επιστημονική Συνεργάτις στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», ενώ τον Σεπτέμβριο του 2010 εντάχθηκε στο δυναμικό του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Το πολύπλευρο ενδιαφέρον της για την Ογκολογία, αλλά και για τη Διοίκηση Μονάδων Υγείας, την οδήγησε στην ολοκλήρωση δύο μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Το 2011 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με ιδιαίτερη έμφαση στην Κλινική Ηγεσία και Διαχείριση, στην Ορθή Κλινική Πρακτική και στις Δεξιότητες Επικοινωνίας και Συνέντευξης και την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Institute of Cancer Research του Λονδίνου στην Παθολογική Ογκολογία.
  Σήμερα, η Δρ. Φλώρα Σταυρίδη εργάζεται ως συνεργάτης στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ και είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Care and Cure Oncology Center (www.careandcure.gr).
  Δίνει συχνά ομιλίες και συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια, ενώ συμμετέχει και σε ερευνητικές εργασίες που δημοσιεύονται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.