Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2860%2fmama paidi kolikoi 1920x420

Βρεφικοί κολικοί: Ο ευεργετικός ρόλος του μασάζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Οι κολικοί τον βρεφών είναι μια κατάσταση ή, διαφορετικά, μια συμπεριφορά, την οποία τα βρέφη εμφανίζουν κυρίως τους πρώτους μήνες της ζωής τους με την εκδήλωση έντονου κλάματος, συνήθως χωρίς εμφανή αιτιολογία. Εμφανίζεται στο 16-28% των βρεφών, περισσότερο στα αγοράκια, και προκαλεί στενοχώρια στη μαμά και τον μπαμπά. Η κ. Γεωργία Λεζέ, μαία - σύμβουλος θηλασμού, φροντίζει να μας κατατοπίσει σχετικά με αυτό το φαινόμενο που προβληματίζει τους περισσότερους γονείς.
  Οι κολικοί των βρεφών δεν έχουν σχέση με τους κολικούς των ενηλίκων ως αίτιο εμφάνισης ή ένταση πόνου, ενοχλήματα ή παθολογική αιτιολογία, ξεκαθαρίζει η ειδικός.
  Η σύγχρονη οπτική για τους κολικούς τον βρεφών είναι ότι δεν πρόκειται για κάποιον πόνο στην κοιλίτσα, αλλά για μια συμπεριφορά με έντονο κλάμα, χωρίς προφανή αιτιολογία, που εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι το βρέφος να γίνει 3 μηνών.
  Η περίπτωση αυτή των κλασικών κολικών δεν επιδέχεται κάποιας θεραπείας ή βοήθειας. Πρόκειται κυρίως για την εκδήλωση κλάματος από έντονη νευρικότητα, που αντιστοιχεί σε ημερομηνίες ανάπτυξης εντονότερης νεύρωσης στο σώμα – κάτι που φαίνεται να οδηγεί τα μωράκια σε μεγαλύτερη υπερδιέγερση. Με πολλή αγκαλίτσα, αγάπη, στοργή και λίγη υπομονή, όλα θα περάσουν, σημειώνει η κ. Λεζέ.

  Τι προκαλεί τους κολικούς
  Οι κολικοί δεν έχουν επιβεβαιωμένο προδιαθεσικό παράγοντα. Μπορεί να εμφανιστούν συχνότερα στα αγοράκια, σε μωρά που δεν θηλάζουν ή που επιθυμούν παραπάνω αγκαλίτσα από τους γονείς.
  Εάν, ωστόσο, μιλάμε για πονάκια στην κοιλίτσα ή στομαχικές ενοχλήσεις, αυτές μπορεί να οφείλονται σε άλλες αιτίες, όπως η παλινδρόμηση (μετά τον 2ο μήνα), η υπερπαραγωγή γάλακτος από πλευράς μητέρας και η δυσκοιλιότητα (προβλήματα με γκρινίτσα ή κλάμα πριν την κένωση), αναφέρει η κ. Λεζέ.

  Τα σημάδια της εμφάνισης των κολικών είναι:
  • Εμφάνιση μετά την 3η εβδομάδα
  • Συγκεκριμένες ώρες την ημέρα, κυρίως απόγευμα προς βράδυ
  • Συχνότητα συγκεκριμένων ωρών και διάρκεια
  • Δεν υπάρχει προφανής αιτιολογία
  • Το μωρό έχει ηλικία από 3 εβδομάδες, έως και 3 μήνες

  Τρόποι αντιμετώπισης:
  • Υπομονή
  • Πολλή αγκαλίτσα
  • Δοκιμάστε να τραγουδήσετε στο μωρό σας ένα όμορφο τραγουδάκι σταθερού ρυθμού
  • Βγείτε βόλτα με το μωρό σας
  • Αλλάξτε δωμάτιο, φωτισμό ή γενικώς χώρο
  • Δοκιμάστε κάποιο νανούρισμα από κάποιο παιχνιδάκι
  • Δοκιμάστε ευχάριστες δραστηριότητες, όπως το μασάζ στα μωράκια, που ανακουφίζει από την ένταση και χαλαρώνει

  Ο ρόλος του μασάζ
  Το μασάζ των βρεφών έχει πολλά πλεονεκτήματα και, κυρίως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρχικά ως μια ευχάριστη δραστηριότητα με το μωρό σας.
  Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στο μωράκι σας συχνά, με την ειδική τεχνική που θα διδαχθείτε μέσα από τα μαθήματα βρεφικού μασάζ στο all4baby, για να επικοινωνήσετε και να το ανακουφίσετε, αφαιρώντας την ένταση και χαλαρώνοντας το μωρό σας, συνιστά η ειδικός. Στην περίπτωση που το μωράκι ταλαιπωρείται όντως από δυσκοιλιότητα, παλινδρόμηση ή δυσπεψία, οι ειδικές κινήσεις που θα διδαχθείτε θα το ανακουφίσουν άμεσα.

  Μπορεί η μητέρα να κάνει μόνη της τέτοιο μασάζ;
  Φυσικά και μπορεί! Η μανούλα είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος και αυτός που το μωρό εμπιστεύεται, δεχόμενο κάθε καινούριο ερέθισμα. Ένα τέτοιο ερέθισμα είναι και το μασάζ! Η τεχνική είναι πολύ εύκολη και μπορεί να εφαρμοστεί από όλους.
  Επιδιώξτε και εσείς να μάθετε πώς να κάνετε βρεφικό μασάζ, για να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματά του, αλλά και να διασκεδάσετε με το μωρό σας, προτρέπει η κ. Λεζέ.

  who is who

  Γεωργία Λεζέ
  Mαία - Σύμβουλος θηλασμού

  Η κ. Γεωργία Λεζέ είναι μαία και σύμβουλος θηλασμού. Πτυχιούχος του ATEI Μαιευτικής Αθήνας, πραγματοποίησε μεταπτυχιακό στο City University του Λονδίνου (MSc Advanced Midwifery, Specialty in Communtiy Care and Internet Communication in Midwifery) και στη συνέχεια απέκτησε πτυχίο συμβούλου θηλασμού IBCLC. Είναι Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών και Εκπαιδεύτρια Βρεφικού Μασάζ IAIM.
  Την πρακτική της άσκηση την πραγματοποίησε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο Τμήμα Μαιευτικής, ενώ έχει υπάρξει και εξωτερική συνεργάτιδα του μαιευτηρίου ΙΑΣΩ Αθήνας. Στο Λονδίνο προσελήφθη μέσω του NHS για να εργαστεί στο τμήμα αίθουσας τοκετών, λεχωίδων, κλινικής και κοινότητας ενός από τα διασημότερα μαιευτήρια της πόλης.
  Το 2011 ίδρυσε το Αll4baby, ένα Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας, το οποίο αποτελεί πρότυπο για την Ελληνική Μαιευτική Φροντίδα και παράδειγμα των μαιών του σήμερα.
  Διεύθυνση: Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι
  Τηλ.: 210-7485743
  www.all4baby.gr
  e-mail: all4babycenter@gmail.com