Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2852%2fagrotourismos 1920x420

Αγροτουρισμός: Εναλλακτικές διακοπές στην ελληνική ύπαιθρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Η ελληνική ύπαιθρος βρίσκεται εδώ και περιμένει τους συνειδητοποιημένους φυσιολάτρες, αλλά και τους ανυποψίαστους επισκέπτες, για να αποκαλύψει τα εντυπωσιακά μυστικά της, μέσα από μια ευρεία γκάμα αξέχαστων εμπειριών που προσφέρει ο αγροτουρισμός.
  O αγροτουρισμός, όπως χιουμοριστικά έχει ειπωθεί, είναι «η καλλιέργεια τουριστών στο χωράφι» και προτιμάται από όσους αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να βιώσουν αυθεντικές εμπειρίες στις διακοπές τους. Ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 στην Αμερική και την Ευρώπη, και από το 1990 ανθίζει και στην Ελλάδα.
  Η γοητεία αυτού του τύπου διακοπών έγκειται στο ότι προσφέρει τη δυνατότητα να ζήσουμε  σε ρυθμούς εντελώς διαφορετικούς από την αστική καθημερινότητα, να γνωριστούμε με την πολιτιστική και αγροτική ταυτότητα της περιοχής που επιλέξαμε να επισκεφτούμε, να δραστηριοποιηθούμε ερχόμενοι σε επαφή με τη φύση και να χαλαρώσουμε δημιουργικά.
  Πιο συγκεκριμένα, ο αγροτουρισμός είναι μια ενδιαφέρουσα μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται εκτός πόλεων και αφορά τη διαμονή σε αγροκτήματα ή σε μικρά καταλύματα παραδοσιακού χαρακτήρα.
  Εκεί, ως παραθεριστές, θα έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με μια ευρεία γκάμα εργασιών αναψυχής στην ύπαιθρο που συνδέονται είτε με τη γεωργική-κτηνοτροφική παραγωγή, την τοπική γαστρονομία και τα ντόπια προϊόντα, είτε με δραστηριότητες, όπως η ορειβασία, η πεζοπορία, η ποδηλασία βουνού κ.ά.
  Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια «επιστροφή» σε έναν τρόπο ζωής πιο ήρεμο και παραδοσιακό, ο οποίος προϋποθέτει απλότητα, αυθεντικότητα και πολλή αγάπη για το περιβάλλον.

  Οι 8+1 κύριες μορφές αγροτουρισμού στην Ελλάδα
  1.Αγροτουρισμός σε χωριά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ορεινά και μη), νησιωτικές ή παραλιακές περιοχές, που προσελκύουν τους επισκέπτες αξιοποιώντας το κλίμα και την ομορφιά της τοποθεσίας τους.
  2.Αγροτουρισμός σε παραδοσιακούς οικισμούς, οι οποίοι έχουν να επιδείξουν μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική που προσελκύει τους καταπονημένους από το γκρίζο των κτιρίων κατοίκους των τσιμεντουπόλεων.
  3. Αγροτουρισμός κοντά σε προστατευόμενες περιοχές, όπως εθνικοί δρυμοί και υδροβιότοποι που, εκτός από τη φυσική τους ομορφιά, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας σε θέματα Οικολογίας.
  4. Αγροτουρισμός σε καταλύματα συνεταιριστικής μορφής, όπου τα μέλη των συνεταιρισμών, κυρίως γυναίκες, προσφέρουν προϊόντα δικής τους ή τοπικής παραγωγής και αυθεντική φιλοξενία.
  5.Αγροτουρισμός σε περιοχές με ιαματικές πηγές (λουτροπόλεις), όπου σε ειδικά υδροθεραπευτήρια οι επισκέπτες υπόκεινται σε ένα συνδυασμό αποτοξίνωσης και σωματικής χαλάρωσης.
  6.Αγροτουρισμός σε αγροτικές περιοχές με αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου προσφέρονται όλες οι δυνατότητες για τον συνδυασμό ανάπαυσης και άθλησης.
  7. Αγροτουρισμός σε κάμπινγκ, τα οποία βρίσκονται στον περίγυρο αγροτικών οικισμών, όπου υπάρχουν εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
  8.Αγροτουρισμός σε αγροτικές περιοχές, όπου υπάρχουν πολιτιστικά ενδιαφέροντα.
  9. Αγροτουρισμός για παιδιά μικρής ηλικίας, ο οποίος πραγματοποιείται σε παιδικές κατασκηνώσεις με αθλητικές εγκαταστάσεις και προσφορά μορφωτικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.

  Διακοπές μετά του ωφελίμου
  Ο αγροτουρισμός προσελκύει συνήθως μεμονωμένους επισκέπτες και μικρές ομάδες περιηγητών με ειδικά ενδιαφέροντα, τα οποία συνδέονται με τη φύση, τις περιηγήσεις, τη γαστρονομία και την παράδοση.
  Αποφασίζοντας να κάνουμε αγροτουρισμό σε κάποιο μέρος, μία από τις επιλογές είναι οι αγροτικές ασχολίες. Για παράδειγμα, μπορούμε να βοηθήσουμε στη συγκομιδή της ελιάς και της μεταφοράς της σε κάποιο παραδοσιακό ελαιοτριβείο. Μετά το άλεσμα, υπάρχει η δυνατότητα να πάρουμε μαζί μας, ως συμβολική αμοιβή, μια ποσότητα λαδιού ή και να γεμίσουμε με το φρέσκο ελαιόλαδο μπουκάλια που θα φέρουν την προσωπική μας ετικέτα. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού ή τσίπουρου, καθώς και στη συγκομιδή εποχιακών φρούτων, βοτάνων, οπωροκηπευτικών, μανιταριών και κάθε λογής καρπών (κάστανα, καρύδια κ.λπ.).
  Ωστόσο, κάνοντας αγροτουρισμό, έχουμε τη δυνατότητα να επιδοθούμε και σε κτηνοτροφικές εργασίες. Έτσι, κατά τη διαμονή μας σε μια φάρμα, μπορούμε να βοηθήσουμε στη φροντίδα των ζώων (βοσκή, άρμεγμα, καθαριότητα) και σε τυροκομικές δραστηριότητες για την παραγωγή γιαουρτιού και τυριού, καθώς και στη μελισσοκομία.

  Ο αγροτουρισμός εκπαιδεύει
  Στους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας, μπορούμε να συμμετάσχουμε, εκτός από τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, σε μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, και να φτιάξουμε με τις «συνταγές της γιαγιάς» μαρμελάδες, λικέρ, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού, ζυμωτό ψωμί, φρέσκα ζυμαρικά, πίτες και άλλες νοστιμιές της ντόπιας κουζίνας. Επιπρόσθετα, μια επίσκεψή μας σε ένα εργαστήρι χειροτεχνίας ή κεραμεικής θα μας γεμίσει με ευχάριστες εμπειρίες, αλλά και ιδέες για χειροποίητες κατασκευές.
  Και αν θέλουμε να ζήσουμε κάτι περισσότερο, αρκεί ένα παραδοσιακό οινοποιείο, όπου θα μυηθούμε στις ποικιλίες του κρασιού, στο άρωμα, στο χρώμα και στις γεύσεις του.
  Από την άλλη, ευρισκόμενοι κοντά στη φύση, μπορούμε να περιδιαβαίνουμε εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους και τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς, να μάθουμε πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Αν, δε, ανήκουμε στο είδος του... δραστήριου αγροτουρίστα, θα έχουμε την εξαιρετική ευκαιρία να επιδοθούμε και στο αγαπημένο μας σπορ, όπως κολύμπι, ψάρεμα, πεζοπορία, ορειβασία ή ιππασία.

  Γιατί να προτιμήσω το «διαφορετικό»
  Η φιλοσοφία του αγροτουρισμού βασίζεται στη διαπροσωπική, άμεση, ανθρώπινη σχέση μεταξύ του κατοίκου της υπαίθρου και του επισκέπτη, ο οποίος σύντομα γίνεται, από «περαστικός», «φίλος».
  Στην Ελλάδα, η εντυπωσιακή ποικιλομορφία του τοπίου, το καλό κλίμα, τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, η εξωστρέφεια και η πλούσια παράδοση συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό παραστάσεων, εικόνων και εμπειριών, επιβεβαιώνοντας ότι ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο.
  Εδώ, όσοι είναι λάτρεις του αυθεντικού, του ανεξερεύνητου και του ανεπιτήδευτου τουρισμού, μπορούν να απολαύσουν όλα όσα απλόχερα προσφέρει η φύση. Μέσα από τις αγροτικές εργασίες, την τοπική γαστρονομία και τα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου μας, προσφέρεται η δυνατότητα να χαρούμε τον καθαρό αέρα, την απλότητα, την ηρεμία και, κυρίως, την ουσιαστική επικοινωνία τόσο με τους γύρω μας, όσο και με τον εαυτό μας.
  Το βασικό πλεονέκτημα του αγροτουρισμού είναι ότι μπορούμε να λάβουμε ενεργά μέρος σε μια δημιουργική διαδικασία που υπερβαίνει τα όρια της απλής ταξιδιωτικής εμπειρίας. Μπορούμε να γίνουμε κοινωνοί της αγροτικής ζωής, βιώνοντας μια πραγματική “επιστροφή” –έστω και πρόσκαιρη– στον παραδοσιακό τρόπο ζωής!

  Ο αγροτουρισμός μου ταιριάζει εφόσον:
  • Αποζητώ τη χαλάρωση επιθυμώντας να γνωρίσω την αγροτική ζωή και τα τοπικά προϊόντα, και να συναναστραφώ με τους ντόπιους, υιοθετώντας την καθημερινότητά τους.
  • Δεν με ενδιαφέρουν οι «παθητικές» διακοπές και επιθυμώ να απασχολούμαι διαρκώς με ποικίλες δραστηριότητες, συνδυάζοντας έτσι την περιπέτεια με την ενεργό συμμετοχή και δράση κοντά στη φύση.
  • Η αυθεντικότητα και διαφορετικότητα είναι τρόπος ζωής για μένα.
  • Θέλω να γνωρίσω και να μάθω τα πάντα για τις γεύσεις, τον τόπο και τους ανθρώπους της περιοχής που θα επισκεφθώ.
  • Έχω οικολογική συνείδηση και με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας.

  Αν είμαστε λάτρεις του αγροτουρισμού, θα πάμε:
  • Στην Εύβοια, αν θέλουμε να συμμετάσχουμε στις αγροτικές εργασίες οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, να παρακολουθήσουμε πώς φτιάχνεται το κρασί, το τσίπουρο και οι μαρμελάδες. Επίσης, αν μας αρέσουν οι εκδρομές σε γραφικά χωριουδάκια, δάση, ποτάμια, καταρράκτες, υγροβιότοπους ή κάνουμε ποδήλατο βουνού.
  • Στη Λακωνία, αν θέλουμε να περπατήσουμε στον Πάρνωνα και να μάθουμε για την πληθώρα άγριων βοτάνων, να παρακολουθήσουμε σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου ή να βιώσουμε τη διαδικασία συγκομιδής του καρπού της ελιάς, να πατήσουμε σταφύλια και να μάθουμε πώς να φτιάχνουμε βιολογικό κρασί.
  • Στη Χίο, αν θέλουμε να δοκιμάσουμε την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού και να συμμετάσχουμε στις αγροτικές εργασίες, από τις οποίες το μάζεμα της μαστίχας (από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
  • Στην Αράχωβα, αν μας ενδιαφέρει να γνωρίσουμε από κοντά τον τρόπο κατασκευής υφαντών που, στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι ονομαστά για την αρτιότητα, την ομορφιά και τα παραδοσιακά σχέδιά τους.
  • Στο Λεωνίδιο, αν θέλουμε να ασχοληθούμε με τη μελισσοκομία μέσω της διαδικασίας που μας διδάσκει η ίδια η Φύση, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και για να «χαθούμε» σε μονοπάτια ηρεμίας και γαλήνης, με τοπικές γεύσεις και μυρωδιές.
  • Στη Ζάκυνθο, αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε πώς παράγεται το μέλι και να δούμε πώς συλλέγονται οι ελιές από τους ελαιώνες.
  • Στο Πήλιο, αν δίνουμε έμφαση σε θεματικά weekends με γαστρονομικό και φυσιολατρικό περιεχόμενο.
  • Στην Τζιά, σε περίπτωση που θέλουμε να συνδυάσουμε διακοπές και ενασχόληση με την παρασκευή ιδιαίτερων νοστιμιών, όπως Chutneys, κέτσαπ από καρπούζι κ.ά.
  • Στη Πιερία αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε με τα παιδιά μας μαθήματα μαγειρικής με βάση την τοπική κουζίνα ή να φτιάξουμε τη δική μας κεραλοιφή. Ιδανικό ορμητήριο για πεζοπορία, αναβάσεις και φυσιολατρικές εκδρομές στον Όλυμπο και τα Πιέρια.
  • Στη Κρήτη αν αποζητούμε ποικιλία όπως πεζοπορικές διαδρομές, ποδηλασία βουνού, τοξοβολία, ευκαιρίες για να γνωρίσουμε όμορφα τοπία «πνιγμένα» στις ελιές με θέα μέχρι το πέλαγος και να περιηγηθούμε στα φαράγγια, να παρατηρήσουμε άγρια μεγαλόπρεπα πουλιά, όπως γύπες και γυπαετούς, να μάθουμε να μαγειρεύουμε κρητικές νοστιμιές. Δημοφιλείς είναι οι αγροτουριστικές δραστηριότητες, όπως το παραδοσιακό αλώνισμα με γαϊδουράκι, το άρμεγμα, η παρασκευή ψωμιού, τυριού, γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδας, αλλά και το μάζεμα αυγών, φρούτων και λαχανικών από το μποστάνι.