Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2917%2fkalokairino stress 1920x420

Καλοκαιρινό στρες: Πώς μπορούμε να το «νικήσουμε»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Αναμφίβολα, το καλοκαίρι είναι η πιο αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων. Ή, μήπως, όχι; Δεν αναφερόμαστε, φυσικά, στους μικρούς μας φίλους, για τους οποίους οι καλοκαιρινές διακοπές είναι απολύτως συνυφασμένες με την ξεγνοιασιά, τους «ελαστικούς» κανόνες και την «ελευθερία». Ο λόγος γίνεται για τους ενήλικες, καθώς αρκετές έρευνες δείχνουν πως, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η πίεση και το άγχος «χτυπάνε κόκκινο»! Ποιοι είναι, λοιπόν, οι παράγοντες που μας πιέζουν το καλοκαίρι; Ο φαρμακοποιός, κ. Κωνσταντίνος Δανιήλ, επιχειρεί να τους κατονομάσει!

  Πλάνο διακοπών
  Ένας από τους κύριους λόγους που ένα άτομο νιώθει το στρες να το κυριεύει, είναι ο σχεδιασμός και η οργάνωση των καλοκαιρινών διακοπών. Πιο απλά, πολλές φορές οι σκέψεις που κάνει κάποιος όπως: ποιο είναι το πιο πρόσφορο μέρος για να περάσει λίγες μέρες με την οικογένειά του, ποια είναι η σωστή περίοδος για την εξόρμηση, πως να τακτοποιηθούν ένα σωρό εκκρεμότητες ώστε να μην υπάρχουν «κενά» πίσω του κ.ά. επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία του. Το αποτέλεσμα; Εξαρχής οι διακοπές φαντάζουν ένα «βουνό» προβλήματα!
  • Οικονομικά: Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η περίοδος της κρίσης έχει επηρεάσει ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων. Η σκέψη, λοιπόν, των «προγραμματισμένων» εξόδων είναι αρκετά πιεστική και αγχωτική.
  • Δουλειά: Ένα σύνηθες φαινόμενο κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι αυτό των αναπροσαρμογών, προκειμένου να μη μείνει κανένα πόστο στη δουλειά ακάλυπτο. Συνεπώς, πολλές φορές οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις, στις οποίες καλείται κάποιος να αντεπεξέλθει, πολλαπλασιάζονται, κάτι που μπορεί να προκαλέσει επιπλέον στρες.
  • Προσωπικές σχέσεις: Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι οι καλοκαιρινές διακοπές, πολλές φορές, φέρνουν την οριστική ρήξη σε ένα ζευγάρι. Προφανώς, δεν φταίει το καλοκαιράκι, αλλά τα προβλήματα που προϋπάρχουν, τα οποία στις διακοπές πολλαπλασιάζονται, λόγω του άπλετου χρόνου που έχει στη διάθεσή του για να περάσει μαζί το ζευγάρι. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει δικαιολογία μεταξύ του ζευγαριού για ξεχωριστή βόλτα και για προσωπικό χρόνο. Από την άλλη, οι ελεύθεροι βιώνουν το άγχος της εύρεσης συντρόφου. Βεβαίως, μην ξεχνάμε και την κατηγορία των ανθρώπων που είναι στην αρχή μιας σχέσης και η σκέψη του «αγνώστου» τους αγχώνει. Και αυτό το λες «στρες»!
  • Παιδική απασχόληση: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα παιδιά είναι ευλογία. Πώς, όμως, διαχειρίζεσαι τις απαιτήσεις που έχουν το καλοκαίρι, όταν τα σχολεία κλείνουν και ο ελεύθερος χρόνος τους είναι απεριόριστος; Η οργάνωση του νέου καθημερινού πλάνου, η εύρεση νέων δραστηριοτήτων που θα τα κρατάει απασχολημένα, ακόμα και η επίβλεψή τους, προκαλεί στους γονείς ένταση και άγχος.
  • Εξωτερική εμφάνιση: Μα φυσικά αναφερόμαστε στο πολυσυζητημένο θέμα που απασχολεί κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό, αυτό της εικόνας του σώματος! Έτσι, τα παραπανίσια κιλάκια, η χαλάρωση, η κυτταρίτιδα και όχι μόνο, έρχονται να «βομβαρδίσουν» το μυαλό κυρίως των γυναικών. Ως εκ τούτου, η ιδέα και μόνο του μπάνιου στη θάλασσα μοιάζει ένα καταναγκαστικό έργο, με πολύ άγχος.
  • Όνειρα και προσδοκίες: Συνήθως, κατά την οργάνωση των καλοκαιρινών διακοπών, θέλουμε να προλάβουμε να δούμε τα πάντα από το μέρος που επιλέξαμε να επισκεφθούμε, να διασκεδάσουμε και να ξενυχτήσουμε, ενώ εκ των προτέρων ξέρουμε πως ο χρόνος δεν φτάνει. Έτσι, λοιπόν, η ένταση και το άγχος αυξάνονται αρκετά!
  • Ύπνος… υπνάκος: Το καλοκαίρι είθισται να συνδυάζεται με λιγότερες ώρες ύπνου. Εκεί, λοιπόν, που περιμένεις τις διακοπές για να κοιμηθείς και να ξεκουραστείς, συνειδητοποιείς ότι οι μέρες περνούν, η άδεια τελειώνει, και εσύ κοιμάσαι πιο αργά και ξυπνάς αν όχι νωρίτερα, τότε σίγουρα την ίδια ώρα που ξυπνάς για να πας στη δουλειά. Αυτομάτως, λοιπόν, οι λιγότερες ώρες ύπνου φέρνουν κούραση, η κούραση φέρνει άγχος, και η διάθεση μπορεί να πέσει.
  Οι παραπάνω παράγοντες άγχους προφανώς και έχουν επιπτώσεις τόσο στην υγεία, όσο και στη διάθεσή μας. Ποιες, όμως, είναι αυτές; Κατ’ αρχάς, όπως σημειώνει ο κ. Δανιήλ, όταν το άγχος μας κυριεύει, είτε για λίγο είτε για πολύ, δεν παύει να μας «φορτώνει» με αρνητική ενέργεια:

  Στο κομμάτι της Υγείας
  • Διαταραχές ύπνου (διακοπτόμενος ή αϋπνία)
  • Πονοκέφαλος – Μυϊκοί πόνοι
  • Κόπωση – Αδυναμία – Αίσθημα καταβολής
  • Μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας
  • Πόνος στο στήθος και το στομάχι
  • Αίσθημα ταχυκαρδίας ή και δύσπνοιας
  • Πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα

  Στο κομμάτι της διάθεσης
  • Εκνευρισμός και πεσμένη διάθεση
  • Νευρικότητα και ανησυχία
  • Ευερεθιστότητα
  • Έντονη διάθεση μελαγχολίας – θλίψης
  • Ξεσπάσματα – Κυκλοθυμία

  Και θα αφήσουμε το άγχος να μας χαλάσει την ωραιότερη εποχή, που έχει ταυτιστεί με τα γέλια, τις χαρές και την ξεγνοιασιά; Όχι, βέβαια! Άρα, πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες που μας αγχώνουν; Ο κ. Δανιήλ τονίζει:
  • Καλύτερος προγραμματισμός των διακοπών από νωρίς! Για να μην αγχωνόμαστε τελευταία στιγμή για το πού θα κλείσουμε για τον Αύγουστο, ποια η σωστή περίοδος να φύγουμε κ.λπ., ας φροντίσουμε να κάνουμε την έρευνά μας από νωρίς και να εντοπίσουμε προορισμούς, καταλύματα και τιμές όσο είναι καιρός, για να μη μας φαίνονται όλα βουνό στο «παρά πέντε».
  • Ο ύπνος θρέφει! Ως γνωστόν, ο καλός-ποιοτικός ύπνος είναι άκρως ευεργετικός για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Συνεπώς, η καλή διαχείριση του χρόνου θα σας χαρίσει έναν συνδυασμό βόλτας, διασκέδασης, χαλάρωσης και ύπνου! Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως καλοκαίρι δεν σημαίνει απαραίτητα καθημερινά ξενύχτια.
  • Nα αγαπάς το σώμα σου! Αγαπάμε το σώμα μας, είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό και δεν πρέπει να το τιμωρούμε (και, μαζί με αυτό, και τη διάθεσή μας). Μπορούμε απλά να υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι το επόμενο καλοκαίρι θα προσπαθήσουμε (χωρίς εξαντλητικές δίαιτες, όμως) να έχουμε μία εικόνα που αρέσει σε εμάς. Επίσης, μην ξεχνάμε πως το καλοκαίρι μας χαρίζει τα πιο νόστιμα φρούτα και λαχανικά. Να μια ευκαιρία για αλλαγή τρόπου ζωής, ξεκινώντας από μία πιο υγιεινή διατροφή.
  • Αφιερώνουμε κάποιο χρόνο και στον εαυτό μας! Ωραίο είναι που θα πάμε μαζί με το ταίρι μας για διακοπές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να είμαστε συνεχώς μαζί. Μόλις διακρίνουμε ένταση στον ορίζοντα, μπορούμε να κάνουμε μια ωραία χαλαρή βόλτα στην παραλία ή να πάμε για ένα καφεδάκι μόνοι μας, παρέα με το αγαπημένο μας βιβλίο, αφήνοντας και στο ταίρι μας λίγο χώρο για να χαλαρώσει.
  • Περισσότερος ελεύθερος χρόνος; Δεν χρειάζεται να τον γεμίσουμε με «πρέπει» και «καλοκαιρινές» υποχρεώσεις! Ας αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας και ας τον οργανώσουμε χωρίς άγχος. Ας προσπαθήσουμε να χαλαρώσουμε και να εστιάσουμε στο τι μας δίνει πραγματικά χαρά.
  Εν κατακλείδι, η κάθε εποχή είναι ξεχωριστή για την ομορφιά της. Ας απολαύσουμε την κάθε στιγμή! Και όπως έχει γραφτεί: «Χαμογελάτε σε κάθε ευκαιρία. Όχι γιατί η ζωή είναι εύκολη ή τέλεια, ή όπως ακριβώς θα θέλατε, αλλά επειδή έχετε επιλέξει να είστε ευτυχισμένοι και ευγνώμονες για όλα τα καλά πράγματα που έχετε, και όλα τα προβλήματα που ξέρετε ότι δεν έχετε».

   

  who is who

  Κωνσταντίνος Δανιήλ
  Φαρμακοποιός
  Μυστρά 50Β, Άνω Γλυφάδα
  Τηλ.: 210-9614648 / 6977-262765
  E-mail: info@2happy.gr
  www.2happy.gr