Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2948%2fsymboules oxi ouroloimoxi 1920x420

10 συμβουλές για... ένα καλοκαίρι χωρίς ουρολοιμώξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αποτελούν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας λόγω της συχνής εμφάνισής τους. Η αύξηση μικροοργανισμών εντός της ουρήθρας, ειδικά από μικρόβια εντερικής προέλευσης (π.χ. E. coli και άλλα εντεροβακτηριοειδή), είναι η πιο συνηθισμένη αιτία η οποία οδηγεί σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ένα πρόβλημα που, σύμφωνα με τα στοιχεία, αφορά περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες και κάνει ακόμη πιο αισθητή την παρουσία του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε, να προλάβουμε, αλλά και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;

  1. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα
  Όταν κάτι δεν πάει καλά, ο οργανισμός μας στέλνει τα ανάλογα μηνύματα, ώστε να αντιδράσουμε άμεσα και να αντιμετωπίσουμε το όποιο πρόβλημα. Στην περίπτωση των ουρολοιμώξεων, τα σημάδια μπορεί να είναι:
  i. Θολά, κόκκινα ή καφέ ούρα, τα οποία ωστόσο μπορεί να σχετίζονται και με τροφές που καταναλώσαμε το τελευταίο 24ωρο.
  ii. Δυσοσμία των ούρων, η οποία επίσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιων φαγητών που καταναλώσαμε πρόσφατα.
  iii. Ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, που όμως δεν προσφέρουν ανακούφιση, καθώς αποβάλλονται λίγες μόνο σταγόνες ούρων.
  iv. Κράμπες, αίσθημα καψίματος, πόνοι χαμηλά στην κοιλιά κατά την ούρηση.
  Στις περιπτώσεις i και ii, αν τα ούρα άλλαξαν χρώμα ή οσμή λόγω κάποιων τροφών, θα επανέλθουν πολύ σύντομα στα φυσιολογικά επίπεδα, επομένως δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε.

  2. Πίνουμε πολλά υγρά
  Η κατανάλωση άφθονων υγρών είναι πάρα πολύ σημαντική τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα υγρά, και κυρίως το νερό, συμβάλλουν στην παραγωγή ούρων, που καθαρίζουν το ουροποιητικό μας σύστημα, καθώς συντελούν και στην αποβολή των μικροβίων. 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά!

  3. Αποφεύγουμε τρόφιμα που μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη μας
  Όταν εμφανιστεί το πρόβλημα, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τροφές και ποτά που επηρεάζουν ή επιβαρύνουν την ουροδόχο κύστη μας. Έτσι, λέμε όχι στο αλκοόλ, στην καφεΐνη, στα ανθρακούχα ποτά, αλλά και στις πικάντικες τροφές, στα μπαχαρικά, στα κρεμμύδια, στα φασόλια κ.ά.

  4. Φροντίζουμε να επισκεπτόμαστε συχνά την τουαλέτα
  Όταν υπάρχει ανάγκη για ούρηση, επισκεπτόμαστε άμεσα την τουαλέτα. Δεν το αναβάλλουμε, δεν προσπαθούμε να «κρατηθούμε» μέχρι να γυρίσουμε σπίτι για παράδειγμα, καθώς έτσι επιβαρύνουμε σημαντικά την ουροδόχο κύστη μας, ενώ, παράλληλα, τα ούρα που παραμένουν αποτελούν το «ιδανικό περιβάλλον» για να αναπτυχθούν τα μικρόβια.

  5. Φοράμε τα κατάλληλα ρούχα
  Αλλάζουμε καθημερινά εσώρουχο, αποφεύγουμε τα στενά ρούχα, γιατί κρατούν την υγρασία και επιλέγουμε βαμβακερά υφάσματα, όχι συνθετικά.

  6. Προσοχή στα μπάνια μας
  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα καλοκαιρινά μας μπάνια. Αποφεύγουμε το κολύμπι σε θάλασσες που δεν χαρακτηρίζονται ή δεν μας φαίνονται καθαρές και προτιμούμε πισίνες που γνωρίζουμε ότι πληρούν τις προδιαγραφές καθαρής υγιεινής, χρησιμοποιούμε πάντα πετσέτα στην ξαπλώστρα και στην άμμο και δεν μένουμε πολλές ώρες με βρεγμένο μαγιό!

  7. Καταναλώνουμε cranberries
  Σημαντικός σύμμαχός μας κατά των ουρολοιμώξεων και, μάλιστα των υποτροπιαζουσών, είναι τα cranberries (ή κράνες), καθώς εμποδίζουν τα μικρόβια να «εγκατασταθούν» στο ουροποιητικό μας σύστημα. Λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής με βάση την κράνα, βοηθάμε τον οργανισμό μας να προλάβει το πρόβλημα, αλλά και να τον ανακουφίσουμε από τα συμπτώματά του όταν αυτό εμφανιστεί. 

  8. Προσοχή στη σεξουαλική επαφή
  Αν είστε γυναίκα, θα πρέπει να ακολουθείτε κάποιους σημαντικούς κανόνες πρόληψης. Κάντε ένα κρύο ντουζ μετά τη σεξουαλική επαφή και καθαρίστε με άφθονο νερό την ευαίσθητη περιοχή. Επίσης, είναι σημαντικό να ουρείτε, αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.

  9. Ακολουθούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής
  Οι γυναίκες μετά την ούρηση θα πρέπει να σκουπίζονται πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω, θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση αντισηπτικών στον κόλπο, όπως επίσης και τη χρήση αρωματικών σαπουνιών και αφρόλουτρων.

  10. Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας
  Αν εντοπίσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή αν αισθανθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε άμεσα στον γιατρό μας. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το «κλειδί» για την καλή υγεία του ουροποιητικού μας συστήματος!