Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2814%2fatopiko derma 2 1920x420.

Φροντίδα Ατοπικού Δέρματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Η σωστή περιποίηση
  Το βρεφικό δέρμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και ευαίσθητο σε εξωγενείς ερεθιστικούς παράγοντες, οι οποίοι φθείρουν τον δερματικό φραγμό, με αποτέλεσμα αρχικά να αφυδατώνεται και, στη συνέχεια, να παρουσιάζει ξηρότητα και ερεθισμό. Όπως διευκρινίζει ο Δρ. Μιχαλόπουλος, τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι η ηλιακή ακτινοβολία, η χρήση ακατάλληλων προϊόντων καθαρισμού, η έντονη τριβή κατά τον καθαρισμό με κοινά σφουγγάρια, τα ούρα και τα κόπρανα κ.λπ. Ένα καλά ενυδατωμένο δέρμα είναι πάντα απαλότερο και καλύτερα προστατευμένο.
  Το μπάνιο του μωρού αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στο καθημερινό του πρόγραμμα περιποίησης και υγιεινής. Για να το προστατεύσουμε, είναι σημαντικό να συνδυάζουμε το σωστό πρόγραμμα περιποίησης με το κατάλληλο ενυδατικό προϊόν.
  Το μπάνιο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ζεστό, που συνήθως ξηραίνει το δέρμα, ούτε πολύ κρύο, που μπορεί να είναι δυσάρεστο για το μωρό.
  «Κάντε το ένα μπάνιο την ημέρα για 5 με 10 λεπτά, σε θερμοκρασία 37 βαθμών. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο, κατάλληλο καθαριστικό προϊόν, που καθαρίζει απαλά και προστατεύει το δέρμα του μωρού, διατηρώντας συγχρόνως το pH του δέρματος. Για απαλότερο πλύσιμο και λιγότερη τριβή, χρησιμοποιήστε τα ακροδάχτυλά σας όταν πλένετε το μωρό σας και, για να το στεγνώσετε, ταμπονάρετε απαλά το δέρμα του με μια καθαρή πετσέτα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις πτυχώσεις του δέρματος, ώστε να μη μείνουν νωπές περιοχές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ερεθισμούς», συμβουλεύει ο ειδικός.

  Προσοχή στην έκθεση στον ήλιο
  Το δέρμα των παιδιών, ιδίως κάτω των τριών ετών, είναι πιο ευαίσθητο στις υπεριώδεις ακτίνες. Ακόμα κι όταν δεν εκτίθενται άμεσα και βρίσκονται στη σκιά, οι μακρές ακτίνες UVA μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα τους.
  Τέσσερις απλοί κανόνες για επαρκή αντηλιακή προστασία, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι οι εξής:
  • Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο πριν από την ηλικία των τριών ετών. Ακόμη και υπό σκιά, η προστασία είναι απαραίτητη.
  • Προτιμήστε να βρίσκεστε σε κλειστούς χώρους κατά τη διάρκεια της έντονης ηλιοφάνειας (μεταξύ 12:00 και 16:00).
  • Χρησιμοποιήστε ανοιχτόχρωμο ρουχισμό, γυαλιά ηλίου και καπέλο, ακόμα και υπό σκιά.
  • Απλώστε άφθονο αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας από τις UVA και UVB, και επαναλαμβάνετε την εφαρμογή τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.

  Περιποίηση του τριχωτού της κεφαλής και του προσώπου
  Το κεφάλι του μωρού είναι μια ιδιαίτερη και ευαίσθητη περιοχή, γι’ αυτό και χρειάζεται σχολαστική περιποίηση. Απαιτείται, λοιπόν, ένα απαλό σαμπουάν και ελαφρύ βούρτσισμα με μια απαλή βούρτσα.
  Η καλύτερη συχνότητα λουσίματος είναι 2 με 3 φορές την εβδομάδα, καθώς το καθημερινό λούσιμο μπορεί να δημιουργήσει ξηρότητα, σημειώνει ο Δρ. Μιχαλόπουλος. Καλό είναι το πρόσωπο να καθαρίζεται όσες φορές χρειάζεται μέσα στη μέρα, χωρίς να αμελούμε να καθαρίζουμε την περιοχή πίσω από τα αυτιά. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε καθαριστικό υγρό που δεν χρειάζεται ξέπλυμα ή ένα γαλάκτωμα καθαρισμού πάνω σε βαμβάκι, το οποίο θα πρέπει να ξεπλύνουμε.
  Για τα μάτια, βρέχουμε ένα βαμβακάκι ή μια αποστειρωμένη γάζα με φυσιολογικό ορό και περνάμε απαλά τα βλέφαρα και τις γωνίες του ματιού. Αλλάζουμε βαμβάκι για να πλύνουμε το άλλο μάτι.
  Τα αυτιά τα καθαρίζουμε χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι βαμβάκι, ενώ καθαρίζουμε μόνο το εξωτερικό μέρος του αυτιού. Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε μπατονέτες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, ακόμα και βλάβη.
  Στη μύτη ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με εκείνη του καθαρισμού των αυτιών: βρέχουμε το βαμβάκι με φυσιολογικό ορό και καθαρίζουμε απαλά το ένα ρουθούνι και, αφού αλλάξουμε βαμβάκι, πλένουμε το άλλο ρουθούνι, συμβουλεύει ο ειδικός.

  Ρουτίνα Περιποίησης Ατοπικού Δέρματος
  Το ατοπικό δέρμα χρειάζεται τη δική του εξειδικευμένη φροντίδα, για να περιοριστούν τα συμπτώματα και η επιδερμίδα του μωρού να γίνει και πάλι απαλή και γεμάτη υγεία.
  Eίναι σημαντικό να περιποιούμαστε το δέρμα του μωρού μας σε κάθε στάδιο (έξαρσης ή ύφεσης), αλλά και για σκοπούς πρόληψης (εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ατοπικού δέρματος).
  Ειδικότερα:
   1. Καθαρίζουμε το τριxωτό της κεφαλής με ειδικό σαμπουάν, ιδανικά σε μορφή αφρού, που ανακουφίζει από την ερυθρότητα και το αίσθημα δυσφορίας.
   2. Πλένουμε το σώμα με εξειδικευμένο αφροντούς, ιδανικά κρεμώδες, που ανακουφίζει από το αίσθημα τραβήγματος και προστατεύει το δέρμα.
    3. Ενυδατώνουμε το δέρμα του προσώπου και του σώματος, με μαλακτική κρέμα ή με μαλακτικό βάλσαμο, αν η ανάγκη ενυδάτωσης είναι εντονότερη, που καταπραΰνει την αίσθηση κνησμού και ανανεώνει την επιδερμίδα.
  Τέλος, η χρήση κάποιου λαδιού μπάνιου είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς μπορεί να καταπραΰνει από τους ερεθισμούς και την αίσθηση τραβήγματος, χαρίζοντας άμεση επανόρθωση της επιδερμίδας. Η χρήση του είναι απλή, καθώς μετά το μπάνιο ή και χωρίς να προηγηθεί μπάνιο, το ρίχνετε στην μπανιέρα μέσα σε χλιαρό νερό και φροντίζετε ώστε να απλωθεί σε ολόκληρο το σώμα και κεφάλι του μωρού. Στη συνέχεια στεγνώνετε απαλά το μωρό με μια πετσέτα, χωρίς να τρίβετε. Για πιο ενισχυμένα αποτελέσματα και εφόσον είναι ανεκτό για το μωρό, προτιμήστε να μην ξεβγάλετε το λάδι από το δέρμα του. Αν τα συμπτώματα είναι σε έξαρση, η χρήση του ενδείκνυται 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ αν είναι σε ύφεση, η χρήση 1 φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.

   

  Διαβάστε για τα συνηθέστερα βρεφικά δερματικά προβλήματα πατώντας εδώ:

   

  who is who

  Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος
  Παιδίατρος
  Ο Δρ. Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10/9/1977 και έλαβε το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική, στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, λαμβάνοντας το πτυχίο της ειδίκευσης το 2012.
  Το 2010 απέκτησε πτυχίο Μάστερ για την Εφαρμοσμένη Διατροφή και τη Διαιτολογία από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τίτλος της Διδακτορικής Διατριβής του ήταν: «Η επίδραση του θηλασμού στους δείκτες μεταβολισμού των οστών».
  Ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες, διαλέξεις και ανακοινώσεις, ενώ έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων.
  Σήμερα ασκεί την Παιδιατρική σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην Αθήνα, καθώς και στο ιδιωτικό ιατρείο του στον Πειραιά.
  Μαγνησίας 7 (Πλατεία Παναγίας Βλαχερνών), Κερατσίνι
  Τηλ.: 216 7003650
  6943 863621
  e-mail: md.ch.michalopoulos@gmail.com