Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f2775%2finterview kokkos 1920x420

Νίκος Κόκκος: «Η διατροφή είναι σημαντικότερη της προπόνησης!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Τον Ιούνιο του 2017, σε ηλικία 48 χρονών, τερμάτισε τα 400μ σε χρόνο 53.8”, κάνοντας ταυτόχρονα Πανελλήνιο και Βαλκανικό Ρεκόρ στην ηλικιακή κατηγορία 45-49! «Δώστε περισσότερο βάρος στη σωστή διατροφή πρώτα και στη συνέχεια στην προπόνηση!». Αυτό μας συμβουλεύει ο κ. Νίκος Κόκκος, ένας διαχρονικός αθλητής που, με τις μεγάλες επιτυχίες του, κατάφερε να αποδείξει περίτρανα ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός!

  Ξεκινήσατε από μικρός να ασχολείστε με τον αθλητισμό και περάσατε από διάφορα αθλήματα. Πώς καταλήξατε στον στίβο;
  Εντελώς τυχαία, όταν το 2007 είδα ένα διαφημιστικό φυλλάδιο του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Άρχισα να σκέφτομαι πόσο χρόνο θα μπορούσα να κάνω στη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων. Έτρεξα λοιπόν τα 5χλμ κι εκεί γνώρισα, κι έγινα φίλος με την παλαιά πρωταθλήτρια των 1500μ Μαρία Τσίρμπα. Αυτή βασικά με ενέπνευσε και μου έδωσε την ιδέα να ενταχθώ στους Διαχρονικούς Αθλητές ώστε να μπορώ να συμμετέχω σε αγώνες στίβου και εντός σταδίου. Κάπως έτσι άρχισα να ψάχνομαι με το τρέξιμο και να προπονούμαι συστηματικά και μεθοδικά στους δρόμους αντοχής. Τρία χρόνια μετά και αφού συμμετείχα σε πολλούς αγώνες μεγάλων αποστάσεων, ήρθε η συμμετοχή μου για πρώτη φορά σε αγώνα 200μ στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα διαχρονικών αθλητών, όπου και γνώρισα τη μαγεία της... ταχύτητας!

  Ποιες ιδιαιτερότητες-δυσκολίες και πλεονεκτήματα έχει ο στίβος σε σχέση με άλλα αθλήματα;
  Ο στίβος είναι o βασιλιάς των αθλημάτων. Αποτελεί τη βάση σχεδόν όλων των αθλημάτων. Ακόμη και οι κολυμβητές, στη διάρκεια της αρχικής προετοιμασίας τους, στην έναρξη της προπονητικής περιόδου, τρέχουν. Όλα τα αθλήματα βασίζονται στις αρχές του στίβου. Μαθαίνεις να τρέχεις, να πηδάς και να ρίχνεις. Ο στίβος, ως ατομικό άθλημα, προάγει πάρα πολλές διαφορετικές ικανότητες του ανθρώπου. Έτσι, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να επιλέξεις μέσα από μεγάλη γκάμα αγωνισμάτων και να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.
  Ο στίβος, μπορώ να πω ότι προσφέρει μόνο θετικά και μάλιστα σε όλους τους τομείς: σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά, καθώς δυναμώνοντας αποκτάς αυτοπεποίθηση και καλλιεργείς την προσωπικότητά σου.

  Σε ποιους παράγοντες αποδίδετε την καλή απόδοσή σας; 
  Από τα πρώτα μου βήματα, συναντήθηκα και συνεργάστηκα με ανθρώπους που με βοήθησαν να εξελιχθώ σε πολλούς τομείς. Πρώτα είχα την τύχη να προπονηθώ επί δύο χρόνια, από τον παλαιό, κορυφαίο πρωταθλητή δρόμων ταχύτητας και πλέον πολύ καλό μου φίλο, Παναγιώτη Σαρρή. Υπό τις αυστηρές οδηγίες του, μπόρεσα να κατανοήσω τη φιλοσοφία της προπονητικής και να ενταχθώ με σωστές βάσεις και αρχές στους δρόμους ταχύτητας.
  Στη συνέχεια, ήρθε η γνωριμία και η συνεργασία μου με την αθλητική διατροφολόγο Sofie Tvarno, η οποία με βοήθησε στο να βελτιώσω το πολύ σημαντικό κομμάτι της διατροφής. Τέλος, τον τελευταίο χρόνο έχω το προνόμιο να με προπονεί ο σημερινός κάτοχος του Παγκοσμίου Ρεκόρ των 200μ κλειστού στίβου της ηλικιακής κατηγορίας Μ40-44, Darren Scott, εφαρμόζοντας το αγγλικό μοντέλο προπόνησης.
  Η καλή απόδοσή μου είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων:
  · σκληρής αλλά έξυπνης προπόνησης
  · πειθαρχίας και σοβαρότητας
  · μελετημένης στα μέτρα μου αθλητικής διατροφής
  · σωστής και έγκαιρης αποθεραπείας και αποκατάστασης
  · γνώσης και αγάπης
  · υπομονής και προσήλωσης στον στόχο!
  Το πιο σημαντικό, όμως, από όλα είναι το να πιστεύεις στον εαυτό σου και να γνωρίζεις βαθιά μέσα σου ότι μπορείς, ότι έχεις την ικανότητα να το κάνεις! Όταν ξέρεις ότι μπορείς, ότι έχεις την ικανότητα να επιτύχεις αυτό που θέλεις, κάθε φορά δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό και, αν είναι να συμβεί κάτι μεγάλο, θα συμβεί!

  Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική στιγμή της μέχρι τώρα πορείας σας;
  Η πιο σημαντική στιγμή της μέχρι τώρα πορείας μου ήταν στις 24/6/2017, όταν τερμάτισα τα 400μ σε 53.8” σε ηλικία 48 ετών, κάνοντας ταυτόχρονα Πανελλήνιο και Βαλκανικό Ρεκόρ στην ηλικιακή κατηγορία 45-49!

  Ποια η πιο συγκινητική και δυνατή στιγμή που ζήσατε;
  Η πιο δυνατή και συγκινητική στιγμή που έζησα ήταν στους Βαλκανικούς αγώνες τον Σεπτέμβρη του 2015, όταν στην κούρσα των 200μ και ενώ διεκδικούσα τη 2η θέση, 10 μέτρα πριν τον τερματισμό έχασα την ισορροπία μου από την υπερπροσπάθεια και έπεσα! Κατέληξα να τερματίσω σερνόμενος στα πλάγια, από την ταχύτητα, προκαλώντας έγκαυμα τριβής στα άκρα μου…
  Το ενδιαφέρον και η αγάπη των συναθλητών μου αλλά και του κόσμου από τις κερκίδες, με συγκίνησαν και μου έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσω και μετά από 1 ώρα περίπου, παρά τους πόνους που είχα και με επιδέσμους σε ολόκληρο σχεδόν το δεξί χέρι αλλά και το πόδι, έτρεξα στη βαλκανική σκυτάλη κερδίζοντας τη δεύτερη θέση για την Ελλάδα!

  Έχετε αποδείξει περίτρανα ότι ο πρωταθλητισμός δεν περιορίζεται σε στενά ηλικιακά όρια, ότι η ηλικία είναι... απλά ένας αριθμός. Πώς μπορεί κάποιος να το πετύχει αυτό;
  Όντως, η ηλικία είναι… απλά ένας αριθμός! Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ευζωία μας έγκειται στο κύτταρο, σε αυτήν τη μικρή μονάδα και η ικανότητά μας να διατηρούμαστε σε καλή υγεία, εξαρτάται πλήρως από την υγιή κατάσταση των κυττάρων μας, του DNA μας, των μιτοχονδρίων μας, της κυτταρικής μεμβράνης... Είμαστε, πλέον, στην εποχή που σημασία έχει η βιολογική και όχι η χρονολογική μας ηλικία. Γι’ αυτό, πρωταρχικός στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι να κρατήσουμε τα κύτταρά μας υγιή, μέσω της αυτογνωσίας και της ισορροπίας στην ψυχή, τη διατροφή και την άσκηση.

  Τι περιλαμβάνει ένα «κλασικό» προπονητικό σας πρόγραμμα;
  Προπονούμαι 5 με 6 φορές την εβδομάδα και η προπόνηση διαρκεί 2 ώρες.
  Περιλαμβάνει:
  · προθέρμανση - διατάσεις
  · πλειομετρικές ασκήσεις
  · τρέξιμο* με διαλείμματα αποκατάστασης
  · αποθεραπεία - διατάσεις.
  *Ανάλογα με την περίοδο της προπόνησης δίνω έμφαση στην επιτάχυνση, στη μέγιστη ταχύτητα, στην αντοχή ταχύτητας, στην αναερόβια ικανότητα και στη δύναμη.

  Υπάρχουν κάποιοι κανόνες προπόνησης που ακολουθείτε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια;
  Κυρίως θα πρέπει να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και να καταλαβαίνουμε πότε πρέπει να σταματάμε και πότε όχι. Διότι 1 γρ. πρόληψης ίσον με 1 τόνο θεραπείας!
  Αν απουσιάζει η «πρόληψη», άμεση συνέπεια είναι η ανάγκη για θεραπεία, όσο ακραίο κι αν ακούγεται αυτό.
  Από εκεί και πέρα οι κανόνες που ακολουθώ είναι οι εξής:
  · ευλαβική τήρηση του πρωτόκολλου προπόνησης (ζέσταμα - διατάσεις - αποθεραπεία)
  · πρόληψη μέσω επιστημονικής διατροφής (βιολογικά τρόφιμα - υπερτροφές -συμπληρώματα)
  · τακτική αποκατάσταση (μασάζ, κρυοθεραπεία).

  Έχετε τονίσει πολλές φορές τη μεγάλη σημασία της διατροφής στην επιτυχία των στόχων σας. Τι περιλαμβάνει, συνήθως, το δικό σας διαιτολόγιο; Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος της διατροφής στις ανάγκες του αθλητή, τι θα τους συμβουλεύατε; 
  Δώστε περισσότερο βάρος στη σωστή διατροφή πρώτα και στη συνέχεια στην προπόνηση! Ως πτυχιούχος τεχνολόγος τροφίμων του πανεπιστημίου Reading της Μεγάλης Βρετανίας, τονίζω πάντα στους φίλους αθλητές να πάρουν στα ΣΟΒΑΡΑ την Ποιότητα και την Ποσότητα της διατροφής τους, γιατί σχετίζεται άμεσα με το μέγιστο αγαθό, που είναι η Υγεία μας!
  Όσον αφορά στη δική μου διατροφή, φροντίζω να κάνω 5 γεύματα την ημέρα: πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό. Πρώτη επιλογή μου τα τρόφιμα βιολογικής προέλευσης, όλα μαγειρεμένα βραστά ή ψητά και πάντα με τη συνοδεία σαλάτας.
  Ενδεικτικά θα σας αναφέρω τι περιλαμβάνει το πρωινό γεύμα μου: βρώμη, αμυγδαλόγαλα χωρίς ζάχαρη, λιναρόσπορο, μάκα, σπόρους τσία, ιπποφαές, ορογαλακτική πρωτεΐνη και κόκκινα φρούτα (φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα, κεράσια). Φυσικά η διατροφή μου περιλαμβάνει και μια σειρά συμπληρωμάτων διατροφής, μικροθρεπτικών στοιχείων (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) που είναι απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού μου.

  Χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής στη σημερινή εποχή;
  Ένα απλό παράδειγμα, ίσως σας πείσει σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης συμπληρωμάτων διατροφής. Γνωρίζετε πόση είναι η ημερήσια ποσότητα για την κάλυψη των βασικών αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C, την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και αναγκαστικά πρέπει να την πάρει από το φαγητό; 
  Ο δύο φορές νομπελίστας βιοχημικός Dr Linus Pauling, προτείνει ως βέλτιστη πρόσληψη τα 2.000mg για τους υγιείς ανθρώπους και τα 5.000mg για όσους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. 
  Τώρα, γνωρίζετε πόση βιταμίνη C περιέχει ένα μέτριο πορτοκάλι σήμερα; Περιέχει περίπου 60mg βιταμίνης C! Και αυτό εάν είναι βιολογικό και αν το φάτε με τη φλούδα και τους σπόρους μέσα σε λίγες ώρες αφού κοπεί από το δέντρο, πράγμα που είναι αδύνατο!
  Δυστυχώς, σύμφωνα με την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής, η υποβάθμιση της ποιότητας (ρύπανση) του εδάφους της γης έχει αυξηθεί δραματικά λόγω της βιομηχανικής προόδου και των τεχνολογικών εξελίξεων, με αποτέλεσμα τ­α περισσότερα προϊόντα που παράγονται να έχουν χάσει πάνω από το 50% των θρεπτικών συστατικών τους, συγκριτικά με 50 χρόνια πριν.
  Σήμερα, λοιπόν, συμβαίνει το εξής: «Τρώμε... αλλά δεν τρεφόμαστε». Για να είμαστε σίγουροι ότι λαμβάνουμε επαρκείς βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία και ένζυμα, που είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση της καλής υγείας, ΝΑΙ, είναι αναγκαίο να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής (πάντα βέβαια με τη συμβουλή και τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού μας).Παρόλα αυτά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή και την ποιότητα των συμπληρωμάτων διατροφής. Προσωπικά, εμπιστεύομαι τα προϊόντα της σειράς myelements sports από την ISOPLUS τα οποία με καλύπτουν και με στηρίζουν επάξια στην αθλητική μου πορεία.

  Ποιοι πιστεύετε είναι οι διατροφικοί μύθοι, τα διατροφικά λάθη που κάνουν οι αθλητές, αλλά και όσοι απλά αθλούνται συστηματικά;
  Το βασικό λάθος είναι ότι δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία στη διατροφή και δεν έχει γίνει κατανοητό ότι είναι σημαντικότερη της προπόνησης! Ένα καλό αυτοκίνητο, όσο καλή μηχανή και να έχει, αν δεν τροφοδοτηθεί με τα σωστά καύσιμα, δεν θα αποδώσει τα βέλτιστα και υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφεί...Υπάρχει τεράστια έλλειψη γνώσεων και εμπειρίας σε θέματα διατροφής, είναι επιτακτική η ανάγκη εκπαίδευσης των αθλητών ως προς την επιλογή τροφίμων, την παρασκευή και τον χρόνο λήψης των γευμάτων, τη χρήση και την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς και την κάλυψη των αναγκών σε υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  Η κακή διατροφή θα φέρει αστάθεια στην ποιοτική και ποσοτική απόδοση των αθλητών, καθυστερημένη αποκατάσταση από προπονήσεις, τραυματισμούς και αφυδάτωση. Για αυτό, λοιπόν, όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, αν δεν έχουν δίπλα τους ανθρώπους που μπορούν να τους κατευθύνουν σωστά και γρήγορα στον στόχο τους, ή δεν έχουν οι ίδιοι τις γνώσεις, ας κινητοποιηθούν! Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος μπει σε σωστή διατροφή θα ανακαλύψει έναν νέο πιο δυνατό και υγιή εαυτό!

  Ποιες βασικές διατροφικές συμβουλές θα δίνατε σε όσους ασχολούνται με την άθληση;
  · 5 γεύματα την ημέρα, πάντα με τη συνοδεία πράσινης σαλάτας
  · τρόφιμα με μειωμένα λιπαρά
  · τρόφιμα μαγειρεμένα βραστά ή ψητά
  · μέλι αντί για ζάχαρη
  · καλή ενυδάτωση με νερό καθ’ όλη την ημέρα
  · όχι αλκοόλ
  · ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής προσαρμοσμένα στις εκάστοτε ανάγκες.

  Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που θεωρείτε απαραίτητα για τον οργανισμό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση; Εσείς τι επιλέγετε;
  Το πιο βασικό στοιχείο είναι το... οξυγόνο (γέλια), αστειεύομαι, είναι το νερό! Το νερό συμμετέχει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στη σύσταση του αίματος, αλλά και στην προστασία διαφόρων ιστών του σώματος. Είναι λοιπόν η βάση. Σε γενικές γραμμές πρέπει να πίνουμε όλοι πάνω από 2 λίτρα την ημέρα.
  Πριν την άσκηση χρειαζόμαστε να διοχετεύσουμε ενέργεια στο σώμα μας και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό και τις καύσεις μας - οπότε ένα pre workout ρόφημα είναι ιδανικό, όπως το LIPO X7 της myelements sports, που είναι ένας συνδυασμός από πράσινο τσάι, πράσινο καφέ, γκουαρανά, χρώμιο, καρνιτίνη, χολίνη και καφεΐνη∙ όλα σε ένα!
  Κατά τη διάρκεια της άσκησης χρειαζόμαστε νερό, ηλεκτρολύτες ή ισοτονικό ρόφημα (ISOTONIC ENERGY της myelements sports), διότι αποβάλλονται μαζί με τον ιδρώτα (ιδίως κατά τους θερινούς μήνες). Οι ηλεκτρολύτες συμβάλλουν στην ομοιόσταση, δηλαδή στη διατήρηση σταθερού περιβάλλοντος των ιστών, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σωστή λειτουργία τους. Όμως, το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι εδώ είναι ότι είτε περιμένουν να διψάσουν, είτε πίνουν το ισοτονικό ποτό με μιας, ενώ η λογική στην κατανάλωσή του είναι μικρές ποσότητες σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ώστε να έχουμε τα μέγιστα οφέλη.
  Μετά την άσκηση ιδανικό είναι το ρόφημα πρωτεΐνης, ή οι μπάρες πρωτεΐνης, όπως η WHEY PROTEIN ή οι PROTEIN BARS της myelements sports. Το σώμα στη διάρκεια της προπόνησης δίνει κυριολεκτικά μια μάχη. Μια μάχη η οποία καταναλώνει αρκετή ενέργεια και οδηγεί στην καταστροφή πολλών μυϊκών ινών. Οπότε, μετά την προπόνηση το σώμα χρειάζεται «υλικά» για να αποκαταστήσει τις «ζημιές». Αν δεν μπορέσει να βρει αυτά τα «υλικά» μέσω του φαγητού, θα αρχίσει να καταστρέφει τον μυϊκό ιστό για να τα βρει. Γι’ αυτό, λοιπόν, η πρόσληψη πρωτεΐνης αμέσως μετά την προπόνηση θα εφοδιάσει την πρωτεϊνοσύνθεση και θα επιφέρει τις απαραίτητες μυϊκές προσαρμογές.

  Ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι;
  Ως βασικό αθλητικό μου στόχο έχω πάντα τη βελτίωση των ατομικών μου ρεκόρ. Αγωνιστικά, μία διάκριση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διαχρονικών αθλητών και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, που φέτος θα γίνουν στην Καρδίτσα και στο Βουκουρέστι, αντίστοιχα!

   

  Who is who

  Νίκος Κόκκος

  Αθλητής στίβου δρόμων ταχύτητας,
  Τεχνολόγος Τροφίμων BSc, R&D University
  of Reading, U.K., Επιχειρηματίας.
  Τόπος κατοικίας: Αθήνα

  Διακρίσεις

  2012

  1η θέση 200μ & 400μ, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, Νάξος
  1η θέση 4x100μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Σμύρνη-Τουρκία
  4η θέση 100μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Σμύρνη-Τουρκία
  6η θέση 200μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Σμύρνη-Τουρκία

  2013
  1η θέση 200μ, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, Λάρισα
  2η θέση 100μ, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, Λάρισα
  2η θέση 4x100μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Ζάγκρεμπ-Κροατία
  6η θέση 100μ & 200μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Ζάγκρεμπ-Κροατία

  2014
  1η θέση 100μ & 200μ, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, Λάρισα
  2η θέση 4x100μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Βουκουρέστι-Ρουμανία
  3η θέση 100μ & 200μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Βουκουρέστι-Ρουμανία

  2015
  3η θέση 60μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, Κων/λη-Τουρκία
  4η θέση 200μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, Κων/λη-Τουρκία
  2η θέση 100μ & 200μ, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, Κατερίνη
  1η θέση 4x100μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Θεσσαλονίκη
  3η θέση 100μ & 200μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Θεσσαλονίκη

  2016
  1η θέση 100μ & 200μ, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, Τρίκαλα

  2017
  Βαλκανικό ρεκόρ 400μ Κατηγορίας Μ45, Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου, Αθήνα
  1η θέση 200μ & 400μ*, Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου, Αθήνα
  1η θέση 100μ & 200μ, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, Λάρισα
  1η θέση 200μ & 400μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Στάρα Ζαγόρα-Βουλγαρία
  1η θέση 4x100μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Στάρα Ζαγόρα-Βουλγαρία
  1η θέση Balkan relay, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Στάρα Ζαγόρα-Βουλγαρία

  2018
  Πανελλήνιο Ρεκόρ σκυτάλης 4x400μ, Ημερίδα Στίβου, Αθήνα
  1η θέση 4x100μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Τσελιε-Σλοβενία
  2η θέση 400μ & 200μ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Τσελιε-Σλοβενία
  3η θέση Balkan relay, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου, Τσελιε-Σλοβενία