Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f3018%2fthilasmos mama  paidi 1920x400

Η εμπειρία του θηλασμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Σημαντικός ο ρόλος της προετοιμασίας των θηλών

  O θηλασμός είναι μια πράξη αγάπης και προσφοράς προς το μωρό από τη μητέρα, αποτελώντας την επιτομή της μητρικής τέχνης και μια καταπληκτική εμπειρία για τις μανούλες.
  Η κ. Γεωργία Λεζέ, μαία, μας αναλύει την απαραίτητη προετοιμασία που μπορεί να εφαρμόσει η μαμά, ώστε ο θηλασμός να γίνει ευχάριστα και ανώδυνα – και για την ίδια, και για το μωράκι.
  Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για τη φυσική αλλά και ψυχική υγεία της μαμάς και του μωρού είναι πολλά και ανεκτίμητα, όμως ίσως εξαρχής να παρουσιαστούν μικρές ενοχλήσεις που δυσχεραίνουν την όλη εμπειρία. Στον θηλασμό, συχνά οι θηλές μπορεί να βάλλονται από ερεθισμούς, τραυματισμούς ή ραγάδες που προκαλούνται κυρίως λόγω λανθασμένης τεχνικής και ρηχής τοποθέτησης του στόματος του μωρού.
  Όπως όλα, έτσι και ο θηλασμός, για να είναι ευχάριστος και ανώδυνος, έχει τον δικό του τρόπο και βοηθήματα.


  Προετοιμασία των θηλών πριν τον θηλασμό

  Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επιστήμη του σήμερα έχει αποδείξει πως μόνο η σωστή ενημέρωση μέσω μαθημάτων μητρικού θηλασμού είναι αποτελεσματική για τον θηλασμό αργότερα. Η μητέρα θα διδαχθεί μαζί με άλλες μανούλες βασικά βήματα επιτυχίας, θα λύσει απορίες και μπορεί να ορίσει τον δικό της στόχο και πλάνο σχετικά με τον θηλασμό. Μπορείτε και εσείς να κάνετε τα μαθήματα θηλασμού στο all4baby, με τη βοήθειά μου ως συμβούλου θηλασμού IBCLC, προτρέπει η κ. Λεζέ.
  Η εφαρμογή συσκευών αναρρόφησης, οινοπνεύματος, διαμορφωτών θηλών κ.λπ. είναι αναχρονιστικές πρακτικές. Το μόνο που μπορεί να αυξήσει την ελαστικότητα της περιοχής στην εγκυμοσύνη είναι μια κρέμα κατάλληλη για τον θηλασμό. 2-3 φορές επάλειψη του στήθους με κρέμα θηλών μπορεί να βοηθήσει κυρίως στην ενυδάτωση της περιοχής.
  Μετά τον τοκετό και ακριβώς πριν την εφαρμογή του θηλασμού, δεν χρειάζεται καμία απολύτως προετοιμασία. Τη σημερινή εποχή, δεν συνιστάται σε καμία μητέρα να πλένεται με ειδικό σαπούνι ή μαντηλάκια πριν τον θηλασμό, καθώς το μικροβίωμα της επιφάνειας του στήθους της μαμάς είναι αυτό που απαραιτήτως πρέπει να αποικίσει το εντεράκι του μωρού, σημειώνει η ειδικός.
  Η καθαριότητα θα πρέπει να περιορίζεται στη συχνή αλλαγή των επιθεμάτων στήθους (εάν χρησιμοποιούνται), στον σωστό αερισμό της θηλής και στο καθημερινό ντους ή μπάνιο.


  Περιποίηση μετά τον θηλασμό

  Μετά την εφαρμογή του θηλασμού και ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό, μπορεί μια μαμά να αντιμετωπίσει κάποιον ερεθισμό ή τραυματισμό. Σε αυτή την περίπτωση, η βελτίωση της τεχνικής και η διδασκαλία της σωστής τοποθέτησης του μωρού στο στήθος είναι η κατάλληλη μέθοδος για να γίνει ο θηλασμός άμεσα πιο άνετος. Το πρόβλημα μπορεί έτσι να εξαλειφθεί αμέσως.
  Επιπρόσθετα, εφαρμόζουμε μετά από κάθε θηλασμό μικρή ποσότητα κατάλληλης κρέμας πάνω στις θηλές. Οι κρέμες θηλασμού είναι κατάλληλες για το μωρό μας και δεν χρειάζονται ξέβγαλμα πριν τον επόμενο θηλασμό.
  Φοράμε κοχύλια θηλασμού και προσπαθούμε, για όσο μπορούμε, να μείνουμε χωρίς σουτιέν ή μπλούζα που να ακουμπούν τη θηλή μας. Η κρέμα θηλών θα ενισχύσει την επούλωση εκ των έσω και θα μειώσει τη διάρκεια του ερεθισμού, αναφέρει η κ. Λεζέ. Ωστόσο, τίποτα δεν θα γίνει άμεσα, εάν δεν βελτιώσουμε την τεχνική μας.


  Οι κατάλληλες λαβές ή θέσεις θηλασμού 

  Για να είναι οι θηλές πάντα υγιείς και χωρίς ερεθισμούς, ώστε και ο θηλασμός, κατ’ επέκταση, να είναι άνετος και ανώδυνος, η ειδικός συνιστά:

  • Σε όποια στάση και εάν θηλάζετε, να τοποθετείτε το μωρό με το μεγαλύτερο κομμάτι της θηλαίας άλω μέσα στο στόμα του. Το μωρό σας θηλάζει και το γάλα εκτοξεύεται από το στήθος με την εφαρμογή του πατήματος των ούλων του στη συγκεκριμένη περιοχή, και όχι με την αναρρόφηση της θηλής. Η θηλή σας στον θηλασμό θα πρέπει να βρίσκεται τόσο βαθιά μέσα στο στόμα του, όσο η μαλακή υπερώα, για να είναι ο θηλασμός αποδοτικός και ξεκούραστος για το μωρό σας και άνετος για εσάς.

  • Θηλάστε εναλλάξ σε όλες τις θέσεις, όχι μόνο σε θέση αγκαλιά. Η θέση κάτω από τη μασχάλη και ξαπλωμένη στο πλάι μπορούν επίσης να βελτιώσουν την άνεσή σας και την αίσθηση των θηλών σας αμέσως.

  • Οπωσδήποτε τον πρώτο καιρό να χρησιμοποιείτε μαξιλάρι στήριξης ή θηλασμού. Σκοπός της χρήσης του είναι να συγκρατεί το βάρος του μωρού σας, ενώ τα χέρια σας απλά το κατευθύνουν.

   

  - Το βίντεο του all4baby στο YouTube είναι απόλυτα κατατοπιστικό σχετικά με το πώς θα πετύχετε έναν ανώδυνο θηλασμό:
  https://www.youtube.com/watch?v=8Y6wWnQSyqU 

  - Επίσης, συνιστάται στις μέλλουσες μανούλες να παρακολουθήσουν μαθήματα θηλασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  - Εάν είστε νέα μαμά και αναζητάτε τον δικό σας σύμμαχο στον μητρικό θηλασμό και τη μητρότητα θα τον βρείτε στο κέντρο μαιευτικής φροντίδας all4baby. Με επισκέψεις κατ’οίκον ή στο κέντρο μας μπορούμε να κάνουμε μαζί τον θηλασμό εύκολο και απλό.