Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f3151%2fallagi panas 1366%cf%87400

Επιχείρηση «πάνα»: Πώς να προστατεύσουμε το δέρμα του μωρού μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Η ερεθιστική δερματίτιδα είναι από τα πιο συχνά προβλήματα για το βρεφικό δέρμα στην περιοχή της πάνας. Υπάρχουν τρόποι, όμως, και να την προλάβουμε, αλλά και να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, σε περίπτωση που προλάβει να εκδηλωθεί. Ο παιδίατρος κ. Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος έρχεται να μας πει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε!

  Η ερεθιστική δερματίτιδα οφείλεται σε τοπικά αίτια, καθώς η τριβή και η συνεχής διαβροχή με ούρα διαταράσσουν την ακεραιότητα της επιδερμίδας, καθιστώντας την παράλληλα ευάλωτη σε ερεθιστικές ουσίες που περιέχονται στα ούρα και στα κόπρανα, αναφέρει ο κ. Μιχαλόπουλος.

   

  Πρόληψη και θεραπεία

  Προληπτικά, συνιστώνται συχνή αλλαγή της πάνας, σχολαστικός καθαρισμός με νερό και ουδέτερο καθαριστικό, καθώς και προσεκτικό σκούπισμα, ώστε το δέρμα να μη μένει υγρό. Τέλος, ενδείκνυται επάλειψη με ειδικές κρέμες, οι οποίες δημιουργούν έναν προστατευτικό φραγμό στην ερεθιστική δράση των ούρων και των κοπράνων, σημειώνει ο ειδικός.

  Ως προς τη θεραπεία, σε περίπτωση που το βρεφικό δέρμα έχει ήδη ερεθιστεί, μας αναφέρει: Όταν η ερεθισμένη επιφάνεια είναι υγρή, συνιστώνται ψεκασμοί τοπικά με φυσιολογικό ορό, μέχρις ότου στεγνώσει η περιοχή και, στη συνέχεια, εφαρμογή τοπικά ειδικής κρέμας με συνδυασμό κορτιζόνης (εφόσον χρειάζεται) και αντιμυκητιασικού φαρμάκου.

   

  Πότε να ανησυχήσουμε;

  Ο κ. Μιχαλόπουλος μάς εφιστά την προσοχή, λέγοντας ότι η δερματίτιδα από την πάνα πρέπει να διακρίνεται από ορισμένες νόσους, των οποίων η έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία για την υγεία του παιδιού. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα συμπτώματα θα πρέπει να αξιολογούνται σε συνεργασία με τον παιδίατρο.

  Ιδιαίτερα η παρουσία αιμορραγικών στοιχείων, σε συνδυασμό με διόγκωση του ήπατος ή και του σπλήνα (ιστιοκύττωση), ή ο συνδυασμός συχνών λοιμώξεων, χρόνιας διάρροιας, απώλειας μαλλιών και φυσαλιδώδους εξανθήματος γύρω από τον δακτύλιο του πρωκτού, το στόμα και στα δάκτυλα χεριών και ποδιών (έλλειψη ψευδαργύρου) ή η παρουσία  εξανθήματος, πέρα από την περιγεννητική περιοχή, σε παλάμες ή πέλματα με τη μορφή ερυθράς κηλίδας ψηλαφητής ή μη, ή φυσαλίδας με υγρό (συγγενής σύφιλη), θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή παρουσία σοβαρών υποκείμενων παθήσεων, σύμφωνα με τον ειδικό.

   

  Πώς επιλέγουμε τη σωστή πάνα

  Το πιο σημαντικό είναι το σωστό μέγεθος. Η επιλογή της πάνας γίνεται με βάση τον σωματότυπο του μωρού, το βάρος, και όχι με την ηλικία, διευκρινίζει ο κ. Μιχαλόπουλος.  Η σωστή πάνα καλύπτει τον αφαλό του μωρού και πρέπει να του επιτρέπει ελευθερία κινήσεων, κρατώντας το στεγνό.

  Επίσης, σημασία πρέπει να δίνεται στην ασφάλεια των υλικών και στην υφή της πάνας. Με λίγα λόγια, οι πάνες πρέπει να είναι δερματολογικά ελεγμένες, σχεδιασμένες με φιλικά στο δέρμα υλικά, πιστοποιημένα για απουσία βλαβερών ουσιών. Όσο πιο μαλακή και απαλή είναι μια πάνα, τόσο πιο προστατευμένο είναι και το μωρό από τη δημιουργία ερεθισμών.

   

  Προστασία πάνω απ’ όλα

  • Βασικός κανόνας για την προστασία του βρεφικού δέρματος είναι η ευαίσθητη περιοχή να είναι καθαρή, αλλά και εντελώς στεγνή, πριν την τοποθέτηση της πάνας. 

  • Αν είναι εφικτό, αφήνουμε το παιδί γυμνό για όσο περισσότερη ώρα μπορούμε, ώστε να αεριστεί η επιδερμίδα του.

  • Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου και της μαίας μας – «Aυτές είναι απαραίτητες, κατατοπιστικές και ασφαλέστερες όλων!», καταλήγει ο κ. Μιχαλόπουλος.

   

   

  Info box

  Ο παιδίατρος Μιχαλόπουλος Χαράλαμπος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Κερατσίνι, από το 2013. Aπό το 2014, εργάζεται ως Επιμελητής Α στη Β’ Παιδιατρική Κλινική, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Αποφοίτησε από το Εθνικό Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει τον μεταπτυχιακό τίτλο «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία - Κλινική Διατροφή» από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ενώ είναι κάτοχος του APLS (Advanced Paediatric Life Support).