Πίσω στη λίστα
S3.gy.digital%2fhealthyme%2fuploads%2fasset%2fdata%2f3037%2ffainareti synenteuxi 1920x420

Βασίλης Δάγλας: Είναι σημαντική για το έργο μας η έμπρακτη συμμετοχή όλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» προσφέρει από το 2006 ένα πολύ σημαντικό έργο στο κομμάτι της προαγωγής της υγείας της γυναίκας και της οικογένειας. «To όραμά μας είναι η επίτευξη της ισότιμης και αδιάκριτης πρόσβασης όλων των εγκύων, νέων μητέρων και των οικογενειών τους σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατά την περιγεννητική περίοδο», τονίζει ο κ. Βασίλης Δάγλας, Διευθυντής της ΑμΚΕ «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ», παρουσιάζοντας τις δράσεις και το όραμα των ανθρώπων που εργάζονται σκληρά για ένα πιο όμορφο αύριο...

  Πότε ιδρύθηκε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» και ποια ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία της;

  Οι ανάγκες για τη δημιουργία μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης είναι κυρίως προσωπικές, υπό την έννοια ότι απορρέουν και αντανακλούν την επιθυμία των ιδρυτών της για κοινωνική προσφορά. Όταν αυτή η έντονη επιθυμία τυγχάνει να ταυτίζεται με δεδομένες κοινωνικές ανάγκες ή ελλείψεις, το εγχείρημα έχει αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας.
  Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑμΚΕ) «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ», ιδρύθηκε το 2006, κατά βάση ως μία πρωτοβουλία μαιών με ιδιαίτερη ευαισθησία για την προαγωγή της υγείας της γυναίκας και της οικογένειας, και συγκεκριμένα με σκοπό τη συμβολή στην αναβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών περιγεννητικής φροντίδας και υγείας στη χώρα μας.
  Το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών, το οποίο αγγίζει το 58%, με κάποιες από αυτές να πραγματοποιούνται χωρίς σαφή ιατρική ένδειξη, το χαμηλό ποσοστό θηλασμού, που κυμαινόταν το 2009 στο 0,8% στον έκτο μήνα και το οποίο βαίνει αυξανόμενο έκτοτε, η απουσία δράσεων, παρεμβάσεων, δομών, εξειδικευμένων στο πεδίο της περιγεννητικής ψυχικής υγείας (με εξαίρεση αυτή του Ιατρείου Ψυχικής Υγείας Γυναικών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο), αποτελούν μερικούς από τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του οργανισμού.

  Πόσα άτομα αποτελούν την ομάδα και ποιες ειδικότητες καλύπτουν;

  Την ομάδα μας αποτελεί ένα κράμα 20 έμπειρων και νέων στελεχών με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και εξειδίκευσης, παράλληλα με την επίδειξη ιδιαίτερου αισθήματος προσφοράς. Οι ειδικότητες που την απαρτίζουν είναι κυρίως μαίες, ψυχολόγοι – ψυχοθεραπευτές, ψυχίατροι, γυμναστές, αλλά και προσωπικό που συνδράμει στις διοικητικές λειτουργίες του οργανισμού. Επικουρικά στις δράσεις του οργανισμού συνεισφέρουν και εθελοντές, αλλά και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΕΚΠΑ) στο πλαίσιο συνεργασίας της ΑμΚΕ «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

  Μια πολύ σημαντική σας δράση είναι το Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας, που είναι και το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο που δημιουργήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό. Ποιες υπηρεσίες προσφέρει;

  Το Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας στην Ελλάδα, λειτουργεί από το 2009, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, παρέχοντας:
  α) πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των περιγεννητικών ψυχικών διαταραχών, όπως η επιλόχεια κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, κ.ά., που εμφανίζονται στην κύηση και σε διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό
  β) προετοιμασία των ζευγαριών κατά την κύηση για τον γονικό ρόλο και τα γονικά καθήκοντα
  γ) ενημέρωση, εκπαίδευση και συμβουλευτική σε ζητήματα που αφορούν την περίοδο της εγκυμοσύνης, τη διαδικασία του τοκετού, την περίοδο της λοχείας, τον μητρικό θηλασμό και την προσαρμογή του νεογέννητου
  δ) συνεχόμενη παρακολούθηση και υποστήριξη (μαιευτική και ψυχολογική) στην έγκυο, λεχωίδα και νέα μητέρα από την περίοδο της εγκυμοσύνης έως και ένα έτος μετά τον τοκετό
  ε) ψυχολογική υποστήριξη του συντρόφου/συζύγου
  στ) βελτίωση της φυσικής κατάστασης της εγκύου και της νέας μητέρας και μείωση των μυοσκελετικών δυσκολιών που εμφανίζουν, μέσω προγράμματος γυμναστικής.

  Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα, σκέψεις, μηνύματα που σας έχει δώσει η λειτουργία του Κέντρου αυτά τα δέκα χρόνια;

  Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία μέτρησης του ωφελούμενου πληθυσμού και την ενσωμάτωση του 2019, οι συνολικοί εξυπηρετούμενοι του Κέντρου  αθροίζουν πάνω από 8.000 άτομα (εγκύους, νέες μητέρες και τις οικογένειές τους), με δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και μαιευτικής φροντίδας. Η μεγάλη απήχησή του και η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση που έχουν λάβει οι προσφερόμενες υπηρεσίες, αποτελούν δείγμα της ανάγκης των μελλοντικών και νέων γονέων για ολοκληρωμένη υποστήριξη και φροντίδα.
  Η απήχηση αυτή αποδίδεται στη γνώση και την ευαισθησία του προσωπικού, αλλά και την καινοτομία της παρέμβασης που εδράζεται στη διεπιστημονικότητα. Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας προϋποθέτει τη συνεργασία μαιών και ειδικών ψυχικής υγείας, στοχεύοντας στην ψυχοσωματική υγεία της γυναίκας, του άντρα, του νεογνού και της οικογένειας.
  Σε μία προσπάθεια γενικότερης αποτίμησης του έργου που έχει πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ημέρας, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε τη συμβολή του στην καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου. Η αναγνώριση των ψυχικών δυσκολιών από τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον, σε μία περίοδο όπως η περιγεννητική, στην οποία «απαιτείται» από τον νέο γονέα να φαίνεται χαρούμενος και απόλυτα ικανοποιημένος, είναι πολλές φορές δύσκολη. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός έμπιστου και οικείου πλαισίου για να αποτείνεται όποτε νιώσει την ανάγκη. Η παροχή αυτής της δυνατότητας είναι καίριας σημασίας για την υποστήριξη της μητρότητας και της πατρότητας και «κανονικοποιεί» τα προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να ανακύψουν, χωρίς ωστόσο να μειώνει τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης και θεραπείας, «φυσιολογικοποιώντας» το ανυπόφορο της διαταραχής.
  Τέλος, προϊόντος του χρόνου, διαπιστώσαμε τις αυξημένες ανάγκες των σύγχρονων ανδρών και νέων πατέρων για υποστήριξη και, για τον λόγο αυτό, τον τελευταίο χρόνο έχουμε εισάγει υπηρεσίες εξειδικευμένες και απευθυνόμενες μόνο σε πατέρες («ομάδες μπαμπάδων»), αλλά και για τους δυο γονείς, όπως τη «σχολή γονέων».

  Ποιες άλλες δράσεις υλοποιεί η «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»;

  Η «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» έχει αναπτύξει εξειδικευμένες δρασεις συμβουλευτικής και υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως π.χ. μετανάστες. Ωστόσο, η διάσταση της παροχής υπηρεσιών περιγεννητικής φροντίδας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συνιστά προτεραιότητα και διέπει οριζόντια τις δράσεις του οργανισμού. Ενώ οι υπηρεσίες μας απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό, λήπτες των υπηρεσιών μπορεί να είναι ψυχικά πάσχοντες, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, πρόσφυγες, άτομα που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας κ.λπ.
  Παράλληλα, αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση τόσο των γυναικών που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών διαταραχών κατά την περιγεννητική περίοδο, αλλά και της οικογένειάς τους, της κοινότητας γενικότερα και των επαγγελματιών υγείας, η «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» έχει πραγματοποιήσει Πανελλήνια Ενημερωτική Εκστρατεία με ανοιχτές εκδηλώσεις και ημερίδες σε διάφορες πόλεις, με τη δημιουργία και προβολή τηλεοπτικού μηνύματος, τη διανομή ενημερωτικού υλικού σε 64 δημόσια νοσοκομεία κ.α.
  Στο ίδιο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την υγεία της γυναίκας και της οικογένειας κατά την περιγεννητική περίοδο, η «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» πραγματοποιεί τη σειρά διαλέξεων «Η Αρχή της Ζωής» σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ευρεία θεματολογία και διακεκριμένους ομιλητές. Επίσης, σε τακτικά διαστήματα, η επιστημονική μας ομάδα συμμετέχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, παρουσιάζοντας αποτελέσματα από το κλινικό έργο που επιτελείται στον οργανισμό.
  Τέλος, αξιοποιώντας τις δωρεές ιδιωτών και εταιρειών, η προσφορά της «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗΣ» συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας νέων οικογενειών με τη διανομή εξοπλισμού και ειδών βρεφικής φροντίδας.

  Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στο έργο σας;

  Όπως κάθε μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος δραστηριοποιείται στο πεδίο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, η σημαντικότερη και πιο κοινή δυσκολία αφορά στην εξεύρεση πόρων. Ειδικά κατά τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εξασφαλίζαμε την αρχική χρηματοδότηση για να ξεκινήσουμε μία νέα δράση και να εισάγουμε καινοτόμες υπηρεσίες για τις νέες οικογένειες, η συνέχιση και η βιωσιμότητα των δράσεων χαρακτηριζόταν από επισφάλεια, καθώς η αναζήτηση πόρων, ειδικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ήταν προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη.
  Παράλληλα, επειδή όπως προαναφέραμε οι παρεχόμενες υπηρεσίες αγκαλιάστηκαν από πολύ κόσμο, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον αναγκαίο για τις γυναίκες και τα ζευγάρια στην εγκυμοσύνη να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προετοιμασίας για τη γονεϊκότητα, ερχόμαστε πλέον αντιμέτωποι με αυξανόμενα αιτήματα που αφορούν το είδος και το πλήθος των υπηρεσιών, που πολλές φορές καταδεικνύουν τον περιορισμό σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.
   

  Από την πολύχρονη πορεία σας στο κομμάτι της στήριξης της εγκυμοσύνης και της μητρότητας, ποιες θεωρείτε ότι είναι οι κοινές βασικές ανάγκες των ατόμων στα οποία απευθύνεστε;

  Σε έναν κόσμο άκριτης υπερπληροφόρησης, που πολλές φορές είναι αμφισβητούμενης εγκυρότητας και άλλοτε καταλήγει επικίνδυνη, η ανάγκη των υποψήφιων και νέων γονέων για τη λήψη ενημερωμένης, τεκμηριωμένης και εξατομικευμένης συμβουλευτικής για τους ίδιους και το παιδί τους είναι παραπάνω από επιτακτική. Επίσης, η εύρεση «συμμάχου» στην προάσπιση του δικαιώματος στον φυσιολογικό τοκετό, η διαμόρφωση των συνθηκών για την εδραίωση του μητρικού θηλασμού και, γενικότερα, η εξασφάλιση των συνθηκών για την άντληση ικανοποίησης από την εγκυμοσύνη αλλά και μεταγεννητικά, αποτελούν κοινά αιτήματα των σύγχρονων γυναικών. Την ίδια στιγμή, μεγάλη είναι και η ανάγκη των νέων γονέων για ένα υποστηρικτικό πλαίσιο όπου μπορούν να «ακουμπήσουν» τις ανασφάλειες και τις αμφιθυμίες τους μέσα στον γονικό ρόλο, χωρίς να νιώθουν ότι κρίνονται.

  Υπάρχουν σχέδια για κάποιες επιπλέον δράσεις που θα θέλατε να εντάξετε στο πλάνο σας;

  Άμεσος στόχος του οργανισμού είναι η διεύρυνση της εμβέλειας του έργου στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, σχεδιάζουμε την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την ψηφιοποίηση του περιεχομένου συμβουλευτικής και την ανάπτυξη εφαρμογών για την περιγεννητική αγωγή και φροντίδα των νέων μητέρων και ζευγαριών σε όλη την Ελλάδα.
  Παράλληλα, έχουμε ήδη ξεκινήσει να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε ζευγάρια που βρίσκονται στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και σε όσα έχουν προβεί σε διακοπή κύησης ή έχουν έρθει αντιμέτωποι με την εμπειρία απώλειας της κύησης ή του νεογνού (περιγεννητικός θάνατος).
  Επίσης, στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση των νέων στα ζητήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.
  Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις δράσεις που κατά καιρούς υλοποιούνται από τη «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ», με στόχο την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας (μαίες, παιδίατροι, μαιευτήρες – γυναικολόγοι κ.ά.), όσων δηλαδή έρχονται σε επαφή με ζευγάρια κατά την περιγεννητική περίοδο, στην έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων των ψυχικών διαταραχών. Η συνεργασία των ειδικών ψυχικής υγείας με τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με τον ευαίσθητο αυτόν πληθυσμό, συνιστά τη θεμέλια λίθο της πρόληψης για την ευημερία της μελλοντικής οικογένειας.

  Πώς μπορεί κάποιος να στηρίξει την προσπάθειά σας και πόσο σημαντική είναι για τη λειτουργία της «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗΣ» η στήριξη αυτή;

  Ο δρόμος για την απρόσκοπτη υλοποίηση των στόχων του οργανισμού περνάει μέσα από την έμπρακτη υποστήριξη του έργου με τη συμμετοχή όλων. Η υποστήριξη αυτή μπορεί να εκφραστεί με ποικίλους τρόπους, αλλά συνοψίζεται κυρίως στην οικονομική προσφορά, που κάποιος μπορεί να πραγματοποιήσει μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό της «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗΣ», στην προσφορά εθελοντικής εργασίας ή και την προσφορά ειδών βρεφικής φροντίδας που διατίθενται σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες.
  Να μην παραλείψουμε τη σημαντική υποστήριξη που μπορούν όλοι να παράσχουν μέσω της διάδοσης του μηνύματος και της αποστολής της «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗΣ» σε κάθε υποψήφιο νέο γονέα, γυναίκα ή άνδρα, ώστε οι τελευταίοι να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες μας και γενικότερα να ευαισθητοποιηθούν στην κρισιμότητα της λήψης έγκυρης και ενημερωμένης συμβουλευτικής, αλλά και ολοκληρωμένης φροντίδας και υποστήριξης κατά την περιγεννητική περίοδο.

  Πόσο σας έχει βοηθήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία των εταιρειών στο έργο σας;

  Το τελευταίο χρονικό διάστημα η «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» επιχειρεί ένα άνοιγμα στην ιδιωτική οικονομία με σκοπό την αξιοποίηση των ενεργειών κοινωνικής υπευθυνότητας των εταιρειών. Είτε με την χορηγία ειδών/υπηρεσιών ή με την οικονομική υποστήριξη, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας δύναται να συμβάλει καίρια στη βιωσιμότητα κοινωφελών πρωτοβουλιών με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο και στη «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» έχουμε να επιδείξουμε την οικοδόμηση αξιοσημείωτων συνεργειών. Ενδεικτικά, μπορώ να σας αναφέρω ότι στις σημαντικότερες συνεργασίες μας κατατάσσεται η πολύτιμη συνεισφορά της ISO-PLUS A.Ε, μέσω της Mustela®. Τόσο η εταιρεία όσο και το brand που αντιπροσωπεύει, με τη συμπληρωματική χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών της Τηλεφωνικής Γραμμής του οργανισμού αποδεικνύουν το συνεχές ενδιαφέρον τους για τον άνθρωπο και ειδικά για τη μαμά, το μωρό και τη νέα οικογένεια.

  Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον;

  To όραμά μας είναι η επίτευξη της ισότιμης και αδιάκριτης πρόσβασης όλων των εγκύων, νέων μητέρων και των οικογενειών τους σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατά την περιγεννητική περίοδο.
  Η υποστήριξη δε της μητρότητας, της πατρότητας και γενικότερα η ενίσχυση των νέων οικογενειών συνιστούν, επιπλέον, ένα σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειες ανάσχεσης του φαινομένου της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

  Επίσης πολύ σημαντική δράση είναι και η Γραμμή Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας της Εγκύου και της Νέας Μητέρας. Πώς λειτουργεί και ποια θέματα διαχειρίζεστε;

  Η έναρξη λειτουργίας της Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης - 210 9319054 -αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του οργανισμού, καθώς είναι η δράση που δίνει για πρώτη φορά πανελλήνια εμβέλεια στο έργο μας. Ειδικότερα, δόθηκε η δυνατότητα σε γυναίκες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και στερούνται βασικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να λάβουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και μαιευτικής συμβουλευτικής.
  Από το 2014 μέχρι σήμερα, πάνω από 40.000 κλήσεις έχουν πραγματοποιηθεί για ζητήματα που αφορούν το άγχος και την κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία, προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού, τον ύπνο του βρέφους, τις δυσκολίες με τον θηλασμό, την ύπαρξη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κ.λπ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουμε λάβει κλήσεις μέχρι και από Ελληνίδες που μετανάστευσαν πρόσφατα και διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού (π.χ. Αγγλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία κ.α.).
  Πρωταρχικός στόχος της Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας της Εγκύου και της Νέας Μητέρας, είναι η έγκαιρη ανίχνευση, ο εντοπισμός γυναικών που πάσχουν από περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (όπως η επιλόχεια κατάθλιψη), ή που εμπίπτουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνισή τους και η άμεση παρέμβαση ή και παραπομπή σε δομές υγείας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Επιπροσθέτως, η τηλεφωνική γραμμή υποστηρίζει τις μητέρες σε θέματα θηλασμού, προσαρμογής στον μητρικό ρόλο, ενώ βοηθά τους γονείς στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν με το νεογνό/βρέφος.

   

   

   

   Who is Who

    Δάγλας Βασίλης

    Διευθυντής της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας "ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ"

   

    Δείτε περισσότερα για το έργο της "ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ" στο www.fainareti.gr