Lifestyle

Show_metewra
Lifestyle

Πάσχα στα Μετέωρα: Mια μοναδική κατανυκτική εμπειρία

της Έλενας Κιουρκτσή

Τις ημέρες του Πάσχα, η μοναστική κοινότητα και η ορθόδοξη κληρονομιά-εκπρόσωπος του Ελληνισμού και της Παράδοσης καθιστούν τα Μετέωρα έναν ξεχωριστό προορισμό που, σύμφωνα με το πνεύμα των ημερών, διέπεται από έντονη πνευματικότητα και κατάνυξη.
Η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση συνιστούν μια εξαιρετική αφορμή για να συνδυάσουμε υπέροχες εξορμήσεις στην καρδιά της άνοιξης, με τον εορτασμό αυτής της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας. Παρότι η κάθε γωνιά της Ελλάδας «χρωματίζεται» με τα δικά της ιδιαίτερα τοπικά έθιμα αυτή τη λαμπρή θρησκευτική γιορτή, υπάρχει ένας προορισμός, ο οποίος συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο το φυσικό κάλλος, την τοπική παράδοση και τη βαθιά θρησκευτική κατάνυξη που απαιτεί ο εορτασμός του Πάσχα.
Αυτός ο προορισμός δεν είναι άλλος από τα Μετέωρα: ένα επιβλητικό πέτρινο σύμπλεγμα με περισσότερους από 800 σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη, οι οποίοι βρίσκονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιον Όρος.
Σε αυτό το ευλογημένο μέρος, ο επισκέπτης δεν μπορεί παρά να αφουγκραστεί την απεραντοσύνη της φύσης, αισθανόμενος τον απόηχο του μεγαλείου του σταυρικού θανάτου και το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης. Μια «πρόκληση» σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, εκεί που η μακραίωνη ελληνική λαϊκή παράδοση, χιλιετίες τώρα, «δένει» αρμονικά με την πεμπτουσία της Ορθόδοξης πίστης, τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση.

Τα μοναστήρια των «Ουρανών»
Χιλιάδες επισκέπτες, από κάθε σημείο της γης, συρρέουν στα Μετέωρα για να θαυμάσουν από κοντά τους πέτρινους «γίγαντες» που μοιάζουν να ακουμπούν στον ουρανό και που πάνω τους είναι «γαντζωμένες» τριάντα μονές. Από αυτές, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι, οι οποίες από το 1988 περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εδώ η απεραντοσύνη της φύσης και η πνευματικότητα συνδιαλέγονται με την ανθρώπινη ψυχή, υπό τη «σκέπη» της αγιομετεωρίτικης κληρονομιάς.

Η τελετουργική μυσταγωγία στα μοναστήρια
Οι άγιες μέρες του Πάσχα αποκτούν στα Μετέωρα μια άλλη διάσταση, προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει το ουσιαστικό πνεύμα των ημερών: τη συντριβή, την ταπεινότητα, το δέος και την κάθαρση. Οι λειτουργίες στις Μονές, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ξεκινούν στις 7:00 το απόγευμα και σταματούν γύρω στις 9:30, το βράδυ.

Η κορύφωση της Μεγάλης Πέμπτης
Μοναδική ατμόσφαιρα κορύφωσης του Θείου δράματος θα ζήσουν όσοι παραβρεθούν τη Μεγάλη Πέμπτη στην ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών, στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Οι ευαγγελικές περικοπές, 12 κατά σειρά, εξιστορούν την πορεία του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά, τα σήμαντρα ηχούν πένθιμα, ώσπου ακούγεται το «Ηλί Ηλί λαμά σαβαχθανί» και το «Τετέλεσται» του Θεανθρώπου. Μοναχοί και επισκέπτες, συμμετέχοντας στο Θείο δράμα, αισθάνονται ψυχική και πνευματική ανάταση.

Πένθιμη Μεγάλη Παρασκευή
Οι επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά και χωρίς το σύνηθες κουβούκλιο. Το χλωμό φως των κεριών, οι αγιογραφίες και το άρωμα από λιβάνι, συνθέτουν ένα σκηνικό σχεδόν απόκοσμο, όπου η κατάνυξη και η ευλάβεια βρίσκει δίοδο επικοινωνίας με το Θείο μέσα από το «Η ζωή εν τάφω» και το «Ω, γλυκύ μου έαρ».
Έτσι ολοκληρώνεται η περιφορά των επιταφίων των τεσσάρων ενοριών (Αγ. Βησσαρίωνα, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Κοιμήσεως Θεοτόκου και Οσίων Μετεωριτών Πατέρων) της Καλαμπάκας.

Χριστός Ανέστη!
Το βράδυ της Ανάστασης, η λειτουργία αρχίζει στις 21:00. Τα μεσάνυκτα, με το αναστάσιμο μήνυμα, τη θλίψη διαδέχεται η χαρά του Αναστάντος Χριστού και η λειτουργία συνεχίζεται για μιάμιση ώρα ακόμη, για τους πιστούς που θέλουν να παρακολουθήσουν ολόκληρο το τελετουργικό.
Αξίζει η ακολουθία στο μοναστήρι του Μεγάλου Μετεώρου. Το καθολικό της μονής, ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα, με θαυμάσιες αγιογραφίες, οι οποίες θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα σύνολα Μεταβυζαντινής Τέχνης στην Ελλάδα. Όλες οι ταβέρνες και τα εστιατόρια στο Καστράκι και την Καλαμπάκα το βράδυ της Ανάστασης παραμένουν ανοιχτές, σερβίροντας την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
Ανήμερα το Πάσχα, σειρά παίρνει η λαϊκή παράδοση, όπου ο οβελίας έχει την τιμητική του, όπως και τα κόκκινα αυγά, οι χοροί, τα τραγούδια και οι ανταλλαγές ευχών. Για την Καλαμπάκα, όλα αυτά συμπυκνώνονται στη λέξη «Πασχαλόγιορτα». Οι πασπαλιάρες (πίτες από καλαμποκάλευρο, ψημένες στη γάστρα) και το μπασιορντί (χοιρινό διατηρημένο στο λίπος του) είναι τα απαραίτητα πασχαλινά εδέσματα που συνοδεύουν το γλέντι και τον χορό.

5+1 must-see των Μετεώρων
1. Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας
Υψώνεται σχεδόν 300 μέτρα πάνω από την Καλαμπάκα. Είναι σχετικά πιο δυσπρόσιτο σε σχέση με τις άλλες Ιερές Μονές των Μετεώρων, όμως θα αποζημιωθούμε από την υπέροχη θέα. Θα χρειαστούμε περίπου μισή ώρα για να κατηφορίσουμε πίσω στην πόλη, περπατώντας στη σκιά μερικών από τους πιο ψηλούς βράχους των Μετεώρων.

2. Οι σκήτες του Μπάντοβα
Aνάμεσα στο χωριό Καστράκι και την πόλη της Καλαμπάκας, βρίσκονται οι σκήτες του Μπάντοβα, με το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας. Εκεί θα δούμε επίσης και τη σκήτη του Αγίου Γρηγορίου, στην οποία έζησε ο τελευταίος ερημίτης των Μετεώρων.

3. Άγιος Νικόλαος Ανάπαυσας
Είναι κυριολεκτικά μετέωρος πάνω σε μικρό βράχο. Πρόκειται για το πρώτο μοναστήρι που θα συναντήσουμε ανεβαίνοντας από το Καστράκι και είναι διακοσμημένο με όμορφες τοιχογραφίες, φιλοτεχνημένες από τον σπουδαίο αγιογράφο Θεοφάνη.

4. Ακολουθώντας τα βήματα των μοναχών
Από τα ριζά του βράχου που βρίσκεται το μοναστήρι του Μεγάλου Μετεώρου, ξεκινά το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι που περνά δίπλα από τη Μονή Βαρλαάμ. Από αυτό οι μοναχοί κουβάλησαν όλα τα υλικά, πέτρα-πέτρα, για να χτίσουν τα μοναστήρια τους προηγούμενους αιώνες.
Ακολουθώντας το μονοπάτι και περνώντας απέναντι στον Άγιο Γεώργιο τον Μαντιλαρά, δίπλα από το Καστράκι, η πλατεία του χωριού είναι μόλις δυο βήματα. Μπορούμε να καθίσουμε σε ένα από τα καφενεδάκια της πλατείας, με θέα τους μαγευτικούς βράχους, και να δοκιμάσουμε ντόπιο τσίπουρο με μεζέδες.

5. Μονή Ρουσάνου
«Σκαρφαλωμένη» στην κορυφή ενός απότομου κατακόρυφου βράχου, είναι εύκολα προσπελάσιμη. Η αγιογράφησή της θεωρείται από τα λαμπρότερα τοιχογραφικά σύνολα της Μεταβυζαντινής Περιόδου.

6. Γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου
Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Μετεώρων, με εντυπωσιακή θέα προς την Καλαμπάκα και τον θεσσαλικό κάμπο. Ξεχωρίζουν το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού και η επιβλητική παλαιά Τράπεζα, που έχει μετατραπεί σε μουσείο.

  • Σχετικά Θέματα