Υγεία

Show_maia_forweb
Υγεία

Μαία: ο «φύλακας-άγγελος» της εγκύου!

Η εγκυμοσύνη είναι μια διαδικασία στην οποία η έγκυος πρέπει να διαχειριστεί τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της, τις ορμονικές αλλαγές και τις ψυχολογικές της μεταπτώσεις, πρέπει να προετοιμαστεί για την υποδοχή του νέου μέλους, ενώ και η ίδια η διαδικασία του τοκετού είναι ιδιαιτέρως απαιτητική. Ακόμη πιο απαιτητική είναι η επόμενη μέρα, η ζωή με το μωρό. Πολλές γυναίκες θεωρούν πως δεν θα τα είχαν βγάλει πέρα σε όλο αυτό, αν δεν είχαν κοντά τους μια καλή και έμπειρη μαία. Η μαία κ. Παρασκευή Μεσσήνη εκθέτει τον ρόλο της μαίας στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό, αλλά και κατά την περίοδο της λοχείας και μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η νέα μητέρα μάλλον δεν κάνει βήμα χωρίς αυτήν.
H γέννηση ενός μωρού μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ταξίδι σε μια ξένη χώρα, μέσω μιας οροσειράς. Μόνο με τη βοήθεια ενός έμπειρου καθοδηγητή μπορεί ένα τέτοιο ταξίδι να πάει καλά. Ο καθοδηγητής αυτός, στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, είναι η μαία. Η μαία είναι η επαγγελματίας υγείας, η οποία είναι ειδικά καταρτισμένη να «συντροφεύει» τη γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βασικό μέλημα της μαίας είναι η ψυχική ηρεμία και η σωματική υγεία της μητέρας και του μωρού της.
«Είναι το άτομο που θα φροντίσει την έγκυο, θα της μιλήσει για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της και γενικότερα στον οργανισμό της και θα την προετοιμάσει για όσα πρόκειται να συμβούν στην πορεία της εγκυμοσύνης. Πέρα, όμως από την παροχή πληροφοριών, η μαία συμβουλεύει την έγκυο για διάφορα θέματα που αφορούν στην κύηση, ακούει, λύνει απορίες, εξηγεί, κατευνάζοντας με αυτόν τον τρόπο ανησυχίες, φόβους και άγχος. Η έγκυος γνωρίζει ότι μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί της οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί και αυτό προσφέρει ψυχική ηρεμία και γαλήνη στην ίδια και κατ’ επέκταση στον σύντροφο και την υπόλοιπη οικογένεια. Ας μην ξεχνάμε, ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας οι ορμονικές αλλαγές στον γυναικείο οργανισμό έχουν επίδραση στην ψυχολογία της γυναίκας», υπογραμμίζει η μαία κ. Παρασκευή Μεσσήνη.
«Η μαία είναι εκείνη που μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τις αντιδράσεις της εγκύου, τις ψυχολογικές μεταβολές της, τις ανησυχίες της και να την στηρίξει, να την καθησυχάσει, ενημερώνοντάς την, να της δώσει θάρρος και κουράγιο. Η μαία, επειδή βρίσκεται κοντά στη γυναίκα σε αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο της ζωής της, μπορεί να αναγνωρίσει πιο εύκολα σημεία τα οποία ενδέχεται να υποδεικνύουν διαταραχή της ψυχοσύνθεσής της και να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού», εξηγεί και εκθέτει στις γραμμές που ακολουθούν, πόσο σημαντική είναι η παρουσία της μαίας σε κάθε στάδιο, τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό.
Στην προετοιμασία για τον τοκετό: Κατά τη διάρκεια της κύησης, η μαία προετοιμάζει την έγκυο και τον σύντροφό της για τον τοκετό. Τους ενημερώνει για τα στάδια του τοκετού, τα σημάδια έναρξης, τη διαδικασία εισαγωγής στο μαιευτήριο, τον χρόνο που θα χρειαστεί και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο τοκετός. Η μαία συμβουλεύει την έγκυο για τις στάσεις που μπορεί να πάρει κατά τον τοκετό και τις σωστές αναπνοές, ώστε να ανακουφίζεται από τον πόνο και να βοηθά και η ίδια στην εξέλιξη του τοκετού και συμβουλεύει τον σύντροφο για το πώς μπορεί να βοηθήσει την επίτοκο. Η μαία επίσης μαθαίνει στην έγκυο ασκήσεις, που θα προετοιμάσουν το σώμα της για τον τοκετό.
Κατά τη διάρκεια του τοκετού: Όλη η προετοιμασία που έχει γίνει κατά τη διάρκεια της κύησης, εφαρμόζεται στην πράξη. Η μαία είναι δίπλα στη γυναίκα και της συμπαραστέκεται, για να νιώθει ήρεμη και ασφαλής. Τη βοηθά να αλλάζει στάσεις, τη συμβουλεύει για την αναπνοή της, της «υπενθυμίζει» όλα όσα είχαν συζητήσει για τους τρόπους χαλάρωσης, την ανακουφίζει από τους πόνους κάνοντάς της μασάζ, την κατευθύνει, την ενθαρρύνει, τονώνει το ηθικό της και ενισχύει την ψυχολογία της.
«Με αυτόν τον τρόπο η επίτοκος διαχειρίζεται το άγχος και την αγωνία και είναι πιο ήρεμη για να φέρει στον κόσμο το παιδί της. Η επίτοκος κατανοεί το σώμα της και το ελέγχει, είναι πιο υπομονετική και μπορεί να αντεπεξέλθει πιο εύκολα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Είναι ψυχικά ήρεμη και γαλήνια, συμμετέχει, βοηθά και βιώνει ευχάριστα τη γέννηση του παιδιού της», σημειώνει η κ.Μεσσήνη.
Η μαία ενθαρρύνει επίσης τον σύντροφο να συμμετέχει ενεργά στον τοκετό, καθώς η φυσική παρουσία του είναι σημαντική για τη γυναίκα, και του δίνει οδηγίες για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλλει στη γέννηση του παιδιού του.

Στην έναρξη του θηλασμού: Η μαία βοηθά τη μητέρα στον θηλασμό του βρέφους, προτού ακόμη κοπεί ο ομφάλιος λώρος. Τοποθετεί το μωρό στην αγκαλιά της μητέρας - αυτό ανακαλύπτει το στήθος της και ξεκινά να θηλάζει αμέσως μετά τη γέννησή του. Η επαφή αυτή δημιουργεί συναισθήματα χαράς, συγκίνησης, αγάπης και ευτυχίας. Με αυτόν τον τρόπο, η έναρξη του θηλασμού είναι άμεση, ενισχύεται ο δεσμός μητέρας και βρέφους και αποτελεί μια καλή βάση για την έναρξη και τη συνέχιση του θηλασμού.
Η μαία, τις επόμενες ημέρες, συμβουλεύει τη μητέρα για τον θηλασμό, δίνει οδηγίες, απαντά σε ερωτήματα και επιλύει προβλήματα σχετικά με τον θηλασμό, αν υπάρχουν. Έτσι, η μητέρα, με την υποστήριξη της μαίας, λύνει τις απορίες της και έχει την ενθάρρυνση που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει τον θηλασμό.

Στη φροντίδα του νεογνού: Η μαία δίνει πληροφορίες, συμβουλεύει και δείχνει στη μητέρα πώς να φροντίζει και να περιποιείται το μωρό της. Ενημερώνει τους γονείς σχετικά με τη διατροφή του μωρού (πόσο συχνά χρειάζεται να τρώει, αν θα πρέπει να το ξυπνάει, πώς να το κρατά μέχρι να χωνέψει). Συμβουλεύει τους γονείς για το μπάνιο του μωρού, πώς να του κάνουν μασάζ και με ποιον τρόπο να περιποιούνται τον ομφαλό, τα ματάκια, τη μυτούλα και τα αυτάκια του. Τους ενημερώνει για το άλλαγμα της πάνας και τι πρέπει να προσέχουν. Επίσης, δίνει συμβουλές στους γονείς σχετικά με τον ύπνο του μωρού, τα ρουχαλάκια του, τα κλινοσκεπάσματά του και τη θερμοκρασία του δωματίου.
Σε γενικές γραμμές, δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες, δείχνει στην πράξη πώς γίνεται καθετί και βρίσκεται δίπλα τους όταν τα εφαρμόζουν, ώστε να τους «εκπαιδεύσει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να περιποιούνται το μωρό τους σωστά και με ασφάλεια. Η συμμετοχή της είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, ειδικά για τους νέους γονείς, που δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία.

Μαία vs Γυναικολόγος
Η βοήθεια και οι υπηρεσίες που προσφέρει η μαία, διαφέρουν σημαντικά από εκείνες που παρέχει ο γυναικολόγος, παρόλο που οι δύο ειδικότητες ταυτίζονται ως προς τον προορισμό της φροντίδας τους, που είναι η έγκυος και το βρέφος και τον στόχο τους, που είναι η υγεία της εγκύου και του εμβρύου και η ασφαλής γέννηση. Σε αντίθεση με τον γιατρό, η μαία προσφέρει νοσηλευτικές υπηρεσίες, γι’ αυτό υπάγεται στην Νοσηλευτική Υπηρεσία του νοσοκομείου. Οι ρόλοι γιατρού και μαίας είναι ξεκάθαρα διαφορετικοί, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να συγχέονται ή να συγκρίνονται.

Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα & το μωρό
Η παρουσία της μαίας είναι ευεργετική τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό:
• Βρίσκεται δίπλα στη μητέρα καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού.
• Η επίτοκος αισθάνεται σιγουριά, ασφάλεια, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή της, διαχειρίζεται καλύτερα το άγχος, την αγωνία και τον φόβο.
• Η μητέρα μπορεί να αντεπεξέλθει πιο εύκολα και να βιώσει με θετικά συναισθήματα τη γέννηση του παιδιού της.
• Η επίτοκος/ λεχωΐδα λαμβάνει υψηλής ποιότητας εξατομικευμένη φροντίδα.
• Εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για τον θηλασμό.
• Μετά τον τοκετό, η μητέρα έχει μια σημαντική βοήθεια και κάποιον ειδικό να της λύσει τις όποιες απορίες έχει (ιδίως αν γίνεται μητέρα για πρώτη φορά).
• Μπορεί να παρατηρήσει αν η μητέρα βιώνει συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης και να την παραπέμψει σε κάποιον ειδικό, αν το κρίνει απαραίτητο.
• Βοηθά τη μητέρα στον θηλασμό, αλλά και στην περιποίηση του νεογνού.

 

who is who 
Μεσσήνη Παρασκευή
Μαία
τηλ. 6974496203
e-mail: messinoula@yahoo.com