Lifestyle

Show_taxidi_for_web
Lifestyle

Οδοιπορικό στον Αργοσαρωνικό μέρος Α’

της Νεκταρίας Καρακώστα

Άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορική εξέλιξη του νεότερου ελληνικού κράτους, αλλά και με τις σημαντικότερες πολιτικές στιγμές της εθνικής παλιγγενεσίας, ο Αργοσαρωνικός Κόλπος προσφέρει ποικιλία σε πλήθος διαφορετικών επισκεπτών, αποτελώντας ταυτόχρονα τόπο διακοπών, μία απλή ευκαιρία εξόρμησης για τον ταξιδιώτη του Σαββατοκύριακου, αλλά -γιατί όχι- και μία καλή επιλογή για μονοήμερη εκδρομή. Σύμμαχοι σε αυτό, οι μικρές αποστάσεις από την Αθήνα, τα πευκόφυτα τοπία και τα καθαρά νερά του.

Σαλαμίνα
Είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά του Σαρωνικού, η θάλασσά του δε απετέλεσε το σκηνικό της θρυλικής ομώνυμης ναυμαχίας το 480 π.Χ. Έχοντας τεράστια ιστορική σημασία, προσφέρει αφθονία τόπων επίσκεψης: Το Σπήλαιο του Ευριπίδη, η αρχαία πόλη, αλλά και νεώτερα μνημεία, όπως ο τάφος του ήρωα της επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη αλλά και αξιοθέατα όπως το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, ο πέτρινος φάρος στο ακρωτήρι Λυκόπουλο κ.ά. Αξιόλογοι προορισμοί επίσης είναι οι ναοί της Παναγίας της Ελευθερώτριας και του Αγίου Μηνά αλλά και η Ιερά Μονή Υπαπαντής, η Μονή του Αγίου Νικολάου Λεμονιών και η Μονή Φανερωμένης.
Η Σαλαμίνα προσφέρει ευρύ πεδίο επιλογών διασκέδασης και εστιατορίων, με σύγχρονα καταλύματα και τοπία με αρκετές φυσικές ομορφιές, ενώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αττική.

Αίγινα
Με μία ιστορική πρωτιά, προηγείται των υπολοίπων νησιών του Αργοσαρωνικού, καθώς εδώ ο Καποδίστριας παρέλαβε την εξουσία το 1828, συνδέοντας άμεσα το όνομά της με τον πρώτο Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας. Η αίγλη της εποχής την συνοδεύει και σήμερα, έχοντας όχι μόνο παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, αλλά αρχοντικά και μέγαρα που έχουν παίξει σημαίνοντα ρόλο στα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους.
Σήμερα, εκτός από την ιστορική της αξία, έχει ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία καθώς ο πολιούχος άγιός της, ο Άγιος Νεκτάριος, αποτελεί έναν από τους πλέον σύγχρονους αγίους - πολλοί είναι αυτοί που τάζουν τα παιδιά τους στον Άγιο και τα βαφτίζουν στα βαφτιστήρια του νησιού, καθιστώντας το νησί ταυτόχρονα και τόπο θρησκευτικού τουρισμού.
Προσιτή σε μόλις 35 λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά με «δελφίνι» ή σε 1 ώρα και 35 λεπτά με ferry boat, η ομώνυμη πόλη της Αίγινας αποτελεί και το λιμάνι της.
Οι τουριστικές υποδομές θα ικανοποιήσουν τον ταξιδιώτη, με ποικιλία καταστημάτων εστίασης, αλλά και διαμονής, ενώ υπάρχουν ΜΜΜ αλλά και αμαξάκια για τις μετακινήσεις. Εκτός από την πόλη της Αίγινας, δημοφιλείς προορισμοί είναι το Βαθύ, η Αγία Μαρίνα, ενώ από την Πέρδικα ξεκινούν καραβάκια για αποδράσεις στο νησάκι της Μονής και για μοναδικές παραλίες.
Για τους πιο «ψαγμένους» ταξιδιώτες, υπάρχει ο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ναός της Αφαίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο προϊστορικός οικισμός της Κολώνας, αλλά και το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, ο Πύργος του Μαρκέλλου και πολλοί ναοί.

Αγκίστρι
Σε κοντινή απόσταση από την Αίγινα, το Αγκίστρι αποτελεί εξίσου δημοφιλή προορισμό ταχύπλοων, γιοτ και ιστιοπλοϊκών. Απέχει μόλις 45’ λεπτά από τον Πειραιά με «δελφίνι», ενώ υπάρχει και σύνδεση με ferry boat. Παρά το μικρό του μέγεθος, η σύνδεσή του με την Αίγινα αλλά και οι υποδομές του μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό τουριστών.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Μεγαλοχώρι, ενώ υπάρχει και το παλιό χωριό το Καντούντι. Υπάρχει ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, που μπορεί να οδηγήσει τον επισκέπτη στις μαγευτικές παραλίες του νησιού, όπου τα πεύκα φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι τη θάλασσα.

Πόρος
Απέχει μόλις 10 λεπτά από το πελοποννησιακό χωριό του Γαλατά αλλά έχει πρόσβαση και από τον Πειραιά με «δελφίνι» ή ferry boat. Νησί με σημαντικές τουριστικές υποδομές, καταπράσινο και όμορφες παραλίες προσβάσιμες οδικώς με λεωφορείο, μηχανάκι ή και ποδήλατο και διά θαλάσσης με καΐκι, αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για στιγμές χαλάρωσης, προσφέροντας πολλές επιλογές.
Από τα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, με ευρήματα από το Ναό του Ποσειδώνος και την αρχαία Τροιζήνα, τον μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, την Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων Πόρου, του Πολεμικού Ναυτικού, στεγάζεται στα παλαιά ανάκτορα του Όθωνα.

 

Δείτε το Β΄μέρος του Οδοιπορικού στον Αργοσαρωνικό!

 

  • Σχετικά Θέματα