Fitness

Show_parka_for_web
Fitness

Εξόρμηση στα καλύτερα πάρκα

της Νεκταρίας Καρακώστα

Η 24η Μαΐου, Ευρωπαϊκή Ημέρα των Πάρκων, είναι μια καλή ευκαιρία για να διαθέσουμε λίγο από τον χρόνο μας και να επισκεφθούμε κάποιο κοντινό μας πάρκο. Η φύση, με τα χρώματα, τις μυρωδιές και τα θαυμαστά είδη φυτών και ζώων, προσφέρει στους ανθρώπους που ζουν στην πόλη στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, ενώ τους κάνει να συνειδητοποιούν την αξία της φύσης και την ανάγκη της προστασίας της.

Ο σκοπός της καθιέρωσης της Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάρκων, εξάλλου, που γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1999 σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η γνωριμία τους με τους εναπομείναντες αστικούς βιότοπους και η προώθηση της ιδέας των λεγόμενων «εθνικών πάρκων». Τι είναι όμως τα εθνικά πάρκα;
Τα εθνικά πάρκα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία έχουν σαν σκοπό να διαφυλάξουν τη φυσική κληρονομιά και την οικολογική ισορροπία ευρύτερων περιοχών της χώρας, παρέχοντας παράλληλα περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη δυνατότητα πραγματοποίησης φυσιολατρικών δραστηριοτήτων στους  επισκέπτες.
Στο θέμα των εθνικών πάρκων, η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα, αριθμώντας 17 τέτοια πάρκα σε ολόκληρη την επικράτεια. Εμείς επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα από αυτά!

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο και το πρώτο στην Ελλάδα. Eίναι Μέλος του MedPAN (Network of Marine Protected Areas in the Mediterranean). Είναι αφοσιωμένο στην προστασία της μεσογειακής φώκιας. Οι προσπάθειες για την ίδρυσή του ξεκίνησαν το 1970, ενώ η πρώτη απόφαση για την προστασία της μεσογειακής φώκιας εκδόθηκε το 1986. Η περιοχή ανακηρύχθηκε «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο» το 1992.
Εδώ υπάρχει ένας μοναδικός συνδυασμός χερσαίων και θαλάσσιων Μεσογειακών βιοτόπων με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία.
Στις περιοχές όπου η πρόσβαση στο ευρύ κοινό είναι ελεύθερη, οι επισκέπτες μπορούν να ενασχοληθούν με τη κολύμβηση, την ελεύθερη κατάδυση, την παρατήρηση της άγριας ζωής, την ερασιτεχνική φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, την επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία, το περπάτημα κ.λπ.

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης” βρίσκεται εντός του Δήμου Ιλίου και γειτνιάζει με τον Δήμο Αγ. Αναργύρων και με τον Δήμο Καματερού. Αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανωμένο πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας, με συνολική έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων, στην περιοχή όπου άλλοτε υπήρχε το τεράστιο βασιλικό αγρόκτημα. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο, τη δεκαετία 1850-1860 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πολλές οικογένειες για να φροντίσουν τα ζώα και τα υποστατικά του αγροκτήματος.
Το πάρκο περιλαμβάνει έξι τεχνητές λίμνες και έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ωστόσο, αν και αποτελεί «θησαυρό» στην καρδιά της Αθήνας, παρουσιάζει κάποια δείγματα εγκατάλειψης. Αυτό, βεβαίως, δεν θα πρέπει να σας αποτρέψει από το να τον επισκεφθείτε.
Στον χώρο του πάρκου διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, με πολλούς επισκέπτες καθημερινά. Προσφέρεται για τρέξιμο, για περπάτημα, για ποδηλασία, για βόλτα με τον σκύλο και για πικ νικ. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν ποδήλατο μακριά από τους κινδύνους που εγκυμονούν οι δρόμοι της πόλης ή να παίξουν στην παιδική χαρά που βρίσκεται κοντά στην κεντρική καφετέρια. Επίσης, μια καλή δραστηριότητα για τα παιδιά είναι και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιεί στο πάρκο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η εταιρεία διατηρεί γραφείο στο πάρκο για οργάνωση των επισκέψεων, κυρίως από σχολεία, ενώ πολλά σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις για το κοινό. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τα πουλιά που ζουν κοντά μας.
Επιπλέον, στο ιππικό κέντρο που βρίσκεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντά στις λίμνες του πάρκου, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με το άθλημα της ιππασίας.
Τα παλιά υποστατικά του Όθωνα και της Αμαλίας στέκουν ακόμη αγέρωχα, καθώς έχουν ανακαινιστεί, στεγάζοντας τη βιολογική αγορά, ένα καφενείο, μια ταβέρνα και το οικολογικό βιβλιοπωλείο του πάρκου.
Τέλος, εντός του πάρκου υπάρχουν επίσης έκθεση ερπετών, υπαίθρια θέατρα, εκκλησίες, δανειστική βιβλιοθήκη και ένα πλήρες αθλητικό κέντρο.

Βοτανικό Πάρκο Κρήτης
Μια έκταση 200 περίπου στρεμμάτων σας περιμένει να γνωρίσετε φρουτόδεντρα από όλο τον κόσμο, βότανα, φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά σε ένα αλλιώτικο πάρκο. Η διαμόρφωση του εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής το καθιστούν παράδεισο για εκατοντάδες φυτά και ζώα!Το νεότερο και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του Νομού Χανίων βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών!Αντικρίζοντας κανείς το πάρκο και τις εγκαταστάσεις του, είναι αδύνατο να φανταστεί πως είναι αυτή η ίδια έκταση των 150-200 στρεμμάτων που κάηκε ολοσχερώς στην πυρκαγιά του 2003. Καταμεσής του πολύχρωμου, ζωντανού τοπίου στέκει μια καμένη αιωνόβια ελιά, ως δείγμα μνήμης και σημείο αναφοράς στο θλιβερό περιστατικό, που διδάσκει στα παιδιά τη σημασία της φροντίδας της φύσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.Εκτός του ότι μαθαίνει κανείς τα φυτά και τη χρησιμότητά τους, ο περίπατος στο Βοτανικό Πάρκο προσφέρει πνευματική ξεκούραση και οπτική τέρψη. Το καταπράσινο τοπίο συμπληρώνει η λίμνη στο κάτω μέρος του πάρκου, που προσφέρει στέγη και προστασία σε πάπιες, χήνες και άλλα υδρόβια πουλιά (και σπάνια είδη) ενώ ακόμη και γεράκια πετούν στην περιοχή. Επίσης, το πάρκο διαθέτει ένα υπαίθριο, πέτρινο και ατμοσφαιρικό αμφιθέατρο που προσφέρεται για μικρές εκδηλώσεις.
Απ’ όποια πλευρά και αν δει κανείς την επίσκεψή του εδώ, είτε σαν γραφική πεζοπορία, είτε σαν μια ενδιαφέρουσα περιπλάνηση στα μονοπάτια της φύσης, το Βοτανικό Πάρκο αποτελεί την ιδανική, εναλλακτική πρόταση για μια ημερήσια απόδραση μακριά από τον θόρυβο της πόλης και τις κοσμικές παραλίες.

Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα
Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά στο Μαραθώνα αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής περίπου 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Αποτελεί ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο έκτασης 13.840 στρεμμάτων. Ο χώρος ταυτίζεται ιστορικά με το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα που διεξήχθη τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ., μεταξύ των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών όπου στέφθηκε με επιτυχία κατά την πρώτη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα.
Κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, με σκοπό την αναψυχή (ακτές, κολύμπι, θαλάσσια σπορ), την παρατήρηση των πτηνών και την απόλαυση του τοπίου.

Εθνικό Πάρκο Αξιού
Το Εθνικό Πάρκο Αξιού είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας! Ξεκινά μόλις 15 χιλιόμετρα από την πόλης της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι και τις εκβολές του ποταμού Γαλλικού, και απλώνεται έως τις Αλυκές Κίτρους στην Πιερία.
Πρόκειτα για μια μεγάλη έκταση 388.000 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει μια ποικιλία οικοτόπων από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατώδη εδάφη και ελώδεις εκτάσεις. Χάρη στη γεωγραφική της θέση και τη μεγάλη εναλλαγή των οικοτόπων, η περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.
Περιλαμβάνει το Δέλτα του Αλιάκμονα, το Δέλτα και την κοίτη του ποταμού Αξιού ως και τα βόρεια σύνορα, τις εκβολές του Λουδία και του Γαλλικού, τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, καθώς και τις Αλυκές Κίτρους.
Ξεκινήστε την εκδρομή σας από τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης στη Χαλάστρα, από όπου μπορείτε να πάρετε ενημερωτικό υλικό και χάρτες και να ενημερωθείτε για τον υγρότοπο (ώρες λειτουργίας:
9:00-18:00).

Πάρκα & Έτος ανακήρυξης σε εθνικό πάρκο

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων- 1992

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου - 1999

Εθνικό Πάρκο του Σχινιά-Μαραθώνα - 2000

Πάρκο Υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας- Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών - 2004

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου - 2005

Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού,
κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων - 2006

Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου - 2006

Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης - 2006

Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Έβρου - 2007

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού - 2008

Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - 2008

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων  Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου - 2009

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς - 2009

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα - 2009

Εθνικό Πάρκο Πρεσπών - 2009

Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης - 2009

Εθνικό Πάρκο Χελμού, Βουραïκού - 2009

 

  • Σχετικά Θέματα