Παιδί

Show_%ce%a3%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1_%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae%cf%82_%ce%a0%cf%8c%cf%84%ce%b5_%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9_%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%b1_%ce%b3%ce%b9%ce%b1_%cf%84%ce%bf_%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af__
Παιδί

Συμπληρώματα διατροφής: Πότε είναι αναγκαία για το παιδί;

της Νεκταρίας Καρακώστα

Χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής τα παιδιά; Πώς θα επιλέξουν οι γονείς το κατάλληλο προϊόν;  Ποιες ανάγκες καλύπτουν τα συμπληρώματα διατροφής σε παιδιά και εφήβους; Η παιδίατρος- νεογνολόγος κυρία Μαρία Τζητηρίδου-Χατζοπούλου, δίνει τις απαντήσεις!

 

Aναμφίβολα, η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ψυχοσωματική του ανάπτυξη και τη μελλοντική του υγεία κατά την ενήλικη ζωή.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ακόμα και στη Δύση, όπου η ποικιλία τροφών είναι δεδομένη, εμφανίζονται σφάλματα και ελλείψεις στη διατροφή. Η πίεση χρόνου στην εργαζόμενη μητέρα την έχει οδηγήσει στην κατανάλωση συσκευασμένων τροφών και στην τήρηση ενός καθημερινού διαιτολογίου χωρίς ποικιλία.

Τα συμπληρώματα έρχονται, λοιπόν, σε πολλές περιπτώσεις να  καλύψουν τη διατροφική ανεπάρκεια σε ωφέλιμα συστατικά.

Ποια παιδιά τα έχουν όμως μεγαλύτερη ανάγκη; Όπως επισημαίνει η παιδίατρος- νεογνολόγος κυρία Μαρία Τζητηρίδου-Χατζοπούλου, τα συμπληρώματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε παιδιά που:

  • δεν έχουν ποικιλία στη διατροφή τους
  • πάσχουν από χρόνια νοσήματα που οδηγούν σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων ή μη σωστή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (π.χ. ανοσοκατεσταλμένα, με συγγενείς καρδιοπάθειες, χρόνια μεταβολικά νοσήματα, νεφρολογικά νοσήματα, σύνδρομα δυσαπορρόφησης)
  • ζουν σε περιοχές με ανεπαρκή φθορίωση του νερού
  • ζουν σε περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια
  • είναι «δύσκολα σε σχέση με το φαγητό» και ακολουθούν περιορισμένη, επιλεκτική διατροφή
  • κορίτσια στα οποία έχει αρχίσει η έμμηνος ρύση
  • που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και ως εκ τούτου αποφεύγουν κάποια τρόφιμα
  • ακολουθούν συστηματικές φαρμακευτικές αγωγές, όπως π.χ. τα διαβητικά παιδιά

Αν το παιδί σας ανήκει σε μία από τις ομάδες παιδιών που προαναφέρθηκαν, τότε είναι πιθανό να χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του.

 

► «Terrible twos»

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται κατά τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής του παιδιού, επειδή στο διάστημα αυτό η ανάπτυξη του οργανισμού είναι ταχεία, αλλά και γιατί όλα τα συστήματα του οργανισμού και ιδιαίτερα το νευρικό σύστημα, ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, αυξάνουν τον αριθμό των κυττάρων τους.

Την περίοδο αυτή, δηλαδή στην ηλικία των 2 ετών, είναι πιθανό το παιδί να εμφανίσει και τη λεγόμενη τροφική νεοφοβία, που χαρακτηρίζεται από την απροθυμία ή την αποφυγή του παιδιού να καταναλώσει νέα τρόφιμα.

Παιδιά που εβδομάδες νωρίτερα χαρακτηρίζονταν «εύκολα στο φαγητό», ξαφνικά αρχίζουν να αρνούνται πεισματικά να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και φαγητά. Μάλιστα, αποφεύγουν συχνότερα τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και πρωτεϊνούχες τροφές, όπως το ψάρι, το κοτόπουλο και το τυρί.

Mια αντίστοιχη κατάσταση είναι είναι το «επιλεκτικό φαγητό» (picky eating), που εκτός από την απροθυμία του παιδιού να δοκιμάσει νέα τρόφιμα, περιλαμβάνει αποφυγή μιας ομάδας τροφίμων, αλλά και ισχυρή προτίμηση στον τρόπο προετοιμασίας και παρουσίασης του φαγητού.

Αλλά και χωρίς να μιλάμε για νεοφοβία ή επιλεκτικό φαγητό, υπάρχουν πολλά παιδιά, που μπορεί μεν να τρώνε μια σχετικά μεγάλη γκάμα τροφών, αλλά μπορεί να αποφεύγουν τα φρούτα, λαχανικά, ή/ και γαλακτοκομικά, τροφές δηλαδή  πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, δείχνοντας -αντιθέτως- ιδιαίτερη προτίμηση στα πρόχειρα φαγητά και σνακ, που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και χημικά συντηρητικά.

Οι γονείς, που επιθυμούν να καλύψουν τις ανάγκες των μικρών παιδιών τους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή ανάπτυξή τους, μπορούν να βρουν τη λύση σε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα για παιδιά, που θα έλθει να καλύψει τα υπάρχοντα “κενά” σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

 

► Τι να επιλέξω;

Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που απασχολεί τον γονιό που φτάνει στο φαρμακείο, θέλοντας να προμηθευτεί ένα συμπλήρωμα για το παιδί του. Όπως εξηγεί η κυρία Τζητηρίδου-Χατζοπούλου, «οι γονείς οφείλουν να επιλέγουν σκευάσματα (α) που διατίθενται αποκλειστικά στα φαρμακεία, (β) αναφέρεται στη συσκευασία η περιεκτικότητα του κάθε συστατικού, (γ) είναι σχεδιασμένα ειδικά για παιδιά, (δ) κυκλοφορούν επισήμως στη χώρα μας (φέρουν Αρ. Γνωστ. ΕΟΦ) και (ε) παρασκευάζονται από αξιόπιστες εταιρίες.

Όσο για το τι πρέπει να προσέχουν κατά τη χορήγηση του συμληρώματος; «Πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων, πέρα από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση», σημειώνει η ειδικός. ||

 

 

who is who

H Μαρία Κ. Τζητηρίδου-Χατζοπούλου  είναι Παιδίατρος –Νεογνολόγος με εξειδίκευση στην Παιδιατρική Αναπτυξιολογία. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ακολούθως  έλαβε την Παιδιατρική ειδικότητα, στην Παιδιατρική Πολυκλινική του Πανεπιστημίου  Ludwig - Maximilians Universitat, στο Μόναχο (Γερμανία). Παρέμεινε εκεί και για την εξειδίκευση της Παιδιατρικής Αναπτυξιολογίας. Το 2004, ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικά σεμινάρια στις αναπτυξιολογικές δοκιμασίες/αξιολόγηση  στην  Deutsche Akademie και πλήθος άλλων ανάλογων σεμιναρίων. Είναι διπλωματούχος ΗΕΓ της Deutsche Gesellschafte fûr Klinische Neurophysiologie. Έχει συμμετάσχει με εργασίες, κεφάλαια σε βιβλία  και ανακοινώσεις σε διεθνή και εγχώρια σεμινάρια και συνέδρια. Διατηρεί ιδιωτικό παιδιατρικό - αναπτυξιολογικό ιατρείο, ενώ είναι ιατρός-συνεργάτης στην παιδιατρική κλινική ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ EUROMEDICA στη Θεσσαλονίκη.

Εθνικής Αντιστάσεως 74, Sigma Block 1, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

τηλ. 2310415600, e-mail: dima2008@otenet.gr