Ομορφιά

Show_akmi
Ομορφιά

Νικήστε την Ακμή!

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το καλοκαίρι, η ενοχλητική ακμή παρουσιάζει, σε κάποιους ανθρώπους, βελτίωση, ακόμη και χωρίς τη χρήση αγωγής, αφού ο ήλιος δρα ευεργετικά, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και δράση του προπιονικού βακτηρίου της ακμής (P. Acnes) που ευθύνεται, μεταξύ άλλων παραγόντων, για την εμφάνισή της.

Eπίσης, το μαυρισμένο δέρμα προσφέρει καλυτέρευση της εικόνας του ατόμου με ακμή, αφού οι κοκκινίλες και οι σκούρες κηλίδες καλύπτονται, δίνοντας έναν ενιαίο τόνο σε όλο το δέρμα. Σε άλλους, όμως, επιδεινώνει το πρόβλημα. Τι γίνεται λοιπόν όταν, με την επιστροφή στην πόλη, και την επαναφορά στις υποχρεώσεις και το στρες, με τη διέγερση των σμηγματογόνων αδένων που έχει προκαλέσει η έκθεση στον ήλιο και την παρατεταμένη χρήση των αντηλιακών, η ακμή πραγματοποιήσει... δυναμικό comeback;
Η κληρονομική επιβάρυνση, οι ορμονολογικές διαταραχές που οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος, διάφοροι μικροοργανισμοί με κυριότερο το προπιονικό βακτηρίδιο (Ρ.acnes), η υπερβολική παραγωγή κερατίνης από την κεράτινη στιβάδα, αλλά και το στρες, είναι οι πιο κοινές αιτίες της ακμής.

Στο 75% των ανθρώπων θα εμφανιστούν, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, βλάβες ακμής. Η ιδιαίτερα συχνή αυτή δερματοπάθεια παρατηρείται, συνήθως, κατά την εφηβική ηλικία. Στην πραγματικότητα, κάθε έφηβoς εμφανίζει κάποια μoρφή ακμής. Στο 20% από αυτoύς, η ακμή κρίνεται σοβαρή και η συμβoλή τoυ δερματoλόγoυ απαραίτητη.

Η ακμή, αν και κανείς δεν κινδυνεύει από αυτή, προκαλεί σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Τα νέα άτομα με ακμή, διακατέχονται από άγχος και φόβο απόρριψης από το αντίθετο φύλο. Έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, με συνέπεια χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο ή στην εργασία. Σε πολλά άτομα, τα σημάδια της ακμής στο πρόσωπο αποτελούν ένα «τείχος» που τους χωρίζει από τον έξω κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την ακμή στην κατηγορία των χρόνιων νοσημάτων, καθώς το ψυχολογικό κόστος, αλλά και τα σημάδια που αφήνει στο σώμα συχνά «ακολουθούν» τον ασθενή για όλη του τη ζωή. Επομένως, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά από την αρχή, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να «στιγματίσει» τα ωραιότερα χρόνια της ζωής, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, αφήνοντας πίσω της αντιαισθητικές ουλές και σημάδια, σωματικά και ψυχικά!

► Ακμή ετών... 30

Η ακμή είναι δυνατόν να εμφανισθεί και σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως κατά τη διάρκεια της τρίτης, τέταρτης και, σπάνια, πέμπτης δεκαετίας της ζωής (δηλαδή και πάνω από τα 40), ιδιαίτερα στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τέσσερις άνδρες θα παρουσιάσουν ακμή κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωή τους, ενώ 1 στις 5 γυναίκες που φτάνουν στο ιατρείο του δερματολόγου, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με σπυράκια. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται εξονυχιστικός ιατρικός έλεγχος, μιας και συνήθως κάπου οφείλεται…

► Η μετεφηβική ακμή

Η ακμή που εμφανίζεται μετά την εφηβεία, δηλαδή στην ηλικία των 18-25 ετών, γνωστή και ως late onset acne, αναγνωρίζεται από τους φαγέσωρες (άσπρα ή μαύρα μπιμπικάκια) και τη φαγούρα στο πρόσωπο, ενώ συχνά τη συνοδεύουν και συμπτώματα που δείχνουν ορμονικές διαταραχές, όπως δασυτριχισμός ή ακατάστατος κύκλος. Στις γυναίκες, σημαντικός παράγοντας εμφάνισης της ακμής είναι η αυξημένη παρουσία ανδρικών ορμονών στην κυκλοφορία ή η αυξημένη ευαισθησία σε αυτές. Ο συγκεκριμένος τύπος ακμής μπορεί επίσης να οφείλεται σε διαταραχές, όπως πολυκυστικές ωοθήκες, σε χρήση ακατάλληλων καλλυντικών ή σε άλλους αδιευκρίνιστους λόγους. Μια επίσκεψη σε έναν δερματολόγο, ο οποίος θα αναγνωρίσει τον τύπο του δέρματός μας και θα μας συμβουλεύσει για τη χρήση των σωστών καλλυντικών, θεωρείται απαραίτητη, παράλληλα βέβαια με μια σειρά από εξετάσεις που ίσως κριθούν αναγκαίες.

► Θεραπείες

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής εξαρτάται από τη μoρφή, τη διάρκεια και την εντόπιση της νόσoυ, την ύπαρξη φλεγμoνωδών ή όχι βλαβών, την ηλικία τoυ ατόμου και τις θεραπευτικές μεθόδoυς πoυ έχoυν πρoηγoυμένως εφαρμoσθεί. Όλοι αυτoί oι παράγoντες είναι απαραίτητo να εκτιμηθoύν από δερματoλόγo, o oπoίoς θα χoρηγήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Οι θεραπείες διακρίνονται σε τοπικές, που περιλαμβάνουν την εφαρμογή αλοιφών αντιβιοτικών ή κορτιζονούχων, λοσιόν κ.λπ. και συστηματικές, δηλαδή θεραπεία από το στόμα. Σε περίπτωση που η ακμή οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές ή πολυκυστικές ωοθήκες, συστήνεται η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και η συχνή παρακολούθηση των ορμονικών δεικτών. Η ενημέρωση και η συνεργασία τoυ ασθενoύς απoτελεί βασική πρoϋπόθεση επιτυχίας της θεραπείας, αφoύ η διάρκειά της δεν είναι μερικές ημέρες ή εβδoμάδες, αλλά αρκετoί μήνες.

► Tea Tree: Το Αντισηπτικό της Φύσης

Ιδιαίτερη θέση στην αντιμετώπιση της ακμής έχει τα τελευταία χρόνια, το έλαιο Τεϊόδεντρου (Tea Tree). Πρόκειται για ένα αιθέριο έλαιο, που λαμβάνεται από απόσταξη ατμού από τα φύλλα ενός ιθαγενούς φυτού της Αυστραλίας, που ονομάζεται Αυστραλιανή Μελαλεύκα (Melaleuca Alternifolia).

Το έλαιο Τεϊόδεντρου έχει φυσικές αντισηπτικές, αντιμυκητιασικές και αντι-ιικές ιδιότητες και φημίζεται για την ικανότητά του να επουλώνει, να επανορθώνει, να καθαρίζει και να αναζωογονεί το δέρμα.

Είναι πραγματικά πολύτιμο στην αποσυμφόρηση του δέρματος και στον καθαρισμό τυχόν ακαθαρσιών και τοξινών, ενώ οι αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του βοηθούν στην καταπολέμηση και στην ανακούφιση των δερματικών διαταραχών.