Υγεία

Show_geri_kardia_to_xeimona_1
Υγεία

Γερή καρδιά τον χειμώνα - μέρος Α'

Ο χειμώνας πάντα χρειάζεται προσοχή, διότι μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας, έχοντας επιπτώσεις και στην καρδιά μας. Για το πώς η κρύα αυτή εποχή του χρόνου επηρεάζει την καρδιαγγειακή μας υγεία, αλλά και για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε, μας μιλά ο καρδιολόγος Δρ. Παναγιώτης - Κωνσταντίνος Χάικος.

H χειμωνιάτικη “απειλή”
Ήδη από τη δεκαετία του 1930, είχε παρατηρηθεί η αυξημένη θνησιμότητα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά τους χειμερινούς μήνες. Έκτοτε έχουν διενεργηθεί δεκάδες μελέτες σε όλο τον κόσμο σχετικά με την επίπτωση της ψυχρής περιόδου στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι μια σειρά τέτοιων νοσημάτων έχουν έξαρση τη χειμερινή περίοδο. Ανάμεσά τους είναι το έμφραγμα μυοκαρδίου, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, η απορρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, η πνευμονική εμβολή και η ρήξη του αορτικού ανευρύσματος, σημειώνει ο κ. Χάικος.
Στους παράγοντες που επηρεάζουν την εποχικότητα των καρδιαγγειακών νόσων και έχουν μελετηθεί περιλαμβάνονται οι χαμηλές εποχιακές θερμοκρασίες, οι νευρο-ορμονικοί παράγοντες (ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει τις λειτουργίες διαφόρων οργάνων, αλλά και έκκριση κατεχολαμινών, οι οποίες περιλαμβάνουν την επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη, και εκκρίνονται σε καταστάσεις έντονου στρες), η μείωση της φυσικής άσκησης, η ρύπανση του αέρα στις πόλεις από τα συστήματα θέρμανσης, οι πνευμονοπάθειες, οι επιβαρυμένες διαιτητικές συνήθειες των εορτών, η αύξηση του σωματικού βάρους κ.λπ.
Φαίνεται, λοιπόν, να είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση και εκπαίδευση των ανθρώπων – και ιδιαίτερα εκείνων με προϋπάρχουσες καρδιοπάθειες ή προχωρημένη ηλικία, ώστε να προστατεύουν την υγεία της καρδιάς τους, ιδιαίτερα στη δυσκολότερη χειμερινή περίοδο, τονίζει ο ειδικός.

Επιβαρυντικοί παράγοντες
Τουλάχιστον δύο σημαντικοί εποχιακοί παράγοντες έχουν αναγνωριστεί ως επιβαρυντικοί για την καρδιακή υγεία τους χειμερινούς μήνες. Ο πρώτος είναι τα υψηλότερα στις πόλεις επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης, λόγω της εκτεταμένης χρήσης υγρών και στερεών καυσίμων σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης, σόμπες, τζάκια κ.λπ., που οδηγούν σε έξαρση τόσο των πνευμονολογικών, όσο και των καρδιολογικών προβλημάτων.
Δεύτερος και ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι η εποχική αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Όπως σχολιάζει ο ειδικός, ένας αριθμός μικροβίων, ιοί (π.χ. γρίπης), αλλά και βακτήρια (π.χ. πνευμονιόκοκκος, χλαμύδια πνευμονίας κ.λπ.), ευθύνονται γι’ αυτές και για την παρατηρούμενη χειμερινή αύξηση των κρουσμάτων τους (π.χ. βρογχίτιδες, πνευμονίες κ.λπ.). Τέτοιες λοιμώξεις είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την επιδείνωση χρόνιων καρδιολογικών παθήσεων, για την απορρύθμιση της καρδιακής ανεπάρκειας ή την εμφάνιση νέων καρδιακών παθήσεων.
Επιπλέον, ένα γεγονός που αφορά και τα δύο φύλα είναι το ότι η φυσική άσκηση είναι μειωμένη κατά τους χειμερινούς μήνες, συγκριτικά με το καλοκαίρι. Τα οφέλη της φυσικής άσκησης στην υγεία της καρδιάς μέσω πολλών μηχανισμών, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και των αρτηριών, είναι καλά τεκμηριωμένα. Έτσι, συνιστάται για όλους και για τη χειμερινή ακόμα περίοδο, με αποφυγή φυσικά των ακραίων καιρικών συνθηκών και θερμοκρασιών, η αερόβια άσκηση διάρκειας τουλάχιστον τριάντα λεπτών και για τουλάχιστον πέντε ημέρες της εβδομάδας, αναφέρει ο κ. Χάικος.
Η ένταση της άσκησης είναι καλό να είναι μέτρια (π.χ. γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, αεροβικός χορός, σκοινάκι, κολύμπι, κωπηλασία, ομαδικά αθλήματα). Η άσκηση μπορεί να συνδυάζεται με δράσεις αναψυχής, αλλά και παρέα με οικογένεια και φίλους, που συμβάλλουν στη σταθερή διάθεση για να γυμναστεί κανείς.
Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων που παρακολουθούνται από τον καρδιολόγο τους για συγκεκριμένους λόγους, χρειάζεται να ακολουθούνται ιδιαίτερες και εξατομικευμένες ιατρικές οδηγίες, τονίζει ο ειδικός.

Τι μας οδηγεί συνήθως στον καρδιολόγο;
Οι συνηθέστερες αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους στον καρδιολόγο είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η απορρύθμιση ατόμων με αρτηριακή υπέρταση ή αγωγή καρδιακής ανεπάρκειας, λόγω πολλών από τις προαναφερθείσες αιτίες κατά τη χειμερινή περίοδο. Είναι σημαντικό, επομένως, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για αρτηριακή υπέρταση και γενικότερα καρδιακές παθήσεις να εξετάζονται από τον καρδιολόγο τους, ώστε να γίνει η αναγκαία προσαρμογή της δοσολογίας στην αγωγή τους, σημειώνει ο γιατρός.
Η έκθεση σε υπερβολικό ψύχος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση ανθρώπων που έχουν στεφανιαία νόσο (έχουν, δηλαδή, στενώσεις στις αρτηρίες της καρδιάς), με αποτέλεσμα να εμφανίσουν πόνο στο στήθος (στηθάγχη), αρρυθμία ή ακόμα και έμφραγμα μυοκαρδίου.
Άρα, άτομα που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, τονίζει ο κ. Χάικος, οφείλουν να βρίσκονται σε ιατρική παρακολούθηση, να αποφεύγουν την έκθεση σε υπερβολικό ψύχος, να έχουν την κατάλληλη ένδυση και να ακολουθούν οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό τους για το είδος και τον τρόπο της άσκησης που μπορούν να κάνουν.
Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, γι’ αυτό και σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός. Ο κατάλληλος χρόνος για τη διενέργεια του εμβολιασμού είναι ο μήνας Οκτώβριος, μια που απαιτείται χρόνος 2-3 εβδομάδων μετά, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματική άμυνα έναντι του ιού της γρίπης, αναφέρει ο ειδικός.}
Βέβαια, σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού (άτομα με χρόνιες καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή, σε κύηση ή λοχεία) επεκτείνονται οι οδηγίες για αντιγριπικό εμβολιασμό και από την ηλικία των 19 ετών και άνω. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή από τον θεράποντα ιατρό τους.
Επίσης, σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, αλλά και σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, συνιστάται εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού, όπως σημειώνει ο κ. Χάικος.

 

Δείτε πως μπορείτε να προστατεύετε την καρδιά σας και να την διατηρείτε υγιή:

 

 

who is who

Παναγιώτης-Κωνσταντίνος Χάικος
Καρδιολόγος
Περικλέους 1, Αγία Βαρβάρα
Τηλ.: 210 5442333, 6944 345208
e-mail: pchaikos@otenet.gr