Υγεία

Show_magnisio-1
Υγεία

Μαγνήσιο: Πόσο σημαντικό είναι για τοv οργανισμό μας;

Τα «σημάδια» της έλλειψης μαγνησίου
Η ανεπάρκεια μαγνησίου προκαλεί προοδευτικά την εκδήλωση διαφόρων συμπτωμάτων. Τα πρώιμα σημάδια της έλλειψης μαγνησίου μπορεί να περιλαμβάνουν: γαστρεντερικές διαταραχές (από απώλεια της όρεξης, μέχρι ναυτία και έμετο), αδυναμία και κόπωση, κράμπες μυών (κυρίως στις γάμπες) και τρομώδεις κινήσεις, νευρολογικές διαταραχές (νευρικότητα, ανησυχία, αϋπνία, κατάθλιψη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπερδραστηριότητα στα παιδιά, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών), μείωση της μνήμης και της δυνατότητας μάθησης, ταχυκαρδία και αρρυθμίες, χαμηλό σάκχαρο αίματος, υπερβολική νευρομυϊκή δραστηριότητα, που μπορεί να εκδηλωθεί με μυϊκό τρόμο (τρέμουλο) και, σε πιο προχωρημένο στάδιο, σε σπασμούς, σύμφωνα με την κ. Βαγενά.
Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται όσο η ανεπάρκεια του μαγνησίου στον οργανισμό μεγαλώνει και μπορεί να οδηγήσουν σε ιδιαίτερα σοβαρές καταστάσεις. Η ερμηνεία των παραπάνω συμπτωμάτων δεν είναι εύκολη και μελετάται ακόμη, αλλά σε γενικό πλαίσιο μπορεί να πει κανείς ότι το μαγνήσιο βοηθά το νευρικό και το μυϊκό σύστημα να ηρεμήσει και να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.
Σε περιπτώσεις έλλειψης μαγνησίου, το νευρομυϊκό σύστημα διεγείρεται υπερβολικά προκαλώντας τα παραπάνω συμπτώματα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι, πολλές φορές, η ανεπάρκεια μαγνησίου συνδυάζεται και με έλλειψη ασβεστίου και καλίου στον οργανισμό, λέει η ειδικός.
Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκληθεί από μειωμένη πρόσληψη με τη διατροφή, όπως στις περιπτώσεις διαιτολογίων χαμηλών θερμίδων, κακής σίτισης, νευρικής ανορεξίας ή αυξημένης χρήσης αλκοόλ, από μειωμένη απορρόφηση που έχει προκληθεί από διάφορες διαταραχές, όπως η χρόνια διάρροια, οι γαστρεντερικές λοιμώξεις ή οι αλλεργίες, καθώς και από αυξημένη απώλεια, όπως σε νεφρικές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο, αλκοολισμό, χρήση διουρητικών φαρμάκων και υπερβολική εφίδρωση.

Μαγνήσιο και διατροφή
Οι κύριες διατροφικές πηγές μαγνησίου είναι οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά (ειδικά αυτά που έχουν πράσινα φύλλα). Η υψηλή ή η χαμηλή κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του μαγνησίου, ενώ μπορεί να την επηρεάσουν και άλλα διατροφικά στοιχεία, όπως ο φώσφορος και τα λίπη.
Σημειωτέον ότι το μαγνήσιο αποτελεί το κεντρικό στοιχείο για τη δημιουργία της χλωροφύλλης των φυτών, άρα τα πράσινα φυτά περιέχουν το περισσότερο, τονίζει η ειδικός. Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί μείωση του μαγνησίου στους ανθρώπους με μοντέρνες διατροφικές συνήθειες, καθώς ο καθαρισμός της τροφής και τα λιπάσματα μειώνουν το υπαρκτό μαγνήσιο.

Εναλλακτικές πηγές μαγνησίου
Πολλές φορές, η πρόσληψη μαγνησίου μέσω διατροφής μπορεί να μην επαρκεί για τον κάθε οργανισμό. Έτσι, συχνά απαιτείται η χορήγηση μαγνησίου από του στόματος ως συμπληρώματος διατροφής, αναφέρει η ειδικός. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου, όταν γίνεται παράλληλα με βιταμίνη Β6, είναι πιο αποτελεσματική για την καταπολέμηση διαφόρων διαταραχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μικρές ποσότητες μαγνησίου υπάρχουν και σε ορισμένα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, αλλά σε πολύ μικρότερη ποσότητα.
Στη συσκευασία των συμπληρωμάτων διατροφής αναγράφεται πάντα η ποσότητα που περιέχεται, καθώς και η ημερήσια συνιστώμενη δόση. Τέτοια συμπληρώματα δεν θα πρέπει να λαμβάνονται αυθαιρέτως από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους νεφρούς ή το ήπαρ τους, γιατί μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από συμβουλή γιατρού και μόνο όταν, για διάφορους λόγους, δεν μπορεί να ληφθεί η απαραίτητη δόση μαγνησίου μέσω της διατροφής, καταλήγει η κ. Βαγενά.

Μερικές καλές πηγές μαγνησίου είναι οι παρακάτω:

• Αμύγδαλα ψημένα, 30 γραμμάρια: 80mg
• Σπανάκι βρασμένο, 1/2 φλιτζάνι: 78mg
• Κάσιους ψημένα, 30 γραμμάρια: 74mg
• Φιστίκια καβουρδισμένα, 1/4 φλιτζανιού: 63mg
• Γάλα σόγιας, 1 φλιτζάνι: 61mg
• Μαύρα φασόλια μαγειρεμένα, 1/2 φλιτζάνι: 60mg
• Φυστικοβούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας: 49mg
• Ψωμί ολικής αλέσεως, 2 φέτες: 46mg
• Αβοκάντο, 1 φλιτζάνι: 44mg
• Πατάτες ψημένες με τη φλούδα, 85 γραμμάρια: 43mg
• Ρύζι καφέ μαγειρεμένο, 1/2 φλιτζάνι: 42mg
• Γιαούρτι απλό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, 225 γραμμάρια: 42mg

 

Μάθετε για τη δράση του μανησίου και πόσο ανάγκη το έχουμε πατώντας εδώ:

 

who is who

Αικατερίνη Βαγενά
Γενική οικογενειακή ιατρός
Η Αικατερίνη Βαγενά είναι γενική οικογενειακή ιατρός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Σπούδασε Ιατρική στο Θράκιαν Πανεπιστήμιο Ιατρικής Σχολής Στάρα Ζαγκόρα Βουλγαρίας και αποφοίτησε με βαθμό λίαν καλώς το 2003. Το 2006 αναγνώρισε τον τίτλο σπουδών με βαθμό λίαν καλώς. Την περίοδο 2008-2010 ανέλαβε υπηρεσία υπαίθρου στο Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου. Τo χρονικό διάστημα 2010-2014 εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα Γενικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων». Για δύο χρόνια διετέλεσε υπεύθυνη ιατρός της Εθνικής Ομάδας Ράγκμπυ ανδρών και γυναικών Ελλάδος. Το 2015-2016 έκανε μετεκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη στο Γενικό Νοσοκομείο Τζάνειο Πειραιά. Είναι μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ιατρικά συνέδρια και σεμινάρια. Από το 2016 ως σήμερα, δουλεύει ως ιδιώτης Γενικός Οικογενειακός Ιατρός στην περιοχή του Αιγάλεω, στη διεύθυνση Δελφών 27.

Τηλ. επικοινωνίας:6944-572853
e-mail: kat.vagena@gmail.com