Υγεία

Show_ponoi
Υγεία

Πόνοι σε μυς και αρθρώσεις: Ποια η σημασία τους;

H αλλαγή του καιρού, η μη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, η καταπόνηση του σώματος στην δουλειά ή άλλη δραστηριότητα, όπως η άσκηση μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε μυς και αρθρώσεις, σε όλες τις ηλικίες. Με ποιους τρόπους μπορούμε να ελέγξουμε την εμφάνιση τέτοιων πόνων και να βελτιώσουμε έτσι τη ζωή μας; Ο δρ. Αριστοτέλης Σιδερίδης, ορθοπαιδικός χειρουργός, μας δίνει όλες τις απαντήσεις.
Oι ανθρώπινες αρθρώσεις υφίστανται μεγάλη καταπόνηση λόγω πολύ μεγάλων φορτίων. Το αίσθημα του πόνου είναι συχνό σε αυτές, αλλά τα αίτια ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, σημειώνει ο δρ. Σιδερίδης.
Στην παιδική ηλικία, συχνά οφείλονται στη γρήγορη ανάπτυξη του σκελετού και την ανισορροπία μεταξύ μαλακών μορίων (μυών - συνδέσμων) και οστών (οστεοχονδρίτιδες). Στους εφήβους, όπου τα ποσοστά συστηματικής άσκησης είναι υψηλά, τα σύνδρομα υπέρχρησης (τενοντίτιδες, οστικά οιδήματα, θλάσεις) είναι η συχνότερη αιτία. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, 50+, πρωταρχική αιτία πόνου των αρθρώσεων είναι η εκφυλιστική φθορά τους, γνωστή και ως «οστεοαρθρίτιδα», όπου κυρίαρχο γνώρισμα είναι η καταστροφή του χόνδρου.
Τέλος, σε όλες τις ηλικίες, αίτια αρθρικού πόνου μπορούν να είναι οι συστηματικές αρθρίτιδες (ρευματοειδής, ουρική κ.λπ.), οι μικροβιακές λοιμώξεις, καθώς και άλλα νοσήματα του συνδετικού ιστού (Λύκος, Σαρκοείδωση κ.λπ). Επίσης, η έλλειψη άσκησης και η αδυναμία των κεντρικών μυϊκών ομάδων προκαλεί συχνά λειτουργικά άλγη στις γειτονικές αρθρώσεις, αναφέρει ο ειδικός.

Όταν ο καιρός αλλάζει…
Είναι εντυπωσιακό πραγματικά ότι η πλειοψηφία των ασθενών βλέπει τους αρθριτικούς πόνους να επιδεινώνονται ανάλογα με τον καιρό. Η κυρίαρχη θεωρία είναι αυτή της βαρομετρικής πίεσης της ατμόσφαιρας, όπως διευκρινίζει ο δρ. Σιδερίδης: το σώμα αντιλαμβάνεται γρήγορα τα χαμηλά βαρομετρικά και, έτσι, οι πόνοι αρχίζουν αρκετά πριν την ορατή αλλαγή του καιρού.
Επίσης, σε ασθενείς με χρόνιο άλγος, οι νευρικές απολήξεις πόνου είναι υπερβολικά ευαίσθητες και δραστηριοποιούνται με διάφορα ερεθίσματα από την ατμόσφαιρα (υγρασία, άνεμοι κ.λπ.).

Άλλες αιτίες πόνου των μυών και των αρθρώσεων
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει ιδιαίτερα το φαινόμενο του πόνου των αρθρώσεων. Από τη μια μεριά, υπάρχει μεγάλη μερίδα ανθρώπων με καθιστική εργασία, ελάχιστη ημερήσια κινητικότητα και βάδιση. Συχνά είναι παχύσαρκοι, με κακή ή ανύπαρκτη μυϊκή υποδομή και, έτσι, επιρρεπείς σε εύκολους τραυματισμούς με πολύ χαμηλά φορτία.
Υπάρχει και η αντίθετη όψη όμως, σημειώνει ο ειδικός: ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος και της υπερβολικής συστηματικής προπόνησης από μικρές ηλικίες, τα σύνδρομα υπέρχρησης - υπερκαταπόνησης ολοένα και αυξάνουν. Σε όλες τις περιπτώσεις, τελικός παραλήπτης είναι η άρθρωση που εμφανίζει πρώιμη φθορά – άρα και πόνο.
Το άγχος επιβαρύνει αυτές τις καταστάσεις, όπως περιέγραψε ακριβώς στο θέμα του καιρού ο δρ. Σιδερίδης. Οι νευρικές απολήξεις πόνου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αγχώδεις ανθρώπους. Έτσι το πρόβλημα είναι ότι μεγενθύνουν συχνά το σύμπτωμα του πόνου.
Επιπλέον, τα βαριά επαγγέλματα με συχνή άρση βάρους, πολλή ορθοστασία, μεγάλη μυϊκή κόπωση και συχνούς μικροτραυματισμούς (οικοδόμοι, αγρότες, οδηγοί-φορτωτές, πωλητές κ.λπ.) σίγουρα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις αρθρώσεις, προσθέτει ο ειδικός. Η καθιστική επίσης εργασία, συχνά χωρίς κανόνες εργονομίας (κατάλληλο κάθισμα, κακή θέση υπολογιστή κ.λπ.), είναι προδιαθεσικός παράγοντας σε μια πληθώρα επαγγελμάτων, όπως οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι υπάλληλοι γραφείων, οι προγραμματιστές, οι ιατροί κ.λπ.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η δομή του σώματος, όπως π.χ. η παχυσαρκία, και η έλλειψη άσκησης. Όταν κάποιος έχει καλή μυϊκή υποδομή, είναι έτοιμος να δεχθεί περισσότερα φορτία ή μια κακή στάση για αρκετή ώρα, χωρίς κίνδυνο, αναφέρει ο δρ. Σιδερίδης.

Τα «σημάδια» των πόνων
Οι αρθρώσεις, ειδικά προειδοποιούν για νοσήματα του συνδετικού ιστού που, όπως είναι γνωστό, προσβάλλουν πολλά συστήματα (αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, νεφρούς, έντερο). Όπως διευκρινίζει ο ειδικός, τέτοια νοσήματα είναι η ψωρίαση, η σαρκοείδωση, η νόσος εντέρου και πολλά άλλα.
Επίσης, νευρολογικά νοσήματα μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα από αρθρώσεις – και, δυστυχώς, δεν είναι σπάνια η ανίχνευση πέριξ αυτών μεταστάσεων από όγκους, με αρκετά μακρινή αρχική εντόπιση.

Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα
Ο χρόνιος πόνος των αρθρώσεων είναι δύσκολη υπόθεση. Εμποδίζει τη συμμετοχή στον αθλητισμό ή άλλες αγαπημένες δραστηριότητες, συχνά ακόμη και την απλή μετακίνηση ή τέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Πολλοί από τους ανθρώπους που παρουσιάζουν πόνους στις αρθρώσεις δυσκολεύονται να οδηγήσουν, να κάθονται πολλή ώρα σε συγκεκριμένη στάση ή να ανεβοκατεβούν σκαλιά.
Παράλληλα, στη σωματική καταπόνηση προστίθεται συχνά και η ψυχική επιβάρυνση, όπως σημειώνει ο δρ. Σιδερίδης. Φαινόμενα κατάθλιψης σχετίζονται τακτικά με τον χρόνιο πόνο, καθώς οι ασθενείς αποφεύγουν απλές δραστηριότητες, αποξενώνονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον, χρησιμοποιούν υπερβολικά φάρμακα και έχουν μειωμένη απόδοση σε όλα τα επίπεδα.

 

Δείτε τρόπους για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας από τους πόνους πατώντας εδώ:

 

Who is who

Εμμανουήλ Θ. Παπακώστας
Αριστοτέλης Σ. Σιδερίδης
Δρ. Ιωάννης Τερζίδης
Oρθοπαιδικοί Χειρουργοί
«Το Ιδιωτικό Πολυιατρείο Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, Αθλητικών Κακώσεων και Αποκατάστασης (TheMIS) αποτελεί κοινό τόπο επιστημονικής έκφρασης των Ορθοπαιδικών Χειρουργών κκ Εμμανουήλ Παπακώστα, Αριστοτέλη Σιδερίδη και Ιωάννη Τερζίδη.
Το κοινό χαρακτηριστικό της Ομάδας είναι η διαρκής επιστημονική αναζήτηση σε νέες τεχνικές και αποτελεσματικές θεραπευτικές μεθόδους. Πεδίο ενδιαφέροντος αποτελούν τόσο η συντηρητική αποκατάσταση, με έμφαση σε πρωτοποριακές θεραπείες και στην θεραπευτική άσκηση, όσο και η ελάχιστη χειρουργική παρεμβατικότητα, με πλήρη μετεγχειρητική αποκατάσταση και εκπόνηση εξειδικευμένων πρωτοκόλλων θεραπείας.
Το πλούσιο αθλητικό παρελθόν της ομάδας αποτέλεσε σημαντικό ερέθισμα για την δημιουργία του TheMIS sportsclinic και του TheMIS sportsmedicine με την συγκρότηση και αξιολόγηση της κάρτας υγείας του αθλητή (Δελτίο αθλητή) και του ιατρικού φακέλου πιστοποίησης καταλληλότητας για άθληση, για τους αθλητές ή τους απλά αθλούμενους.
Την συντονιστική ομάδα πλαισιώνουν ένα αξιόλογο δίκτυο από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές, εργοφυσιολόγοι, καθηγητές φυσικής αγωγής και επιστήμονες του χώρου της υγείας και του αθλητισμού.»

Ιδιωτικό Πολυιατρείο Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, Αθλητικών Κακώσεων και Αποκατάστασης//THE MIS
Αδριανουπόλεως 6, 55133 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη
T: 2310 250101, 2310 223113, F: 2310 390011
E: info@the-mis.gr, www.the-mis.gr