Fitness

Show_athlima_forweb
Fitness

Άθλημα ατομικό Ή ομαδικό;

Στίβος και κολύμπι ή μπάσκετ και ποδόσφαιρο; Πριν κάποιος αποφασίσει αν θα βάλει στην καθημερινότητά του ή του παιδιού του ένα ατομικό ή ένα ομαδικό άθλημα, είναι σημαντικό πρώτα να «ζυγίσει» τα υπέρ και τα κατά της κάθε κατηγορίας.

Όταν πρόκειται κάποιος να επιλέξει τι άθλημα θα παρακολουθήσει στην τηλεόραση, ατομικό ή ομαδικό, η απάντηση είναι μάλλον εύκολη, αφού ένα ομαδικό άθλημα, με πολλούς αθλητές στο γήπεδο, γρήγορο ρυθμό και δράση, φαντάζει καλύτερη επιλογή από το να βλέπει κανείς αθλητές να αγωνίζονται ο ένας μετά τον άλλο περιμένοντας βαθμολογίες. Σκεφθείτε ωστόσο και τη δράση, την αγωνία και τις ανατροπές που μπορεί να έχει ένας αγώνας τρεξίματος!

Ομαδικά αθλήματα
Στο ομαδικό άθλημα, ο στόχος και η προσπάθεια είναι συλλογική - το ίδιο συλλογικοί είναι και οι πανηγυρισμοί της νίκης ή η ευθύνη της ήττας. Στην προσπάθεια για τη νίκη προτάσσονται οι έννοιες της κοινής επιτυχίας, το «εγώ» υποτάσσεται στο «εμείς», αναπτύσσεται η αλληλεγγύη και άλλα πολλά.
Το κλειδί της επιτυχίας σε ένα ομαδικό άθλημα είναι η συνεργασία. Κάθε αθλητής έχει αναλάβει έναν ρόλο και προσπαθεί για τον συλλογικό στόχο, που είναι η νίκη. Εδώ εγωισμοί δεν χωρούν. Παρακολουθώντας αγώνες ομαδικών αθλημάτων, έχουμε δει πολλές φορές αθλητές να καταλαμβάνονται από τον εγωισμό τους και να προσπαθούν να καρπωθούν μόνοι τους τη νίκη της ομάδας τους, ξεχνώντας την έννοια της συνεργασίας - αυτό συνήθως οδηγεί την ομάδα στην αποτυχία.
Σε μια ομάδα μαθαίνεις να κερδίζεις συνεργαζόμενος με τους άλλους, να μοιράζεσαι, αλλά και να διεκδικείς. Τέλος, στο πλαίσιο μιας ομάδας, μπορούν να αναπτυχθούν φιλίες, που να διαρκέσουν μια ολόκληρη ζωή.
Σε ένα ομαδικό άθλημα υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Καθένας προσπαθεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, για το καλό της ομάδας. Έρευνα έδειξε ότι ο ρυθμός προόδου μέσα σε μια ομάδα είναι πιο γρήγορος, σε σχέση με την ατομική γυμναστική.
Επειδή συμμετέχουν και άλλοι αθλητές, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. ένας τραυματισμός, θα σπεύσουν να βοηθήσουν, να παρηγορήσουν, αλλά και να συμβουλεύσουν. Όπως βοηθούν και συνδράμουν ο ένας τον άλλο για το κοινό καλό αποτέλεσμα, το ίδιο κάνουν και εκτός αγωνιστικού χώρου.
Στο ομαδικό άθλημα υπάρχουν τέλος κανόνες, που αφορούν όλους τους παίκτες καθώς επίσης και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης, που όλη η ομάδα θα πρέπει να ακολουθεί.

Ατομικά αθλήματα
Στο ατομικό άθλημα, ο αθλητής έχει να αναμετρηθεί πρώτα από όλα με τον ίδιο του τον εαυτό και κατ’ επέκταση να «κυνηγήσει» το ρεκόρ του αντιπάλου του. Σε περίπτωση αποτυχίας, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο, ενώ και η περίπτωση της νίκης, προέρχεται από τις ατομικές του ενέργειες και τη βοήθεια του προπονητή του. Στην επιτυχία ή στην αποτυχία, αυτός που πρώτος θα μοιραστεί τη χαρά (ή τη λύπη του αθλούμενου) είναι ο προπονητής του, ο οποίος θα είναι δίπλα στον αθλητή (ιδίως αν μιλάμε για πρωταθλητισμό) και ίσως ο πιο κοντινός του άνθρωπος.
Η διαχείριση του άγχους είναι ένα άλλο σημαντικό μάθημα για τον αθλούμενο. Ένας αθλητής μπορεί να εμφανίσει αυξημένο άγχος επίδοσης, ιδίως μετά από έναν τραυματισμό. Ο προπονητής και ο τρόπος με τον οποίο «χειρίζεται» τον αθλητή, παίζει σημαντικό ρόλο. Η εφαρμογή κάποιων τεχνικών χαλάρωσης, που θα υποδείξει ένας ψυχολόγος, μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά. Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μια λογική «δόση» άγχους μπορεί να ευνοήσει τις επιδόσεις, δίνοντας στον αθλητή παραπάνω ώθηση για να πετύχει τον στόχο του. Το ατομικό άθλημα επιτρέπει τέλος στον αθλούμενο να διαμορφώνει μόνος του το πρόγραμμα της άσκησης/προπόνησής του (το πότε θα πάει για προπόνηση, πόσο θα διαρκέσει αυτή κ.ο.κ.),
Η επιλογή ενός ατομικού αθλήματος εξαρτάται επομένως σημαντικά και από τον χαρακτήρα του ατόμου. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν πολύ πιο άνετα όταν δουλεύουν μόνοι τους και θέλουν η προσπάθειά τους, είτε αυτή έχει θετική είτε αρνητική έκβαση, να επηρεάζει μόνο τους ίδιους, κι όχι μια ολόκληρη ομάδα.
Σε κάθε αγώνισμα, ο αθλούμενος μαθαίνει τέλος, ότι η ήττα και η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι. Αυτό που δεν είναι στο παιχνίδι είναι η παραίτηση. Ωστόσο, ένας αθλητής σε ένα ατομικό άθλημα, όπου ο ίδιος επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης του αποτελέσματος, κινδυνεύει να κλειστεί στον εαυτό του ή/και να τα παρατήσει.
Μην ξεχνάτε! Όλα τα αθλήματα, τόσο τα ατομικά, όσο και τα ομαδικά, προσφέρουν σημαντικά οφέλη, γυμνάζοντας το σώμα και ακονίζοντας το πνεύμα μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες.

Ομαδικά αθλήματα

Ποδόσφαιρο
Καλαθοσφαίριση (μπάσκετ)
Aμερικάνικο ποδόσφαιρο (ράγκμπι)
Μπέιζμπολ
Χειροσφαίριση (χάντμπολ)
Ιστιοπλοΐα
Κωπηλασία
Κρίκετ
Πετοσφαίριση (βόλεϊ)
Μπιτς Βόλεϊ
Ρυθμική Γυμναστική
Υδατοσφαίριση (πόλο)
Χόκεϊ επί πάγου
Χόκεϊ επί χόρτου
Συγχρονισμένη κολύμβηση
Σκυταλοδρομίες

Ατομικά αθλήματα
Αντιπτέριση (μπάντμιντον)
Αντισφαίριση (τένις)
Άρση Βαρών
Γκολφ
Ενόργανη Γυμναστική
Επιτραπέζια Αντισφαίριση (πινγκ πονγκ)
Ιππασία
Καλλιτεχνικό Πατινάζ
Καταδύσεις
Κολύμβηση
Μηχανοκίνητος
Αθλητισμός
Ξιφασκία
Ορειβασία
Πάλη
Ποδηλασία
Πυγμαχία
Σκάκι
Σκι
Σκοποβολή
Στίβος
Τάε Κβον Ντο
Τζούντο
Τοιχοσφαίριση (σκουός)
Τοξοβολία

 

Μάθετε μυστικά για να επιλέξετε το κατάλληλο άθλημα για το παιδί σας