Υγεία

Show_polivitamines_forweb
Υγεία

Ποιες είναι οι απαραίτητες βιταμίνες για μια γυναίκα;

της Βιβέττας Λαϊνιώτη

H γυναίκα του σήμερα έχει ανάγκη από βιταμίνες περισσότερο παρά ποτέ. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι γρήγοροι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, πολλές φορές την εμποδίζουν να τρέφεται σωστά και ισορροπημένα, με αποτέλεσμα να στερείται πολύτιμες ουσίες που ο οργανισμός της έχει ανάγκη για να λειτουργεί σωστά.

Ο φαρμακοποιός κ. Κώστας Θεοχάρης ξεχωρίζει τις πιο σημαντικές βιταμίνες που χρειάζονται οι γυναίκες και εξηγεί τη χρησιμότητα της καθεμιάς:

Βιταμίνη C: Είναι μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες για τη ζωή του ανθρώπου! Είναι απαραίτητη, γιατί έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ιδιαίτερα τον χειμώνα, και στην ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων. Eπίσης, συμβάλλει στη διατήρηση του κολλαγόνου των συνδέσμων, των οστών και των δοντιών και παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου που είναι απαραίτητος στην αξιοποίηση του φυλλικού οξέος. Πλούσιες πηγές της είναι οι πιπεριές, οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες.
Βιταμίνη Ε: Θεωρείται η βιταμίνη της νεότητας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, που είναι εξαιρετικά σημαντική για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, την προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες κ.ά.
Σύμπλεγμα βιταμινών Β: Oι βιταμίνες του συμπλέγματος B (B1, B2, B3, B5, B6 και B12) βρίσκονται σε πάρα πολλές τροφές, κυρίως στις πρωτεϊνούχες. Βοηθούν στην καλή υγεία των μαλλιών, των ματιών και του δέρματος και την καλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος (μείωση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας και της εμμηνόπαυσης). Επιπλέον, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την απελευθέρωση της ενέργειας από τις τροφές.
Βιταμίνη D: Είναι σημαντική για την πρόληψη της μείωσης των αποθεμάτων του ασβεστίου στα οστά, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση των φλεγμονών, αλλά και για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Φυλλικό οξύ: Ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος B. Bοηθά στην προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και στη δημιουργία νέων κυττάρων. Επίσης, συμβάλλει στην αξιοποίηση των πρωτεϊνών και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις αναιμίας. Ακόμη, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του μητρικού ιστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με τη συμπληρωματική λήψη φυλλικού οξέος αυξάνεται το επίπεδο των μητρικών φολικών. Τα χαμηλά επίπεδα φολικών αποτελούν παράγοντα κινδύνου βλαβών του νευρικού σωλήνα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο».

Μάθετε εδώ τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά & λήψη των βιταμινών!

 

Κωνσταντίνος Θεοχάρης
Φαρμακοποιός

  1. Λ. Αλεξάνδρας 119, Αθήνα
  2. Μουστοξύδη 5, Πεδίον του Άρεως.