Fitness

Show_podilato_forweb
Fitness

Επιλέγοντας ποδήλατο!

της Λυδίας Παπαευαγγέλου

Κάθε άτομο έχει ξεχωριστό σωματότυπο, ιδιαίτερες σωματομετρικές αναλογίες και αναζητά  άνεση πάνω στη σέλα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αναλυτική καταγραφή αυτών των παραμέτρων, προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο μέγεθος σκελετού. Για παράδειγμα, δύο άτομα με ύψος 1.80μ έχουν σχεδόν πάντα διαφορετικό μήκος ποδιών, χεριών και κορμού, άρα χρειάζονται διαφορετικές ρυθμίσεις ως προς το ύψος του τιμονιού, της σέλας, ακόμη και του μήκους των δισκοβραχιόνων.
Μια λανθασμένη επιλογή στο μέγεθος του σκελετού μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και παθήσεις, όπως τενοντίτιδες, σύνδρομα τριβής, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία κλπ. Το σωστό μέγεθος του ποδηλάτου και των περιφερειακών του εξαρτημάτων δεν είναι σημαντικά μόνο για την αποφυγή τραυματισμών, αλλά επηρεάζει και τις επιδόσεις και την τελική αίσθηση του οχήματος.
Πριν ξεκινήσετε για το κατάστημα ποδηλάτων, σκεφτείτε πώς και πού θα χρησιμοποιήσετε το ποδήλατό σας. Αν οι φίλοι σας είναι πιστοί της ορεινής ποδηλασίας, αυτό σίγουρα βοηθάει, γιατί είναι πολύ πιθανόν στην αρχή να ξεκινήσετε να πηγαίνετε μαζί τους, μιας και θα ξέρουν όλα τα καλά μονοπάτια. Απλά ρωτήστε τους να σας πουν τι διαδρομές κάνουν συνήθως και τι προδιαγραφές πρέπει να έχει ένα ποδήλατο για να μπορείτε να τους ακολουθείτε. Αν αποφασίσετε λοιπόν τη χρήση του ποδηλάτου, αλλά και πόσα χρήματα θέλετε να διαθέσετε για μια τέτοια χρήση, είστε έτοιμος/η να κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο κατάστημα ποδηλάτων.

Ποδήλατο βουνού
Ψάχνετε κάτι που θα ανεβάσει την αδρεναλίνη και θα προσθέσει λίγο περισσότερο ενθουσιασμό στη ζωή σας; Θέλετε να ξεφύγετε από την καθημερινή ταλαιπωρία της κίνησης στην πόλη και να ταξιδέψετε κάπου αλλού, «εκτός δρόμου»;
Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη γκάμα τόσο από ποδήλατα βουνού, όσο και από σειρές ανταλλακτικών και εξοπλισμού. Τα ποδήλατα βουνού έχουν αρκετές ομοιότητες με άλλα ποδήλατα, αλλά ενσωματώνουν χαρακτηριστικά που προορίζονται για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την απόδοσή του σε ανώμαλο έδαφος.
Τα πιο μοντέρνα ποδήλατα βουνού διαθέτουν κάποιο είδος ανάρτησης, λάστιχα με διάμετρο 26'', 27.5'' ή 29'', τιμόνι που επιτρέπει μια πιο όρθια τοποθέτηση στον ποδηλάτη, εξασφαλίζοντάς του περισσότερο έλεγχο στο ποδήλατο. Έχουν μικρότερο, ενισχυμένο σκελετό, τα ελαστικά έχουν συνήθως έντονο πέλμα και είναι τοποθετημένα σε ζάντες, οι οποίες είναι ισχυρότερες από εκείνες που χρησιμοποιούνται για τα μη ορεινά ποδήλατα. Σε σύγκριση με άλλα ποδήλατα, στα ποδήλατα βουνού συναντάται πιο συχνά και η χρήση δισκόφρενων. Επίσης τείνουν να έχουν λιγότερο πρόσθετο εξοπλισμό και εργαλεία για να διευκολύνουν την αναρρίχηση σε απότομους λόφους και τη διάσχιση εμποδίων.
Οι επιλογές είναι τόσες πολλές, που μερικές φορές οι καταναλωτές μπερδεύονται και δυσκολεύονται να επιλέξουν το σωστό γι’ αυτούς και τις ανάγκες τους ποδήλατο.
Όταν επισκέπτεστε ένα κατάστημα, είναι σημαντικό να βρείτε έναν έμπειρο πωλητή ώστε να του εξηγήσετε τι ακριβώς θέλετε. Ένας καλός πωλητής θα ακούσει τις ανάγκες σας και θα σας βοηθήσει να βρείτε το πιο κατάλληλο ποδήλατο για εσάς.
Είναι σημαντικό επίσης, όταν αγοράζετε ένα ποδήλατο να κάνετε μια βόλτα με αυτό, για να δείτε αν σας ταιριάζει.
Σας αρέσουν τα απλά σχέδια ή είστε «εξαρτημένος» από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας; Θα κρατήσετε το ποδήλατό σας για 10 χρόνια και παραπάνω ή σκέφτεστε να το αναβαθμίζετε όσο βελτιώνεται η τεχνική και η φυσική σας κατάσταση; Και αυτές είναι ερωτήσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την τελική σας επιλογή!

Ποδήλατο δρόμου
Σήμερα, οι κατασκευαστές ποδηλάτων προσφέρουν μια μεγάλη σειρά από μοντέλα σε διάφορες τιμές, που απευθύνονται σε όλες τις τσέπες. Επίσης, οι εταιρίες ανταλλακτικών κατασκευάζουν και προσφέρουν μια τεράστια γκάμα τροχών, φρένων και συστημάτων ταχυτήτων, που λειτουργούν καλύτερα από ποτέ. Οι επιλογές είναι ποικίλες και η ποιότητα τόσο καλή, που εγγυώνται μια ευχάριστη ποδηλατική εμπειρία.
Τα σπαστά - αναδιπλούμενα ποδήλατα με τροχό 16'', 20'', 24'', 26'' & 28‘’ για χρήση στην πόλη ή στο βουνό, έχουν το πλεονέκτημα ότι μεταφέρονται πανεύκολα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενδείκνυνται όμως εξίσου και για εκδρομές, στο τροχόσπιτο, το σκάφος ή το αυτοκίνητο. Για να σας βοηθήσουμε στην επιλογή σας, ετοιμάσαμε για εσάς έναν όσο το δυνατό πιο περιεκτικό οδηγό, ώστε να βρείτε το ποδήλατο που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας.

Ταχύτητες
Τα ποδήλατα έχουν ταχύτητες εδώ και πολλά χρόνια, τα περισσότερα τουλάχιστον. Τα πιο κοινά ποδήλατα πόλης, βουνού και δρόμου έχουν από 21 έως και 30 ταχύτητες. Οπότε η δικαιολογία ότι η πόλη μου είναι ανηφορική και το ποδήλατο δεν βολεύει, δεν ισχύει. Τα νέα ποδήλατα ανεβαίνουν παντού κι εύκολα!

Αναρτήσεις
Υπάρχουν ποδήλατα που έχουν αναρτήσεις ή μπουκάλες όπως λέγονται από πολλούς. Χρησιμοποιούνται σε κάποια ποδήλατα μόνο στο εμπρόσθιο μέρος και προσδίδουν μια επιπλέον απορροφητικότητα κραδασμών στους ώμους και τα χέρια όταν το ποδήλατο περνάει πάνω από λακκούβες ή κακοτράχαλο έδαφος. Ορισμένα ποδήλατα έχουν και αναρτήσεις στο πίσω μέρος τους για να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη άνεση στη μέση όταν τα χρησιμοποιούμε στο βουνό.

Ελαστικά
Όπως και στα αυτοκίνητα, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ελαστικών. Τα ποδήλατα βουνού έχουν συνήθως πιο χοντρά λάστιχα με μεγάλα τακάκια για να γαντζώνουν καλύτερα στο χώμα. Τα ποδήλατα πόλης έχουν λεπτότερα λάστιχα και μικρότερα ή καθόλου τακάκια ώστε να κινούνται με περισσότερη άνεση στην άσφαλτο, αλλά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε έναν ήπιο χωματόδρομο. Επιπλέον, τα ποδήλατα δρόμου, έχουν πολύ λεπτά λάστιχα για να έχουν τη μικρότερη δυνατή τριβή με το δρόμο. Είναι κι ένας λόγος από τους οποίους τα ποδήλατα αυτά είναι πολύ πιο γρήγορα από όλα τα υπόλοιπα.

Φρένα
Υπάρχουν συμβατικά φρένα που λέγονται V-Brakes, αλλά και δισκόφρενα, τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα μηχανικά, που λειτουργούν με συρματόσχοινο και στα υδραυλικά που λειτουργούν όπως και στις μηχανές, με λάδι. Τα δισκόφρενα παρόλο που κοστίζουν λίγο παραπάνω, εξασφαλίζουν λίγο καλύτερο φρενάρισμα.

Μεγέθη
Δεν έχουν όλα τα ποδήλατα το ίδιο μέγεθος. Ανάλογα με το ύψος του αναβάτη υπάρχει και το κατάλληλο μέγεθος. Στο ποδήλατό σας, η θέση οδήγησης θα πρέπει να είναι άνετη. Δεν θα πρέπει ούτε να γέρνει το σώμα σας προς τα εμπρός, ούτε να τεντώνεστε πάρα πολύ για να φτάσετε τα πετάλια ή το τιμόνι σας. Θα ακούσετε διάφορα νούμερα, 18", 16", 22", 48", 52" κλπ. τα οποία καθορίζουν το ύψος του κάθετου σωλήνα του ποδηλάτου σας. Η επιλογή λοιπόν γίνεται σύμφωνα με το ύψος. Για παράδειγμα, ένας ποδηλάτης με ύψος 1,75μ χρειάζεται ένα ποδήλατο 18 ιντσών.

Είμαι γυναίκα. Χρειάζομαι γυναικείο ποδήλατο;
Πριν μερικά χρόνια οι επιλογές που είχε μια γυναίκα για την αγορά ποδηλάτου δεν ήταν πολλές. Θα έπρεπε να αγοράσει όποιο ποδήλατο δεν ήταν πολύ... ψηλό, αφού δεν υπήρχαν πολλά διαφορετικά μεγέθη. Κατά τη θέση οδήγησης, αν το τιμόνι ήταν πολύ μακριά από τη σέλα (σ.σ. ο μακρύτερος οριζόντιος σωλήνας σε ένα ανδρικό ποδήλατο υποχρεώνει μια γυναίκα να τεντώνει τα χέρια περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε), μια γυναίκα έπρεπε να συμβιβαστεί. Ίσως μια αλλαγή του λαιμού του τιμονιού (τοποθετώντας κοντύτερο λαιμό) «χρύσωνε το χάπι» και έδινε την αίσθηση της πιο άνετης οδήγησης, όμως και πάλι αυτός ήταν απλώς ένας συμβιβασμός που έπρεπε να γίνει.
Ορισμένες γυναίκες λόγω του σωματότυπού τους (λεπτά, μακριά πόδια και στενή πύελο) δεν αντιμετωπίζουν τα παραπάνω προβλήματα, μιας και τα «ανδρικά» ποδήλατα τους ταιριάζουν χωρίς να τους δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως, αυτές οι γυναίκες είναι περισσότερο η εξαίρεση παρά ο κανόνας.
Κατά γενική ομολογία, είναι καλό να αναζητήσετε ένα ποδήλατο πάνω στο οποίο θα αισθάνεστε άνετα για αρκετή ώρα και το οποίο θα μπορείτε να χειρισθείτε με ευκολία, ανεξαρτήτως του αν χαρακτηρίζεται "γυναικείο" ή "ανδρικό".