Διατροφή

Show_dapanes-ygeias_for_web
Διατροφή

Συμπληρώματα διατροφής: Μειώνουν τις δαπάνες υγείας

Πέρα από την αδιαμφισβήτητη συνεισφορά τους στην καθημερινότητά μας, τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν και έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης της υγειονομικής δαπάνης, υποστηρίζει μελέτη που πραγματοποίησε το 2007, το Lewin Group, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σε θέματα υγειονομικής φροντίδας.
Ο συμβουλευτικός κολοσσός επέλεξε να «βάλει στο στόχαστρο» 4 πολύ διαδεδομένα συμπληρώματα και να αποτιμήσει το πώς αυτά συμβάλλουν στη μείωση της δαπάνης υγείας. Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν: το ασβέστιο, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, που χρησιμοποιείται στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, το φυλλικό οξύ, που λαμβάνεται από τις εγκύους για την πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο, τα ωμέγα λιπαρά οξέα, πολύτιμος σύμμαχος για την πρόληψη των καρδιαγγειακών και τον συνδυασμό λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που θεωρείται ότι προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης
• για τον συνδυασμό ασβεστίου και βιταμίνης D: Διαπιστώθηκε ότι μειώνει τα κατάγματα και πιο συγκεκριμένα τα κατάγματα ισχίου, προλαμβάνοντας περίπου 138.000 νοσηλείες και εξοικονομώντας για το σύστημα περί τα 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος πενταετίας.
• για το φυλλικό οξύ: Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν σε μια πενταετία, αν 1 στις 4 Αμερικανίδες αναπαραγωγικής ηλικίας ξεκινούσαν την καθημερινή λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος, καθώς θα προλαμβάνονταν ετησίως περίπου 600 γεννήσεις παιδιών με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.
• για τα Ω-3 λιπαρά οξέα: Περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλες ανάγκες αντί της υγείας σε διάστημα μιας 5ετίας, αν οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών λάμβαναν καθημερινά 1.800 mg λιπαρών οξέων, αφού έτσι θα προλαμβάνονταν τουλάχιστον 384.303 νοσηλείες και ιατρικές επισκέψεις σχετιζόμενες με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
• για τον συνδυασμό λουτεΐνης-ζεαξανθίνης: Σε βάθος 5ετίας, περίπου 130.959 θα άτομα θα μπορούσαν να αποφύγουν την απώλεια της όρασής τους και μαζί με αυτήν, της ανεξάρτητης διαβίωσής τους, αν λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Όπως φαίνεται παραπάνω λοιπόν, με τη χρήση μόνο αυτών των 4 συμπληρωμάτων, και μόνο στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πάνω από 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα σε μια πενταετία. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο!

Όλα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν σκεφθούμε ότι:
• Ο πληθυσμός σε παγκόσμιο επίπεδο γερνάει. Η μεγάλη ηλικία συνδέεται με μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό και διατροφικές ελλείψεις. Σήμερα, στις Η.Π.Α. οι άνω των 65 ετών, αντιστοιχούν περίπου στο 18% του συνολικού πληθυσμού, ενώ απορροφούν το 30% της συνολικής δαπάνης για την υγεία. Μέχρι το 2030, θα υπάρχουν περισσότερα από 70 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 75, γεγονός που, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, θα μπορούσε να εκτοξεύσει την υγειονομική δαπάνη (μόνο γι’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα) στα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια!
• Η σύγχρονη διατροφή δεν μας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες/ μέταλλα) που έχουμε ανάγκη. Ήδη οι επίσημες οδηγίες για τη διατροφή που έχουν εκδώσει το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Γεωργίας, αναγνωρίζουν την ανάγκη της πρόσληψης κάποιου βιταμινούχου ή άλλου διατροφικού συμπληρώματος, από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές του ανάγκες. Γιατί όπως τονίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, «η καλή διατροφή συνεπάγεται καλύτερο ανοσοποιητικό, λιγότερες ασθένειες και καλύτερη υγεία. Τα υγιή παιδιά μαθαίνουν καλύτερα. Οι υγιείς άνθρωποι είναι πιο δυνατοί, πιο παραγωγικοί και πιο ικανοί να δημιουργήσουν ευκαιρίες, ώστε να αποτινάξουν τους ζυγούς της πείνας και της φτώχειας».

 

  • Σχετικά Θέματα