Υγεία

Show_candida_albicans_o_%ce%bc%cf%8d%ce%ba%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82_%cf%80%ce%bf%cf%85_%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b5%ce%b9
Υγεία

Candida Albicans: Ο μύκητας που επιμένει

της Βιβέττας Λαϊνιώτη

Το ελληνικό του όνομα είναι «ωίδιο το λευκάζον» και βασανίζει, ιδιαίτερα τις γυναίκες, ως κολπική μυκητίαση. Τι καθιστά την  Candida τόσο επίμονη; Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση της μυκητίασης από Candida (καντιντίασης) και τι μπορούμε να κάνουμε για να την προλάβουμε ή να την αντιμετωπίσουμε; Ο μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος κ. Παναγιώτης Ξηρομερίτης απαντά στις απορίες μας.

 

O όρος «καντιντίαση» μπορεί να ξενίζει, αλλά δυστυχώς, πολλές καθημερινές ενοχλήσεις οφείλονται σε αυτήν. Από τα 81 είδη του γένους Candida, λοιμώξεις συνήθως προκαλεί το είδος Candida albicans. Ας μάθουμε,  λοιπόν, περισσότερα για τον παράξενο αυτό μύκητα που κατοικεί στο σώμα μας, αλλά από καιρό σε καιρό κάνει αισθητή και ενοχλητική την παρουσία του…

 

► Γνωρίζοντας την Candida

«Ο μύκητας Candida παρασιτεί στο 80% των ανθρώπων, χωρίς να προκαλεί πρόβλημα. Βρίσκεται κυρίως στον πεπτικό σωλήνα, δηλαδή κυρίως στο παχύ έντερο, αποτελώντας μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Η χλωρίδα του εντέρου είναι αποτέλεσμα οικολογικής ισορροπίας μεταξύ των γαλακτοβάκιλλων και των υπολοίπων μικροοργανισμών, όπως ο Candida. Από τη χλωρίδα του έντερου δημιουργείται και η χλωρίδα του περινέου και του κόλπου της γυναίκας», αναφέρει ο γυναικολόγος κ. Παναγιώτης Ξηρομερίτης.

Με πιο απλά λόγια, ο συγκεκριμένος μύκητας «ζει και βασιλεύει» στον οργανισμό μας, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, καθώς - υπό κανονικές συνθήκες - ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και από τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του πεπτικού σωλήνα. Πότε λοιπόν η Candida γίνεται εχθρός;

«Όταν διαταράσσεται η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και του κόλπου», αναφέρει ο κ. Ξηρομερίτης και εξηγεί: «Αν οι γαλακτοβάκιλλοι μειωθούν σε αριθμό, οι υπόλοιποι μικροοργανισμοί, όπως η Candida, πολλαπλασιάζονται. Η φυσιολογική χλωρίδα (γαλακτοβάκιλλοι) παράγει αμινοξέα, βιταμίνες (Β και Κ) και αντιβιοτικές ουσίες, που προστατεύουν τον βλεννογόνο, εξουδετερώνοντας τα εχθρικά βακτήρια ή αλλάζοντας το pH του κόλπου, ώστε αυτά να μην μπορούν να επιζήσουν. Όταν όμως η ισορροπία ωφέλιμων και βλαβερών μικροοργανισμών διαταραχθεί, οι μύκητες πολλαπλασιάζονται. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανιστεί η λεγόμενη ‘καντιντίαση’, που είναι η λοίμωξη από Candida».

 

► Διαταραχή λόγω…

Οι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου είναι πολλοί:

  • Η χρήση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά μειώνουν τον αριθμό των γαλακτοβάκιλλων στο έντερο και στον κόλπο της γυναίκας.
  • Η σύγχρονη διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, άριστες «τροφές» για την Candida.
  • Η ανοσοκαταστολή, δηλαδή η μείωση της άμυνας του οργανισμού (κόπωση, θεραπεία με κορτιζόνη, άλλες λοιμώξεις).
  • O σακχαρώδης διαβήτης.
  • Η αλλαγή των συνθηκών του κόλπου (πλύση με αντισηπτικά, λήψη αντιβιοτικών, έμμηνος ρύση) που το κάνει εχθρικό προς τα ωφέλιμα «μικρόβια» και φιλικό προς την Candida.
  • Η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία (π.χ. το καλοκαίρι) βοηθούν στον πολλαπλασιασμό του μύκητα.

 

► Κολπική μυκητίαση

Οι μυκητιασικές κολπίτιδες ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες, συνηθέστερα την περίοδο του καλοκαιριού, με την εμφάνιση των χαρακτηριστικών, παχύρρευστων, λευκωπών κολπικών εκκριμάτων που συνοδεύονται από κνησμό, κάψιμο και ερεθισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Center for Disease Control των Η.Π.Α., έως και το 90% των γυναικών θα παρουσιάσουν το λιγότερο μία φορά στη ζωή τους καντιντίαση. Το 40-50% θα παρουσιάσει δύο ή περισσότερα επεισόδια, ενώ το 15-25% υποτροπιάζουσα λοίμωξη. Στην πλειονότητά τους, οι μυκητιασικές κολπίτιδες οφείλονται στην υπερανάπτυξη της Candida albicans, η οποία υπάρχει φυσιολογικά στον κόλπο και συνυπάρχει με τους άλλους μικροοργανισμούς (κυρίως γαλακτοβάκιλλοι) που βρίσκονται εκεί, αποτελώντας έτσι τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Η μείωση του πληθυσμού των γαλακτοβάκιλλων έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του pH (της «οξύτητας» του κόλπου) προς λιγότερο όξινες τιμές και τη δημιουργία συνθηκών κατάλληλων για τον πολλαπλασιασμό της Candida.

Γιατί μειώνονται οι γαλακτοβάκιλλοι; Πολλοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν τον πληθυσμό τους και να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία που υπάρχει στην κολπική χλωρίδα. Οι κυριότεροι παράγοντες είναι οι αυξημένες θερμοκρασίες και η υγρασία που παρατηρούνται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των τακτικών επισκέψεων στη θάλασσα και τις πισίνες, η παραμονή με βρεγμένο μαγιό, τα στενά, συνθετικά εσώρουχα και τζιν, η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, η λήψη αντιβιοτικών, η χρήση αντισυλληπτικών κ.ά.

 

► Διάγνωση & αντιμετώπιση

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση της καντιντίασης είναι απλή και απαιτεί ειδικά φάρμακα.

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το όργανο που έχει προσβληθεί. Η ονυχομυκητίαση π.χ. χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο θεραπείας από μια μυκητιασική κολπίτιδα», σημειώνει ο ειδικός. Τα σκευάσματα που επαναφέρουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου (προβιοτικά), είναι σημαντικά, ώστε να μειωθούν τα ποσοστά υποτροπής, κυρίως όταν μιλάμε για καντιντίαση στον πεπτικό σωλήνα και τα γεννητικά όργανα. Επιπλέον, καλό θα είναι να αποφεύγεται η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, επειδή καταστρέφουν μεγάλο ποσοστό ωφέλιμων βακτηρίων.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί θεωρούν πως, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, μπορούμε να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα μιας ενδεχόμενης λοίμωξης. Λόγω του ότι ο μύκητας ζει στο έντερο και ανήκει στους ζυμομύκητες, για να «τραφεί» και να πολλαπλασιαστεί χρειάζεται υδατάνθρακες. Αποκλείοντας λοιπόν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τη ζάχαρη και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μύκητες (τυρί ροκφόρ) ή υγρασία (ψωμί), βοηθάμε τον οργανισμό να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τον «ενοχλητικό επισκέπτη».

Επιπροσθέτως, ο κ. Ξηρομερίτης τονίζει τη σημασία της γενικότερης  τόνωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία  εμπλουτίζοντας δηλαδή τη διατροφή μας με λαχανικά, φρούτα και δημητριακά.

 

► Υποτροπές

Οι υποτροπές αποτελούν συχνό πρόβλημα για τις γυναίκες που  έχουν παρουσιάσει καντιντίαση. Σε περιπτώσεις πολύ συχνών υποτροπών, δεν αποκλείεται ο γιατρός να ζητήσει κάποιες συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως π.χ. για διαβήτη, καθώς γι' αυτές μπορεί να ευθύνεται ένας αδιάγνωστος διαβήτης.

«Το κλειδί στην αποφυγή της καντιντίασης, είναι η ισορροπία στην εντερική χλωρίδα και το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Το σωστό διαιτολόγιο με τη βοήθεια των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής, όπως των προβιοτικών, αλλά και των ιχνοστοιχείων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην πρόληψη των μυκητιασικών λοιμώξεων. Τα παραπάνω συμπληρώματα διατροφής γίνονται απαραίτητα σε περιπτώσεις λήψης αντιβιοτικού. Επίσης, η εξέταση από γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα και η λήψη της σωστής αντιμυκητιασικής θεραπείας, ακόμη και προληπτικά σε ορισμένες περιπτώσεις, προφυλάσσει από τις υποτροπές».

 

 

who is who

Ο  Παναγιώτης Ξηρομερίτης είναι μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος. Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και πραγματοποίησε όλες τις σπουδές της Ιατρικής και της Μαιευτικής – Γυναικολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίν (Universite Catholique de Louvain), στο Βέλγιο. Βραβευμένος με επαίνους από τη σχολική ακόμα ζωή του, είναι συγγραφέας σε αρκετά επιστημονικά άρθρα, δημοσιευμένα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο  της Λουβαίν, υπό την επίβλεψη του καθηγητού J. DONNEZ, εκπαιδεύτηκε στην ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική (λαπαροσκόπηση - υστεροσκόπηση), στην παρακολούθηση κυήσεων υψηλού κινδύνου και στον προγεννητικό έλεγχο. Από το 2008 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.

Γ. Λασσάνη 7, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310231691, www.gynaikologos.org

 

 

  • Σχετικά Θέματα