Υγεία

Show_%ce%95%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%cf%89%ce%b8%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5_%ce%b1%cf%80%cf%8c_%cf%84%ce%b9%cf%82_%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82
Υγεία

Ελευθερωθείτε από τις αλλεργίες!

της Παρασκευής Μπατή

Για τους περισσότερους, η άνοιξη είναι η ομορφότερη εποχή του χρόνου καθώς, εκτός της φύσης που αναγεννιέται, προμηνύει την πολυπόθητη  έλευση του καλοκαιριού! Για αρκετούς ανθρώπους, ωστόσο, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των αλλεργιών, η περίοδος αυτή ισοδυναμεί με «μαρτύριο», αφού, αντί να βγουν για να χαρούν τη φύση, πολλοί προτιμούν να κλειστούν στο σπίτι τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

 

Oι πιο συχνές αλλεργίες

«Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό βρογχικό άσθμα», σημειώνει ο ιατρός κ. Κωνσταντίνος Δ. Δαρδαγιαννόπουλος. Πώς όμως θα τις αναγνωρίσουμε; «Τα κύρια συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι αφενός τοπικά (καταρροή, φτάρνισμα, κνησμός στη μύτη  και ρινική συμφόρηση, το οποίο οδηγεί συχνά σε μειωμένη ή και κατασταλμένη όσφρηση), αφετέρου συστηματικά. Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, δυσφορία και αδιαθεσία, ανορεξία,  ακόμη και σε αϋπνία.  Πολλές φορές, στην αρχή της νόσου, ο ασθενής έχει την αίσθηση ότι περνάει μία ίωση, χωρίς όμως να ανεβάζει πυρετό και χωρίς πόνους σε μύες ή οστά – αυτό διαφοροποιεί κλινικά την αλλεργία από μία λοίμωξη. Επίσης, οι εκκρίσεις της μύτης παραμένουν διάφανες.  Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, που στην αλλεργική φάση του ασθενούς, έρχεται να προστεθεί μια ιογενής ή βακτηριακή ρινίτιδα ή ιγμορίτιδα, και εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, όπως χρωματιστές βλέννες, πόνος στην μύτη ή στα ιγμόρεια».

 

► Ποιοι είναι οι «ένοχοι»;

Η εμφάνιση μιας αλλεργίας σημαίνει πως το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου έχει «λοξοδρομήσει», ότι αντιδρά δηλαδή σε φιλικά ή ουδέτερα στοιχεία του περιβάλλοντος π.χ. άνθη, γύρη. «Οι αιτίες γι’ αυτό είναι πολλές, έχουν ενοχοποιηθεί μεταξύ άλλων οι χημικές ουσίες που μας περιβάλλουν (στον αέρα, στην τροφή), τα φάρμακα που καταναλώνουμε, η έλλειψη επαρκούς θηλασμού, η κληρονομικότητα», τονίζει ο ειδικός. Όσον αφορά όμως στις ανοιξιάτικες αλλεργίες, κύριος ένοχος είναι συνήθως η γύρη. Συγκεκριμένα:

 • Η γύρη από τα αγριοσιτηρά, γρασίδι  και καλλιεργημένα δημητριακά, που ανθίζουν από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Μαΐου.
 • Η γύρη από τα δέντρα (ελιά, κυπαρίσσι, πλάτανος, έλατο, πεύκο), στα τέλη Απριλίου και Μαΐου.
 • Η γύρη του φυτού περδικάκι, που ανθίζει από τον Μάρτιο έως τα τέλη Μαΐου.
 • Οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται λόγω της αυξημένης βλάστησης, υγρασίας και θερμοκρασίας.
 • Η εντυπωσιακή αύξηση των ακάρεων της οικιακής σκόνης.

 

► Πρόληψη με Ομοιοπαθητική

«Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της εαρινής, εποχιακής και γενικά κάθε είδους αλλεργίας – εκτός από την αποφυγή γνωστής αλλεργιογόνου ουσίας, όταν βέβαια αυτό είναι εφικτό - είναι η θεραπεία με Κλασική Ομοιοπαθητική, η οποία καλό είναι να ξεκινήσει 2 - 4 μήνες πριν την έναρξη της αλλεργικής περιόδου. Έχουμε δει πολύ καλά αποτελέσματα στους περισσότερους αλλεργικούς ασθενείς. Η εποχιακή αλλεργία έρχεται με μειωμένα συμπτώματα στο πρώτο έτος (όπου ο ασθενής θα χρειαστεί πιθανόν κάποιο βοηθητικό αντιισταμινικό φάρμακο), ενώ στο δεύτερο ή τρίτο έτος μπορεί να υπάρξει έως και ίαση της αλλεργίας. Στους ασθενείς που πάσχουν όλον το χρόνο από αλλεργία, βλέπουμε αποτελέσματα πιο γρήγορα, εφόσον έχουμε πιο άμεση σύγκριση της πορείας του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», σημειώνει ο κ. Δαρδαγιαννόπουλος.

Σημαντική αντιισταμινική και αντιφλεγμονώδη δράση έχουν εντοπίσει επιστήμονες στην κουερσετίνη, ένα βιοφλαφονοειδές, που βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στα εσπεριδοειδή, αλλά και στα μήλα. Η κουερσετίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, χρήσιμο σε περιπτώσεις αλλεργιών, αφού εμποδίζει την απελευθέρωση των ισταμινών που προκαλούν αυξημένη παραγωγή βλεννών, φτέρνισμα και δάκρυα.

 

► Σε τι είμαι αλλεργικός;

Ειδικές εξετάσεις (τεστ δέρματος, RAST) μπορούν να δείξουν σε ποιες ουσίες είμαστε αλλεργικοί. Ελέγχονται τα πιο συχνά αλλεργιογόνα (25- 50 ουσίες) και όποια φαίνονται ύποπτα βάσει του ιστορικού του ασθενούς. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις ουσίες που μας προκαλούν αλλεργία, ώστε να τις αποφεύγουμε.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει αλλεργικό σοκ και αν οι ανοιξιάτικες αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο. «Η εαρινή αλλεργία έχει ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Συνήθως, αναπτύσσονται τα απλά και ακίνδυνα χαρακτηριστικά συμπτώματα που αναφέραμε στην αρχή. Δηλαδή, μπούκωμα, φαγούρα, φτέρνισμα κ.ά. Σε βαριά μορφή ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και αναφυλαξία, με τελικό στάδιο το αλλεργικό σοκ. Η έναρξη γίνεται με μυρμήγκιασμα / μούδιασμα στο στόμα ή άλλους βλεννογόνους, ακολουθεί πρήξιμο στο στόμα, στη γλώσσα, στα μάτια, στον λαιμό, ξηρός βήχας και δύσπνοια από το στόμα, ταχυκαρδία, φόβος – αγωνία και τελικά σοκ.

Για κάθε ενδεχόμενο, καλό είναι τα αλλεργικά άτομα να έχουν μαζί τους κάποιο φάρμακο έκτακτης ανάγκης μαζί τους (αδρεναλίνη), που θα τους καλύψει σε μια τέτοια περίπτωση».

Επαναλαμβάνουμε όμως, πως αλλεργικό σοκ από ανοιξιάτικη αλλεργία είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο- το αλλεργικό σοκ μπορεί να προκληθεί κυρίως όταν υπάρχει αλλεργία τρόφιμα, τσιμπήματα και φάρμακα. Η έντονη κρίση δύσπνοιας ή άσθματος είναι η πιο πιθανή επιπλοκή στις περιπτώσεις των αναπνευστικών αλλεργιών.

 

► Αλλεργιογόνα

...στην εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα

 • Αγριόχορτο (το πιο κοινό εποχιακό αλλεργιογόνο)
 • Χόρτα, γρασίδι
 • Δέντρα
 • Μύκητες (η μούχλα που αναπτύσσεται στα νεκρά φύλλα)

 

...στην ολοετή αλλεργική ρινίτιδα

 • Απολέπιση από ζώα (φολίδες δέρματος)
 • Σκόνη και οικιακά ζωύφια
 • Κατσαρίδες
 • Μούχλα που αναπτύσσεται στην ταπετσαρία, σε οικιακά φυτά, στα χαλιά και στις κουρτίνες του σπιτιού.

 

who is who

Ο Κωνσταντίνος Δ. Δαρδαγιαννόπουλος είναι ιατρός, εξειδικευμένος στην Κλασική Ομοιοπαθητική και τον Βελονισμό – TCM. Γεννήθηκε στο Κρέφελτ Γερμανίας το 1968 και σπούδασε την δεκαετία του ’90 Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Heinrich-Heine του Ντίσελντορφ (Γερμανία). Το 1994 -1995 εκπαιδεύτηκε στον Βελονισμό (Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής – TCM) στο Chengdu (Κίνα) και Βερολίνο. Το διάστημα 1993 – 1995 συμμετείχε σε σεμινάρια Κλασικής Ομοιοπαθητικής (Γερμανία), από το 1996 ως το 2006 εκπαιδεύτηκε στην Κλασική Ομοιοπαθητική (Διεθνής Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής, Αλόννησος) από τον Γεώργιο Βυθούλκα.  Το 2007-2009 συμμετείχε στο ΜΠΣ ´Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα – Κλασική Ομοιοπαθητικήª στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Σύρος), όπου έλαβε το ομώνυμο Master of Science (MSc). Εξασκεί αποκλειστικά ιατρική με βάση την Κλασική Ομοιοπαθητική και τον Βελονισμό (TCM),  σε ιδιωτικό ιατρείο, από το 1998.

Ηρώων Πολυτεχνείου 50, Πάτρα, τηλ. 2610-435887, e-mail:  dinos_homeopath@yahoo.com