Διατροφή

Show_shutterstock_90442348
Διατροφή

Συμπληρώματα Διατροφής: Αναζητώντας τόνωση & προστασία

Της Νεκταρίας Καρακώστα

Η επιστροφή στο ...ράλι των υποχρεώσεων, το στρες της καθημερινότητας, η μελαγχολία της επιστροφής, η σταδιακή πτώση θερμοκρασίας, τα πρώτα κρυολογήματα, αλλά και η γενικευμένη ατονία, είναι οι λόγοι που οδηγούν αυτήν την εποχή τα βήματά μας στο φαρμακείο, προς αναζήτηση ενός συμπληρώματος διατροφής, που θα μας στηρίξει να «τα βγάλουμε πέρα».

Mπροστά στο ράφι, οι επιλογές είναι άφθονες και περιλαμβάνουν τα πάντα! Τι πρέπει όμως να προσέξει κανείς, κατά την επιλογή και τη χρήση ενός συμπληρώματος διατροφής;


► Eλέγξτε τα συστατικά.
Στην αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες σκευάσματα. Εξίσου πολλά είναι και τα διατροφικά συστατικά που μπορούμε να βρούμε στα συμπληρώματα που σχετίζονται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι:

› H βιταμίνη C.
Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) υπάρχει σε πολλές τροφές, το μειονέκτημά της όμως είναι ότι καταστρέφεται εύκολα, με αποτέλεσμα ελάχιστη να απομένει στα τρόφιμα έως την κατανάλωσή τους. Την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει η Ester-C 500/1000 mg της Solgar,  μια επαναστατική μη όξινη μορφή βιταμίνης C (ασκορβικός εστέρας και όχι οξύ), που ενσωματώνει σύμπλεγμα κιτρικών βιοφλαβονοειδών, acerola, καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς, ρουτίνη και τους φυσικά ευρισκόμενους μεταβολίτες της βιταμίνης C. Η Ester-C απορροφάται 4 φορές περισσότερο, ενεργοποιείται 2 φορές γρηγορότερα και παραμένει στην κυκλοφορία 2 φορές περισσότερο σε σχέση με τη συνήθη βιταμίνη C. Επιπλέον, διεισδύει αποτελεσματικότερα στα λευκά αιμοσφαίρια, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

›  Η βιταμίνη D.
Γνωστή για τον σημαντικό ρόλο της στην υγεία των οστών, η βιταμίνη D προσελκύει πλέον την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας για τα συνολικά οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η επάρκεια της βιταμίνης D στον οργανισμό εξασφαλίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, καλή διάθεση και ζωτικότητα, καθώς και προστασία κατά των προκλήσεων του χειμώνα αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στις καθημερινές απειλές. Έχει βρεθεί ότι τα Τ-κύτταρα (που αποκαλούνται και κύτταρα-δολοφόνοι) ενεργοποιούνται άμεσα σε περίπτωση λοίμωξης, όταν υπάρχει επαρκής ποσότητα βιταμίνης D στο αίμα.
Η βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα, υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Η μειωμένη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μειώνει τη σύνθεση της βιταμίνης από τον οργανισμό.  Το ιδανικό συμπλήρωμα για τη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι η D3, που είναι πιο αφομοιώσιμη από τον οργανισμό.

›  Η βιταμίνη Ε
Η ανεπάρκεια της οποίας οδηγεί σε μείωση των ανοσολογικών αντιδράσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να είναι χρήσιμη στη διατήρηση της καλής υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος, στην προστασία από τοξικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, στην προαγωγή της ελαστικότητας της επιδερμίδας.

› Τα Ω-3 λιπαρά οξέα
Μελέτες δείχνουν πως τα ω-3 λιπαρά, προάγουν την υγεία του καρδιαγγειακού και του κεντρικού νευρικού συστήµατος, ενισχύουν τις διανοητικές λειτουργίες, αλλά και τις αρθρώσεις.  Ιδανική πηγή αυτών των λιπαρών είναι το Krill Oil της my elements. Προέρχεται από το ζωοπλαγκτόν Krill Euphausia Superba, µία καθαρή φυσική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

› Ο ψευδάργυρος
Ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί δομικό συστατικό πολλών κυττάρων που συμμετέχουν στη λειτουργία της άμυνας του οργανισμού.

› Το συνένζυμο Q10
Έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει την παραγωγή ΑΤP ενέργειας στα κύτταρα.

► Επιλέξτε μια μάρκα που εμπιστεύεστε.
Επιλέγοντας μια διεθνώς αναγνωρισμένη μάρκα,  από σοβαρή εταιρεία με μακρόχρονη παρουσία και εξειδίκευση στα συμπληρώματα, αγοράζετε ένα προϊόν που διαθέτει  άριστη ποιότητα,  προσφέρει όλα όσα αναφέρει στην ετικέτα και είναι απολύτως ασφαλές. Διαβάστε τους ισχυρισμούς στην ετικέτα. Όσο πιο αληθοφανείς είναι, τόσο πιο πιθανό είναι να ισχύουν. Μην εμπιστεύεστε, πάντως, σκευάσματα που τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» προβάλλοντας εξωφρενικούς ισχυρισμούς!

► Κάψουλα ή αναβράζουσα ταμπλέτα;
Η απορρόφηση των συστατικών στο στομάχι συμβάλλει στην υψηλότερη και αποτελεσματικότερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Ωστόσο, η επιλογή μπορεί να εξαρτηθεί από την ευκολία λήψης (πολλά άτομα αδυνατούν να καταπιούν κάψουλες).  Η επιλογή είναι προσωπική υπόθεση του καθενός!
Ότι και να διαλέξετε, ωστόσο, φροντίστε να τηρείτε τη δοσολογία που αναγράφει  η συσκευασία ή αυτήν που σας σύστησε ο ειδικός, ώστε να βρίσκεστε πάντα σε ασφαλή όρια. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να χορηγούνται μετά από συμβουλή γιατρού ή άλλου ειδικού της υγείας (διατροφολόγου, φαρμακοποιού), αν ήδη λαμβάνετε κάποια φάρμακα.  Επομένως, για να είστε ασφαλείς, προμηθευτείτε το συμπλήρωμα που είναι κατάλληλο για εσάς από το φαρμακείο και συζητήστε με τον γιατρό οποιαδήποτε απορία σας.

► Πρακτικές συμβουλές
Η ιδανική ώρα κατανάλωσης ενός συμπληρώματος διατροφής είναι κατά τη διάρκεια του φαγητού, εκτός και αν υπάρχουν αντίθετες οδηγίες από τον παρασκευαστή, έτσι ώστε να επιβραδύνεται η απορρόφησή του  και να είναι πιο πλήρης.
Τα συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων για παιδιά επιτρέπουν στον παιδικό οργανισμό να καλύψει τις ανάγκες του και τις ελλείψεις από τη συχνά φτωχή σε ποικιλία διατροφή που ακολουθούν σχεδόν όλα τα παιδιά! Δεν υπάρχουν κίνδυνοι, με την προϋπόθεση ότι έχετε επιλέξει παιδικό σκεύασμα και δεν ξεπερνάτε τη δοσολογία. Επιλέξτε μόνο σκευάσματα αξιόπιστων εταιρειών που διατίθενται μέσω φαρμακείου.

► Διάρκεια λήψης συμπληρωμάτων 
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ειδικών. Για κάποιους, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία, είναι πράγματι δυνατό να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατον να επιτευχθεί, γι’ αυτό και θεωρούν τα συμπληρώματα απαραίτητα. Με τη δεύτερη άποψη συμφωνούν και έρευνες που δείχνουν π.χ. ότι τα εδάφη που αποτελούν τον πρώτο κρίκο της τροφικής αλυσίδας, έχουν φτωχύνει πλέον σε μεταλλικά στοιχεία1,2.  Πρακτικά, εξάλλου, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διατροφικές προτιμήσεις που μπορεί να αποκλείουν την ικανοποιητική λήψη μερικών τροφών όπως τα ψάρια ή τα γαλακτοκομικά κ.ο.κ.  Οι συχνές δίαιτες αδυνατίσματος επίσης «κοστίζουν» σε θρεπτικά συστατικά. Το ίδιο και η χορτοφαγία  αλλά και η μειωμένη ικανότητα απορρόφησης από το πεπτικό σύστημα που παρατηρείται στους ηλικιωμένους.
Τον χειμώνα λοιπόν, είναι σίγουρα χρήσιμα τα συμπληρώματα που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό. Σε περίοδο δίαιτας απώλειας βάρους, ένα συμπλήρωμα που θα «συμπληρώσει» το υποθερμιδικό πρόγραμμα της διατροφής είναι απαραίτητο, ενώ σε περιόδους έντονης εργασίας και αδυναμίας λήψης γευμάτων στο σπίτι, ενδείκνυται η λήψη ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος.
Οι πολυβιταμίνες θεωρούνται «δίχτυ ασφαλείας», καθώς έρχονται να καλύψουν τις ελλείψεις που μπορούν να προκύψουν επειδή δεν ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή. Η πολυβιταμίνη Omnium της Solgar αποτελεί έναν επιστημονικά μελετημένο και ισορροπημένο συνδυασμό βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών και πολύτιμων φυτοστοιχείων. Αποτελεί, ένα κορυφαίο συμπλήρωμα διατροφής, αποτέλεσμα βαθιάς γνώσης και εκτεταμένων ερευνών σε θέματα πρόληψης των ασθενειών και επίτευξης και διατήρησης καλής υγείας.

[1] Abrahams P.W. (2002), Soils: their implications to human health, Sci, Total. Environ, vol. 291, pp 1-32. [2] Hough, R. L. (2007), Soil and human health: an epidemiological review. European Journal of Soil Science, 58: 1200–1212