Υγεία

Show_1467
Υγεία

Μύκητες: Ο ...ενοχλητικός επισκέπτης

Βιβέττα Λαϊνιώτη

Η ζέστη, η υγρασία, τα βρεγμένα μαγιό και η άμμος δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για ένα «πάρτυ» με καλεσμένους…τους μύκητες! Το καλοκαίρι είναι περίοδος ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης, δυστυχώς όμως πολλές φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα. Με τη βοήθεια της φαρμακοποιού κυρίας Κατερίνας Γιαγιάκου, θα μάθουμε ποια μέτρα πρόληψης μπορούμε να πάρουμε, αλλά και πώς να καταπολεμήσουμε τους ενοχλητικούς... επισκέπτες, μια για πάντα!


Το σκηνικό είναι λίγο-πολύ γνωστό σε όλους. Μια ενοχλητική φαγούρα κάνει την εμφάνισή της και σιγά- σιγά επιδεινώνεται, δείχνοντας τον δρόμο προς τον γυναικολόγο.
Δυστυχώς τους θερινούς μήνες, η μυκητίαση στον κόλπο (ή καντιντίαση) είναι η πιο συχνή μορφή κολπίτιδας στις γυναίκες. Το καλοκαίρι ευνοεί την εμφάνισή τους, γιατί οι μύκητες αναπτύσσονται σε υγρό περιβάλλον. Η ζεστή άμμος της θάλασσας περιέχει μικροοργανισμούς (μύκητες, παράσιτα, κόκκους), που μπορεί να μεταφερθούν στα εξωτερικά και εσωτερικά όργανα της γυναίκας με άσχημες συνέπειες. Ένα ακόμη αίτιο που ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών, είναι η κολύμβηση σε μολυσμένη θάλασσα και η υγρασία. Ένας ήδη ευαίσθητος οργανισμός μπορεί επίσης να υποτροπιάσει εύκολα, αν χρησιμοποιεί πολύ στενά ρούχα, εσώρουχα που δεν είναι βαμβακερά, αλλά και όταν το βρεγμένο μαγιό στεγνώσει πάνω στο σώμα», εξηγεί η κυρία Γιαγιάκου.

Γνωρίζοντας τον ...ένοχο
«Καντιντίαση ονομάζεται η συστηματική ή τοπική μόλυνση που μπορεί να προκληθεί από τη μη φυσιολογική ανάπτυξη της Candida albicans.  Η Candida albicans είναι ένας από τους μύκητες που αποτελούν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα και υπό φυσιολογικές συνθήκες, ανιχνεύεται στο 80% των ανθρώπων, χωρίς όμως να προκαλεί συμπτώματα. Η υπεραύξησή της όμως στον οργανισμό, οδηγεί στην καντιντίαση» αναφέρει η ειδικός.

Γιατί εμφανίζεται;
Σύμφωνα με την κυρία Γιαγιάκου, υπάρχουν πολλές αιτίες για την εμφάνιση καντιντίασης. Μία από τις αιτίες είναι η επανειλημμένη χρήση αντιβιοτικών και η χρήση κορτιζόνης ή αντισυλληπτικών φαρμάκων (τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς αλλά και τους «καλούς»,  επιτρέποντας στην κάντιντα να αναπτυχθεί στη θέση τους). Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική χλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος, επιτρέποντας σε μύκητες και παράσιτα να αυξήσουν τον πληθυσμό τους. Ακόμη, η ειδικός τονίζει πως, προδιαθεσικά για την εμφάνιση καντιντίασης, δρουν ο διαβήτης, η κύηση και η ορμονοθεραπεία. Ένας εξασθενημένος οργανισμός από ακτινοθεραπεία, αιμοκάθαρση ή αντινεοπλασματική χημειοθεραπεία αποτελεί επίσης έναν εύκολο στόχο. «Η κολπίτιδα που προκαλείται από κάντιντα μπορεί να οφείλεται και σε εξωγενείς παράγοντες, όπως ένα σπιράλ που δεν έχει τοποθετηθεί σωστά, μια φλεγμονή που οφείλεται στη χρήση αντισυλληπτικής κρέμας/ ζελέ/ υπόθετου, την κακή υγιεινή της περιοχής, βαριές χειρουργικές επεμβάσεις ή τη συνεχή χρήση καθετήρα».

►Τα κύρια συμπτώματα
Δυστυχώς, τα συμπτώματα της μυκητίασης είναι πολύ ενοχλητικά και εμφανίζονται σχετικά άμεσα, μετά την μόλυνση του κόλπου. Περιλαμβάνουν: Κνησμό του αιδοίου, κολπικές εκκρίσεις, με χαρακτηριστική εικόνα σαν κομμένο γάλα, αίσθημα καύσου στον κόλπο και το αιδοίο, πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής, εξωτερική δυσουρία.
Η κυρία Γιαγιάκου επισημαίνει τη σημασία της γυναικολογικής εξέτασης για τη διάγνωση της μυκητίασης. «Μια καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος είναι σημαντική για την επιβεβαίωση της διάγνωσης», τονίζει.

►Αντιμετώπιση
«Για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο συμβατικά μέτρα θεραπείας, όσο και φυσικά μέτρα. Στα συμβατικά μέτρα θεραπείας κατατάσσονται τα χημικά αντιμυκητιασικά φάρμακα (νυστατίνη, κλοτριμοξαζόλη, αμφοτερικίνη Β, φλουκοναζόλη, κετοκοναζόλη). Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί και τοπικά, με υπόθετα ή κάποια κολπική κρέμα. Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι παρόλο που τα αντιμυκητιασικά φάρμακα μειώνουν τον πληθυσμό της κάντιντα, οι λοιμώξεις αυτές μπορούν εύκολα να υποτροπιάσουν». Στα φυσικά μέτρα αντιμετώπισης συμπεριλαμβάνονται η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και η ταυτόχρονη χορήγηση προβιοτικών και πρεβιοτικών για τη φυσική ενίσχυση της καλής χλωρίδας του εντέρου.
Για την ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα ενδείκνυνται τοπικές πλύσεις με λίγο αιθέριο έλαιο ρίγανης ή tea tree. Τέλος, συστήνεται διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής και από τον σύντροφο.

►Πείτε "ναι"...

 • στις ψάθες και στις πετσέτες
 • στα στεγνά μαγιό
 • στο διεξοδικό σκούπισμα μετά το μπάνιο
 • στην τακτική καθαριότητα (στο σώμα, στα εσώρουχα, στα μαγιό και στις πετσέτες που χρησιμοποιείτε στη θάλασσα)
 • στα προφυλακτικά και τη σωστή τους χρήση
 • στις περιοδικές επισκέψεις στον γυναικολόγο

και "όχι"...

 • στην επαφή με άμμο
 • στις μολυσμένες θάλασσες
 • στα συνθετικά εσώρουχα
 • σε πολλαπλούς συντρόφους -
 • στα στενά και εφαρμοστά ρούχα.


who is who
Η Αικατερίνη Γιαγιάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Πήρε το πτυχίο της από τη φαρμακευτική σχολή στην  Ιταλία το 2005 και έκτοτε εργάζεται στο φαρμακείο Βακαλοπούλου – Γιαγιάκου στο Αιγάλεω.
Το 2007 συμπληρώνει τις γνώσεις της στην φυτοθεραπεία φοιτώντας στο NHS , στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, παρακολουθεί σεμινάρια ομοιοπαθητικής και μελισσοθεραπείας, θέλοντας να εξειδικευτεί σε εναλλακτικές μορφές θεραπείας.
Είναι τρίτης γενιάς φαρμακοποιός και συνεχίζει την παράδοση της γιαγιάς της στα γαληνικά σκευάσματα, αναπτύσσοντας συνεχώς το εργαστήριο του φαρμακείου της.
Ασχολείται με τη διαχείριση και την ανάπτυξη του φαρμακείου της και παρακολουθεί ιδιωτικά σεμινάρια marketing και management, προσπαθώντας να είναι πάντα κοντά στις εξελίξεις και τις ανάγκες του κλάδου.
Τηλ. 210 5984700
email: lvakalopoulou@gmail.com