Ψυχολογία

Show_344
Ψυχολογία

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Γιατί «προτιμά» τους αγχώδεις;

της Νεκταρίας Καρακώστα

Σε σύγχρονη επιδημία αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), με την οικονομική κρίση να έχει ενισχύσει  σημαντικά τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα έξι στους δέκα ασθενείς που φτάνουν στο γαστρεντερολογικό ιατρείο περιγράφουν τα συμπτώματα του συνδρόμου: μετεωρισμό, δυσκοιλιότητα ή διάρροια και έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα.


«Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα για το οποίο οι ασθενείς πηγαίνουν στον γαστρεντερολόγο είναι ο έντονος μετεωρισμός, το λεγόμενο φούσκωμα. Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος, που κυμαίνεται από απλή ενόχληση μέχρι πολύ έντονο πόνο (κολικός εντέρου) και, τέλος, διαταραχές στις κενώσεις. Κάποιοι ασθενείς έχουν δυσκοιλιότητα, άλλοι διάρροια και ορισμένοι εναλλαγές μεταξύ των δύο καταστάσεων», εξηγεί η γαστρεντερολόγος κυρία Άννα Γαριπίδου.


Αιτία όλων αυτών των συμπτωμάτων (και κύρια αιτία του ΣΕΕ) είναι συνήθως το άγχος. Όχι τυχαία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου «χτυπά την πόρτα» σε άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας. Είστε ευσυνείδητος και τυπικός; Βάζετε πάνω από όλα το καθήκον; Θέλετε να κάνετε τα πάντα τέλεια και να τα έχετε με όλους καλά; Αγχώνεστε και στενοχωριέστε με το παραμικρό; Τότε είστε υποψήφιος να εμφανίσετε το σύνδρομο, αν δεν πάσχετε ήδη από αυτό.


«Όταν ένα άτομο που ανήκει σε αυτόν τον τύπο προσωπικότητας βιώσει έντονο στρες, το έντερό του, το οποίο έτσι κι αλλιώς νευρώνεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα και δεν υπόκειται στον έλεγχο του νου, κάνει σπασμούς. Με τους σπασμούς αυτούς, εγκλωβίζεται αέρας στο έντερο που κάνει το άτομο να νιώθει έντονο μετεωρισμό, με ή χωρίς πόνο», εξηγεί η κυρία Γαριπίδου.

Επιπτώσεις
Ανεξάρτητα από το είδος των συμπτωμάτων που επικρατούν, το σύνδρομο φαίνεται πως επηρεάζει και υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. «Αυτήν τη στιγμή, στον δυτικό κόσμο, το ΣΕΕ αποτελεί την πρώτη αιτία απώλειας εργατοωρών. Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο νιώθουν εξαντλημένα ή ανίκανα να εργαστούν, ενώ συχνά  ο πόνος ή η διάρροια τούς δημιουργεί τέτοιο στρες, που τα κρατά μέσα στο σπίτι», τονίζει η ειδικός.  Τα άτομα που έχουν σαν κύριο σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα, αισθάνονται φοβερή δυσφορία και ευερεθιστότητα, ενώ όσοι εμφανίζουν διάρροιες, διστάζουν να βγουν από το σπίτι από φόβο μήπως δεν βρουν τουαλέτα, τη  στιγμή της ανάγκης.


Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της 43χρονης Κατερίνας, που ζει με το σύνδρομο από τα 30 της: «Μερικές φορές ο πόνος στην κοιλιά μου είναι τόσο έντονος, που αν περπατάω, πρέπει να σταματήσω και να καθίσω κάπου μέχρι να μου περάσει. Κι όμως, συχνά αναγκάζομαι παρά τους πόνους να πάω στη δουλειά μου- δεν μπορώ να λείπω συνέχεια… Εκείνες τις μέρες, πιέζομαι πολύ για να ανταποκριθώ. Το αποτέλεσμα βέβαια, είναι τα σαββατοκύριακα να μην μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι. Αισθάνομαι εξουθενωμένη… Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάθε φορά που είναι να βγω από το σπίτι ξυπνάει μέσα μου αυτή η ανησυχία, η αγωνία ότι μπορεί να χρειαστώ τουαλέτα, που με κάνει πολλές φορές να διστάζω να βγω από το σπίτι. Όσο για τον μετεωρισμό; Όταν κάνει την εμφάνισή του, η κοιλιά μου πρήζεται τόσο πολύ, που μοιάζω με έγκυο!».
«Όλα αυτά μπορεί σε κάποιον που δεν υποφέρει από το σύνδρομο να ακούγονται τραβηγμένα, όμως είναι ανησυχίες και πραγματικά προβλήματα που απασχολούν πολύ συχνά τους ασθενείς μας», ομολογεί η κυρία Γαριπίδου.


Τα καλά νέα για τους πάσχοντες, είναι ότι ακόμη κι αν δεν λάβουν θεραπεία, το σύνδρομο δεν μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις, όπως κάποιον καρκίνο ή κάποια φλεγμονή. Άλλωστε, η θεραπεία δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάται κανείς. Η πρώτη γραμμή άμυνας στο σύνδρομο, περιλαμβάνει φυσικές και ήπιες παρεμβάσεις, που μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Στομάχι και έντερο «καθρέπτες» της ψυχής
Ο αντικατοπτρισμός του στρες και της κακής ψυχολογικής κατάστασης στην υγεία του πεπτικού συστήματος, αποτυπώνεται ευδιάκριτα και στις εκφράσεις της ελληνικής γλώσσας.


*«στριμμένο άντερο»: Ο δύστροπος άνθρωπος, ο εξαιρετικά σφιγμένος και νευρικός.
*«αυτός μου κάθισε στο στομάχι»: Εκεί, απ' ό,τι φαίνεται, δεν καταλήγουν μόνο οι τροφές αλλά και οι εμπειρίες. Σημαίνει, ότι κάποιος μας προκαλεί έντονη αντιπάθεια.
*«έχω μεγάλο στομάχι»: Δείχνω μεγάλη ανεκτικότητα.
*«δεν μπορώ να το χωνέψω»: Έκφραση που χρησιμοποιείται, όταν μας είναι δύσκολο να αποδεχθούμε κάτι.
*«ένιωσα ένα σφίξιμο/ έναν κόμπο στο στομάχι»: Προκαλείται συνήθως από φόβο ή όταν ακούμε μια κακή είδηση, είναι χαρακτηριστικές της αντίδρασης του σώματος σε αρνητικά γεγονότα.


Info
Γαριπίδου Άννα,
ΓαστρεντερολόγοςΚαρόλου Ντηλ 6, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-228466