Lifestyle

Show_334
Lifestyle

Λίμνη Κερκίνη

της Ζέφης Κληρονόμου

Σε σχήμα αχλαδιού, η Κερκίνη δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, στα βαλτοτόπια της πανάρχαιας Κερκινίτιδας, για να δαμάσει τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα. Αντικρίζετε τη λίμνη στο χωριό Λιθότοπος Σερρών, εδώ που φτάνει το ποτάμι περνώντας τα στενά του Ρούπελ στο ταξίδι από τη Βουλγαρία, κοπάζει την ορμή του στο φράγμα τροφοδοτώντας με τα νερά του την Κερκίνη και συνεχίζει για Αιγαίο.


Τόπος ευλογημένος, συγκεντρώνει γύρω, μέσα, πάνω και κάτω από τα νερά της, πάνω από τριάντα είδη ψαριών, περισσότερα από είκοσι είδη ερπετών, περίπου δέκα είδη αμφιβίων και, το κυριότερο, παραπάνω από τριακόσια είδη πουλιών, κυριότερη περιοχή διαχείμασης και μετανάστευσης του αργυροπελεκάνου στην Ευρώπη.

Δικαίως ανακηρυγμένη ως ένας από τους έντεκα ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας της σύμβασης Ραμσάρ και μία από τις 113 σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας. Μέρα και νύχτα, το οικοσύστημα της λίμνης δεν ησυχάζει, γεννά, πολλαπλασιάζεται, ζευγαρώνει, ταξιδεύει.


Περιμετρικά της λίμνης, άλογα καλπάζουν στις όχθες, αγελάδες στη βοσκή, πελεκάνοι κολυμπούν στο αρυτίδωτο νερό κι ο ψαράς καρτερεί με το καλάμι το τσίμπημα του γουλιανού. Στον υδάτινο αυτόν καθρέπτη αντανακλάται το Μπέλλες, το γρανιτένιο βουνό με την ψηλότερη κορφή του το Γρανιτόβραχο να ξύνει τον ουρανό στα 2.031 μέτρα. Απέναντι, τα επιβλητικά Κρούσια σβήνουν στη λίμνη Δοϊράνη, στο Τριεθνές.

Στο λιμανάκι του χωριού Κερκίνη κουρνιάζουν πλάβες, οι ξύλινες βάρκες χωρίς καρίνα. Καθώς το πλεούμενο γλιστρά στα σκουροπράσινα νερά, ένα σμάρι αργυροπελεκάνοι απογειώνονται, πλανάρουν στον ουρανό κι εφορμούν σαν στούκας. Στο βάθος κοκκινίζει ο τόπος από τα φλαμίνγκος, ένας σταχτοτσικνιάς κρύβεται στις καλαμιές, ολόκληρο κοπάδι από ροδοπελεκάνους ακίνητοι σαν ζωντανά αγάλματα ξαποσταίνουν στην αγκαλιά της λίμνης  κι οι κορμοράνοι, μαύρες κουκκίδες στην υδάτινη γραμμή του ορίζοντα, λιάζονται για να στεγνώσουν τις φτερούγες τους μετά τις βουτιές.


Η βάρκα ζυγώνει ένα κοπάδι νεροβούβαλους, ο μεγαλύτερος πληθυσμός του είδους στην Ελλάδα, που μασουλούν ατάραχοι κίτρινα νούφαρα και δροσίζονται βυθισμένοι στα λασπόνερα της λίμνης, προσθέτοντας την Κερκίνη μια πινελιά Φαρ Ουέστ!

Πυξίδα
Πού
: Ξεκινάτε για Σέρρες (περίπου 600 χλμ. από Αθήνα και 90 χλμ. από Θεσσαλονίκη) αλλά, πολύ πριν φτάσετε στην πόλη και πριν περάσετε τη γέφυρα του Στρυμόνα, κατηφορίζοντας τον κάμπο των Σερρών, έχετε το νου σας για τη διασταύρωση με την πινακίδα «Ηράκλεια, Λιθότοπο, Λίμνη Κερκίνη». Στρίβετε αριστερά και, μετά από 14 χλμ., φτάνετε στο Λιθότοπο και στον παράδεισο της λίμνης. Η Κερκίνη απέχει 30 χλμ. από τις Σέρρες.


Tip: Ελάτε για ενημέρωση στο Κέντρο Πληροφόρησης, στο χωριό Κερκίνη. Εδώ θα δείτε έκθεση με ταμπλό και μακέτες, ενώ θα πάρετε πληροφορίες και οδηγίες για διαδρομές bird watching στον υγροβιότοπο, που φιλοξενεί πάνω από 10.000 πουλιά, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Μην μείνετε παθητικοί θεατές του υδάτινου καθρέπτη που σας περιτριγυρίζει. Πάρτε μέρος σε αθλοπαιδιές εντός και πέριξ της λίμνης που διοργανώνει το Περιηγητικό Οικολογικό Κέντρο «Οικοπεριηγητής» στην Κερκίνη (http://www.oikoperiigitis.gr/). Εξοπλισμένοι με ισχυρά τηλεσκόπια, παρατηρείτε τα πουλιά σε οικογενειακές στιγμές στις φωλιές κι όχι μόνο, κάνοντας bird watching από τη στεριά. Για περιήγηση στη λίμνη με βάρκα, μπαίνετε στις ντόπιες ψαράδικες βάρκες που κινούνται με εξωλέμβια μηχανή χαμηλού θορύβου, με «τιμονιέρηδες» έμπειρους βαρκάδες της περιοχής και γλιστράτε απαλά στα νερά της λίμνης, στο παραποτάμιο δάσος, ζυγώνετε τα χαλιά με τα νούφαρα απλωμένα πάνω στην επιφάνεια του νερού. Ή φοράτε σωσίβια για περιήγηση στη λίμνη με κανό, κωπηλατείτε και παρατηρείτε, συνδυάζετε άσκηση με ορνιθοπαρατήρηση, κάνοντας σλάλομ ανάμεσα στα δέντρα και τις καλαμιές.


Must: Το φθινοπωρινό τοπίο στην ομίχλη. Τόσο ατμοσφαιρικό που, ανάμεσα στο χωριό Μεγαλοχώρι και Λιμνοχώρι της Κερκίνης, ήρθε και γύρισε το φιλμ «Το Λιβάδι που Δακρύζει» ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

Bird watching στην Κερκίνη-Κάντε το σωστά 
Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα σε απαλούς, παστέλ τόνους, γιατί τα έντονα και χτυπητά χρώματα ταράζουν τα πουλιά.
Εξοπλιστείτε με κυάλια. Τα πλάσματα της λίμνης δεν έχουν αντίρρηση να τα παρατηρείτε όση ώρα θέλετε, αρκεί να κρατάτε τις οικολογικά σωστές αποστάσεις.
Μη φωνάζετε και γελάτε δυνατά, γιατί χαλάτε την ησυχία των πουλιών.
Τι θα δείτε το χειμώνα που έρχεται: στα τέλη του καλοκαιριού, με τους νεογέννητους κορμοράνους ο αριθμός των πουλιών στην Κερκίνη αυξάνεται στις 20.000, ενώ το χειμώνα είναι πάνω από 30.000, κυρίως πάπιες διαφόρων ειδών (σφυριχτάρια, πρασινοκέφαλες, κυνηγόπαπιες, σουβλόπαπιες, βαρβάρες…) που ξεχειμωνιάζουν εδώ. Θα παρατηρήσετε αργυροπελεκάνους, απειλούμενο είδος ανά την υφήλιο, που στην Κερκίνη τρώνε τσιρόνια από τα χέρια των ψαράδων, φλαμίνγκος σε μετανάστευση από το Πόρτο Λάγος, κορμοράνους, κύκνους, αργυροτσικνιάδες, στικταετούς, γερανούς, μαύρους πελαργούς, την παγκοσμίως απειλούμενη με εξαφάνιση λαγγόνα. 
Travel kit: Πάρτε μαζί σας νιτσεράδα για τη βροχή, μπότες ή γαλότσες, τηλεφακό για τη φωτογραφική μηχανή σας, κυάλια.