Lifestyle

Show_oreivatika_katafygia
Lifestyle

Ορειβατικά καταφύγια: Ατμοσφαιρική διαμονή στα... ύψη!

της Έλενας Κιουρκτσή

Αυτόν τον χειμώνα, είναι ευκαιρία να τολμήσουμε κάτι διαφορετικό. Να μείνουμε σε ένα ορεινό καταφύγιο, ζώντας μια εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη!
Αν μας αρέσουν οι αλλαγές και οι καινούργιες εμπειρίες, μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τις χειμερινές αποδράσεις μας είναι η διαμονή στα ορειβατικά καταφύγια, η οποία προϋποθέτει λίγο περιπετειώδες ταμπεραμέντο και καλή παρέα. Στη χώρα μας, υπάρχουν περισσότερα από 60 ορειβατικά καταφύγια που ανήκουν σε Ορειβατικούς Συλλόγους ή στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) και μπορεί να πραγματοποιηθεί διαμονή σε αυτά για μέλη και μη.
Ζεστά, φιλόξενα και προσιτά, τα ορεινά καταφύγια μάς περιμένουν στην καρδιά του χειμώνα, για ατμοσφαιρικές νύχτες γύρω από το τζάκι και μέρες γεμάτες καθαρό αέρα και ανεπανάληπτη Φύση.

Η ιστορία των «ζεστών αετοφωλιών»
Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1927, όταν στην κορυφή του Ολύμπου 24 Έλληνες, Γάλλοι και Ελβετοί ορειβάτες αποφάσισαν να ιδρύσουν στη χώρα μας τον Ορειβατικό Σύνδεσμο που, δυόμισι χρόνια αργότερα, οδήγησε στην ίδρυση του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου (προδρόμου της σημερινής Ε.Ο.Ο.Α.).
Σύμφωνα με πληροφορίες από την έκδοση της Ε.Ο.Ο.Α. του Νίκου Νέζη, αυτός συντόνισε μια μεγάλη προσπάθεια να κτιστούν στα βουνά καταλύματα σε κομβικά σημεία (στην πορεία των αναβάσεων προς την κορυφή, ή σε σημαντικά μονοπάτια), ώστε να διευκολύνουν τους ορειβάτες στις διαδρομές τους. Αυτές οι ζεστές αετοφωλιές ονομάστηκαν «ορειβατικά καταφύγια» και κτίστηκαν με φυσικά υλικά, όπως η πέτρα και το ξύλο. Αν και κάλυπταν μόνο τις βασικές ανάγκες, παρείχαν προστασία από το κρύο και προσέφεραν έναν χώρο ζεστασιάς, ξεκούρασης και ανάκτησης δυνάμεων των ορειβατών σε «συναδελφικό» περιβάλλον.
Για την ιστορία, στις 8 Σεπτεμβρίου 1930, θεμελιώθηκε το πρώτο καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου στον Όλυμπο, στη θέση «Μπαλκόνι».
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι απαιτήσεις άλλαξαν, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται το βουνό (και δεν είναι αποκλειστικά ορειβάτες), οπότε πολλά από τα ορειβατικά καταφύγια ανακαινίστηκαν και ορισμένα κυριολεκτικά «μεταμορφώθηκαν» από απλά καταλύματα σε οργανωμένους χώρους εστίασης και ανάπαυσης, που προσφέρουν πολύ καλές συνθήκες διαμονής.

Δίρφη, Εύβοια
Στα 1.120 μέτρα της θέσης Λειρί, όπου είναι χτισμένο το καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου», ξεχωρίζει για τα τρία μεγάλα σαλόνια με τζάκι και τις δύο κουζίνες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων. Το καταφύγιο προσεγγίζεται τόσο από χωματόδρομο προσπελάσιμο και από μη 4x4 οχήματα, όσο και από μονοπάτια για τους φίλους της πεζοπορίας.

Φλαμπούρι, Πάρνηθα
Θα το βρούμε σε υψόμετρο 1.158 μέτρων και είναι, μαζί με το έτερο καταφύγιο της Πάρνηθας, το Μπάφι, από τα πιο δημοφιλή και δραστήρια της χώρας. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, και οργανωμένη κουζίνα, όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε σπιτικά φαγητά, γλυκά και ροφήματα.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών, που το διαχειρίζεται, διοργανώνει δραστηριότητες, όπως πεζοπορία στα μονοπάτια της Πάρνηθας, τοξοβολία και παιχνίδια προσανατολισμού στο δάσος.

Μπάφι, Πάρνηθα
Βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, και διοργανώνει δραστηριότητες στη Φύση για μικρούς και μεγάλους, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού και σπηλαιολογία. Διαθέτει, επίσης, δύο αίθουσες εκδηλώσεων, και οργανωμένη κουζίνα που σερβίρει ψητά, φασολάδα, ζεστές σούπες, μακαρονάδες και ζεστά ροφήματα.

Βάλια Κάλντα, Ανατολικό Ζαγόρι
Τρία χιλιόμετρα έξω από τη γραφικότατη Βωβούσα, το καταφύγιο Βάλια Κάλντα, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, διαθέτει κουκέτες μοιρασμένες σε τρία ευρύχωρα δωμάτια. Στις παροχές του καταφυγίου περιλαμβάνονται κεντρική θέρμανση και καθιστικό με τζάκι. Από το καταφύγιο ξεκινούν ενδιαφέρουσες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές.

Άγραφα, Λίμνη Πλαστήρα
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536 μέτρων, διαθέτει οργανωμένη κουζίνα, κεντρική θέρμανση και τραπεζαρία με τζάκι. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, είναι ιδανικά τοποθετημένο στην καρδιά ενός άριστα οργανωμένου δικτύου μονοπατιών.

Οξιά, Αιτωλοακαρνανία
Ανάμεσα στις εντυπωσιακές κορυφές των Βαρδουσίων και τις καταπράσινες πλαγιές της νότιας Πίνδου, η Γραμμένη Οξιά, με τα πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα δάση διαθέτει το φιλόξενο καταφύγιο «Λάμπρος Ευταξίας» (πολιτικός, ο οποίος υπήρξε δεινός ορειβάτης και Πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου) σε υψόμετρο 1.740 μέτρων. Εκεί τακτικά διοργανώνονται πεζοπορίες, ποδηλατάδες με mountain bikes, διάσχιση φαραγγιών και άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Σμόλικας, Κόνιτσα
Κτισμένο σε υψόμετρο 1.750 μέτρων και «δίπλα» σε συγκλονιστικά φυσικά τοπία, μεταξύ των οποίων η θρυλική Δρακόλιμνη, το καταφύγιο του Σμόλικα θεωρείται ένα από τα καλύτερα οργανωμένα της χώρας. Διαθέτει κουζίνα που σερβίρει πιάτα ημέρας, καθώς και τραπεζαρία - καθιστικό με τζάκι.

Παρνασσός, Φωκίδα
Διαθέτει ένα άριστα οργανωμένο καταφύγιο, το «Μιχάλης Δέφνερ» (προς τιμήν του παλιού ορειβάτη και χιονοδρόμου, μέλους του Ελληνικού Τάγματος Χιονοδρόμων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος πολέμησε στα ελληνοαλβανικά σύνορα), σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.820 μέτρων, μόλις μισό χιλιόμετρο μακριά από το χιονοδρομικό του Γεροντόβραχου. Ανακαινίστηκε το 2007 και διαθέτει 4 διαφορετικούς θαλάμους. Θερμαίνεται από μια μεγάλη ξυλόσομπα που μεταφέρει τη θερμότητα μέσω νερού στα καλοριφέρ του καταφυγίου. Η δε ηλεκτροδότηση γίνεται μέσω φωτοβολταϊκών από τον ήλιο. Συχνά εκεί διοργανώνονται καταρριχήσεις (rappel), trekking και εξορμήσεις με ποδήλατα βουνού.

Βελούχι, Καρπενήσι
Σε υψόμετρο 1.840 μέτρων, στο διάσελο Διαβολότοπος, το καταφύγιο «Αθανάσιος Λευκαδίτης» (ο άνθρωπος που έφερε τον Προσκοπισμό στην Ελλάδα, γνωστός για τις φιλανθρωπίες του, ο οποίος κληροδότησε με τη διαθήκη του στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο το ακίνητό του επί των οδών Σόλωνος και Μηλιώνη, στην Αθήνα) βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, ιδανικό σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε σκι και snowboard. Διαθέτει θέρμανση με καλοριφέρ και σαλονάκι με τζάκι. Η κουζίνα του σερβίρει, εκτός από νόστιμες λιχουδιές, και λαχταριστά γλυκά. Διοργανώνει δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μαθήματα ορειβασίας και χιονοδρομίας, καταρριχήσεις (rappel), canοeing, τοξοβολία, trekking, ιππασία και ποδήλατο βουνού.

Όλυμπος, ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία
Πέντε καταφύγια μας περιμένουν στις κορυφές του βουνού των θεών. Ένα από τα καλύτερα οργανωμένα βρίσκεται στο οροπέδιο των Μουσών, με την ονομασία «Χρήστος Κάκαλος», στα 2.650 μέτρα, προς τιμήν του πρώτου ορειβάτη που πάτησε την κορυφή του Μύτικα. Στις παροχές του καταφυγίου περιλαμβάνεται και κουζίνα που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πριν το αποφασίσουμε
• Να έχουμε υπ’ όψιν ότι τα ορειβατικά καταφύγια δεν παρέχουν τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου. Συνεπώς δεν διαθέτουν καλοστρωμένα κρεβάτια, ατομικό μπάνιο και τηλεόραση τελευταίας τεχνολογίας. Για να διανυκτερεύσουμε σε κάποιο από αυτά, χρειάζεται να συμβιβαστούμε με την έλλειψη ιδιωτικότητας στους κοιτώνες και να έχουμε οπωσδήποτε μαζί μας το sleeping bag μας. Για τον ίδιο λόγο, είμαστε υπεύθυνοι για την καθαριότητα και την ευταξία του χώρου κατά το διάστημα της παραμονής μας.
• Τα βασικά «μέρη» του καταφυγίου είναι το καθιστικό, συνήθως εξοπλισμένο με τζάκι, η κουζίνα και οι κοιτώνες, που μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι, ανάλογα με τη χωρητικότητά του.
• Όλα σχεδόν τα καταφύγια φροντίζουν, κατόπιν συνεννόησης, και για τη διατροφή μας – η οποία χρεώνεται, συνήθως, έξτρα.
• Πρέπει απαραιτήτως να επικοινωνήσουμε με τον Ορειβατικό Σύλλογο ή την εταιρεία που διαχειρίζεται το καταφύγιο, για να επιβεβαιώσουμε κατ’ αρχάς ότι λειτουργεί τις ημερομηνίες που μας ενδιαφέρουν (κάποια καταφύγια ανοίγουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, άλλα μόνο όταν περιμένουν κόσμο και άλλα είναι συνεχώς ανοικτά), ότι οι γύρω δρόμοι δεν έχουν κλείσει λόγω κακών καιρικών συνθηκών και ότι υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.

 

  • Σχετικά Θέματα