Lifestyle

Show_taxidi_548x326
Lifestyle

5+1 λίμνες της Ελλάδας σε φθινοπωρινό φόντο…

της Έλενας Κιουρκτσή

Αυτήν την εποχή του χρόνου, τη σκυτάλη από τις καλοκαιρινές βουτιές σε παραλίες παίρνουν οι φθινοπωρινοί περίπατοι στις ελληνικές λίμνες και οι εξερευνήσεις σε πανέμορφους ελληνικούς υδροβιότοπους, προκαλώντας μας να ανακαλύψουμε την ξεχωριστή γοητεία τους.

Λίμνη Πλαστήρα
Ένας παράδεισος για φυσιολάτρες
Βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, στον Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίμνη και το επίσημό της όνομα είναι «Λίμνη Ταυρωπού».
Γιατί να την επισκεφθούμε: Είκοσι τέσσερα εντυπωσιακά τετραγωνικά χιλιόμετρα αγκαλιάζουν τις όχθες της λίμνης και κλέβουν τις εντυπώσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Ωστόσο, ειδικά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αποτελούν αγαπημένο προορισμό πολλών ταξιδιωτών. Το τοπίο που την περικλείει είναι ένα από τα ομορφότερα της χώρας και αποτελεί ίσως την καλύτερη περίπτωση αρμονικής παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση. Για τους φυσιολάτρες, οι προσφερόμενες δραστηριότητες είναι πολλές: πεζοπορία, ποδηλατάδες, εξερευνήσεις των μικρών χωριών που «κρέμονται» πάνω από τη λίμνη, canoe kayak, ιππασία, mountain bike και ορειβασία είναι μερικές μόνο από αυτές που θα κάνουν την εμπειρία στη λίμνη μοναδική.
Αξιοσημείωτα: Τα χωριά Κρυονέρι και Νεοχώρι (που σηματοδοτούν μια μαγευτική διαδρομή στη μεταξύ τους απόσταση), τα γραφικά Καλύβια Πεζούλας και η κατάφυτη Νεράιδα με αμφιθεατρική θέα στη λίμνη, τον Όλυμπο και τον Θεσσαλικό Κάμπο.

Παμβώτιδα (ή Λίμνη Ιωαννίνων)
Ρομαντική και μυστηριώδης
Πρόκειται ίσως για τη λίμνη με τους περισσότερους μύθους να αιωρούνται πάνω από τα γαλήνια νερά της – γνωστότερος εκ των οποίων αυτός της κυρα-Φροσύνης που πνίγηκε σε αυτά, όταν δεν ενέδωσε στις ερωτικές πιέσεις του Αλή Πασά. Οι όχθες της ενδείκνυνται για ρομαντικούς περιπάτους με μαγευτική φθινοπωρινή θέα
Γιατί να την επισκεφθούμε: Κίτρινα φύλλα στα δέντρα και μελαγχολική ομίχλη, κυρίως τις πρωινές ώρες, συνθέτουν μια συνηθισμένη εικόνα σε αυτή τη διάσημη λίμνη. Ένας περίπατος περιμετρικά από αυτήν συνιστά μια χαλαρωτική επιλογή. Μπορούμε να εξερευνήσουμε τον οικισμό Νησάκι που «φιλοξενεί» η λίμνη με το Μουσείο του Αλή Πασά και τα παραδοσιακά καφενεδάκια. Απέναντι, στα Ιωάννινα, θα περιηγηθούμε στην παλιά πόλη με τα αρχοντικά σοκάκια και τα μαγαζιά με τα παραδοσιακά προϊόντα.
Αξιοσημείωτα: Η ανάβαση ως το Κάστρο, όπου θα θαυμάσουμε τη λίμνη από ψηλά, όπως επίσης και μια επίσκεψη στο Σπήλαιο του Περάματος, με τη μεγάλη ποικιλία από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Λίμνη Ορεστιάδα (ή Λίμνη της Καστοριάς)
Ιδανική για εξερευνήσεις
Η εντυπωσιακή πόλη της Δυτικής Μακεδονίας συνιστά πόλο έλξης όχι μόνο χάρη στην αμφιθεατρική της γοητεία, αλλά και λόγω της λίμνης Ορεστιάδας στον Αλιάκμονα, στα πόδια του Γράμμου. Η λίμνη αποτελεί ψαρότοπο, καθώς εκεί απαντώνται πολλά είδη ψαριών γλυκού νερού.
Γιατί να την επισκεφθούμε: Μπορούμε να περιφερθούμε στη φημισμένη «γυρολιμνιά», που ξεκινά από τη νότια πλευρά και συνεχίζει μέσα από πλατανοδάση, σπηλιές (όπως αυτή του Δράκου με τις υπόγειες λίμνες και τις σήραγγες με τους σταλακτίτες), καθώς και βυζαντινά μνημεία. Στην περιοχή του Ντολτσό θα βρεθούμε ανάμεσα σε υπέροχα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και, από τον Προφήτη Ηλία, στη βόρεια πλευρά της λίμνης, θα απολαύσουμε μια καταπληκτική θέα.
Αξιοσημείωτα: Τα Μουσεία Λαογραφίας, Ενδυματολογίας και Κέρινων Ομοιωμάτων, καθώς και οι εξορμήσεις στο απολιθωμένο δάσος στα Καστανοχώρια, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα
Ένας «τριεθνής» βιότοπος ομορφιάς
Δύο λίμνες σε μεγάλο υψόμετρο, τρία κράτη που συναντώνται στο νερό. Από τις ομορφότερες λίμνες της χώρας, τις οποίες μοιραζόμαστε με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, συναποτελούν τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών και, ταυτόχρονα, είναι το «σπίτι» για εκατοντάδες είδη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.
Πιο συγκεκριμένα, στις Πρέσπες συναντάμε περισσότερα από 1.500 είδη φυτών, ενώ από την πτηνοπανίδα σημαντικότερη θεωρείται η παρουσία πελεκάνου και συγκεκριμένα του αργυροπελεκάνου (ένα αρκετά σπάνιο είδος παγκοσμίως). Όπως είναι φυσικό, ο υγρότοπος της Πρέσπας αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας, ο οποίος προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar (σύμβαση για τους Υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας που υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1971).
Γιατί να την επισκεφθούμε: Γύρω από τις όχθες των Πρεσπών, απλώνονται δεκαεπτά μικροί παραδοσιακοί οικισμοί. Ενδιαφέρον έχει το κατοικημένο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, μέσα στη Μικρή Πρέσπα.
Δεν είναι μονάχα το τοπίο, αλλά και οι μύθοι και θρύλοι που γοητεύουν σε αυτόν τον «ομφαλό» της Πρέσπας. Πριν από χίλια χρόνια, εδώ τοποθέτησε το κέντρο του βασιλείου του ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ. Από τη Λάρισα έφερε το λείψανο του τοπικού Αγίου Αχιλλείου και το τοποθέτησε μέσα σε μια μεγαλόπρεπη εκκλησία. Σώζεται σχεδόν ερειπωμένη και αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της Πρέσπας. Πανέμορφο και το χωριουδάκι Ψαράδες στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, από όπου ξεκινούν και οι βαρκάδες που φθάνουν ως το «τριεθνές», το σημείο όπου διασταυρώνονται τα σύνορα των τριών «πατρίδων» της λίμνης.
Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα παίρνουν συχνά το χρώμα του ουρανού και, όταν αυτός συννεφιάζει, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!
Αξιοσημείωτα: Το χωριό Άγιος Γερμανός και οι οικισμοί Λαιμός, Καρυές και Βροντερό για τη γραφικότητά τους.

Τριχωνίδα
Μεγαλειώδης και συναρπαστική
Στο νότιο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ανάμεσα σε Μεσολόγγι και Τριχωνίδα, νότια του Παναιτωλικού Όρους, εκτείνεται η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, με μεγάλη αισθητική, οικολογική και αλιευτική αξία.
Γιατί να την επισκεφθούμε: Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπάνιων ή απειλούμενων φυτικών και ζωικών ειδών. Εκεί ζει και η παιχνιδιάρα πανέξυπνη βίδρα, θηλαστικό που συναντάται σε λίγες περιοχές της Ελλάδας, ενώ γενικότερα η λίμνη διαθέτει μεγάλη βιοποικιλότητα, με περισσότερα από 200 είδη πουλιών και 25 είδη ψαριών (μεταξύ των οποίων και ο νανογωβιός, που συναντάται μόνο στα νερά της Τριχωνίδας). Το τοπίο συμπληρώνεται με δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες, ενώ η καθαρότητα της λίμνης την καθιστά μοναδική.
Αξιοσημείωτα: Έχει ενδιαφέρον μια περιήγηση στα κυριότερα χωριά της περιοχής, το Παναιτώλιο και το Καινούργιο, για το τοπικό τους χρώμα, όπως και μια βόλτα στα χωριά Παντάνασσα, Μυρτιά και Παραβόλα, για την ωραία φύση και το άρωμα της περιοχής.

Κερκίνη
Ένας θαυμαστός κόσμος «Διεθνούς Σημασίας»
Μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα, η Κερκίνη δεν υστερεί σε φυσικό μεγαλείο από άλλες φυσικές λίμνες. Με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών, στα 35 χιλιόμετρα από τις Σέρρες, αποτελεί προστατευμένο υδροβιότοπο, με πλούσια ιχθυοπανίδα, με 30 είδη ψαριών, με κυριότερα τα χέλια, 300 είδη πουλιών γύρω από τη λίμνη, 10 είδη αμφίβιων, 20 είδη ερπετών και πολλά είδη θηλαστικών, όπως ζαρκάδι, τσακάλι, λύκος, αγριόγατα, αγριογούρουνο κ.ά.
Γιατί να την επισκεφθούμε: Από τους κορυφαίους υγροβιότοπους που έχουν χαρακτηριστεί «Διεθνούς Σημασίας», η λίμνη Κερκίνη μας προσκαλεί σε παρόχθιους περιπάτους ανάμεσα σε άγριες ιτιές με θέα τις καλαμιές, τα νούφαρα και τους αγριοβούβαλους που κολυμπούν στα νερά. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει σημαντική τουριστική κίνηση, ενώ προσφέρεται και για οικοτουρισμό, αν η οικολογία και η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μας.
Αξιοσημείωτα: Να επιχειρήσουμε βαρκάδα στη λίμνη και ιππασία με πόνι. Επίσης, να εξερευνήσουμε τα βουκολικά χωριά Κερκίνη, Μανδράκι και Άνω και Κάτω Πορόια. Οι φίλοι του κρέατος να δοκιμάσουν τη σπεσιαλιτέ της περιοχής, τις βουβαλίσιες μπριζόλες που φιγουράρουν στο μενού κάθε ταβέρνας.

 

  • Σχετικά Θέματα