Lifestyle

Show_prasini_atmosfaira_02
Lifestyle

Πράσινη ατμόσφαιρα! Φυτά «φίλτρα» για καθαρό αέρα στο σπίτι

Ποια φυτά εσωτερικού χώρου λειτουργούν ως «φίλτρα» και πώς βοηθούν στην ανανέωση του αέρα, σε ποια σημεία τα τοποθετούμε, πώς τα φροντίζουμε και γιατί ωφελούν σημαντικά την υγεία μας;
Από τότε που οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ξεκίνησαν να μεταφέρουν φυτά από τους εξωτερικούς χώρους στις κατοικίες τους, μέχρι τις ημέρες μας, η πράσινη «ήρεμη δύναμη» ασκούσε μια ξεχωριστή γοητεία στους ανθρώπους.
Τα φυτά έχουν ωραία σχήματα και χρώματα που «ευχαριστούν» το μάτι, απαλά ή πιο έντονα αρώματα που αφυπνίζουν την αίσθηση της όσφρησης και βελτιώνουν τη διάθεση. Όμως, εκτός από τους διακοσμητικούς, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να τα έχουμε στο σπίτι μας. Έρευνες επιβεβαιώνουν τον σημαντικό ρόλο τους στον καθαρισμό και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στους κλειστούς χώρους, καθότι μειώνουν εντυπωσιακά τη σκόνη και τα αιωρούμενα σωματίδια και μικροσωματίδια που ευθύνονται για αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ρυθμίζουν με επιθυμητό τρόπο τη σχετική υγρασία στα δωμάτια. Επίσης, μειώνουν την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και του στατικού ηλεκτρισμού από τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές που μας περιβάλλουν. Έτσι, όλοι οι χώροι ωφελούνται από την ομορφιά και την αποτοξινωτική δράση των πράσινων φίλων μας.

Σανσεβιέρια (ή «Γλώσσα της Πεθεράς»)
Για 24ωρο οξυγόνο
Πανέμορφο φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί δίχως πολύ φως ή πότισμα. Το μόνο που ενδεχομένως να την ενοχλήσει είναι η υπερβολική υγρασία.
Γιατί; Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και την απελευθέρωση οξυγόνου και κατά τη διάρκεια της νύχτας - τα περισσότερα φυτά απελευθερώνουν οξυγόνο μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ιδανική θέση: Η τοποθέτησή του στο υπνοδωμάτιο δημιουργεί πιο υγιεινές συνθήκες και πιο ξεκούραστο ύπνο, ενώ ωφέλιμο μπορεί να είναι και σε οποιοδήποτε δωμάτιο καταναλώνουμε αρκετές ώρες της ημέρας.

Αλόη βέρα
Για ποιοτικό ύπνο
Παχύφυτο, γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες (θεραπεία εγκαυμάτων), ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα σημεία, αρκεί να μην το ποτίζουμε υπερβολικά.
Γιατί; Απομακρύνει από την ατμόσφαιρα τις βλαπτικές ουσίες, όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη, ενώ, σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτά, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
• Ιδανική θέση: Το σαλόνι και, φυσικά, το υπνοδωμάτιο.

Ζέρμπερα
Ένα πανέμορφο «εργοστάσιο» καθαρισμού
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τα μεγάλα χρωματιστά άνθη του, που μοιάζουν με αυτά της μαργαρίτας. Το πιο γνωστό είδος της στη χώρα μας είναι το G. jamesonii.
Γιατί; Απομακρύνει από κλειστούς χώρους βλαβερούς ρύπους, όπως το βενζόλιο (από βαφές, τον καπνό του τσιγάρου και τους εκτυπωτές) ή το τριχλωροαιθυλένιο (π.χ. από ρούχα που έχουν υποστεί στεγνό καθάρισμα, αλλά και από εκτυπωτές και τα μελάνια τους), ή τη φορμαλδεΰδη (εκλύεται από κόντρα πλακέ, πλαστικές ουσίες, υφάσματα, βερνίκια και απορρυπαντικά πλυντηρίου).
• Ιδανική θέση: Στο πλυσταριό και σε χώρους μελέτης και εργασίας (αρκεί να είναι ηλιόλουστοι, καθότι η ζέρμπερα αγαπάει ιδιαίτερα το φως) και, με λίγη παραπάνω φροντίδα, μπορεί να ανθίζει όλο τον χρόνο.

Χρυσός Πόθος
Προστασία από  το καυσαέριο
Όμορφο και απλό φυτό που συγκεντρώνει εξαιρετικά ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία μας. Διατηρεί το χρώμα του ακόμα και σε όχι ιδιαίτερα φωτεινά δωμάτια.
Γιατί; Απορροφά και, έτσι, απομακρύνει από τον αέρα το όζον και τη φορμαλδεΰδη, δύο ερεθιστικές για το αναπνευστικό ουσίες που προέρχονται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.
• Ιδανική θέση: Το γκαράζ μας ή, αν έχουμε, συνεργείο αυτοκινήτων, αλλά και για δωμάτια που «βλέπουν» σε πολυσύχναστους δρόμους. Μια καλή ιδέα είναι να το κρεμάσουμε, τοποθετώντας το σε καλάθι-γλάστρα για ωραιότερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Δράκαινα μαρτζινάτα
Φύλακας- Άγγελος

Επιβιώνει εύκολα σε εσωτερικούς χώρους και χρειάζεται αρκετό φως για την ανάπτυξή της.
Γιατί; Μειώνει τα επίπεδα του τριχλωροαιθυλενίου (TCE) που απελευθερώνεται μαζί με άλλες πτητικές ουσίες στην ατμόσφαιρα, π.χ. από χρώματα ή από μια πλαστική (vinyl) κουρτίνα μπάνιου (εκτός αν είναι από υλικό PEVA), όταν αυτή έρθει σε επαφή με ζεστό νερό. Η συγκεκριμένη ουσία συνδέεται με την εμφάνιση αναπνευστικών ή αλλεργικών προβλημάτων.
• Ιδανική θέση: Το μπάνιο.

Σπαθίφυλλο
Ακούραστος καθαριστής ρύπων
Φυτό με εντυπωσιακό φύλλωμα και λουλούδια που θυμίζουν κρίνους. Τοποθετείται σε σημείο που δεν το βλέπει απευθείας ο ήλιος, ενώ χρειάζεται υγρασία, αλλά και καλή στράγγιση.
Γιατί; Διαπρέπει στην εξάλειψη ρύπων, καθότι καθαρίζει τον αέρα από βλαβερές ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο, η ακετόνη (από βερνίκια), η αμμωνία που βρίσκεται στα προϊόντα καθαρισμού, το ξυλένιο (από οθόνες), το μονοξείδιο του άνθρακα κ.ά.
• Ιδανική θέση: Δίπλα σε οθόνες, wi-fi, ασύρματα τηλέφωνα κλπ.Ταιριάζει σε χώρους εργασίας και μελέτης (όπως και οι κάκτοι και τα παχύφυτα, που απορροφούν και φιλτράρουν την ακτινοβολία σε κλειστούς χώρους). Μια ακόμη καλή θέση είναι και οι διάδρομοι ή το χολ, ώστε οι ουσίες να μη διασπείρονται στα υπόλοιπα δωμάτια.

«Διαστημικά» συμπεράσματα
Η NASA, μετά από χρονοβόρες μελέτες, αποφάνθηκε πως τα φυτά εσωτερικού χώρου διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
«Τόσο τα φύλλα, όσο και οι ρίζες των φυτών, απομακρύνουν τους ρύπους από κλειστά κτίρια και εγκαταστάσεις, π.χ. μικρές συγκεντρώσεις χημικών, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και η φορμαλδεΰδη».
Ανάμεσα στα κορυφαία φυτά γι’ αυτόν τον σκοπό είναι, σύμφωνα με τη NASA:

 • ο κρίνος της ειρήνης (Spathiphyllum wallisii),
 • ο χρυσός πόθος (Aures Scindapsus),
 • ο αγγλικός κισσός (Hedera helix),
 • το χρυσάνθεμο (Chrysantheium morifolium),
 • η ζέρμπερα μαργαρίτα (Gerbera jamesonii),
 • η σανσιβέρια ή γλώσσα της πεθεράς (Sansevieria trifasciata «laurentii»),
 • το μπαμπού (Chamaedorea sefritzii),
 • η αζαλέα (Rhododendron simsii),
 • η δράκαινα μαρτζινάτα (Δράκαινα marginata),
 • το φυτό αράχνη (Chlorophytum comosum).

Οι ερευνητές της NASA συνιστούν ένα φυτό ανά 9 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας.

5 Συμβουλές για «ευτυχισμένα» φυτά (+1 για εμάς)
1. Επειδή κάθε είδος φυτού έχει διαφορετικές ανάγκες σε νερό, φως, σύσταση χώματος κλπ., έχει σημασία να ενημερωθούμε για το τι «αρέσει» στα φυτά μας από εξειδικευμένα φυτώρια, ανθοπωλεία, αλλά και από το διαδίκτυο.
2. Ελέγχουμε τακτικά το χώμα, ώστε να ξέρουμε πότε το φυτό μας έχει ανάγκη από πότισμα, και αφαιρούμε τα κίτρινα ή σάπια φύλλα, καθώς και τα ώριμα λουλούδια, για να παραμένει υγιές και εύρωστο.
3. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα πρέπει να καταβρέχουμε τα φύλλα με νερό και να τα καθαρίζουμε από τη σκόνη –αν χρειάζεται– με ένα πανί.
4. Καλό είναι να λιπαίνουμε τα φυτά με υδροδιαλυτά λιπάσματα και να μην τα τοποθετούμε κοντά σε πηγές θερμότητας (όπως καλοριφέρ, κλιματιστικά ή τζάκι), σε σημεία που να καλύπτουν την ανάγκη τους για φως.
5. Αν κάποιο φυτό παρουσιάσει πρόβλημα (π.χ. να κιτρινίσουν τα φύλλα), πρέπει να το απομακρύνουμε άμεσα από τα υπόλοιπα (στους εσωτερικούς χώρους οι προσβολές εξαπλώνονται ραγδαία) και να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό.
6. Για καλύτερο αποτέλεσμα, καλό είναι να κλείνουμε τα παράθυρα για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε τα φυτά εσωτερικού χώρου να μπορούν να απορροφήσουν τους ρύπους που έχουν μπει απ’ έξω, αλλά και τους εσωτερικούς. Ειδάλλως, εάν έχουμε διαρκώς ανοιχτά, τα φυτά θα «βομβαρδίζονται» αδιάκοπα, οπότε θα κορεστούν και θα αρχίσουν να δυσκολεύονται να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.

 

 • Σχετικά Θέματα