Υγεία

Show_mosquito_bite_03
Υγεία

Δηλητηριάσεις και τσιμπήματα

Προκειμένου να προλάβουμε μια γαστρεντερίτιδα ή μια τροφική δηλητηρίαση, ο δρ. Τάτσης εφιστά την προσοχή στην τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, όπως:
• Το τακτικό πλύσιμο των χεριών
• Ο σωστός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούμε
• Η χρήση χλωρίνης όπου κρίνεται απαραίτητο
• Η χρήση ασφαλούς πόσιμου νερού (κατά προτίμηση εμφιαλωμένου)
• Η κατανάλωση καλά μαγειρεμένου φαγητού
• Προσοχή στην κατανάλωση οστρακοειδών και ψαριών (καλό είναι να τα προμηθευόμαστε από ελεγμένα καταστήματα)
• Ο εμβολιασμός για ηπατίτιδα Α, αν δεν έχει γίνει
• Σε περίπτωση ταξιδιού σε τροπικά μέρη, η πραγματοποίηση του ενδεδειγμένου εμβολιασμού, ανάλογα με το μέρος που ταξιδεύουμε (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ).
Ως προς την περίπτωση εκδήλωσης μολύνσεων, θα πρέπει να προσέχουμε να μην έρθουμε σε επαφή με ό,τι μας πειράζει, φορώντας μακριά παντελόνια και μπλούζες με μακρύ μανίκι – είτε έχουμε κάποια συγκεκριμένη αλλεργία, είτε κάποια ευαισθησία στα τσιμπήματα. Ο ειδικός συμβουλεύει να έχουμε πάντα μαζί μας αμμωνία για τα τσιμπήματα, αντιισταμινικά και ό,τι φάρμακα έχουν συνταγογραφηθεί από τον γιατρό μας για την αντιμετώπιση αλλεργικού σοκ (ωστόσο, αυτό προϋποθέτει να γνωρίζουμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα φάρμακα αυτά σε περίπτωση ανάγκης).
Επιπλέον, χρήσιμα μπορεί να μας φανούν εφόδια, όπως οι γάζες, το ιώδιο, ο φυσιολογικός ορός, το οξυζενέ, το τραυμαπλάστ, οι επίδεσμοι, το ψαλίδι, τα παυσίπονα και το αντισηπτικό χεριών.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το κουτί των  πρώτων βοηθειών
Ένα μικρό κουτί ή μία τσάντα μπορούν να περιλαμβάνουν αυτά που χρειάζεται να έχετε μαζί σας στις διακοπές. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:
· Θερμόμετρο
· Γάντια μιας χρήσης
· Γάζες
· Βαμβάκι
· Αυτοκόλλητα patch για μικροτραύματα
· Αντιπυρετικό σιρόπι και χάπι
· Αντιισταμινικό σιρόπι και κρέμα (για αλλεργία, κνησμό)
· Εντομοαπωθητική κρέμα
· Αντηλιακή κρέμα
· Λευκό οινόπνευμα
· Ιώδιο - Οξυζενέ
· Οφθαλμικό κολλύριο - Φυσιολογικά δάκρυα για ξέπλυμα οφθαλμών και φυσιολογικός ορός για ξέπλυμα εσωτερικής επιφάνειας ματιών.

 

Μάθετε γιατί πρέπει να κάνουμε τσεκ απ το καλοκαίρι πατώντας εδώ:

who is who
Τάτσης Μιχαήλ
Ειδικός παθολόγος
Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1976. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο “Federico II” της Napoli. Πήρε το πτυχίο του το 2005 και, την ίδια χρονιά, απέκτησε άδεια άσκησης Ιατρικής από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Bolognia. Το 2006 έκανε το αγροτικό του στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού. Από το 2008 έως το 2013, έκανε ειδικότητα Παθολογίας στο Βενιζέλειο-Πανάνειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΒΠΓΝΗ). Το 2013 πήρε ειδικότητα «ειδικός παθολόγος». Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ως ειδικός παθολόγος στο Ηράκλειο Κρήτης.
Διεύθυνση: Έβανς 83-85 (στοά Μουρτζή), 2ος όροφος - γραφείο 8, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ.: 2810220757, 694-5280593
e-mail: tatsism@yahoo.gr