Διατροφή

Show_kalo_pasxa
Διατροφή

Παραδοσιακά εδέσματα από όλο τον κόσμο

Το Πάσχα είναι μια μεγάλη θρησκευτική εορτή, αλλά και μια ευκαιρία για να σμίξουν ξανά φίλοι και οικογένειες στους τόπους καταγωγής τους, να θυμηθούν ήθη και έθιμα, να γευτούν παραδοσιακές συνταγές. Το Πάσχα είναι σχεδόν πάντα συνδεδεμένο και με το φαγητό. Τουλάχιστον αυτό ισχύει με εμάς, τους Έλληνες, που, πέρα από την κατάνυξη των Άγιων ημερών, νιώθουμε και τη γαστρονομική κατάνυξη του πλούσιου τραπεζιού, που ακολουθεί τις 40 μέρες νηστείας. Αυτό περιλαμβάνει τη μαγειρίτσα και τα κόκκινα αβγά μετά την Ανάσταση, το τραπέζι με το σουβλιστό αρνί και τα τσουρέκια ανήμερα του Πάσχα και το τραπέζι της Δευτέρας του Πάσχα, συνήθως με όλα όσα περίσσεψαν από την Κυριακή. Κι όμως, το φαγητό φαίνεται να κατέχει κεντρική θέση τις ημέρες του Πάσχα και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπου γλυκά και αλμυρά εδέσματα έχουν την τιμητική τους σε σπίτια, φούρνους και ζαχαροπλαστεία.

Kύπρος
• Φλαούνες
Η φλαούνα είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα που φτιάχνεται το Πάσχα στην Κύπρο και καταναλώνεται ή προσφέρεται ως κέρασμα μετά την Ανάσταση. Προσφερόταν επίσης ως δώρο στα παιδιά ή και σε μεγάλους που τριγύριζαν στα σπίτια για ν’ αναγγείλουν τραγουδώντας την Ανάσταση του Χριστού. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα είδος ιδιαίτερης τυρόπιτας. Τόσο το μέγεθος, όσο και το σχήμα της, διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή – αλλού παρασκευάζεται μεγάλη, αλλού μικρή, αλλού τριγωνική και αλλού τετράγωνη. Αλλά και η γεύση της μπορεί να διαφέρει: συναντάται με διαφορετικές μορφές σε όλο το νησί και μπορεί να είναι αλμυρή, με δυόσμο και κίτρινο τυρί, ή και γλυκιά με σταφίδες. Ένας άλλος τρόπος να γίνει η φλαούνα είναι με το τυρί «αναρή» (γλυκειά μυζήθρα).


Ρωσία

• Pashka


Στη Ρωσία, επίσης, το Πάσχα σερβίρεται το επιδόρπιο Pashka, το οποίο αποτελεί ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται με τυρί. Συνήθως εμφανίζεται διακοσμημένο με σύμβολα, όπως τα αρχικά XB της φράσης “Христос воскресе”, που σημαίνει «Χριστός Ανέστη».

 

 


Ισπανία

• Hornazo

Στην Ισπανία, την περίοδο του Πάσχα είθισται να τρώνε hornazo. Πρόκειται για ένα είδος κρεατόπιτας που συναντάται κυρίως στις επαρχίες Salamanca και Ávila. Τα βασικά υλικά της είναι αλεύρι και μαγιά, ενώ για γέμιση έχει χοιρινό, πικάντικο λουκάνικο chorizo και βρασμένα, σφιχτά αβγά.

 


• Mona de Pascua

Επίσης, πέρα από το αλμυρό Hornazo, την περίοδο του Πάσχα μπορεί να συναντήσει κανείς και το δημοφιλές πασχαλινό κέικ Mona de Pascua. Είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού (φτιαγμένο με αλεύρι, μαγιά, γάλα, αυγό, βούτυρο και ζάχαρη), που παρασκευάζεται παραδοσιακά σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στην όψη μοιάζει με ένα μεγάλο ντόνατ, με ένα βρασμένο, σφιχτό αβγό στην κορυφή του.

 

Ιταλία
• Colomba di Pasqua
Στη γειτονική Ιταλία, την πασχαλινή περίοδο συναντάται το κέικ Colomba di Pasqua, το οποίο είναι κάτι ανάλογο με το ελληνικό τσουρέκι. Θυμίζοντας στη γεύση το γνωστό χριστουγεννιάτικο panettone, το κέικ αυτό έχει γέμιση από φρούτα γλασέ και συνήθως φτιάχνεται σε σχήμα περιστεριού.

 

 

Γερμανία
• Σούπα Chervil
Η Μεγάλη Πέμπτη στη Γερμανία είναι γνωστή ως Gründonnerstag, δηλαδή «Πράσινη Πέμπτη». Αυτή τη μέρα, οι Γερμανοί παραδοσιακά μαγειρεύουν φαγητά που έχουν πράσινο χρώμα. Ένα τέτοιο φαγητό είναι και η Chevril, η σούπα από μυρώνια, στην οποία προσθέτουν κι άλλα πράσινα λαχανικά, όπως αρακά, σπανάκι κλπ.

 


Βραζιλία

• Paçoca de Amendoim
Παραμένοντας στη Νότιο Αμερική, το Πάσχα συναντάμε στη Βραζιλία το Paçoca de Amendoim, ένα γλυκό από φιστίκια, ζάχαρη, αλάτι και αλεύρι cassava. Το Paçoca de Amendoim σερβίρεται κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα και έχει ιδιαίτερη, ξηρή υφή και γλυκιά γεύση. Θυμίζει κάπως τον ελληνικό σπιτικό χαλβά και συνήθως σερβίρεται σε μπάρες ή κυλίνδρους.

 

Μεξικό
• Capirotada
Περνώντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την περίοδο της Σαρακοστής βρίσκουμε στο Μεξικό το Capirotada, ένα παραδοσιακό φαγητό που σερβίρεται τη Μεγάλη Παρασκευή. Πρόκειται για μια πουτίγκα ψωμιού με γέμιση από σταφίδες, κανέλλα, γαρίφαλο και τυρί. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα συστατικά δεν χρησιμοποιείται τυχαία, καθώς αποτελούν ένα είδος υπενθύμισης των Παθών του Χριστού: τα γαρίφαλα συμβολίζουν τα καρφιά στον σταυρό, τα στικ κανέλας τον σταυρό και το ψωμί το σώμα του Ιησού.

 


Διάφορες χώρες

• Hot cross buns
Τα hot cross buns είναι γλυκά ψωμάκια με μπαχαρικά και σταφίδες, τα οποία έχουν ένα σχήμα σταυρού στο πάνω μέρος και μοιάζουν με μικρά τσουρεκάκια. Τα τσουρεκάκια αυτά φτιάχνονται στην Αγγλία παραδοσιακά τη Μεγάλη Παρασκευή. Μάλιστα, βάσει των διαφόρων δοξασιών, εάν τα φτιάξεις Μεγάλη Παρασκευή θα παραμείνουν φρέσκα για τον υπόλοιπο χρόνο ή, εάν τα κρεμάσεις στην κουζίνα, μπορούν να προφυλάξουν το σπίτι από δυσάρεστες καταστάσεις. Πέρα από την Αγγλία, τα hot cross buns συναντώνται και στην Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία την Καραϊβική, τη Νότια Αφρική, την Ινδία και τον Καναδά.

 

• Kulich
To κέικ αυτό μπορεί κανείς να το συναντήσει το Πάσχα σε ανατολικές ορθόδοξες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Ουκρανία και η Ρωσία. Πρόκειται για ένα γλυκό ψωμί, το οποίο ψήνεται σε ψηλό φορμάκι και από πάνω καλύπτεται με λευκό γλάσο και πολύχρωμα λουλούδια ή άλλα στολίδια. Μάλιστα, είθισται να το πηγαίνουν στον ιερέα για να το ευλογήσει πριν από την πασχαλινή λειτουργία.

 

 

  • Σχετικά Θέματα