Υγεία

Show_ygeia_genous_thilikoy_548x326_healthymegr_meros_b
Υγεία

Η Υγεία είναι γένους θηλυκού!–μέρος Β'

Εγκυμοσύνη & Εμμηνόπαυση

Δύο πολύ σημαντικές και ιδιαίτερες στιγμές στην ζωή μιας γυναίκας είναι η περίοδος της εγκυμοσύνης, κατά την οποία κυοφορεί το έμβρυο που θα φέρει στη ζωή και νιώθει όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της και η περίοδος της εμμηνόπαυσης, κατά την οποία ολοκληρώνεται η αναπαραγωγική της φάση.

Ιδιαίτερη στιγμή, ιδιαίτερες ανάγκες
Ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας είναι η περίοδος της εγκυμοσύνης. Οι ορμονικές και σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν έχουν επιπτώσεις και στην ψυχολογία, ενώ παράλληλα δημιουργούν νέες ανάγκες στο γυναικείο οργανισμό. Αίσθημα κόπωσης, πρωινή αδιαθεσία, υπνηλία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, λιποθυμικές τάσεις, κατακράτηση υγρών και πρήξιμο, καούρες και δυσπεψία, κράμπες, δυσκοιλιότητα, δυσχρωμίες στην επιδερμίδα και ούλα που ματώνουν είναι μερικές από τις πιο συχνές αλλαγές που βιώνει η εγκυμονούσα στη διάρκεια της κύησης.

Όλα αυτά τα συμπτώματα, όμως, αντιμετωπίζονται με τους σωστούς χειρισμούς. Η λήψη σκευασμάτων σιδήρου είναι αναγκαία για την ομαλή πορεία της κύησης, καθώς οι ενεργειακές ανάγκες μητέρας και εμβρύου αυξάνονται. Αντίστοιχα, η λήψη ασβεστίου εξασφαλίζει την υγεία δοντιών και οστών, το μαγνήσιο μειώνει τις κράμπες, ενώ η χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας μειώνει τις ουλορραγίες. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή κατάλληλων κρεμών στο σώμα και, κυρίως, στο στήθος και την κοιλιά μειώνει την εμφάνιση ραγάδων ή την αποτρέπει τελείως. Η σωστή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, φυσικές τροφές χωρίς συντηρητικά, η περιορισμένη κατανάλωση καφέ και η άφθονη ποσότητα νερού σε ημερήσια βάση συντελούν ώστε το έμβρυο να λαμβάνει τα συστατικά που χρειάζεται, χωρίς η μητέρα να πάρει κιλά, τουλάχιστον όχι περισσότερα από όσα πρέπει. Έτσι, η πορεία της εγκυμοσύνης διεξάγεται ομαλά, ώσπου να έρθει η στιγμή η γυναίκα να βιώσει την ευτυχία και το μεγαλείο της μητρότητας!

Οι αλλαγές που φέρνει ο χρόνος...
Mια ακόμη σημαντική περίοδος στη ζωή της γυναίκας είναι και η εμμηνόπαυση. Πρόκειται για το τέλος της περιόδου της γυναίκας, δηλαδή την οριστική διακοπή του γυναικείου μηνιαίου κύκλου και της ωοθηκικής ορμονικής δραστηριότητας. Είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία του γυναικείου οργανισμού, που εμφανίζεται γύρω στα 52 του χρόνια. Οι ορμονικές αλλαγές επιφέρουν εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, αυξημένη ευαισθησία, αλλαγές στη διάθεση, νευρικότητα, ακόμα και κατάθλιψη. Η λήψη φυτοοιστρογόνων, ουσιών φυτικής προέλευσης, που η χημική τους δομή προσομοιάζει αυτή των οιστρογόνων, μειώνει την ένταση των παραπάνω συμπτωμάτων.
Η απουσία των οιστρογόνων επιτρέπει τη γήρανση και την ξηρότητα της επιδερμίδας. Το δέρμα χάνει τη λάμψη, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να συγκρατήσει την ποσότητα νερού που χρειάζεται. Η εφαρμογή αντιρυτιδικών και συσφιγκτικών κρεμών και ορών, καθώς και η λήψη σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα παραπάνω φαινόμενα. Αντίστοιχα, η κολπική ξηρότητα αντιμετωπίζεται με επιτυχία με τη συστηματική εφαρμογή κολπικής λιπαντικής γέλης, πλούσιας σε υαλουρονικό οξύ, με αποτέλεσμα η εμμηνοπαυσιακή γυναίκα να συνεχίσει να είναι σεξουαλικά ενεργή. Η έλλειψη των οιστρογόνων ευνοεί την αύξηση της κακής χοληστερίνης LDL, γεγονός που εγκυμονεί την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά την εμμηνόπαυση. Η λήψη, ωστόσο, ω-λιπαρών οξέων σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε ελαχιστοποιούν τέτοιους κινδύνους.
Η αύξηση του σωματικού βάρους που μπορεί να συμβεί σε αυτή τη φάση της ζωής της γυναίκας αντιμετωπίζεται με σωστή διατροφή και συστηματική σωματική άσκηση. Η γυμναστική, άλλωστε, με ταυτόχρονη λήψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για την αποφυγή της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης, της διαταραχής, δηλαδή, στη σύνθεση των οστών και μείωση της πυκνότητάς τους, καθώς η παραγωγή της βιταμίνης D από τον οργανισμό μειώνεται σημαντικά. Κάθε γυναίκα που εισέρχεται στη φάση της εμμηνόπαυσης οφείλει να αντιμετωπίζει δραστικά κάθε οργανική διαταραχή, όταν αυτή εμφανίζεται, είτε με ιατρικές συμβουλές είτε με συμπληρώματα διατροφής και να τη δέχεται σαν μια φυσική εξέλιξη στη ζωή της.

 

Διαβάστε πως να διατηρήσετε την υγεία του οργανισμού σας και να έχετε ενέργεια ακθημερινά πατώντας εδώ!


who is who 
Βάσω Νικολακοπούλου
φαρμακοποιός
Η κα Βάσω Νικολακοπούλου είναι φαρμακοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διατηρεί φαρμακείο στην περιοχή της Νέας Μάκρης από το 1997 και e-shop φαρμακείο.