Υγεία

Show_%ce%9f%ce%b9-%ce%bd%cf%8c%cf%83%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85
Υγεία

Οι νόσοι του γραφείου: Πρόληψη & αντιμετώπιση

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οι τενοντοπάθειες και η οσφυαλγία αποτελούν συχνές παθήσεις που ταλαιπωρούν πολλούς εργαζομένους. Τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε η αναρρώσουμε από τα συμπτώματα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά;

Οι πιο συχνές παθήσεις

  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Πρόκειται για πίεση επί του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού που προκαλεί πόνο, αιμωδίες, αδυναμία εκτέλεσης κινήσεων, πτώση μυϊκής ισχύος, αδυναμία εκτέλεσης λεπτών κινήσεων. Προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού. Είναι ένα πολύ συχνό σύνδρομο που πολλές φορές οδηγεί στο χειρουργείο για την αντιμετώπισή του
  • Τενοντοπάθειες – τενοντοελυτρίτιδες: Προκαλούνται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις κυρίως του καρπού και του ώμου ή λόγω φορτίσεων σε ακραίες θέσεις. Περιλαμβάνουν πόνο, αδυναμία, οίδημα, αίσθημα καύσου ή διάχυτο πόνο πάνω από την προσβεβλημένη περιοχή. Έχει διαπιστωθεί ότι υψηλό ποσοστό εργαζόμενων θα υποστεί κάποια τενοντοπάθεια -με κύριες αυτές των άνω άκρων- κατά την διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας
  • Οσφυαλγία – Αυχεναλγία: Περιλαμβάνουν πόνο, αιμωδίες στα άνω και κάτω άκρα, αδυναμία κινήσεων στον αυχένα και στην οσφύ. Προκαλούνται από έντονο μυϊκό σπασμό, λόγω παρατεταμένων κακών θέσεων της σπονδυλικής στήλης ή από βλάβες των μεσοσπονδυλίων δίσκων. Είναι ίσως οι πιο συχνές παθήσεις από όλες τις νόσους που σχετίζονται με την εργασία

Τα συμπτώματα
Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα όλων αυτών των παθήσεων. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί δυσκαμψία, μυϊκός σπασμός, ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή που εντοπίζεται το πρόβλημα, μυρμήγκιασμα, αλλαγές στη χροιά του δέρματος και αυξημένος ιδρώτας. «Υπάρχουν 3 στάδια εξέλιξης των παθήσεων αυτών:
1. Το πρώιμο στάδιο, που περιλαμβάνει αίσθημα βάρους και κόπωσης του πάσχοντος άκρου κατά την εργασία και το οποίο υποχωρεί τη νύχτα ή τις ώρες μη εργασίας (π.χ. καλοκαιρινή άδεια)
2. Το ενδιάμεσο στάδιο, όπου τα συμπτώματα δεν υποχωρούν τη νύχτα ή στην ξεκούραση και μειώνεται η απόδοση στην εργασία
3. Το όψιμο στάδιο, όπου τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, δεν αφήνουν τον ασθενή να κοιμηθεί και να εκτελέσει την εργασία του εύκολα
Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να περάσει από όλα αυτά τα στάδια, ούτε είναι σταθερό το πότε τελειώνει το ένα και αρχίζει το άλλο. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η εμφάνιση των συμπτωμάτων σημαίνει ανάγκη τροποποίησης της δραστηριότητας ή ανάπαυσης ακόμα καλύτερα. Όσο νωρίτερα εντοπιστούν τα συμπτώματα και αναγνωριστεί η πάθηση, τόσο πιο αποτελεσματική και ταχεία είναι η ανάρρωση», εξηγεί ο ειδικός.

Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση των παθήσεων αυτών γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό. Με την κλινική εξέταση, το λεπτομερές ιστορικό που περιλαμβάνει τις εργασιακές και μη συνήθειες του ασθενή, τις εργαστηριακές εξετάσεις (διάφορες απεικονιστικές μέθοδοι όπως υπέρηχοι, ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία κλπ), καθώς και άλλες, όπως το ηλεκτρομυογράφημα, θα μπορέσει ο γιατρός να έχει μια πλήρη εικόνα του προβλήματος και να προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία.
«Όταν φτάσουμε στο σημείο αυτό, η πρώτη θεραπευτική προσέγγιση είναι ο περιορισμός των κινήσεων που προκαλούν την πάθηση. Αυτό συχνά προϋποθέτει την απουσία από την εργασία ή την τροποποίησή της. Τοποθετούνται ειδικοί νάρθηκες, επίδεσμοι, αυτοκόλλητοι και μη κλπ. Σε δεύτερο χρόνο, χρειάζεται η εξεύρεση μόνιμης λύσης για τη μη υποτροπή της πάθησης λαμβάνοντας προστατευτικά μέτρα. Εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων για μυϊκή χαλάρωση ή ψυχρών επιθεμάτων για δύο ημέρες μετά τον τραυματισμό, με αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση», τονίζει ο κ. Λάκκος.
Οι διατάσεις μπορεί να είναι πολύ αποδοτικές στην γρηγορότερη αποκατάσταση ενός μυϊκού τραυματισμού, κυρίως με την βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή, γιατί αλλιώς μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση του προβλήματος.
Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, πιο εξειδικευμένες θεραπείες, αλλά και χειρουργική αποκατάσταση τέτοιων παθήσεων μπορεί να κριθεί πολλές φορές απαραίτητη.

Η σημασία της πρόληψης
Όπως και σε όλες σχεδόν τις παθήσεις, έτσι και στις νόσους του γραφείου, η πρόληψη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Ο κ. Λάκκος τονίζει ότι «το κακό πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του, δηλαδή στο χώρο εργασίας». Από τη στιγμή που οι κυριότερες αιτίες των μυοσκελετικών παθήσεων είναι η επαναληψιμότητα των κινήσεων, οι διάφορες φορτίσεις, οι στάσεις του σώματος και ο ρυθμός της εργασίας, τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, θα πρέπει να αφορούν όλα τα παραπάνω. «Γι’ αυτό το λόγο και η πρόληψη, κυρίως, έγκειται στην αποφυγή στερεοτύπων δουλειάς, την εναλλαγή πόστων, τη διεύρυνση των καθηκόντων και την ομαδική εργασία. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, στρατηγικές πρόληψης που περιλαμβάνουν κατάλληλο εξοπλισμό, καλή οργάνωση του χώρου, σωστή στάση σώματος και άλλα ανάλογα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν. Η καθημερινή άσκηση-γυμναστική μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων παθήσεων, όπως επίσης και η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Διάφορα συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το μυοσκελετικό μπορούν να συμβάλλουν συμπληρωματικά στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης ή και στην απάλυνση των συμπτωμάτων», καταλήγει ο ειδικός.

Δείτε εδώ πόσοι και ποιοί είναι οι παράγοντες εμφάνισης νόσων του γραφείου:

 

 

who is who

Θωμάς Λάκκος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
University Erlangen-Nuernberg Germany
Αδριανουπόλεως 35, 55133, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης
Τηλ.: 2310-455.085 & Kινητό: 6944-285.130
E-mail: lakkos@gmail.com
Web site: www.orthopedikos.com