Διατροφή

Show_polyvitamines_site
Διατροφή

Πολυβιταμίνες: Η «ασπίδα» της σύγχρονης ζωής!

Άγχος, πίεση, έντονοι ρυθμοί, αυξημένες απαιτήσεις και υποχρεώσεις στην καθημερινότητά μας... Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την «κακή διατροφή», τότε θα συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη του οργανισμού μας να ανακτήσει τις δυνάμεις και τις χαμένες του ισορροπίες με τη βοήθεια ενός φυσικού συμμάχου: των βιταμινών!

Τι είναι οι βιταμίνες και γιατί είναι απαραίτητες στον οργανισμό; Ποιες ανάγκες καλύπτουν και ποιες διαφορές υπάρχουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο; Θα μπορούσε μόνο μια σωστή διατροφή να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού; Τα ερωτήματα πολλά, οι απαντήσεις κατατοπιστικές και η μεγάλη σημασία των βιταμινών ξεκάθαρη. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Οι βιταμίνες είναι θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την τέλεση πολλών λειτουργιών του οργανισμού. Ο λόγος που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς την τροφή, πέρα από το υπόβαθρο που η τελευταία προσφέρει σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπη, είναι η περιεκτικότητα των τροφών σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα διατροφικά στοιχεία. «Τα ανωτέρω αποτελούν το υλικό για τον οργανισμό και τις αιμοποιητικές λειτουργίες, λειτουργίες ανάπτυξης (ασβέστιο & οστά), υγεία ανοσοποιητικού (βιταμίνη C, ψευδάργυρος, σελήνιο), υγεία οφθαλμών (βιταμίνη Α), υγεία αρθρώσεων (χαλκός, μαγγάνιο), ισορροπία αντλιών καλίου- νατρίου (ηλεκτρολύτες), αντιοξειδωτική προστασία (βιταμίνη Ε), ισορροπία σακχάρου στο αίμα (χρώμιο), υγεία του νευρικού συστήματος και των ψυχολογικών λειτουργιών (βιταμίνες Β) κλπ», εξηγεί η κ. Μαγδαληνή Σελανικλή, Regulatory Affairs Manager της εταιρείας ISO-PLUS.
Το ερώτημα που πλανάται πάντα είναι, κατά πόσον μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού μας. «Ίσως η διατροφή των παππούδων μας και των γονιών μας να ήταν σε θέση να καλύψει όλες τις ανάγκες του οργανισμού, πάντα με επιφύλαξη στις ιδιαίτερες ανάγκες», απαντάει χαρακτηριστικά η κ. Σελανικλή.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η γεμάτη υποχρεώσεις καθημερινότητά μας δεν αφήνει, δυστυχώς, πολλά περιθώρια για να ασχοληθούμε επιμελώς με το καθημερινό μας διαιτολόγιο, ενώ πολλές είναι οι φορές που καταφεύγουμε στη λύση του junk food. Επιπλέον, «λόγω της φτωχοποίησης των εδαφών, της υπερκαλλιέργειας και των τεχνικών της σύγχρονης γεωργίας, η τροφή που καταναλώνουμε είναι εξαιρετικά ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά. Σκεφτείτε μόνο ότι, όταν θα αγοράσουμε ένα πορτοκάλι από το σούπερ-μάρκετ το οποίο, θεωρητικά, θα μπορούσε να μας αποδώσει 60mg βιταμίνης C, αυτό έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από τη στιγμή που κόπηκε από το δέντρο, φυλάχθηκε σε ψυγείο, πιθανώς κερώθηκε για να είναι πιο ελκυστικό και τελικά κατέληξε στο καλάθι μας», τονίζει η ειδικός. Και συμπληρώνει: «Ήδη από το 1990 έχει διαπιστωθεί με επιστημονικά δεδομένα ότι τα εδάφη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι από 50 έως 65% φτωχότερα σε σχέση με πριν. Η έκθεση που προέκυψε από τη Σύνοδο του ΟΗΕ για τη ΓΗ που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το 1992, εντόπισε δραματικές αλλαγές στην περιεκτικότητα του εδάφους σε μεταλλικά στοιχεία σε σχέση με 100 χρόνια πριν. Επίσης και πιο πρόσφατες μελέτες καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα[1]. Πώς περιμένουμε λοιπόν λαμβάνοντας το ⅓ της θρεπτικής αξίας σε σχέση με ό,τι λάμβαναν οι προηγούμενες γενεές να είμαστε υγιείς;».

Μεταλλικά στοιχεία

Λαχανικά

Φρούτα

Κρέας

Νάτριο (Νa)

-49%

-29%

-30%

Κάλιο (K)

-16%

-19%

-16%

Φώσφορος (P)

+9%

+2%

-28%

Μαγνήσιο (Mg)

-24%

-16%

-10%

Ασβέστιο (Ca)

-46%

-16%

-41%

Σίδηρος (Fe)

-27%

-24%

-54%

Χαλκός (Cu)

-76%

-20%

-24%

 

Οι σύγχρονες προκλήσεις και οι «πολυσύμμαχοί» μας
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, η διατροφή μας δεν είναι πλήρης, ενώ την ίδια ώρα οι ανάγκες μας αυξάνονται, μαζί με τις καθημερινές προκλήσεις που δέχεται ο οργανισμός. Όλα αυτά απαιτούν μεγαλύτερη φαρέτρα θρεπτικών συστατικών. Την απάντηση στην ανάγκη αυτή έρχονται να δώσουν οι πολυβιταμίνες, τα συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν σε ισορροπία ένα συνδυασμό βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. «Πρόκειται για κατάλληλους συνδυασμούς σε ορισμένες ποσότητες. Στις πολυβιταμίνες, συνήθως, προστίθενται και άλλα συστατικά με θρεπτική ή φυσιολογική δράση, όπως το συνένζυμο Q10, φυτικά εκχυλίσματα και βάσεις λαχανικών και φρούτων, που ενισχύουν την απόδοση της φόρμουλας και καλύπτουν πολλαπλές ανάγκες», προσθέτει η κ. Σελανικλή.
«Έχει διαπιστωθεί ότι με τα χρόνια η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε αυξήθηκε με την ποιότητα αυτής, όμως, να μειώνεται αισθητά. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί παράγοντες από τους οποίους επηρεάζεται η απορροφησιμότητα των θρεπτικών στοιχείων και εμφανίζεται η ανάγκη χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής:

· Κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό
· Κατάχρηση αλκοόλ
· Στρεσογόνο οικογενειακό ή εργασιακό περιβάλλον
· Ειδικά διαιτολόγια, όπως είναι η χορτοφαγία ή οι μονομερείς δίαιτες αδυνατίσματος
· Ρύπανση της ατμόσφαιρας
· Λήψη φαρμάκων σε χρόνια βάση
· Προχωρημένη ηλικία

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να επενδύουμε στη βελτίωση της διατροφής μας, αλλά και στην προσθήκη μιας πολυβιταμίνης στην καθημερινή μας δίαιτα, που συμβάλλει στην ενίσχυση της ποιότητας αυτής», συμπληρώνει.

Ανακάλυψε ποια πολυβιταμίνη σου ταιριάζει ανάλογα με το φύλο και την ηλικία σου!

 

who is who

Μαγδαληνή Σελανικλή
Regulatory Affairs Manager
mselanikli@iso-plus.gr
www.ehpm.org
https://gr.linkedin.com/in/magdaliniselanikli

 

Πηγή: 1. ‘A study on the mineral depletion of the foods available to us as a nation over the period 1940 to 1991’ by David Thomas. Nutrition and Health 2003; 17: 85-115